Факти корупції і домовленості з рф: INTERNATIONAL POLICY опублікувало розслідування про мера Філатова
Факти корупції і домовленості з рф: INTERNATIONAL POLICY опублікувало розслідування про мера Філатова

Факти корупції і домовленості з рф: INTERNATIONAL POLICY опублікувало розслідування про мера Філатова

Про це, зокрема, пише Борис Кушнірук на порталі Коментарі. Наводимо слова автора без коментарів та ремарок.

На сторінках видання INTERNATIONAL POLICY DIGEST вийшло розслідування про діяльність мера Дніпра Бориса Філатова та його найближчого оточення, в якому журналіст Томас Ібрагім розкриває факти про їх російські бізнес-інтереси та навіть наміри "зустрічати військо країни-агресора" в Україні.

Так, у статті на початку йдеться про викриття мерії Філатова на розкраданні бюджету міста через замовлення піар-послуг. Вказується, що держкошти вимивалися у найскладніший для України військових час і є кілька головних бенефіціарів цієї схеми.

"Схема почалася наприкінці 2021 року і торкнулася кількох відомих постатей, включаючи Геннадія Корбана, скандального українського бізнесмена із кримінальними зв'язками; мера Дніпра Бориса Філатова та Михайла Кошляка, бізнесмена, що має зв'язки у злочинному світі. Усі троє пов'язані з сумнозвісним олігархом Ігорем Коломойським, колись впливовим гравцем в українській політиці, який, як відомо, посварився з президентом Володимиром Зеленським після серії політичних суперечок та фінансових скандалів", - йдеться у статті.

Далі автор вказує, що через розрив стосунків з українською владою, Коломойський "приєднався до Росії" і розпочав переговори з представниками колишнього президента Віктора Януковича, який нині мешкає у вигнанні в РФ.

"В обмін на підтримку зміни влади в Україні Коломойському було б гарантовано захист його російських активів та ключову роль у новому проросійському уряді, за умови, що президент Росії Володимир Путін досягне успіху у своєму вторгненні.

Тому у 2022 році Коломойський зміг об'єднати Корбана, Філатова та Кошляка й переконати їх у тому, що російські війська незабаром захоплять контроль над Україною, відновивши Януковича на посаді президента, який потім розпустить парламент України (Раду) та створить уряд, контрольований Москвою. В обмін на свою лояльність Коломойський очікував відновлення своїх активів у Росії та можливості захопити майно своїх багатих конкурентів, включаючи Ріната Ахметова та Віктора Пінчука", - пише розслідувач. https://intpolicydigest.org/who-will-bring-ukraine-s-pro-russian-elites-to-justice/

Далі стверджується, що така пропозиція Коломойського переконала його соратників, і "Корбан навіть прибрав український прапор зі свого офісу".

"Як і Павло Фукс — санкціонований проросійський олігарх, Корбан та Філатов, схоже, наслідували сценарій Коломойського. Інший давній союзник Коломойського, Михайло Кіперман, утік з України та зараз розшукується Україною", - нагадує журналіст.

Далі він наводить дані про те, що партнер Коломойського Геннадій Боголюбов відмив 140 мільйонів доларів через мережу компаній, включаючи Об'єднану єврейську громаду України та ТОВ «Протон-21» і теж у 2024 році утік з України, використовуючи підроблені документи.

Крім того, видання не виключає, що допомогу в цьому Боголюбову надавали російські юристи Marks and Sokolov LLC, тісно пов'язані з найближчим оточенням Януковича.

"Усі ці схеми висмоктала величезні суми з державної скарбниці України та розповсюдилися на адміністрацію м. Дніпро. Мер Філатов разом із Корбаном та Кошляком тільки на піар-послугах привласнили 58 000 доларів, хоча Філатов стверджував, що місту не вистачає коштів на основні військові потреби, такі як закупівля безпілотників та обладнання для радіоелектронної боротьби", - уточнює INTERNATIONAL POLICY DIGEST

Ще одна сумнівна фінансова угода була пов'язана з компанією Akam із Дніпра, яка виграла тендер на будівництво першої фази Національного військового меморіального цвинтаря. Попри відсутність досвіду та обладнання, консорціум запросив 42 мільйони доларів за проєкт, що викликало обґрунтовані підозри у реалізації чергової "схеми з викачування державних коштів адміністрацією Дніпра".

Інший приклад, що наводить видання - постійні тендерні перемоги на закупівлях мерії Дніпра компанії Vesna.

"Її директор Артур Корбан поділяє не лише ім'я, але й дату народження із сином Геннадія Корбана, що підтверджує звинувачення в кумівстві та посилює підозри у корупції", - зазначає автор матеріалі.

Він вважає, що війну в Україні так звана група "Філатова-Корбана" "використала для прикриття цих корупційних схем, безсоромно використавши хаос для власного збагачення".

"Такі постаті, як Корбан, Філатов і Кошляк, мабуть, передбачали російське захоплення, вважаючи, що їхня співпраця (з країною-агресором, - ред.) захистить їх від судового переслідування. Проте зараз багато ключових гравців, включаючи соратників Коломойського, вже втекли за кордон, та все ще продовжують уникаючи правосуддя.

В той самий час, нестримна корупція таких чиновників, які зрадили інтереси України, ще більше виснажує ресурси держави, в той час, коли вони відчайдушно потрібні. Чим далі триває війна, тим актуальніше питання припинення їх діяльності з метою притягнення цих осіб до відповідальності - перш ніж вони завдадуть ще більших збитків фінансовій та політичній стабільності України", - резюмує видання.

Джерело матеріала
loader
loader