"Рух взаємного звільнення загальмований": Єрмак розповів, чому не відбуваються обміни полоненими
"Рух взаємного звільнення загальмований": Єрмак розповів, чому не відбуваються обміни полоненими

"Рух взаємного звільнення загальмований": Єрмак розповів, чому не відбуваються обміни полоненими

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак у складі делегації поїхав з робочим візитом до Німеччини. Зокрема, з ним поїхали його заступник Ігор Жовква, радник Президента України Руслан Демченко, а також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та міністр оборони Андрій Таран.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Там вони зустрілися із федеральним міністром оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер, міністром закордонних справ Гайко Маасом, зовнішньополітичним радником канцлера Яном Гекером та радником канцлера з економічних питань Ларсом-Гендріком Рьоллером.

Зокрема, обговорювали реформи, Нормандський формат, протидію коронавірусу, війну на сході України. Водночас на зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом Андрій Єрмак розповів про подробиці переговорів у межах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

"Україну категорично не влаштовує повільність просування вперед у Мінському форматі. Тому ми робимо все можливе, щоб переговори були більш ефективними. Ми не лише запропонували переведення зустрічей у формат відеоконференцій в режимі 24/7. Президент України Володимир Зеленський істотно розширив українську делегацію у складі Мінської групи та підвищив статус її членів", – сказав керівник Офісу Президента.

Також Єрмак зауважив, що не лише коронавірус, а й невиконання бойовиками та РФ домовленостей лідерів нормандської четвірки гальмує процес звільнення українських полонених з РФ та окупованої України.

"Ми констатували прогрес у звільненні полонених. Однак рух до наступного взаємного звільнення, на жаль, поки загальмований. І нам заважає не лише епідемія коронавірусу, а й конкретне невиконання іншою стороною домовленості Нормандського саміту в Парижі про допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання заручників на тимчасово окупованих територіях", – зазначив Андрій Єрмак.

Також він наголосив на необхідності забезпечення спостерігачами моніторингової місії ОБСЄ безпечний і надійний доступ на тимчасово окуповані території України. Однак ще важливим є виконання сторонами оновленого плану розмінування та продовження процесу розведення сил і засобів за верифікації з боку СММ ОБСЄ. Ці домовленості Нормандського саміту також мають бути виконані.

Учасники зустрічі обговорили можливості для поглиблення взаємодії України та НАТО, а також питання двостороннього співробітництва.

Відео МЗС України та Німеччини обговорили окупований Крим, Донбас та долю незаконно ув'язнених осіб

Нову зустріч у нормандському форматі – на рівні міністрів закордонних справ – анонсував голова українського МЗС Дмитро Кулеба. Дату, втім, поки що не назвав. Напередодні відбулися переговори у Берліні. Говорили передусім про Донбас і Крим. Подробиці – у сюжеті.  

МЗС України та Німеччини обговорили окупований Крим, Донбас та долю незаконно ув'язнених осіб

Раніше повідомлялося, що в Берліні відбулися переговори на рівні міністрів закордонних справ. Це перший візит голови МЗС Дмитра Кулеби до Берліна.

 

Джерело матеріала
loader
loader