Російський режисер Хржановський пішов з посади керівника Меморіального центру «Бабин Яр» у Києві
Російський режисер Хржановський пішов з посади керівника Меморіального центру «Бабин Яр» у Києві

Російський режисер Хржановський пішов з посади керівника Меморіального центру «Бабин Яр» у Києві

Хржановський зізнався, що з 2006 року живе у Німеччини, та заявив, що вірить у перемогу України над кривавим режимом Путіна.

Російський режисер та продюсер Ілля Хржановський пішов з посади художнього керівника Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у Києві. Про це він повідомив у фейсбук. 

За словами Хржановського, він сам ухвалив таке рішення і не працює на цій посаді з початку нинішнього літа. Цьому, стверджує режисер, є дві причини. 

По-перше, вважає  він, війна змінила і ще багато що змінюватиме у сприйнятті та формуванні культури пам'яті в Україні — після війни настане етап переосмислення всієї роботи з пам'яттю. «Вірю, що багато з розробленої нашою командою творчої концепції стане в нагоді в майбутньому, але в існуючому контексті вважаю свій етап діяльності завершеним. Здійсниться чи ні насправді те, що було нами розроблено — це справа українського суспільства та наступних поколінь», — заявив Хржановського.

По-друге, режисер не вважає за правильне працювати в Україні, «не перебуваючи там фізично, а значить — не поділяючи всі біди та небезпеки разом з українським суспільством». Хржановський зізнався, що з 2006 року живе у Німеччині і є її громадянином, а на початку війни не пішов із проекту, бо хотів бути корисним Україні, використовуючи міжнародні зв'язки.

«Хочу попросити вибачення у всіх тих, кого факт мого перебування в Україні та моя діяльність дратували. Я вважав і вважаю, що мої українські єврейські корені давали мені право здійснювати обов'язок перед пам'яттю предків. Я робив свою роботу чесно та відповідально, з повагою до пам'яті полеглих у Бабиному Яру. Упевнений, згодом стане ясно, як багато нам вдалося зробити для пам'яті місця і загиблих там», — написав Хржановський, підкресливши, що вірить у перемогу України над режимом російського президента Володимира Путіна, який розв'язав криваву війну.

У 2019 році художнім керівником проєкту був затверджений російський режисер Ілля Хржановський. Запропонована Хржановським концепція меморіалу викликала обурення в суспільстві. 

Зокрема, знані діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера столиці Віталія Кличка і Київради з відкритим листом, в якому закликали не підтримувати проєкт Хржановського. В них виникло побоювання, що меморіал може транслювати російські історичні наративи, які дискредитуватимуть Україну.

Ілля Хржановський відомий своїм кінопроєктом «Дау», творців якого запідозрили в тортурах над дітьми і пропаганді насильства. Українська прокуратура навіть розпочала кримінальне провадження щодо можливого катування неповнолітніх під час зйомок фільму.

У квітні 2020 року медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Хржановського з посади художнього керівника центру. Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалу у Бабиному Яру.

До збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти, зокрема: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Віталій Портников, Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький

У вересні 2020 року українські євреї виступили проти Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», заявивши, що цей проєкт може стати зброєю для російської пропаганди та дискредитації України в світі.

Тодішній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв,що не вбачає ризику в реалізації саме російського проєкту меморіалу.

У квітні 2021 року в Бабиному Яру відкрили меморіальну синагогу.

Фото: EPA

Теги по теме
увольнение
Источник материала
Поделиться сюжетом