Діти, яких вкрала рф, зможуть допомогти Україні засудити окупантів: їхні історії
Діти, яких вкрала рф, зможуть допомогти Україні засудити окупантів: їхні історії

Діти, яких вкрала рф, зможуть допомогти Україні засудити окупантів: їхні історії

Їхні свідчення стануть важливими

Деякі з викрадених рф дітей, яких змогла повернути Україна, зможуть свідчити проти російських чиновників у Міжнародному кримінальному суді. Їхні історії стануть важливими для притягнення керівництва держави-агресора до відповідальності.

Про це пише The Washington Post. Журналісти видання поспілкувалися з трьома українськими підлітками, які зуміли повернутися додому, і дізналися страшні подробиці їхнього викрадення.

Історія Ростислава Лаврова

Хлопець жив у Херсонській області зі своєю бабусею, але вона померла за кілька місяців після початку окупації. Мати 16-річного хлопця госпіталізували із тяжким психічним захворюванням, батька він ніколи не знав. Якийсь час він жив сам, але до нього прийшли російські військові і змусили їхати спочатку до Херсона, а звідти – до "табору відпочинку" в Криму.

Росіяни намагалися змінити хлопцю громадянство, але згодом Ростислав втік із гуртожитку, де його утримували, та повернувся додому. Він добирався автостопом і залізницею. При цьому окупанти десятки разів дзвонили підлітку, погрожуючи "наслідками" його знайомим. У відповідь він скинув російському міліціонеру фото із Майдану Незалежності у Києві.

Історія Богдана Єрмохіна

Він став відомим у ЗМІ через те, що відкрито заявив російській владі, що хоче повернутися на батьківщину і досяг свого. Богдана було вивезено з Маріуполя на територію росії у 2022 році, коли місто окупували. Батька та мати хлопчик втратив кілька років тому, а його законним представником був директор коледжу у місті Маріуполі, де й навчався підліток. Після незаконної депортації у Богдана забрали український паспорт та зробили громадянином росії, влаштувавши до прийомної родини. У березні 2023 року підліток намагався втекти з рф, але його затримали на білорусько-українському кордоні і повернули до росії. 8 листопада 2023 року підліток отримав повістку до військкомату, куди має з’явитися у грудні цього року, на досягнення 18 років. Проте Україні вдалося повернути свого громадянина додому, і свій день народження він відсвяткував уже вдома.

Діана з Херсона

16-річну Діану також примусово вивезли до росії. Дівчинка проживала з дідусем та бабусею, але згодом окупанти депортували її до Краснодара. Майже через рік у країні-агресорці їй вдалося повернутися додому за допомогою організації Save Ukraine, яка організувала виїзд Діани у супроводі жінки, яка приїхала звільняти своїх дітей з російських таборів.

"Я повернулася додому на День народження бабусі. Ми не бачилися майже рік, я переживала, що у неї від емоцій та несподіванки станеться серцевий напад", – згадує дівчина.

Зазначається, що зараз усі діти перебувають у безпеці. Україна планує використати їхні свідчення у МКС.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, куди росія депортує дітей із України та як можна повернути їх назад додому. Точні цифри незаконно вивезених українців сильно відрізняються.

Теги за темою
Україна Діти
Джерело матеріала
loader