Вихідні та свята у січні 2024: що відзначають і коли відпочивають українці
Вихідні та свята у січні 2024: що відзначають і коли відпочивають українці

Вихідні та свята у січні 2024: що відзначають і коли відпочивають українці

Розповідаємо, які свята та професійні дні відзначаються у січні в Україні

Зима в Україні радує незвичайно теплою погодою, і Новий 2024 рік вселяє надії в серця українців. З якими професійними та державними святами можна вітати рідних, близьких та знайомих людей у січні? "Телеграф" зібрав в інфографіці найважливіші дати та пам’ятні дні.

Свята та вихідні 2024 січень — Україна

1 січня ми зустріли 2024 рік. І хоч через російську військову агресію для переважної більшості українців це робочий день, ми все одно відправляємо вітання з Новим роком усім дорогим людям, щоб підтримати один одного в цей скрутний час.

6 січня — Хрещення Господнє і Богоявлення. Ці два великі християнські свята відзначаються цього року за новим стилем 6 січня, а не 14-го.

20 січня — День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Українські кіборги героїчно тримали оборону від російських загарбників — бої за ДАП тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Також 20 січня відзначається День АРК – Автономної Республіки Крим. 1991 року на півострові цього дня було проведено загальний референдум щодо відновлення статусу Криму як автономної республіки у складі України.

22 січня – День Соборності та Свободи України, який символізує возз’єднання Української народної республіки та Західноукраїнської Народної Республіки як єдиної держави. Акт про возз’єднання УНР та ЗУНР було проголошено у 1919 році.

Коли почали святкувати День Соборності України — офіційно свято встановлено указом президента 1999 року. Проте українські патріоти відзначали цей день і за радянських часів. 1990 року українці провели наймасовішу в історії подібну акцію, організувавши живий ланцюг протяжністю до 700 км від Івано-Франківська через Львів і Тернопіль, Рівне і Житомир до Києва.

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2005 році.

29 січня — День пам’яті Героїв Крут. Україна не забуває подвигу своїх захисників, які віддали свої життя у боротьбі за державність нашої країни. Найважливіший історичний бій відбувся біля залізничної станції Крути у 1918 році. Герої дали можливість українській делегації укласти Берестейський світ, затримавши просування московитів на чотири дні.

Професійні свята в Україні у січні 2024

Таких днів цього місяця п’ять:

  • День зовнішньої розвідки України — 24 січня ;
  • День митника та День контрольно-ревізійної служби — 26 січня ;
  • День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ — 30 січня ;
  • Всесвітній день ювеліра — 31 січня.
У січні 2024 року буде вісім вихідних

Окрім Хрещення, у перший місяць Нового року відзначається ціла низка інших важливих православних свят. Новий церковний календар на січень 2024 року "Телеграф" опублікував раніше.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader