Попри складні часи, життя тут вирує. Тож про гастрономічний місцевий колорит у межах освітньої рубрики "Скажи мені по-галицьки" розкаже 24 Канал.
Які цікаві напої є у місцевих кнайпах
У шістнадцятій добірці підкажемо, яка атмосфера панує у місцевих кнайпах та чим там можна почастуватися.
Комерсів таких, як раніше, у кнайпах зараз нема, але у кожній вам запропонують якісь цікаві галицькі потрави. І навіть запросять на келішок моцної наливки.
- кна́йпа – ресторанчик, забігайлівка;
- моцний – міцний;
- комерс – забава;
- потрава – страва;
- келішок – чарка;
Якщо надумаєте продегустувати якісь смачні напої, то пам'ятайте: наливки тут п'ють з келішків, а пиво – з гальби. Тільки не переплутайте, бо недаремно в місцевих кнайпах смородинівку називають "Голова з пліч". Потім можна звідти і не вийти.
- га́льба – кухоль;
А якщо цілеспрямовано прийшли з кумпелями на яке пиво, то замовляйте ляґер. Тільки не жльопайте його відразу, а просіть закуску. Бо тут хіруси не ходять і не хірять. Тільки дегустують.
Напої в львівських кнайпах / "Гасова лямпа"
- жльо́пати – пити великими ковтками;
- ку́мпель – приятель;
- ля́ґер – вистояне пиво;
- хірити – пити горілку;
- хірус – пияк;
До того всього просіть відразу приліпку з тримбулькою і запашну вендлину. Ну або хоч цитрин з цукром. Бо дегустувати треба і їджинє – не тільки наливки.
- приліпка – окраєць хліба;
- тримбу́лька – маленька зелена цибуля;
- вендли́ни – вудженина;
- цитрин – лимон;
А якщо ви думаєте, які то ще файні страви можна тут продегустувати разом з наливками, то ми вам у цьому поможемо. У наступній добірці. Бо місцеві кнайпи вміють дивувати: не тільки смаком, й колоритними назвами. І такі є тілько ві Львові.