Чат-боти знижують віру людей у ​​теорії змови
Чат-боти знижують віру людей у ​​теорії змови

Чат-боти знижують віру людей у ​​теорії змови

Американські вчені з’ясували, що спілкування з чат-ботами, такими як ChatGPT, може знижувати схильність людей до віри в теорії змови. Це було підтверджено дослідженням, проведеним співробітниками Американського університету у Вашингтоні, яке опублікували в журналі Science.

У дослідженні взяли участь понад 3000 осіб. Вчені запросили добровольців взаємодіяти з чат-ботом під назвою DebunkBot, розробленим для зниження віри в конспірологічні теорії. Учасників поділили на дві групи: перша група мала описати теорію змови з аргументами на її підтримку, друга – висловити свої погляди на “альтернативні” версії подій, які відрізняються від загальноприйнятих.

На початку та наприкінці експерименту учасники оцінили рівень своєї віри в теорії змови за шкалою від 0 до 100. Приблизно 30% добровольців вибули з експерименту, вказавши початкові оцінки нижче 50 балів. З тих, хто залишився, 60% пройшли три раунди спілкування з чат-ботом, кожна розмова тривала в середньому 8,4 хвилин. Штучний інтелект був налаштований таким чином, щоб допомогти людям переглянути свої переконання. Інша частина добровольців потрапила до контрольної групи, яка обговорювала з ботом нейтральні теми, як-от медичну систему та переваги собак і котів.

Результати показали, що рівень віри в теорії змови знизився в середньому на 20% порівняно з контрольною групою, а в деяких учасників він впав нижче 50 балів. Усі відповіді чат-бота були перевірені професійними фактчекерами, які підтвердили їх точність та відсутність упередженості. Вчені зазначили, що після взаємодії з ШІ люди ставали більш скептичними до своїх попередніх переконань.

Источник материала
loader
loader