Джейк Салліван розгромив "мирний план" Джей Ді Венса, що нав’язує умови Україні
Джейк Салліван розгромив "мирний план" Джей Ді Венса, що нав’язує умови Україні

Джейк Салліван розгромив "мирний план" Джей Ді Венса, що нав’язує умови Україні

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван не вважає можливим досягнення миру у разі, якщо після виборів Білий дім почне втілювати план, запропонований кандидатом у віцепрезиденти Джей Ді Венсом.

Про це він заявив на панельній дискусії під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) 14 вересня у Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Під час обговорення Салліван наголошував, що коментує українську політику США з позапартійних засад через специфіку своєї посади – тому, зокрема, обмежився розмитою відповіддю щодо позиції Трампа стосовно України і уникнув її критики.

Утім, оприлюднений цього тижня Джей Ді Венсом план закінчення війни в Україні Салліван взявся прокоментувати безпосередньо: розкритикував його та висловив переконання, що за таких підходів домовленості не будуть виконані.

"Будь-який план, який має на меті, по суті, нав’язати умови миру Україні, і стосується ключових принципів ….

не є сталим", – наголосив безпековий радник Байдена.

Джейк Салліван окремо підкреслив важливість принципу "нічого про Україну без України".

Як повідомлялося, раніше кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс запропонував бачення, яке включає припинення вогню по нинішній лінії зіткнення, створення "демілітаризованої зони" на українській території і відмову України від членства у НАТО.

Джейк Салліван також висловив принципову позицію щодо послаблення санкційного тиску на Росію – на його думку, це рішення можна ухвалювати лише узгоджено з Києвом.

"Ми не будемо обговорювати послаблення санкцій без того, щоби узгодити, що це співпадає з баченням України", – заявив він.

Як повідомляла "Європейська правда", Трамп неодноразово заявляв, що в разі обрання він покладе край війні відразу після перемоги на виборах – ще до того, як офіційно розпочнеться його каденція.

Президент Володимир Зеленський заявив про бажання представити американському колезі Джо Байдену, а також кандидатам у президенти США Камалі Гарріс та Дональду Трампу свій план перемоги України.

Джерело матеріала
loader
loader