Обстріли енергосистеми України, атаки дронів на РФ, зміни у мобілізації: головні події тижня
Обстріли енергосистеми України, атаки дронів на РФ, зміни у мобілізації: головні події тижня

Обстріли енергосистеми України, атаки дронів на РФ, зміни у мобілізації: головні події тижня

Цей тиждень для українців був насичений різними подіями. Зокрема, війська РФ продовжували атакувати енергетичну інфраструктуру. Через удари у кількох областях довелось запроваджувати тимчасові графіки відключень світла.

Окрім того, президент Володимир Зеленський підписав низку законопроєктів. Зокрема, про зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Водночас, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, наразі в України немає потреби призивати 500 тисяч військовозобов’язних.

Зараз дивляться

Окрім того, Україна продовжує зменшувати потужності російської армії, завдаючи ударів по ворожих нафтопереробних заводах та аеродромах.

Про головні події за останній тиждень – з 29 березня до 5 квітня – читайте у добірці Фактів ICTV.

  • Обстріли військами РФ України
  • Український стяг замайорів над 3 селами на Харківщині
  • Звільнення Шефіра та кількох радників президента
  • Пилова хмара з Сахари
  • Підписання президентом низки законопроєктів
  • Удар по НПЗ в Татарстані
  • 5,6 млрд грн на фортифікації
  • Безпекова угода з Фінляндією
  • Засідання Ради Україна-НАТО
  • Ситуація з енергетикою
  • Справа Артема Шило
  • Мобілізація в Україні
  • Вибухи в районі аеродромів у Морозовську, Енгельсі та Єйську

Обстріли військами РФ України

29 березня РФ застосувала проти України 99 засобів повітряного нападу – 60 ударних безпілотників Shahed-136/131 та 39 ракет.

Вибухи лунали у Дніпрі та області, а також Черкаській, Львівській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській областях.

Під час в центральному та західному регіонах. У низці регіонів запроваджували графіки відключення світла. Внаслідок атаки є постраждалі.

Вночі 31 березня під прицілом ворога на Одещині та Херсонщинібули енерго- та агрооб’єкти. На Одещині уламки збитого БпЛА впали на енергооб’єкт, через що було знеструмлено кілька населених пунктів.

Окрім того, втретє атакувала об’єкт критичної інфраструктури на Львівщині. Внаслідок обстрілу, на жаль, загинуло дві людини.

2 квітня , в результаті 18 людей постраждали, серед них – 5 дітей.

3 квітня російські війська завдали авіаудару по Краснопільській громаді Сумської області, внаслідок чого є загиблий і постраждалі люди.

У ніч проти 4 квітня російські ударні безпілотники здійснили атаку на Харків. БпЛА Shahed влучили в житлові будинки, що призвело до часткової руйнації багатоповерхівки. Внаслідок російської атаки загинуло чотири людини, з них троє є надзвичайниками. Ще 12 осіб постраждали.

5 квітня в результаті атаки РФ по Запоріжжю загинуло двоє людей, ще шість постраждали. Також пошкоджена цивільна інфраструктура.

Український стяг замайорів над 3 селами на Харківщині

Над населеними пунктами Шабельне, Піщане та Дегтярне, що у Харківській області, наші військовіпідняли український прапор.

Ці населені пункти розташовані поблизу кордону з РФ у так званій сірій зоні. Територія зруйнованих сіл щільно замінована, а через постійні обстріли з російського боку – непридатна для проживання.

Звільнення Шефіра та кількох радників президента

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення з посади свого першого помічника, а також кількох радників. Йдеться про Олега Устенка, Олену Вербицьку, Михайла Радуцького та Сергія Трофімова.

Також від виконання обов’язків уповноваженого президента України з питань волонтерської діяльності звільнено Наталію Пушкарьову.

Окрім того, 29 березня очільник держави звільнив двох заступників керівника Офісу президента України Андрія Єрмака – Олексія Дніпрова та Андрія Смирнова. Замість них були призначені Олена Ковальська та Ірина Мудра відповідно.

Пилова хмара з Сахари

1 квітня всю територію України накрила пилова хмара з Сахари.

У Києві булозафіксованозабруднення повітря дрібнодисперсним пилом. У КМВА зазначили, що середній індекс якості повітря на 16:00 становив 77,7 (тобто високий рівень).

Підписання президентом низки законопроєктів

2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав низку законопроєктів:

  • ;
  • про електронний кабінет військовозобов’язаного. Запровадження електронного кабінету дає можливість військовозобов’язаним актуалізувати власні дані;
  • щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Зокрема,  чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд, оскільки статус обмежено придатних для військової служби скасовано.

Удар по НПЗ в Татарстані

2 квітня в Республіці Татарстан дронами були атаковані нафтопереробний завод у Нижньокамську та підприємство в особливій економічній зоні Алабуга, на якому збирали Шахеди.

Фактам ICTV джерело в силових структурах повідомило, що є спільною операцією СБУ та ГУР. Відомо, що далекобійний БпЛА влучив в установку первинної переробки нафти, після чого там виникла пожежа.

5,6 млрд грн на фортифікації

 на зведення фортифікацій.

З них:

  • 1,1 млрд грн для Донецької області;
  • понад 1 млрд грн для Запорізької області;
  • 1,5 млрд грн для Сумщини;
  • 300 млн грн для Миколаївщини;
  • 400 млн грн для Херсонщини.

Безпекова угода з Фінляндією

Україна та Фінляндія підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Згідно з угодою, Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, збільшуватиме співпрацю з Україною в політиці, фінансах, гуманітарці, реформах, енергетиці, екології, посилюватиме захист кордону і критичної інфраструктури, лікуватиме військових.

Засідання Ради Україна-НАТО

У Брюсселі 4 квітня відбулось засідання Ради Україна – НАТО на рівні глав МЗС. Воно було присвячене довгостроковій підтримці України.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що обговорював з партнерами надання Києву більшої кількості засобів ППО, зокрема ЗРК Patriot.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що союзникам по Альянсу слід мобілізувати свої сили у питанні підтримки України, оскільки за відсутності допомоги ситуація на полі бою може стати небезпечнішою.

Ситуація з енергетикою

Ввечері 4 квітня Укренерго повідомив про запровадження тимчасових графіків відключень світла для шести областей через російські масовані атаки по об’єктах енергетичної інфраструктури.

Зокрема, йдеться про Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Кіровоградську, Полтавську та Сумську області. Світло вимикатимуть з 18:20 до 22:00.

Ці відключення йдуть додатково до знеструмлень у Харкові та частини Кривого Рогу, де вже діють перебої зі світлом через російські удари.

5 квітня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що РФ впродовж останніх тижнів знищила 80% українських теплоелектроцентралей.

Справа Артема Шила

Колишній радник Офісу президента та експрацівник СБУ Артем Шило підозрюється у причетності до заволодіння 94,8 млн грн коштів Укрзалізниці. Йдеться про закупівлю трансформаторів за завищеними цінами.

За даними САП, він був взятий під варту з альтернативою внесення застави у розмірі 30 млн грн.

Вищий антикорупційний суд визначив термін дії запобіжного заходу — до 31 травня 2024 включно. Шилу загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Згодом у Центрі протидії корупції повідомили, що за Шила одразу була внесена застава.

Мобілізація в Україні

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україні наразі не потрібна мобілізація 500 тис. осіб. Після аудиту ця цифра зменшилась.

Він також зазначив, що Україна має нові бригади. Вони вже укомплектовані людьми, однак ще потрібне обладнання, військова техніка та боєприпаси від партнерів.

Народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк повідомили, що законопроєкт про мобілізацію №10449 планують винести на розгляд Верховної Ради у другому читанні 10 квітня.

Вибухи в районі аеродромів у Морозовську, Енгельсі та Єйську

У ніч на 5 квітня в російських містах Морозовськ, Енгельс та Єйськ гриміли вибухи в районі аеродромів.

За даними джерел Фактів ICTV, атака на аеродром Морозовськ 5 квітня завершилась знищенням щонайменше шести літаків та суттєвим пошкодженням ще восьми. Крім того, унаслідок ударів загинули та дістали поранення близько 20 російських військових.

Губернатор Саратовської області Роман Бусаргін заявив, що в Енгельсі ліквідували БпЛА, а постраждалих та руйнувань інфраструктури після падіння уламків буцімто немає.

Вибухів у Єйську Краснодарського краю нарахували понад 10. Очільник району Роман Бублик заявив, що “спробі атаки на Єйський район запобігли, руйнувань на території немає”.

Водночас, за даними ЗМІ, внаслідок атаки дронів на аеродромі Енгельс-2, ймовірно, серйозно пошкоджені щонайменше три стратегічні бомбардувальники Ту-95МС. Окрім того, повідомляється про загибель сімох окупантів, серед яких можуть бути пілоти бомбардувальників.

Також пишуть, що на військовому аеродромі в російському Єйську внаслідок ударів українських дронів знищено два штурмовики Су-25 та ліквідовано чотирьох окупантів.

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
Поделиться сюжетом