1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Появился Гитлерок — и все обос…лись!». Огляд політичних токшоу за 20 червня 2024 року
«Появился Гитлерок — и все обос…лись!». Огляд політичних токшоу за 20 червня 2024 року

«Появился Гитлерок — и все обос…лись!». Огляд політичних токшоу за 20 червня 2024 року

На Прямому як мантру повторюють тезу про формування уряду національної єдності, а у студії Наталі Мосейчук дійшли висновку, що Україна — занадто корумпована та слабка, тож заморожування війни буде тільки на користь.

У червні частина токшоу пішла у відпустки. Але «Вже на часі» на Прямому та «Тема» Наталі Мосейчук усе ще виходять в етер. Нині на першому традиційно критикували владу за дипломатичну роботу та (не)захист енергетики, а на майданчику Мосейчук гості ганили владну команду за корумпованість і гадали, як можна зупинити війну, щоб це не вважалося нашою поразкою.

20 червня, «Вже на часі», Прямий

Дискусію вели народні депутати: член постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), член комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ігор Кривошеєв («Слуга народу»), перша заступниця голови комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко («Голос»), голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання комітету з питань молоді та спорту Василь Мокан (МФО «Розумна політика»). Троє чоловіків і одна жінка.

Спершу згадали про фінальне комюніке саміту миру у Швейцарії, до якого все ще приєднуються окремі країни. Потім перейшли до прийдешнього ювілейного саміту НАТО, а також візитів диктатора Путіна в КНДР і В’єтнам. Наче експертка з геополітики ведуча Світлана Орловська говорила: липнева зустріч членів Північноатлантичного альянсу значно важливіша за ту, що відбулася у Швейцарії. Тож туди, мовляв, треба спрямовувати всі дипломатичні зусилля України. Нардеп із «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко з цим погодився, але пояснював, що від нашої держави в цьому напрямку «немає системної роботи». Тоді як українські парламентарі, мовляв, мають чергувати у Вашингтоні. Але, на думку гостя, «Зеленський і команда вміють тільки робити кіно».

«Саміт миру — це лише картинка», — вів далі Гончаренко. А от введення військ західних партнерів мало би вплив на ситуацію. Тут із ним також погодилася ведуча. Критично додавши, що президент Франції Еммануель Макрон, мовляв, пропонував таку ідею, а українська сторона не відгукнулася. (Якби ж усе залежало лише від бажання України…).

Натомість «слуга народу» Ігор Кривошеєв певнив: у червні у Швейцарії «зафрахтували переговорну площадку». Щодо недостатньої роботи парламентської дипломатії, нардеп із критикою погодився: вона, мовляв, «працює на 50%». Ведучий Олександр Близнюк висловлював побажання, щоб депутатам підписували відрядження і відпускали за кордон. Його колега Орловська твердила: саміт НАТО має бути пріоритетом, бо щодо саміту миру «були завищені очікування». За дивним збігом обставин, саме цю думку минулого етеру токшоу озвучував нардеп від «ЄС» Ростислав Павленко.

Згодом перейшли до теми мобілізації. Перша заступниця голови комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко з «Голосу» говорила, що парламент працює хаотично, хоча мають бути чіткі пріоритети: ЗСУ, НАТО та ЄС. Заборону виїзду за кордон окремих депутатів гостя назвала «спецоперацією». Повз улюблену тему не могла пройти ведуча: на її погляд, такі речі взагалі «віддаляють Україну від перемоги». «Зірка у шоу має бути одна», — іронізував Олексій Гончаренко.

 Олексій Гончаренко шукає зірок в українському політикумі

Представник монобільшості Ігор Кривошеєв згадував свіжі інформаційні кампанії з дискредитації президента України та його дружини у світі, які, мовляв, просувають росіяни. Натомість нарвався на репліку Олександра Близнюка, який раптово пригадав президентську виборчу кампанію-2019, коли говорили, як «Порошенко вбив свого брата».

Потому гості й ведучі встигли розкритикувати захист енергосистеми та підготовку до опалювального сезону. Парламентарка Юлія Клименко назвала це «найскладнішою проблемою в тилу». Над розв’язанням складних питань мають працювати всі посадовці, а не тільки «двоє людей з Офісу президента», додав нардеп Гончаренко. Світлана Орловська взялася… залякувати глядачів картинами апокаліпсиса. Твердила, що взимку у нас «може бути безлюдна країна: мами з дітьми виїдуть звідси».

Далі говорили про перспективи вступу України до ЄС. Які дехто з наших сусідів оцінює як складний процес. Звісно ж, на Прямому не могли подати цю тему без критики чинної влади. Юлія Клименко розповідала, що окремих нардепів не долучають до роботи у цьому напрямку. При цьому її колега-опозиціонер (хоча й обраний до Верховної Ради від президентської політсили) Василь Мокан із міжфракційного об’єднання «Розумна політика» твердив: до парламенту у цьому питанні претензій бути не може.

Згодом ведуча нагадала про статтю Washington Post, де йшлося про дедалі напруженіші стосунки між владою України та США і західними партнерами у питанні щодо боротьби з корупцією, що створює постійну загрозу для додаткової економічної та військової допомоги Києву. Мовляв, наша сторона переконує: з корупцією боремося, але західні партнери вказують, що недостатньо. Тут знову був зірковий час для Олексія Гончаренка. Той збиткувався, що «в СРСР не було сексу, а в Україні немає корупції». Мовляв, якщо викладене у статті — правда, це свідчить про віддаленість президента Зеленського від українських реалій.

Та хто про що, а Світлана Орловська про уряд національної єдності. Тему, яку ведуча Прямого незмінно носить з етеру в етер, вона не ігнорувала і нині. Цікавилася у гостей, чи було б це порятунком для України? Юлія Клименко й Олексій Гончаренко відповіли ствердно.

20 червня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

У студії та на зв’язку перебували членкиня комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова («Голос»), колишній міністр праці Польщі Пйотр Кульпа, громадський активіст, співзасновник «Першого добровольчого медичного шпиталю» Геннадій Друзенко, журналіст Леонід Швець, політичний коментатор Юрій Романенко. Загалом четверо чоловіків і одна жінка.

Випуск мав назву «Петля Путіна». Наталя Мосейчук закликала гостей розібратися, чи в нинішній ситуації цей зашморг накинутий на шию російського диктатора, а чи навпаки — терорист тримає за горло нашу країну? Забігаючи наперед: думки майже всіх нинішніх гостей були доволі песимістичними та критичними до чинної влади. Тож такий етер швидше сподіваєшся побачити десь на Прямому, а не на каналі медійниці, дуже лояльної до Володимира Зеленського та компанії.

Чи не найкритичнішим (хоча це його постійна риторика) був ексурядовець Польщі Пьотр Кульпа. Він певен: саме Путін накинув зашморг на Україну. Зробив це давно, за посередництва Віктора Медведчука та навіть Леоніда Кучми. Та і зараз, мовляв, нічого доброго: Офіс президента впливає на всі процеси, «министр не подчиняется премьеру». Нашу країну Кульпа вважає «фасадом для мафии» та «вороватым буфером» на кордонах розвинутого Заходу. Вийти «из багна», на думку колишнього міністра, можна навіть шляхом… введення диктатури в Україні. Цікаві думки від представника розвинутої демократії.

Гострі кути намагався згладити громадський активіст Геннадій Друзенко. На його думку, «немає претензій до Зеленського [...], питання, чи працюють механізми» у державі. Два гості мали різні погляди на компроміси щодо закінчення війни. Поляк говорив, що головне не мир, а перемога України. А на прийдешньому саміті НАТО мають обговорити створення повітряного купола над нашим небом. Українець натомість твердив, що «кордони — це річ, що пересувається». Додавши, що нині «маємо вибір між поганим і ще гіршим» і наразі можливості повернути загарбані Росією землі у нас немає. Тож треба «змінити парадигму».

Журналіст Леонід Швець розповідав, що Україна програє, якщо залишиться «Росією під жовто-блакитним прапором». Мав на увазі, що і в країні-агресорці, і в нашій є проблеми корупції, «національного чванства», і цим два народи, мовляв, і досі не дуже відрізняються. Геннадій Друзенко не відступав: бойові дії треба заморожувати, бо наша армія «радянізується», а під час наступу окупантів на півдні «ми обламались».

 Голосуй за перемир’я, бо знов Путін нападе!

Пьотр Кульпа гнув свою лінію: в Україні скрізь панує мафія, на закупівлях для армії шалені відкати, а з неугодними чинна влада, мовляв, зводить рахунки. Леонід Швець раптово знайшов ще одну «зраду»: мовляв, Володимир Зеленський після закінчення п’ятирічної каденції мав вийти зі зверненням до народу і пояснити подальше бачення своїх дій і життя України. Кульпа далі «пішов з козирів»: сказав, що український народ… створив Путін, об’єднавши націю після анексії Криму та вторгнення на схід.

Промінець перемоги у царство зради на ввімкненні намагалася принести парламентарка Олександра Устінова. Та її подекуди доволі тверезі тези тонули у стрункому чоловічому хорі «зрадофілів». У якісь моменти Наталя Мосейчук відверто втрачала змогу модерувати палку дискусію. Устінова ж говорила, що світ досі не змінив ставлення до війни як до явища, де Росія точно має програти. НАТО, певна депутатка, боїться зближуватися з нашою країною, тому й на саміті надважливих рішень очікувати навряд чи варто. «У Вашингтоні думають про вибори, а вже потім про Україну», — сказала гостя.

Геннадій Друзенко допитувався, чому це партнери взагалі повинні нам щось надавати? Через це з ним навіть посварився медійник Леонід Швець, не згодний іти на поступки Путіну заради потенційного перемир’я. Журналіст теж дорікнув Заходу за боягузтво перед Росією: мовляв, «появился Гитлерок — и все обос…лись!». Коли ж вкотре ганити чинну владу взявся Пйотр Кульпа, ведуча дорікнула йому, що у Польщі війни немає, тож і судити повноцінно іноземці про ситуацію не можуть.

Співзасновник «Першого добровольчого медичного шпиталю» Геннадій Друзенко, своєю чергою, розповідав історію про те, як із першої лікарні Києва начебто викинули поранених військових за вказівкою посадовиці місцевого Департаменту охорони здоров’я. Ще нагадував, що «півтора року ми відступаємо». Олександра Устінова дорікала західним партнерам. Зокрема, згадала закон про ленд-ліз, підписаний президентом Байденом навесні 2022 року. Називала його «розводом» від США, за яким нам «не прийшло нічого» На закиди про корупцію в Україні відповідала: якби росіяни змогли корумпувати Україну повністю, то і нападати би не було потреби. Таким чином вступила у гарячу суперечку з політичним коментатором Юрієм Романенком, який теж левову частку негараздів списував на нашу країну, а не на кволість західних партнерів.

Напруга у студії настільки зросла, що Леонід Швець укотре почав сваритися. Нині з Пйотром Кульпою, який далі вмикав платівку про мафію та корупцію в Україні. Медійник дорікнув політику, що собі не дозволив би так коментувати ситуацію в іншій країні. Поляк відбивався, що Україна ще має шанс на перемогу, якщо об’єднається перед наявними викликами, а влада зробить роботу над помилками.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом