Лише «далекобійна» рішучість покладе край війні - Зеленський
Лише «далекобійна» рішучість покладе край війні - Зеленський

Лише «далекобійна» рішучість покладе край війні - Зеленський

Російські погрози ескалацією не мають послаблювати рішучість країн-партнерів щодо допомоги Україні та у прагненні відновлення справедливого миру.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час саміту Україна – Північна Європа у Рейк'явіку (Ісландія), передає кореспондент Укрінформу.

«Принципи – перше, на що нападають диктатори. Різні «путіни» по всьому світу підривають принципи у своїх суспільствах за допомогою пропаганди й репресій, щоб люди не могли відстоювати те, у що вірять. А потім, коли диктатура набирає сили й отримує достатньо ресурсів, вона намагається експортувати свій брак принципів, створюючи поруч із собою «сіру зону», позбавлену цінностей», - зазначив він.

За словами глави держави,Європі доводилося стикатись із цим багато разів, і зараз вона переживає ще один визначальний момент.

Зеленський акцентував, що Росія намагається переконати народи, що поступатися принципами легко – «що вони можуть ігнорувати міжнародне право й заплющувати очі на несправедливість, якщо це нібито принесе стабільність».

«Це головний меседж Москви – Путін пропонує всім забути про свої принципи, не проявляти рішучості, віддати українську землю й народ, і тоді, мовляв, припиняться російські бомбардування. Але впродовж усієї історії щоразу, коли такі угоди укладалися, загроза поверталася ще сильнішою», - підкреслив Зеленський.

Президент наголосив, що сьогодні демократичний світ має шанс перемогти у Східній Європі, щоб потім не воювати на північному чи інших східних фронтах – у країнах Балтії та Польщі, або на півдні – на Балканах, або в африканських країнах.

«Ми маємо відстоювати міжнародне право та цінності, на яких побудовані наші суспільства. Ми маємо бути рішучими. Люди мають значення. Закон має значення. Кордони держав і право кожної нації визначати власне майбутнє мають значення. І хоч ми знаємо, що Путін погрожує лідерам і країнам, які можуть допомогти нам силою примусити Росію до миру, ми не повинні поступатися. Російські погрози ескалацією не мають послаблювати нашу рішучість. Лише рішучість – справді далекобійна – покладе край війні», - акцентував Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський прибув до Ісландії з робочим візитом.

Зеленський в Ісландії під час зустрічі із прем’єр-міністром Б’ярні Бенедіктссоном обговорив інвестиції в оборонне виробництво та підтримку України на шляху до НАТО.

Фото: ОП

Источник материала
loader