Насиковський, Стріхарський, Костржевський: хто очолує антирейтинг неблагодійних забудовників Києва
Насиковський, Стріхарський, Костржевський: хто очолує антирейтинг неблагодійних забудовників Києва

Насиковський, Стріхарський, Костржевський: хто очолує антирейтинг неблагодійних забудовників Києва

Насиковський, Стріхарський, Костржевський: хто очолує антирейтинг неблагодійних забудовників Києва.

Безперечно, війна позначилася на українському бізнесі.

Величезна кількість підприємств закрилася, переїхала у безпечніші регіони, втратила клієнтську базу та контрагентів.

Російське вторгнення завдало українським підприємцям серйозного удару.

Водночас, в Україні продовжує процвітати зовсім інший “бізнес”, побудований на порушеннях закону, корупції, договірняках та кумівстві.

Однією із перлин такого корупційного підприємництва є девелопмент – будівництво житлової та нежитлової нерухомості, і перлиною в коронах подібних ділків упродовж уже багатьох років є Київ.

У пам’яті киян досі живі шахрайські схеми “Укрбуду”, “Еліта Центру” та Анатолія Войцеховського – однак це імена давно минулих днів, тоді як у Києві незаконний девелопмент усе ще процвітає буйним цвітом.

ЗМІ розповіли українцям про 10 найбільш одіозних і неблагонадійних забудовників столиці, повідомляє Інформатор.

Stolitsa Group.

Починаємо з одного з найвідоміших забудовників Києва – компанії Stolitsa Group, яка оперує десятками новобудов у різних районах столиці.

Компанію контролює Владислава Молчанова, яка є одним із спонсорів партії “Батьківщина” та довіреною особою Юлії Тимошенко.

Крім того, Молчанову також пов’язували з одіозним “дивлячимся” за ринком нерухомості Києва – Денисом Комарницьким.

Такі впливові покровителі допомагають Молчановій, наприклад, ухилятися від сплати податків та виводити гроші в кіпрські офшори – сума зловживань лише за 2020 рік становила майже 100 мільйонів гривень.

Землю під свої проєкти Молчанова та Stolitsa Group отримували через договірняки та корупційні схеми – так, земля під ЖК “Варшавський Плюс” на Виноградарі була отримана завдяки зв’язкам із керівництвом держпідприємства, якому вона належала.

Нещодавно “Stolitsa Group” забрала під своє крило недобудови збанкрутілого забудовника “Аркада” і однойменного банку в ландшафтному заказнику “Осокорки”, що знаходиться на південь від проспекту Бажана, – і тепер намагається звести в заповідній зоні кілька десятків багатоповерхівок, ігноруючи протести місцевої громади.

Компанія “DIM” належить братам Олександру та Андрію Насиковським, які розпочинали свій шлях у девелопменті зі знайомства з сумнозвісними регіоналами Юрієм Іванющенком (також відомим як Юра Єнакіївський) та Володимиром Сівковичем (командувачем розгоном Євромайдану) у 2013 році.

З того часу справи Насиковських пішли вгору.

Для будівництва ЖК “Автограф” вони вирубали понад 2 гектари хвойного лісу у Дніпровському районі, там же намагалися “віджати” біля громади сквер “Радунка”.

Насиковські зводили будинки з невимовною кількістю порушень – по сусідству з АЗС, із затримкою у кілька років, через фірми-одноденки, на ділянках з невідповідним цільовим призначенням, з перевищенням допустимої висоти будівництва… Новобудови “DIM” неодноразово ставали предметом розслідувань поліції, прокуратури та слідчої комісії Київської міськради.

Проте Насиковські досі залишаються на плаву.

Наступний неблагонадійний забудовник – компанія “Фундамент”.

Середовищем зловживань “Фундаменту” стало будівництво у Микільській Слобідці на Лівому березі: забудовник розпочав будівництво на землях, право на використання яких він уже втратив, з порушенням норм щільності населення та кількості паркувальних місць, вирубуванням зелених насаджень під акомпанемент протестів місцевої громади, що доходили до сутичок із представниками забудовника.

Бенефіціарами “Фундаменту” є депутат Верховної Ради від “Батьківщини” Андрій Пузійчук та його брат Віталій, які причетні до схем розкрадання мільярдів гривень з київського бюджету через КП “Житлоінвестбуд”, а “Домобудівна компанія №7” Андрія Пузійчука у 2021 році повинна була виплатити майже 50 мільйонів гривень СБУ, яку Пузійчук просто кинув, пообіцявши спецслужбі певну кількість квартир в обмін на землю під забудову.

І це ще не все: “Фундамент” фігурує у ще одному розслідуванні СБУ про можливе підроблення документів та зловживання владою.

Компанія “КДС-Інвест” була створена у 2012 році Максимом Биковим та Сергієм Вернигорою, і з того часу вона примудрилася опинитися в епіцентрі низки скандалів.

Так, вона була причетна до зведення будинку на вулиці Будівельників у Дніпровському районі, до якого також мали відношення люди зі структур російського олігарха Лебедєва; неодноразово позивалася до інвесторів, які не отримували свої квартири; продовжувала зведення будинку, дозвіл на який було відкликано, на землі, договір оренди на яку було розірвано.

“КДС-Інвест” судилися і з Київрадою, і з Державною інспекцією архітектури, продовжуючи зводити незаконний будинок на земельній ділянці, яка не належить компанії.

Крім того, “КДС-Інвест” брала участь у схемах незаконного будівництва Державного будівельного комбінату управління справами Верховної Ради.

Познякижилбуд/Taryan Group.

Артур і Нвер Мхітаряни давно підгортають ринок нерухомості Києва.

Їхня сім’я починала в компанії “Познякижилбуд”, яка згодом стала частиною великої групи компаній – “Taryan Group”.

Артур Мхітарян у 2018 році фігурував у скандалі навколо хабарників у СБУ – однак паралельно із цим скандалом ЗМІ виявили, що “Taryan Group” зводила будинки, в яких СБУ-шники отримували квартири, з порушеннями поверховості та порядку отримання земельної ділянки.

Новобудови еліт-класу “Taryan Group” неодноразово ставали скандальними через загрозу руйнування сусідніх будинків, порушення норм поверховості та будівництва в історичному ареалі міста, будівництво над лініями комунікацій, загрозу зсувів та затоплень.

Артур Мхітарян активно користується близькими відносинами з акторами “Кварталу 95” – у листопаді 2019 року “Українська правда” документувала пізні візити Мхітаряна до будівлі Кабміну на автомобілі автора “Кварталу” Міки Фаталова.

Виходив із будівлі Кабміну Мхітарян разом із тодішнім прем’єром Олексієм Гончаруком.

Вже 2023 року журналісти помітили, як Мхітарян порушує правила комендантської години, проводячи вечори в елітних закладах столиці.

Одним із власників компанії “Смарт-Девелопмент” є Олександр Омельченко – син покійного колишнього мера Києва та депутата Київради Олександра Омельченка, який запам’ятався багатьом киянам початком епохи незаконної забудови міста, ліквідацією багатьох трамвайних маршрутів та легендарними розпилами міського бюджету.

Портфоліо порушень “Смарт-Девелопменту” досить стандартне для Києва – нецільове використання земель, судові процеси проти прокуратури, яка намагалася повернути громаді незаконно відібрані земельні ділянки, порушення поверховості та вирубування зелених насаджень.

2023 року через незаконну забудову “Смарт-Девелопмент” у зеленій зоні Солом’янського району, проти якої активно протестували місцеві жителі, стався зсув.

Компанія “Міськжитлобуд” добре запам’яталася насамперед жителям Голосіївського району – свого часу її представники активно залякували місцеву громаду, а сама компанія судилася зі своїми ж інвесторами, вимагаючи від них платити завищені комунальні тарифи та намагаючись не дати їм стати власниками сплачених ними квартир.

Бенефіціаром “Міськжитлобуду” є Денис Костржевський – екс-депутат Верховної Ради та Київради, бізнес-партнер екс-регіонала Василя Хмельницького та вже згаданого Юрія Єнакіївського, який майже 15 років наживається на комунальному аеропорті “Київ” (також відомому як “Жуляни”).

Вже після початку повномасштабного вторгнення Костржевський, незважаючи на протести громади, розпочав будівництво у Голосіївському районі.

Протести спричинили рішення депутатів Київради про розірвання договору оренди землі під даною забудовою – проте компанія Костржевського все одно намагається продовжити будівництво.

Компанія також фігурувала у скандальній незаконній забудові промзони у Дніпровському районі у 2017 році.

Status Group.

Безумовно, у нашому рейтингу мала з’явитися компанія, що належить людині з парламентської монобільшості – і ось вона, “Status Group”, бенефіціаром якої є депутат від “Слуги народу” Андрій Стріхарський.

Даний забудовник причетний до будівництва монстра Podil Plaza & Residence на Глибочицькій – велетня, який буквально загидив обличчя однієї з найстаріших вулиць столиці.

Стріхарський та “Status Group” були фігурантами низки скандалів: шахрайська схема забудови на Березняках та Лісовому масиві, збитки від якої становили понад 30 мільйонів гривень, перемоги у непрозорих тендерах на десятки мільйонів гривень, нецільове використання земельних ділянок, фальсифікація дозволів на будівництво… Однак вінцем незаконної діяльності “Status Group” та Стріхарського, безумовно, є незаконне добудовування п’яти поверхів для будинку біля станції метро “Славутич”.

Один із найстаріших забудовників Києва – компанія “Ліко-Холдинг” – належить екс-регіоналу Ігорю Лисову, колишньому депутату Київради та Верховної Ради, який свого часу закидав мажоритарний виборчий округ титушками, які били активістів.

“Ліко-Холдинг” фактично окупував Голосіївський район Києва – ще в 2017 році ЗМІ писали про те, що компанія безроздільно панує в районі і просто починає будівництво на будь-якій земельній ділянці, будь вона відведена під школу, паркування або дитячий садок.

“Ліко-Холдинг” також причетний до знищення фауни низки озер на Теремках, а в 2015 році Генпрокуратура розслідувала масштабну аферу компанії, яка полягала в обмані вкладників та виведенні їх грошей до офшорних юрисдикцій.

Звісно, ​​“звичайні” порушення київських забудовників на кшталт перевищення максимально допустимої висоти будинків та нецільового використання земель у “Ліко-Холдингу” теж є.

Усі фігуранти нашого антирейтингу запам’яталися десятками чи навіть сотнями порушень на різних об’єктах у різних точках нашого міста.

Однак закінчити ми хочемо забудовником, який вписав себе в історію Києва лише одним об’єктом виняткового рівня несмаку та протизаконності.

Компанія “Пателі Лізинг” є автором дванадцятиповерхового комплексу “Поділ Престиж” на вулиці Нижній Вал, який відомий серед киян як “монстр на Подолі”.

Отримавши дозвіл на будівництво восьмиповерхового будинку, компанія самовільно змінила проєкт та добудувала ще чотири поверхи.

Дванадцятиповерхова «халабуда» досі виглядає брудною плямою у дореволюційній забудові Подолу.

Судові процеси навколо цього будинку тривають з 2014 року, і хоча незаконність даного будівництва очевидна – “Пателі Лізинг” відмовляються виконувати рішення судів і навіть незаконно приховано ввели будинок в експлуатацію (в ньому вже здаються квартири та комерційні приміщення).

Подібне байдуже ставлення до закону для київських забудовників – норма, і “монстр на Подолі” є своєрідною пам’яткою злочинним девелоперам.

Источник материала
loader
loader