Учені виявили нові факти про вплив низьковуглеводних дієт на схуднення та здоров'я
Учені виявили нові факти про вплив низьковуглеводних дієт на схуднення та здоров'я

Учені виявили нові факти про вплив низьковуглеводних дієт на схуднення та здоров'я

Нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, спростувало один із цих міфів. Зокрема поставило під сумнів ідею, що дієти з низьким вмістом вуглеводів — призводять до недоїдання.

Учені кажуть, що насправді дієти з низьким вмістом вуглеводів можуть задовольнити, а іноді й перевершити харчові потреби.

Деталі дослідження

Учені оцінили поживний склад трьох різних 7-денних раціонів з низьким вмістом вуглеводів:

  • два ріціни базувались на принципах кетогенної дієти, які містили приблизно 20 грамів і 40 грамів чистих вуглеводів щодня,
  • тоді як третій раціон містив близько 100 грамів чистих вуглеводів щодня.

Зауважте. Усі три відповідали основній вимозі для дієт з низьким вмістом вуглеводів, тобто містили менше 130 грамів вуглеводів на день.

Поживна цінність низьковуглеводних дієт

Кожен із цих раціонів перевищував середні потреби в поживних речовинах у таких основних вітамінах, як A, C, D, E, K, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота та вітаміни B6 і B12. Учені спостерігали це, як у чоловіків, так і жінок у віці 31 – 70 років.

Однак щодо певних груп населення з вищими потребами, зокрема у групі молодтх жінок та людей похилого віку, деяких поживних речовин, таких як залізо та кальцій, може дещо не вистачати, попередили науковці.

Скільки клітковини та білка

У ході дослідження вчені встановили, що плани харчування з 40 грамами та 100 грамами чистих вуглеводів успішно задовольнили добову потребу клітковини жінок віком 31 – 70 років.

І хоч вміст білка в раціонах учасників дослідження перевищував рекомендовану дієтичну норму (RDA), вони все одно потрапляли в допустимий діапазон розподілу макроелементів у 10 – 35% добових калорій.

Дієти мали містили менше насичених жирів і натрію, ніж звичні рекомендовані дієти. Однак вони забезпечували більш корисне співвідношення омега-6 до омега-3 і натрію до калію.

Чи варто обирати низьковуглеводні дієти

Дослідження зрештою підтвердило гіпотезу, що дієти з низьким вмістом вуглеводів здатні сприяти збалансованому харчуванню, кращому загальному самопочуттю та профілактиці захворювань, пов'язаних з харчуванням.

Водночас учені визнають, що деяким людям можуть знадобитися дієтичні добавки для того, аби перектири особисті потреби в деяких мікроелементах. Однак, наголосили: дієта з низьким вмістом вуглеводів забезпечує міцну харчову основу для здорового способу життя.

Профілактика захворювань

Дієти з низьким вмістом вуглеводів можуть допомогти у лікуванні хронічних захворювань. Людям з метаболічними розладами, такими як діабет 2 типу вони допомагають регулювати рівень цукру в крові та покращують чутливість до інсуліну.

А також такий тип харчування пов'язаний з покращенням здоров'я серцево-судинної системи, адже вони покращують співвідношення омега-6 до омега-3 і збалансовують споживання натрію та калію, зменшуючи ризик серцевих захворювань і високого кров'яного тиску.

У контексті контролю ваги, дієти з низьким вмістом вуглеводів можуть сприяти ситості та зменшити загальне споживання калорійю Тож, це дійсно хороший варіант для тих, хто прагне схуднути.
Однак важливо розуміти, що дієти з низьким вмістом вуглеводів не є універсальним рішенням.

Теги по теме
Медицина Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader