Суп Буйабес: простий класичний рецепт
Суп Буйабес: простий класичний рецепт

Суп Буйабес: простий класичний рецепт

Суп Буйабес – це французька апетитна перша страва, багатокомпонентний рибний суп, що став відомим на середземноморському узбережжі Франції, особливо в Марселі.

Рецепт супу Буйабес спочатку був створений як страва для рибалок, які використовували залишки різних видів риби, що не продали протягом дня.

Проте з часом рецепт супу Буйабес ставав складнішим, з’явилися нові інгредієнти, відзначаючи його елітний статус. Аналогічні страви стали популярними як у французькій регіональній кухні, так і в кулінарних традиціях інших країн.

Зараз дивляться

У цій страві зустрічаються шафран, фенхель, оливкова олія, часник та помідори, які поєднуються з морською рибою та морепродуктами.

Отже, як приготувати суп Буйабес в домашніх умовах з тих продуктів, що доступні в нашій країні – читайте в матеріалі.

Суп Буйабес: рецепт класичний

Інгредієнти:

  • філе морської риби (2 різних види, наприклад морський окунь і пікша) – 1 кг
  • дрібна риба – 600 г
  • мідії с/м – 300 г
  • креветки с/м почищені – 150 г
  • біле сухе вино – 1 склянка (220 мл)
  • чебрець та фенхель – по 1-2 гілочки
  • цибуля (бажано біла або шалот) – 1 шт.
  • помідори – 3 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • оливкова олія – для смаження
  • часник – 3-4 зубки
  • сіль, мелений чорний та червоний перець, шафран – до смаку

Приготування супу Буйабес:

  1. Почистіть і наріжте маленькими кубиками цибулю і часник. Підготуйте чебрець та фенхель – вимийте, обсушіть і розберіть на листочки.
  2. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз, обдайте окропом і зніміть шкірку. Наріжте помідори невеликими кубиками.
  3. У глибокій пательні розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю і часник, смажте 5 хвилин. Потім додайте помідори та влийте вино. Готуйте, поки вино не випарується. Додайте лавровий лист, чебрець, фенхель, сіль, мелений чорний перець та чилі, шафран. Готуйте, помішуючи, 1 хвилину.
  4. Вміст сковороди перекладіть у каструлю, влийте воду (приблизно 1 л) і доведіть до кипіння.
  5. Підготуйте дрібну рибу – почистьте, випатрайте, видаліть голови, приберіть темну плівку та гарно промийте. Рибу перекладіть в каструлю. Готуйте на помірному вогні протягом 50 хвилин.
  6. Процідіть суп через сито в іншу каструлю.
  7. Розморозьте мідії та креветки. Вимийте філе риби і наріжте на порційні шматочки.
  8. Додайте мідії, креветки та рибу до супу і варіть протягом 20 хвилин.

Суп Буйабес готовий. Подайте страву гарячою з крутонами та будь-яким соусом до них.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело матеріала
loader
loader