В «Укрнафтобурінні» оцінили, скільки держава втрачає через зупинку видобутку на Сахалінському родовищі
В «Укрнафтобурінні» оцінили, скільки держава втрачає через зупинку видобутку на Сахалінському родовищі

В «Укрнафтобурінні» оцінили, скільки держава втрачає через зупинку видобутку на Сахалінському родовищі

В «Укрнафтобурінні» оцінили, скільки держава втрачає через зупинку видобутку на Сахалінському родовищі

Видобуток зупинили через рішення суду.

У державній компанії «Укрнафтобуріння» зазначили, що через скасування спеціального дозволу на видобуток газу на Сахалінському родовищі країна втрачає майже 50 мільйонів кубометрів блакитного палива на місяць. Прибуток від продажу цих вуглеводів міг би скласти майже пів мільярда гривень.

У нафтогазовій компанії нагадали, що видобуток природного газу та конденсату вимушено припинили через рішення Шостого апеляційного адміністративного суду.

«ПрАТ «Укрнафтобуріння» перебуває під керівництвом держави та має передавати чистий прибуток державі, відповідно, держава несе збитки від зупинки діяльності підприємства. Також, через зупинку видобутку, відсутня щомісячна сплата ренти. Через неправомірне рішення суду держава втрачає цінний для енергетичної незалежності ресурс та кошти, що мали б йти на потреби ЗСУ», - йдеться у заяві.

За інформацією підприємства, мова йде про щомісячну втрату 47,3 мільйонів кубометрів природного газу та 5229 тонн конденсату.

В «Укрнафтобурінні» додали, що втрати місцевого та державного бюджетів (без ПДФО, ЄСВ та військового збору) становлять 410,5 мільйона гривень щомісячно. Зокрема:

  • 190 мільйонів гривень ренти,
  • 132,2 мільйона гривень ПДВ,
  • 88,2 мільйона гривень податку на прибуток.

«Із січня по листопад 2023 року компанія сплатила 4,13 мільярда гривень податків, з грудня 2023 по червень 2024 рр. могла би сплатити ще 2,24 млрд грн - це теж не остаточна цифра, без урахування без ПДФО, ЄСВ та військового збору», - уточнили в компанії.

Нагадаємо, «Укрнафтобуріння» більше не може працювати на одному з найбільших газових родовищ України. Причина не в обстрілах і руйнуваннях, а в рішенні українського ж суду.

Як це могло статися в найбільш газодефіцитний рік, розповідає Ігор Маскалевич у статті «Україна припинила видобувати газ на великому родовищі… за рішенням українського суду. Пояснюємо, що сталося».

Зазначимо, до 2009 року основним акціонером «Укрнафтобуріння» був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Втім, уже наприкінці 2009 року Злочевський продав свою частку неформальній групі «Приват» олігарха Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Угода дозволила Коломойському-Боголюбову сконцентрувати в своїх руках 90% акцій компанії.

Далі розпочалася війна за компанію між Коломойським і соратниками Віктора Януковича - Едуардом Ставицьким і Андрієм Клюєвим, що тривала до листопада 2014 року.

Після Революції гідності колишні члени «Партії регіонів» втратили вплив, а ключовими бізнес-партнерами групи «Приват» в «Укрнафтобуріння» стали товариші олігарха — підсанкційний бізнесмен, що заробив капітал у Москві, Павло Фукс і екснардеп Віталій Хомутиннік.

Згідно з даними Forbes, частка групи Приват в «Укрнафтобуріння» складала 25%, ще 10% належали компанії JKX Ukraine, акціонером якої також є олігарх Коломойський. Решта — частки офшорів Фукса та Хомутинніка.

У 2020 році «Укрнафтобуріння» дійшла до Великої Палати Верховного Суду у спробі відсудити у державного Оператора ГТС України майже 2 мільйона гривень. Але справжня ціна питання по тій справі — 350 мільйонів гривень витрат для ОГТСУ і ще 150 мільйонів гривень боргів для облгазів, тобто споживачів природного газу. 

У травні 2023 року за клопотанням Офісу генпрокурора суд повторно арештував акції «Укрнафтобуріння». Компанію передали в управління державній «Укрнафті».

Источник материала
Поделиться сюжетом