Рада призначила Рустема Умєрова новим міністром оборони
Рада призначила Рустема Умєрова новим міністром оборони

Рада призначила Рустема Умєрова новим міністром оборони

Рада призначила Рустема Умєрова новим міністром оборони

Верховна Рада України призначила Рустема Умєрова міністром оборони України. За відповідне рішення проголосували депутати парламенту на засіданні 6 вересня.

При цьому як зазначив депутат Ярослав Железняк, призначення нового міністра оборони, кандидатуру якого парламенту пропонує президент, відбулось без присутності в Раді Володимира Зеленського.

Останній рік, із 7 вересня 2022 року Умєров очолював Фон державного майна України, а до того з 2019 року був депутатом Верховної Ради від партії «Голос».

За час його керівництва ФДМ в структурі провели сяку-таку організаційну реформу, після якої заявили, що «завдяки змінам законодавства Фонд вперше в історії України працює незалежно».

Як зазначає Юлія Самаєва у статті «Бажані відставки й неприйнятні призначення», нинішні досягнення Умєрова у Фонді держмайна — це, радше, досягнення його попередників, а не його самого..

«Фонд мав би спробувати і боргове навантаження знизити, і обтяження на майно зняти, і борги з контрагентів стягнути (а це 40% балансової вартості компанії), але Рустем Умєров сповідує інші підходи. Мудрий народ про таких зазвичай каже: «Стук-грюк, аби з рук», - пише про його керівництво ФДМ авторка.

А ще він відзначився тим, що на старті переговорів про зернову угоду продати все українське зерно Туреччині.

До ФДМ, з липня 2022 Умєров був Головою Тимчасовою слідчою комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.

У лютому 2022 року він входив до делегації України для участі у переговорах з Російською Федерацією з підготовки та узгодження проекту договору про гарантії безпеки України. Також Умєров займався питаннями обмінів військовополонених, політв’язнів, дітей та цивільних, а також евакуацією цивільних з тимчасово окупованих територій.

Рустем Умєров народився в 1982 році в місті Булунгур, Самаркандської області Узбецької РСР, в сім'ї вихідців з Алушти. Його сім’я повернулась в Крим наприкінці 1980-х.

Навчався у  Кримській гімназії-інтернаті для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Криму. Згодом навчався в НТТУ «КПІ» на спеціальності «інформатика та інформаційні технології», а також  отримав диплом бакалавра за спеціальністю «економіка» і магістра за спеціальністю «фінанси» у Національній академії управління.

Одружений та виховує двох дітей.

Кар’єру розпочав у компанії lifecell, де займав різні керівні посади з 2004 по 2010 роки.

З 2010 по 2013 був президентом благодійної організації «Фонд розвитку Криму».

У 2013 році разом із братом Асланом Омєр Киримли заснував інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation. Компанія управляє інвестиціями в сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

У 2017 році Рустем Умєров сприяв звільненню двох політв'язнів Кремля — кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

З 2020 року, будучи уже депутатом, входив до групи з розробки державної стратегії деокупації Криму та Севастополю при РНБО.

Журналіст Юрій Бутусов заявив, що Умєров «далека від війни людина» і вважає, що його, так само як і його попередників просуває голова офісу президента Андрій Єрмак, а для набуття досвіду міністра Умєрову знадобиться дорогоцінний час.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, натомість, вважає призначення Умєрова міністром оборони «найкращим рішенням президента», оскільки той «прихлопнув корупційні потоки» у ФДМ.

Нагадаємо, що відставку Олексія Резнікова ініціював президент Володимир Зеленський після чергового скандалу про корупцію в закупках для армії в час війни. У нещодавньому розслідуванні “Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони” Юрій Ніколов та Віталій Кононученко розповіли, що восени 2022 року Міноборони України закупило куртки та шоломи для ЗСУ за завищеною втричі ціною. При цьому замість зимового одягу в країну зайшов літній. Мінстр офіційно заперечує цю інформацію та навіть запропонував парі журналістам.

Источник материала
Поделиться сюжетом