На Закарпатті обрядову страву готують зовсім інакше, ніж ми звикли
Ми розповідали, як приготувати цікаву рисову кутю. Тепер ділимось зовсім незвичайною варіацією традиційної обрядової страви.
Закарпатська кутя – це оригінальна та незвична страва. Її називають "Бобальки", адже вона містить невеликі кульки з тіста — їх випікають в духовці, а потім заливають маково-медовою заливкою. Рецептом поділились на ютуб-каналі Ola-la_cake.
Інгредієнти:
- дріжджі живі — 15 г
- сіль — 3 г
- цукор — 40 г
- борошно — 300 г
- мед — 3 ст. л.
- мак — 100 г
- вода — 150 мл
- родзинки — 100 г
Спосіб приготування:
- Теплу воду розмішуємо із цукром та дріжджами. Додаємо борошно, дрібку солі і замішуємо тісто. Залишаємо його у теплому місці на 20 хвилин.
- Потім замішуємо тісто впродовж 2-3 хвилин, залишаємо ще на 20 хвилин. Після цього вимішуємо тісто ще раз.
- Ділимо його на кульки з діаметром, як у великої монети. Шматочки тіста викладаємо на деко, застелене пергаментом.
- Випікаємо в духовці при температурі 180 °С. Час приготування — орієнтовно 25 хвилин, до рум'яної скоринки.
- Кип’ятимо воду, кладемо випечені бобальки на сито і опускаємо в окріп на 3 секунди. Мак заварюємо і розтираємо до появи "молочка". Додаємо мед та половину склянки теплої води.
- Заливаємо бобальки медово-маковою заправкою та посипаємо родзинками. Залишаємо настоюватись на 3 години.
Виходить смачно, незвично та ароматно. Також ми розповідали, як спекти традиційний різдвяний калач.