Саме так святкували Великдень 150 років тому
Ми ділились рецептом старовинної української паски. Тепер розповідаємо, як приготувати папушник за рецептом, якому 150 років. Папушник — саме так у давнину називали цю випічку.
Кухар Євген Клопотенко поділився дещо осучасненим рецептом з книги Зиновії Клиновецької "Страви й напитки на Україні". Секрет у тому, щоб додати у тісто багато жовтків — тоді тісто буде особливо ароматним та жовтим.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 20 г дріжджів
- 150 мл молока 2,5% (+50 мл для замочування горіхів)
- 140 г цукру (240 за бажанням)
- 100 г вершкового масла 82,5% (+для змащування форми)
- 8 жовтків
- 2 апельсини (цедра)
- 50 г волоського горіха
- дрібка солі
Спосіб приготування:
- У теплому молоці (не більше 36°C) розводимо дріжджі. Додаємо цукор та перемішуємо.
- Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб дріжджі запрацювали. Для тіста змішуємо жовтки з борошном.
- Додаємо опару, цедру апельсинів, горіхи (замочені в молоці), розтоплене вершкове масло та дрібку солі. Вимішуємо тісто до однорідної консистенції.
- Накриваємо рушником. Залишаємо піднятися в теплому місці на годину.
- Коли тісто підійде, обминаємо його. Ділимо на дві частини (або більше, залежно від розміру форм).
- Викладаємо у змащені маслом форми. Даємо піднятися в теплому місці протягом 20-25 хвилин. Випікаємо пасочки в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці протягом 50 хвилин.
Готові паски покриваємо глазур'ю та прикрашаємо на ваш смак. До речі, ми ділились рецептом справжньої глазурі на основі желатину.