Ідеально на сніданок: чи можна їсти яйця щодня, найкорисніший спосіб їх приготувати
Ідеально на сніданок: чи можна їсти яйця щодня, найкорисніший спосіб їх приготувати

Ідеально на сніданок: чи можна їсти яйця щодня, найкорисніший спосіб їх приготувати

Розповідаємо, як готувати яйця у найкорисніший спосіб, чи можна їх їсти щодня і яку оптимальну кількість яєць варто споживати.

Користь яєць

Яйця полюбляють передусім за білок. Споживаючи 2 – 3 яйця на сніданок людии сподіваються закрити денну норму білка. Спойлер: цього недостатньо.

В одному великому яйці – 72 калорії, це:

  • 6,2 грама білка
  • 5 грамів жиру (6 грамів насиченого жиру)
  • 0 грамів цукру
  • 0 грамів вуглеводів

Жовток і білок містять різні набори поживних речовин.

  • Яєчний білок містить вітаміни B1, B2, B3, B5, B6 і B12 та мінерали – кальцій, магній, фосфор і калій.
  • Яєчний жовток містить антиоксиданти – зеаксантин і лютеїн, які корисні для здоров'я очей, а також холін, які потрібні для здоров'я мозку та кісток.

Крім того, жовтки містять жиророзчинні вітаміни, які включають вітаміни A, D, E і K. Ви також отримаєте деякі з тих самих вітамінів групи В з жовтка, які містяться в білках, і деякі мінерали, такі як кальцій, калій і цинк.

Чи можна їсти яйця щодня

Якщо ви чули про корисні властивості яєць, то, найімовірніше, знаєте і про їх негативну репутацію. Усе через проблеми з холестерином. Дискусії щодо цього серед науковців тривають десятиліття. Наразі дієтологи зійшлись на тому, що все залежить від ваших індивідуальних цілей і потреб, а ще – від способу приготування.

Наприклад, людям, які обмежують споживання насичених жирів – особливо тим, хто має серцево-судинні захворювання, слід уважніше стежити за кількістю яєць, яку вони їдять. І саме цій категорії людей допустимо обмежувати яєчні жовтки у раціоні.

Пояснення. Найбільша відмінність полягає в тому, що, хоча яйця містять білок і мінімальну кількість калорій, жир і значна частина калорій саме в жовтках. Тобто, жовтки містять як насичені жири, так і корисні омега-3 і -6 жирні кислоти.

Усе ж, експерти дієтологої загалом погоджуються, що більшість людей можуть їсти яйця щодня без шкоди для здоров'я.

Річ у тім, що споживаючи яйця без жовтка ви втратите омега-3 і омега-6 жирні кислоти, а також відчуватимете ситість значно менше.

Як найкорисніше готувати яйця

Дійсно, спосіб приготування яєць може вплинути на вміст поживних речовин. І мова передусім про додавання олії, масла, жиру під час смажання. Тож, наступного разу готуючи яйця спробуйте не смажити поруч бекон. Користі від цього сніданку буде мало.

Ідеально на сніданок: чи можна їсти яйця щодня, найкорисніший спосіб їх приготувати - Фото 1
Доповнюйте яйця іншими поживними продуктами для максимальної користі сніданку / Фото unsplash

Для приготування яєць використовуйте оливкову олію, або олію авокадо. Також замість олії можна використовувати воду. І так, це звучить дивно, але просто спробуйте додати трохи води на сковорідку та накрити кришкою.

Ну і звісно, найоптимальніше – це варити яйця.

Іншим важливим фактором є те, що ви додаєте на тарілку окрім яєць. Намагайтесь урізноманітнити свій раціон і зробити його поживним. Додавайте овочі, фрукти та цільні зерна у свій сніданок.

Источник материала
loader
loader