У Києві в готелі почався спалах небезпечної хвороби: серед захворілих є іноземці
У Києві в готелі почався спалах небезпечної хвороби: серед захворілих є іноземці

У Києві в готелі почався спалах небезпечної хвороби: серед захворілих є іноземці

Усі хворі отримали необхідну допомогу

В одному з київських готелів люди масово заразилися гострою кишковою інфекцією — сальмонельозом. На даний момент відомо про десятьох хворих, кожному з яких була надана необхідна медична допомога.

Причиною інфекції стали страви із яєць, які подавали постояльцям столичного готелю. Подробиці інциденту розповіли у прес-службі столичної Держпродспоживслужби.

Так, фахівці отримали інформацію про те, що у київському готелі одразу шестеро людей заразилися сальмонельозом. Це сталося 2 та 3 лютого після вживання в пишу страв із яєць. Всім хворим було надано медичну допомогу.

Варто зазначити, що серед гострої кишкової інфекції, що заразилися, було п’ятеро громадян Польщі, які проживали в цьому готелі і також вживали страви з яєць.

Для довідки: Сальмонельоз – це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка провокується зараженням бактеріями з роду Salmonella та супроводжується діареєю, інтоксикацією та зневодненням. В ускладнених випадках сприяє розвитку абсцесів внутрішніх органів та сепсису. Ця інфекція є серйозною медичною та соціальною проблемою. Вона важко проходить, особливо у дітей молодшого віку та людей похилого віку, швидко поширюється і може переходити в хронічну форму. За даними ВООЗ, саме ця інфекція є найчастішою причиною розвитку діареї, за рік сальмонельозом заражаються близько 1 млн. осіб.

Потрапляючи у зовнішнє середовище, палички сальмонел зберігаються довго:

  • у ґрунті — до 18 місяців;
  • у воді – близько 5 років;
  • у кімнатному пилу — до 3 місяців;
  • у м’ясі — до 2-4 місяців;
  • у замороженому м’ясі — до 6 місяців;
  • на яєчній шкаралупі — 2,5-3 тижні;
  • у молочних продуктах: у сирах – до 1 року, у олії – до 4 місяців, у кефірі – до 2 місяців, у молоці – до 20 днів.

У деяких продуктах харчування бактерії активно розмножуються. При цьому смак та зовнішній вигляд продукту не змінюється.

Основними джерелами інфікування сальмонельозом у людей стають:

  • домашні тварини та птиці — у них захворювання може протікати у стертій формі або безсимптомно, зараження відбувається при контакті або при вживанні м’яса та яєць, які не пройшли достатньої термічної обробки або неправильно зберігалися;
  • хвора людина чи носій — інфікування відбувається за недотримання правил особистої гігієни.

Симптоми сальмонельозу

Перші ознаки сальмонельозу виникають через 2-6 годин або 2-3 дні (у поодиноких випадках через 5-7 діб) після інфікування. У 72-97% хворих інфекція протікає у вигляді ентериту.

  • слабкість, озноб, переднепритомний стан
  • швидке підвищення температури до 38-39 °С
  • ломота в тілі, суглобах, м’язах та попереку
  • біль в животі
  • сильна нудота
  • рясне багаторазове блювання.
Симптоми сальмонельозу

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що фахівець із хімії провів дослідження, що свідчить про потенційну небезпеку вживання молочних продуктів, куплених на базарі. Його робота ґрунтується на аналізі зразків домашнього молока та сметани, придбаних на ринку з метою вивчення їх мікробного складу.

Теги за темою
Київ Хвороба
Джерело матеріала
loader
loader