/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F934b26924f2fa85179fda3a920644489.jpg)
Як правильно варити яйце: хитрощі від шеф-кухарів
Як правильно варити яйце
Багато хто вважає, що варити яйця — річ елементарна. Насправді ж кулінари мають чимало секретів, які дозволяють отримати ідеальний результат: ніжний білок, однорідний жовток без сірого нальоту, а також шкаралупу, що легко відділяється. Правильно зварене яйце збереже максимум поживних речовин і смаку.
В якій воді варити яйце — холодній чи гарячій
Найпоширеніша помилка — класти яйця у холодну воду і ставити на вогонь. У такому разі рідина прогрівається по-різному, і білок встигає згорнутися нерівномірно, а жовток може втратити ніжність. До того ж часто виникають проблеми з очищенням шкаралупи. Тож перший секрет шеф-кухарів — класти яйця лише у вже нагріту до потрібної температури воду.
Як правильно варити яйце: п’ять основних правил
- 
Свіжі яйця перед варінням варто замочити в чистій воді приблизно на 6 хвилин. Це допомагає вирівняти температуру і зменшити ризик тріщин. 
- 
Використовуйте воду, яка прогрілася до близько 50–60 °C. Орієнтир простий: на дні з’являються дрібні бульбашки. В цей момент і можна опускати яйця. 
- 
Додайте трохи солі та кілька крапель білого оцту. Сіль запобігає витіканню білка в разі, якщо яйце трісне, а оцет робить білок ніжнішим. 
- 
Для яєць у «мішечок» достатньо 6 хвилин активного кипіння, потім ще 4 хвилини дати настоятися під кришкою. Білок ущільниться, а жовток залишиться кремовим. Якщо хочете яйце «вкруту», варіть 9–10 хвилин без додаткового настоювання. 
- 
Готові яйця одразу обдайте холодною водою. Це зупинить процес варіння, жовток залишиться світлим без сірого обідка, а чистити яйце стане значно легше. 
Додаткові поради від кулінарів
- 
Яйця кімнатної температури тріскають значно рідше, ніж ті, що взяті одразу з холодильника. Щоб цього не сталося, краще дістати їх за 20–30 хвилин до варіння. 
- 
Якщо потрібно зварити багато яєць одразу, не кладіть їх тісно. Їм потрібен простір у каструлі, щоб не битися одне об одне. 
- 
Щоб шкаралупа відходила ще легше, можна додати у воду чайну ложку харчової соди. Вона змінює кислотність і допомагає відділяти мембрану від білка. 
Чого варто уникати під час варіння яєць
- 
Не варіть яйця довше 12 хвилин, інакше білок стане гумовим, а жовток набуде зеленувато-сірого відтінку через утворення сульфіду заліза. 
- 
Не кидайте їх одразу в різко киплячу воду — це збільшує шанс тріщин. 
Ідеально зварене яйце — результат правильних дрібниць: від початкової температури води і додавання уксусу до швидкого охолодження. Опанувавши ці прості хитрощі, ви отримаєте завжди смачний, гарний і поживний продукт незалежно від того, готуєте ви його для салату, сніданку чи закуски.
Орландо Блум / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →


/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Ffavicons%2Fmzl.zigygtlx_AxtL14S.png)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Ff9c7120e-1543-4f6f-8bd0-ecaf64718807.png)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2F3f9a2b65-2522-47c8-90e5-1474f6f2fa87.jpeg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Fd35329b3-a39e-46f7-bce0-690d219f8801.jpeg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fe2c143905c6c50b7a98a068e23eeba76.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F34da594c778bb51bb8b00de24bf087e2.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F7cca1b7b7f11adfcb5c5190b2d24654b.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fcd6b458993fbc3b6c4cc8240e37c5f3d.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F5c4903dfc20598b4cb7eedba9c32006f.png)