Ніхто не здогадається, що це кутя: як обрядову страву готують на Закарпатті
Ніхто не здогадається, що це кутя: як обрядову страву готують на Закарпатті

Ніхто не здогадається, що це кутя: як обрядову страву готують на Закарпатті

На Закарпатті обрядову страву готують зовсім інакше, ніж ми звикли

Ми розповідали, як приготувати цікаву рисову кутю. Тепер ділимось зовсім незвичайною варіацією традиційної обрядової страви.

Закарпатська кутя – це оригінальна та незвична страва. Її називають "Бобальки", адже вона містить невеликі кульки з тіста — їх випікають в духовці, а потім заливають маково-медовою заливкою. Рецептом поділились на ютуб-каналі Ola-la_cake.

Інгредієнти:

  • дріжджі живі — 15 г
  • сіль — 3 г
  • цукор — 40 г
  • борошно — 300 г
  • мед — 3 ст. л.
  • мак — 100 г
  • вода — 150 мл
  • родзинки — 100 г

Спосіб приготування:

  1. Теплу воду розмішуємо із цукром та дріжджами. Додаємо борошно, дрібку солі і замішуємо тісто. Залишаємо його у теплому місці на 20 хвилин.
  2. Потім замішуємо тісто впродовж 2-3 хвилин, залишаємо ще на 20 хвилин. Після цього вимішуємо тісто ще раз.
  3. Ділимо його на кульки з діаметром, як у великої монети. Шматочки тіста викладаємо на деко, застелене пергаментом.
  4. Випікаємо в духовці при температурі 180 °С. Час приготування — орієнтовно 25 хвилин, до рум'яної скоринки.
  5. Кип’ятимо воду, кладемо випечені бобальки на сито і опускаємо в окріп на 3 секунди. Мак заварюємо і розтираємо до появи "молочка". Додаємо мед та половину склянки теплої води.
  6. Заливаємо бобальки медово-маковою заправкою та посипаємо родзинками. Залишаємо настоюватись на 3 години.

Виходить смачно, незвично та ароматно. Також ми розповідали, як спекти традиційний різдвяний калач.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader
loader