Тренер ФК “Епіцентр” Сергій Нагорняк – примудрився при зарплаті 7400 гривень купити дружині новий “Мерседес” із салону
Тренер ФК “Епіцентр” Сергій Нагорняк – примудрився при зарплаті 7400 гривень купити дружині новий “Мерседес” із салону

Тренер ФК “Епіцентр” Сергій Нагорняк – примудрився при зарплаті 7400 гривень купити дружині новий “Мерседес” із салону

Україна – країна дивовижних можливостей. Тільки у нас можна досягти успіху у бізнесі, якщо їм взагалі не займатися.

Вдумайтеся лише, як цікаво виходить. Сергій Нагорняк, український футболіст, який прославився тим, що за 14 років своєї кар’єри скандально змінив 12 клубів, при офіційному окладі на тренерській посаді у 7400 гривень (менше просто платити офіційно не можна), раптом купує своїй ніколи і ніде не працюючий дружині Світлані Нагорняк новий автомобіль із салону. І не просто автомобіль, а розкішний «Мерседес» ціною понад 2,5 мільйони гривень!

То звідки можуть бути гроші у тренера футбольного клубу “Епіцентр” (а насправді “ландромату”) олігархів Герег, власників однойменної мережі будівельних супермаркетів?

Що дозволяє українському футболісту під час війни вважати припустимим придбання нового «Мерседесу» за 2,5 мільйона гривень? Спробуємо розібратися.

Може, будівельний бізнес?

У інтерв’ю 2009 року Сергій Нагорняк у відповідь на питання про спільний із земляком та колишнім одноклубником Віталієм Косовським будівельному бізнесі відповів:

Неправда це все. З Віталіком ми не лише земляки, а ще й куми, але в частці в жодній структурі не перебуваємо. Я маю свою сферу діяльності, але говорити про неї «будівельний бізнес» надто голосно. Хмарочосів, повірте, не зводжу”.

Отже фінанси у Сергія Нагорняка не від будівельного бізнесу.

Може, тренерська робота?

Ні для кого не секрет, що футбол в Україні – це давно не те, що здається, тому такий і футбол. Київське “Динамо” братів Григорія та Ігоря Суркісів свого часу стали прикладом грамотного та системного відмивання грошей, зароблених далеко не найчеснішим чином.

Схема була настільки простою і вигідною, що в 1996 році до братів Суркісів приєднався Рінат Ахметов, а потім у великий “футбольний ландромат” почали інвестувати олігархи Ярославський, Коломойський, Курченко, Тарута, Шуфрич, Богуслаєв, Жеваго, Геллер, Домінський.

Не стали стояти осторонь і Гереги.

У 2014 році, в рік початку російської агресії, Гереги купили собі футбольний клуб Дунаївці, який в 2019 році став носити ім’я ФК “Епіцентр”.

Починаючи з 2014 року, головним тренером клубу працював наш герой – Сергій Нагорняк, який неодноразово публічно заявляв про свою проукраїнську позицію. А як інакше? Не могли ж Гереги придбати футбольний клуб у 2014 році з інших підстав, ніж патріотичні?

Чому це важливо?

Тому що після вторгнення Росії в Україну в 2014 році кількість фактів, що підтверджують безпринципність сімейства Герег, які не залишили бізнес на окупованих територіях і неодноразово отримували доведені звинувачення у фінансуванні тероризму (зокрема, укладання контрактів з компаніями, які мають відношення до РФ). Інше питання, що Герегам завжди вдавалося вийти сухими із води.

Тим не менш, після 2022 року в середовищі оперативників СБУ є думка, що в бізнесі Герег присутній російський капітал, і їхня активна “волонтерська” діяльність із залученням спортсменів – лише спосіб “відбілити” свою репутацію і сховати від оподаткування свої гроші. Безумовно, ця історія великої грошової “пральної машини” вимагає окремого розслідування, сподіваємось ми повернемося до нього пізніше.

Офіційно на роботі фактично в “Епіцентрі” Сергій Нагорняк заробляє копійки, а скільки платять Нагорняку Гереги у конверті, знають лише вони. Ну і ті, хто поки що не хочуть про це говорити публічно.

Що ще цікаво, так це те, що займається напрямом футболу в “Епіцентрі” Тарас Герега, з яким у Сергія Нагорняка дуже близькі стосунки.

Тарас Олександрович Герега, 1994 року народження, здобув освіту у Швейцарії. За даними Мін’юсту – засновник ТОВ ”Епіцентр футболу” та співзасновник ТОВ “Клубний дім Діамант”, однією з найдорожчих новобудов у Києві, що знаходиться на бульварі Шевченка, а серед власників нерухомості значаться донька Сергія Тарути – Тетяна та дружина Віктора Медведчука – Оксана Марченко . Можливо, що гроші на розкішний “Мерседес” від тренерської роботи? Якщо гроші передавалися в конверті – то так. Але не зупиняймось, розглянемо й інші варіанти несподіваного збагачення.

Може бути гроші – це “допомога” агроборона Собуцького?

Не лише олігархи найвищого дивізіону відмивають гроші через футбольні клуби. Великі латифундисти також давно та успішно використовують цей метод.

Найяскравішим прикладом є Олександр Поворознюк, колоритний президент футбольного клубу “Інгульець”, чий основний бізнес – агрофірма “П’ятихатська”.

Окрім “Інгульця” латифундистам належить ще один клуб української ліги – “Агробізнес” із Хмельницької області. Ним володіє агробарон і за сумісництвом віце-президент УАФ, великий друг Сергія Нагорняка та Олександра Гереги – Олег Собуцький.

Собуцький близький Герегам, 2020 року він навіть намагався стати депутатом від кишенькової партії власників “Епіцентру” – “За конкретні справи”, але не пройшов. Разом із Собуцьким Нагірняк очолює керівництво Всеукраїнської спортивної асоціації Ветеранів Футболу України або АВФУ.

Собуцький дуже непроста людина. Він є ставлеником головного “хлібороба”, а за сумісництвом – генерального прокурора України Святослава Піскуна.

Про це красномовно свідчить його роль у рейдерському захопленні ВАТ “Чернівецький хлібокомбінат”.

2001 року голова правління Анатолій Загороднюк відмовився добровільно передати керівництво підприємством доньці Піскуна Тетяні Іващенко та Юрію Триндюку (чоловіку сестри дружини Піскуна). Ось тільки відмов Піскун не приймав. 26 вересня 2002 року було відбулось силове захоплення Чернівецького хлібокомбінату за участю спортсменів-титушок (логічне питання: чи не футболісти Нагірняка ці спортсмени?).

27 вересня прокуратурою було порушено кримінальну справу проти Загороднюка, в якій він звинувачувався у зловживанні службовим становищем та у перевищенні службових повноважень, а він сам був направлений до СІЗО. Після цього доньці Загороднюка Наталії Чорній запропонували обміняти акції комбінату на волю батька.

Кажуть, що “парламентаріїв доброї волі” завжди супроводжували спортсмени-добровольці. Знову ж таки, питання: чи могли ці спортсмени бути це футболістами Сергія Нагорняка?

Не витримавши тиску, 18 березня 2003 року Чорна підписала договір дарування акцій хлібокомбінату…

Олегу Собуцькому!

А Собуцький, одразу “продав” акції Юрію Триндюку.

Так. Незважаючи на те, що Піскун – відвертий злодій та бандит, він використав Собуцького як прокладку для повної легалізації захоплення комбінату. Швидше за все, за силового сприяння від Сергія Нагорняка.

Треба сказати, що й сам Собуцький не відрізняється надто добрими манерами, скоріше навпаки.

У липні 2020 року віце-президента Української асоціації футболу (УАФ) Олега Собуцького довічно дискваліфікували за побиття арбітра Юрія Іванова після матчу з “Мінаєм”. Незважаючи на всі потуги Сергія Нагорняка, він не зміг врятувати від цього свого дорогого замовника і, мабуть, навіть подільника з рейдерства хлібокомбінатів.

Колишній президент вінницької “Ниви” Василь Вовк так прокоментував побиття арбітра Юрія Іванова:

“Неодноразово купував суддів сам Собуцький – власник команди “Агробізнес”. Так, і “Мінай” – це відмивання контрабандних коштів, його керівники – у минулому високопоставлені закарпатській митниці, у цьому випадку переважили грошові пропозиції хмельницького агробарону”.

За свідченням очевидців, конфлікт виник через те, що суддю перекупили. За що Собуцький особисто побив його, поки суддю тримали за руки охоронці.

Цілком можливо, що гроші на розкішний “Мерседес” було передано Нагорняку Собуцькому. Тим більше, що їх дуже багато пов’язує. Цей факт потребує уточнення.

Може, “допомога” дочки із Санкт-Петербурга?

Сергій Нагорняк позиціонує себе як справжній патріот України. У справжнього патріота України двоє дітей: син Юрій, 1998 року народження, нині гравець ФК “Мрія” із Гостомелю, та донька Ольга, 1992 року народження.

Ольга Сергіївна Нагорняк у 2014 році закінчила КНЕУ ім.В.Гетьмана, спеціальності “Міжнародні відносини” та зникла з інформаційного простору.

Ні, на її сторінці Фейсбук ви можете знайти низку “красномовних фотографій”. Та й номер її телефону, що починається на “796”, вказує на те, що зникнення Ольги пов’язане з тим, що вона більше не проживає за межами України.

Причина через яку Ольга залишила батьківщину полягає в тому, що вона одружена з 1 серпня 2015 року з громадянином Росії, з яким і проживає в Санкт-Петербурзі.

У державних реєстрах України інформація про реєстрацію шлюбу Ольги Нагорняк як громадянки України відсутня. Офіційно, за її українським паспортом вона не виходила заміж.

Про що це свідчить?

Про те, що Ольга, як “справжній патріот України”, після одруження у 2015 році вирішила, нічого спільного зі своєю батьківщиною не мати. У 2015 році вона набула права володіння квартири в Санкт-Петербурзі, а в 2020 році вона отримала громадянство Російської Федерації.

Дочка “справжнього українського патріота” Сергія Нагоняка отримує паспорт РФ, одружується з громадянином країни-агресора, і їде жити в країну, яка знищує Україну!

Логічний вибір справжнього патріота України!

Якщо ви думаєте знайти свідчення того, що Ольга Нагорняк підтримує свою батьківщину, що стікає кров’ю – не сподівайтеся. Ольга забула про Україну. Але не забула її паспорта, яким користується, щоб безперешкодно подорожувати за кордоном.

Як би там не було, але, незважаючи на відверту зраду, версія зі змістом батьків дочкою Ольгою наразі виглядає сумнівною. Крім ймовірності, що їй можуть допомагати спеціальні російські державні структури, зацікавлені у вербуванні таких “патріотів”, як Сергій Нагорняк.

Може, звичайне здирство?

Є у біографії Сергія Нагорняка дуже цікавий епізод. Багато хто знає, що Сергій дуже захоплений слабкою статтю і всі гроші сім’ї спочатку витрачає на своїх численних супутниць. Але бувають і винятки.

Якось подруга його дружини – Тетяна Грозна стала його подільницею, а не коханкою, як завжди. Владна жінка запросила його стати спільником у справі здирництва грошей у її колишнього чоловіка, який вирішив розпочати політичну кар’єру.

Схема була досить простою: компаньйони дійшли висновку, що якщо звинуватити політика-початківця в шахрайстві, той він змушений буде заплатити їм чималі відступні, щоб зберегти свою репутацію і становище. Воювати з організаторами такого здирства – собі дорожче.

Була в цій афері одна проблема. Реалізувати цю схему здирництва, не маючи жодних документів, можна було тільки лише маючи дуже сильний вплив на правоохоронців. А з цим у Тетяни проблем ніколи не було.

Тетяна Грозна тривалий час працювала в центральному апараті МВС, була помічницею екс-заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка (того самого, який розганяв Майдан).

Її батько – генерал СБУ Євген Сергієнко, колишній голова відділу “К”, який прославився тим, що у 2005 році намагався захопити “Фокстрот”, використовуючи спецназ СБУ “Альфа”, за що його згодом звільнили. Але що куди цікавіше, у жовтні 2003 року Євген Сергієнко “від імені та за дорученням” СБУ фірмовий на пам’ятному засіданні Координаційного комітету боротьби з корупцією вищезгаданого Піскуна та його заступника Шокіна. Питання кон’юнктури для таких людей визначає доцільність, що безумовно поєднує їх із Сергієм Нагорняком.

Так ось, у 2019 році напередодні виборів до ВРУ Сергій Нагорняк заявив, Що колишній чоловік Тетяни Грозної отримав від нього в проміжку між 2007 і 2010 роком кредит у 1,35 мільйона доларів, і за ці гроші він нібито обіцяв виплачувати Сергію 25% річних. Грошей Сергію Нагорняку не повернули, відсотки не виплатили.

Незважаючи на те, що жодних доказів факту передачі коштів Сергієм Нагорняком будь-кому правоохоронцям не надали, за фактом його заяви було зареєстровано кримінальне провадження, яке при тому, що жодної судової перспективи не мало, дійшло до суду. Що в принципі було б неможливим без впливу чи підкупу слідства.

Самі подумайте – хто з простих українців має можливість без наявності розписки та підтверджуючих документів вибивати гроші з того, на кого вони вкажуть, як на свого боржника? Ні в кого. А у Тетяни Грозної вийшло.

Проте прокурор Самір Аллахвердієв дуже засмутив горе-вимагачів, заявивши, що всі викладені Нагорняком факти – вигадка чистої води, і в серпні 2020 року закрив виробництво. Оскільки, як мінімум, питання повернення позики, якщо навіть такою мала місце бути, регулюються не кримінальним, а цивільним законодавством.

Спільники дуже кримінальної витівки, що називається, “сіли в калюжу”, але не зневірилися.

Минає рік, і Нагірняк звертається до апеляційного суду з вимогою поновити розслідування, але одержує відмову. Не допомагають і генеральські погони батька коханки. Довелося залишитися спільникам-коханцям ні з чим.

Втім, можливо, це лише одна з історій здирництва, які могли практикувати коханці. І цілком можливо, ми просто не знаємо про більш успішні здирства пари. Але поки що можна сказати, що розкішний «Мерседес» для дружини – не результат цієї спроби здирства.

То звідки “Мерседес”?

Святий Миколай подарував?

Більш ніж ймовірно, “Мерседес” Сергій Нагорняк купив за гроші, які йому віддають Гереги у конверті. Купив, як кажуть знайомі з його родиною люди, через те, що його спіймали на черговому факті зради.

Купив тому, що на Світлані зареєстровано його квартиру на Ковпака, 17 та на Антоновича, 151. І, можливо, щось ще, якась нерухомість та рахунки, про які ми поки що не знаємо.

Що чудово. Купив Сергій Світлані не лише “Мерседес”, а й досить “блатний” номер.

Сам Сергій їздить на Mercedes-Benz GLE 350 2016 (середня ціна на ринку близько $55000), з номером АА0003РТ, який він купив у 2020 році.

А дружині він у 2023 році купив у салоні новий Mercedes-Benz C300 2022 року (середня ціна тажке в районі $55000), і його номер АА3000РТ.

Практика покупки автівки з салонц для Сергія Нагорняка не нова. Можна навіть сказати, що це традиція.

Але раніше Сергію більше подобалося дарувати своїм коханкам автомобілі марки “Порше”, а не “Мерседес”.

Хоча, можливо, цим кроком він хотів виділити свою дружину Світлану з-поміж інших своїх пасій.

Як сім’я футболіста виживає на 7400 гривень із такими далеко не найекономічнішими за витратами автомобілями у двох квартирах – питання дуже непросте.

Зрозумівши його, дуже багато українців зможуть вирішити свої фінансові проблеми.

Можливо знайти відповідь на нього допоможуть співробітники податкової інспекції, які б могли виявити інтерес до персони справжнього українського патріота, якому не заважає жити російський паспорт доньки.

Наше ж завдання – надати додаткові імена, факти та докази того, як зручно зараз в Україні формувати собі образ патріота та волонтера, не розуміючи, що сховати за патріотизм ухилення від податків у особливо великих розмірах, як і іншу протиправну діяльність, не вдасться.

Теги по теме
футбол СБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом