Коронавірус, держбюджет і нові міністри: Разумков та Арахамія розповіли про позачергове засідання Ради
Коронавірус, держбюджет і нові міністри: Разумков та Арахамія розповіли про позачергове засідання Ради

Коронавірус, держбюджет і нові міністри: Разумков та Арахамія розповіли про позачергове засідання Ради

Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться у понеділок, 30 березня, о 14:00 у стінах парламенту.

Перед тим, об 11:00, запланована погоджувальна рада.

"Зараз чекаємо лист від президента про скликання позачергової сесії.

З керівниками депутатських фракцій була досягнута домовленість, що відбудеться позачергова сесія о 14-й годині.

Об 11-й буде погоджувальна рада.

Вона буде в обмеженому режимі, без представників комітетів.

Щоб зменшити час на виступи в залі, ми дамо змогу колегам, щоб кожен по кожному з питань висловив власну позицію", - сказав Разумков.

Засідання відбудеться у залі парламенту, депутатам запропонують засоби захисту – через поширення нового коронавірусу COVID-19.

ЩО РОЗГЛЯДАТИМУТЬ.

Один із законопроєктів - про зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення лікування хворих на коронавірусну інфекцію.

Автор документа - Михайло Радуцький.

Разумков уточнив, що цей законопроєкт підписаний всіма фракціями і групами, і всі сказали, що будуть підтримувати його під час голосування.

Інші законопроєкти пов'язані з боротьбою з вивозом за митну територію України засобів захисту.

Планується розглянути зміни до закону про комітети Верховної Ради, які дають змогу на час епідемії коронавірусу дати можливість проводити засідання комітетів в режимі онлайн "з подальшою фіксацією і письмовими підтвердженнями своїх позицій".

Буде розглядатися урядовий законопроєкт щодо змін до держбюджету-2020.

Також можливий розгляд кадрових питань.

"Якщо ми говоримо про кадрові питання, я сподіваюся, що завтра будуть ухвалені деякі рішення, ми чекаємо від наших колег документи, будуть відбуватися зміни в уряді.

Якщо все буде добре, будуть обирати міністрів на посади.

Я впевнений, ви уже бачили ці кандидатури", - сказав Разумков, маючи на увазі, напевно, звільнення міністра охорони здоров'я та міністра фінансів.

Поки не планується розглядати на цьому засіданні так званий "антиколомойський законопроєкт" та законопроєкт про ринок землі, на яких наполягає МВФ і про які неодноразово говорив президент.

"Якщо ми говоримо про це пленарне засідання, поки що такого рішення не було ухвалено.

Ми дискутуємо з колегами.

Я думаю, що будуть дискусії продовжуватися, а далі будемо ухвалювати відповідні рішення", - зазнаичв голова Верховної Ради.

МОЖЛИВЕ ДРУГЕ ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ.

У понеділок може відбутися одразу два позачергові засідання, заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"У нас завтра можуть бути одна або дві позачергові сесії", - сказав Арахамія.

"Можливо, якщо буде таке звернення, будемо розглядати і ухвалювати рішення", - сказав Разумков.

Заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко розповів, що на позачерговому пленарному засіданні парламенту буде розглянуто питання призначення нових керівників Міністерства охорони здоров'я, Міністерства фінансів і Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що законопроєкт про банки не включений до порядку денного, оскільки проти нього виступили фракції "Батьківщина" і група "За майбутнє".

"На жаль, деякі фракції виступили проти: це "Батьківщина" і група "За майбутнє".

Тому, як я розумію, рішення про включення цього питання до порядку денного не буде, тобто він не буде розглянутий на цьому позачерговому засіданні.

І чи буде ще якесь позачергове засідання, на якому буде розглянуто цей законопроєкт, нам поки не відомо: ні від президента, ні від представників коаліції", - зазначив Железняк.

Тепер же через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української.

Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу).

За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар.

За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через епідемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани.

Про це йдеться в опитуванні на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

Источник материала
loader
loader