До Ради проходять щонайменше п’ять партій - новий електоральний рейтинг
До Ради проходять щонайменше п’ять партій - новий електоральний рейтинг

До Ради проходять щонайменше п’ять партій - новий електоральний рейтинг

КИЇВ. 11 червня. УНН. У випадку виборів до Верховної Ради найближчим часом, бар’єр у 5% для потрапляння до парламенту подолали б щонайменше 5 політичних партій, що на одну менше у порівнянні з попереднім опитуванням. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного впродовж 1-7 червня, передає УНН.

Деталі

Зокрема, в порівнянні з минулим опитуванням КМІС від 27 травня-1 червня, у випадку виборів до Верховної Ради, в парламент потрапило б на одну партію менше.

Зазначається, що станом на 1-7 червня перше-друге місце розділяють партії: “Слуга народу”, яку підтримали 14,2% серед усіх респондентів і 20,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором (у попередньому опитуванні 15,3% серед усіх респондентів і 17,7% серед тих, хто визначився), та “Європейська солідарність”, яку підтримують 12,9% серед усіх респондентів і 18,5% серед тих, хто визначився з вибором.

Третє-четверте місця розділять “Батьківщина” (8,4% і 12%) та “ОПЗЖ” (8,3% і 11,9%) (різниця в підтримці цих двох партій – у межах статистичної похибки). Зокрема, подолала б прохідний бар’єр також партія “Сила і Честь” (5,1% і 7,2%).

Підтримка інших партій нижче прохідного бар’єру, хоча відносно наближені до нього “Українська стратегія Гройсмана” (3% і 4,2%), “Опозиційний блок” (лідерами зазначалися Є. Мураєв і В. Новинський) (3% і 4,2%) та Радикальна партія (2,9% і 4,2%). У попередньому опитуванні з цих партій 5-процентний бал могли подолати “Сила і честь", “Українська стратегія Гройсмана” і на межі - РПЛ.

Що стосується рейтингу кандидатів на виборах Президента, то якщо б вони відбулися на початку червня, найбільшу підтримку отримав би Володимир Зеленський – 23% серед усіх респондентів і 30,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. Друге місце зайняв би Петро Порошенко, якого підтримали б 13% серед усіх респондентів і 17,4% серед тих, хто визначився. Далі йдуть Юлія Тимошенко (відповідно, 9,5% і 12,7%), Юрій Бойко (8% і 10,6%) і Ігор Смешко (6,1% і 8,1%). Підтримка інших кандидатів нижче.

Довідково

Опитування КМІС проводилося впродовж 1-7 червня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів) з квотним відбором. Опитано 2003 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Теги по теме
Верховная Рада выборы Президент опрос
Источник материала
Поделиться сюжетом