Смерть нардепа Давиденка: усі деталі загибелі нардепа, якого знайшли із простреленою головою
Смерть нардепа Давиденка: усі деталі загибелі нардепа, якого знайшли із простреленою головою

Смерть нардепа Давиденка: усі деталі загибелі нардепа, якого знайшли із простреленою головою

Увечері 23 травня в Києві знайшли мертвим депутата Верховної Ради Валерія Давиденка. Тіло політика з простреленою головою виявила прибиральниця в його офісі на вулиці Великій Васильківській.

Детально про загибель 47-річного народного депутата читайте у матеріалі ТСН.ua. 

Що відомо про народного депутата

Валерію Давиденку було 47 років. Він народився 16 березня 1973 року. Був родом із Чернігівської області. До депутатської групи "Довіра" він приєднався 6 грудня 2019 року. Був депутатом 8 і 9 скликань Верховної Ради України. До парламенту пройшов, вигравши 208 округ, Чернігівська область. 

Від травня 2013 року до березня 2014 року Валерій Давиденко обіймав посаду заступника міністра аграрної політики і продовольства України. Також він був членом комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, членом груп з міжпарламентських зв'язків з Чехією, Угорщиною, Бразилією, Еміратами та Аргентиною.

У нардепа залишилася дружина та двоє доньок.

Перша інформація про смерть 

Надвечір 23 травня народний депутат від від партії ОПЗЖ Ілля Кива в Facebook повідомив, що тіло народного депутата України з групи "Довіра" Валерія Давиденка знайшли з вогнепальним пораненням в його ж офісі. У коментарі виданню "Страна.ua" він уточнив, що біля тіла лежав пістолет. А труп нібито виявила прибиральниця.

Незабаром член наглядової ради "Укрзалізниці" та колишній нардеп і ексжурналіст Сергій Лещенко у своєму Telegram також оприлюднив інформацію про загибель нардепа Валерія Давиденка. Колишній медійник оприлюднив фото з місця інциденту і зазначив, що під будівлю вже приїхала поліція.

Журналісти ТСН з місця інциденту повідомляли, що біля подвір'я офісу нардепа Давиденка чергують два патрулі, які оточили приміщення, і нікого зі сторонніх не пропускають. Однак на той момент поліцейські жодних деталей трагедії не повідомили. Вони пояснили це тим, що щойно заступили на чергування, а тому про інцидент нічого не знають. 

Фотогалерея Місце смерті нардепа Валерія Давиденка (14 фото)

А що кажуть про смерть Валерія Давиденка правоохоронні органи

Заступник голови МВС Антон Геращенко підтвердив інформацію про загибель нардепа та знайдений поруч із тілом пістолет. За його словами, справою будуть займатися слідчі поліцією та прокуратура. Вони мають перевірити "всі можливі версії трагедії". Наразі на місці працюють поліцейські. 

Згодом у прокуратурі та поліції повідомили, що за фактом смерті народного депутата Валерія Давиденка відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України ("Умисне вбивство"). 

Чим займався перед смертю нардеп та про що писав у соціальних мережах

Останній пост Валерія Давиденка у Facebook був 22 травня о 13:22. У ньому йшлося про боротьбу з пандемією коронавірусу. нардеп відзвітував про свою громадську роботу і повідомив, що передав для Куликівського центру ПМСД 100 аплікаторів з пробірками для діагностування коронавірусу у контактних осіб. Депутат також висловив занепокоєність тим, що днями у Куликівському районі в 10 людей діагностували коронавірус. Серед них була одна дитина.

"Також вчергове допоміг із засобами захисту для медиків: мобільній бригаді лікарів, яка виїжджає до хворих, передав 50 костюмів, 60 респіраторів FFP3, 50 пар рукавичок, 10 захисних щитків, у районну лікарню - маски і вкрай необхідні тести на коронавірус. Буду і далі допомагати медикам округу, аби підтримати їх у нелегкій боротьбі з пандемією", - написав він у пості.

Крім того, як свідчать його публікації, Давиденко займався активною роботою із розвитку 208 округу Чернігівської області. 

Реакція колег Валерія Давиденка на його загибель 

У зв'язку зі смертю народного депутата України Валерія Давиденка висловив співчуття голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Він висловився, що розслідування щодо загибелі нардепа має бути оперативним та максимально об‘єктивним.

"Від імені Верховної Ради України та всього депутатського корпусу висловлюю щирі співчуття рідним та близьким Валерія Миколайовича. Світла пам’ять", - йдеться в повідомленні. 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловлює співчуття у зв'язку зі смертю народного депутата України Валерія...

Опубликовано Верховна Рада України Суббота, 23 мая 2020 г.

У партії "Слуга народу" також висловили співчуття і закликали до ретельного розслідування обставин смерті народного депутата Валерія Давиденка. Водночас, партія закликала утриматися всіх колег "від будь-яких політичних спекуляцій та висунення необґрунтованих версій до того, як правоохоронні органи оприлюднять результати розслідування."

"Сьогодні не стало нашого колеги по парламенту - народного депутата Валерія Давиденко. Партія" Слуги народу "висловлює щирі співчуття його родині та депутатській групі" Довіра ", до якої він належав", - йдеться в повідомленні.

Сьогодні не стало нашого колеги по парламенту – народного депутата Валерія Давиденка. Партія «Слуга Народу» висловлює...

Опубликовано Слуга Народу Суббота, 23 мая 2020 г.

Голова депутатської групи "Довіра" Олег Кулініч висловлючи свої співчуття рідним нардепа, розповів, що був занйомий із Давиденком чимало років. Вони багато спілкувалися, товаришували, разом займалися політичною діяльністю.

Сьогодні отримали страшну звістку щодо загибелі нашого колеги і друга Валерія Давиденка. Давно знаю Валерія...

Опубликовано Олегом Кулінічем Суббота, 23 мая 2020 г.

Своєю чергою, пресслужба депутатської групи "Довіра" у Facebook теж висловила співчуття рідним загиблого колеги.

"Сьогодні стало відомо про трагічну загибель нашого колеги, народного депутата Валерія Давиденка. Обставини та причини смерті встановлюються правоохоронними органами. Висловлюємо свої співчуття рідним та близьким! Світла пам’ять...", - йдеться в повідомленні.

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко у соцмережі також висловив співчуття рідним і близьким покійного Валерія Давиденка.

Загинув народний депутат України Валерій Давиденко. Він був обраний до парламенту від мого рідного 208-го округу на Чернігівщині. Щиро співчуваю рідним і близьким покійного.

Опубликовано Олегом Ляшко Суббота, 23 мая 2020 г.

Ексдепутат Верховної Ради Ігор Мосійчук на своїй сторінці в Facebook написав, що знаряддям, із якого було скоєно постріл, є нагородний "Глок". Крім того, він заявляє, що не вірить у версію самогубства.

"Поки що розглядається версія самогубства народного депутата Валерія Давиденка з нагородного "Глока"(Glock - англ.). Хоча як на мене ... Поліція вивчає записи з камер відеоспостереження", - пише Мосійчук.

В мене запитують, навіщо я опублікував фото вбитого народного депутата Валерія Давиденка? Відповідаю: Я НЕ ВІРЮ У ВЕРСІЮ САМОГУБСТВА і це фото доказ цьому!

Опубликовано Ігором Мосійчуком Суббота, 23 мая 2020 г.
Джерело матеріала
loader
loader