Медведчук + Коломойський дорівнює "1+1": як працює новий медіасоюз
Медведчук + Коломойський дорівнює "1+1": як працює новий медіасоюз

Медведчук + Коломойський дорівнює "1+1": як працює новий медіасоюз

Троянський кінь Кремля – кум Путіна Віктор Медведчук виявився набагато більш впливовим, ніж здавалося донині. Він тепер партнер Коломойського в "1+1". Вони разом намагаються насаджувати в Україні сюжети російської пропаганди.

Після того, як дружина політика Оксана Марченко подала декларацію про доходи, став зрозумілим масштаб імперії Медведчука. Детальніше про це – у блозі "Чесна політика" на 24 каналі.

Як виявилося, спрут Медведчука поширюється не лише на звиклі вже телеканали 112, NewsOne та ZIK, які при всьому бажанні так і не стали рейтинговими. Він виявився акціонером флагмана українського телебачення – каналу "1+1".

При чому, схоже, це стало новиною для власника каналу Ігоря Коломойського, який сказав, що вперше про це чує – і донедавна його партнером був лише Григорій Суркіс з часткою 25%. Але, схоже, саме Суркіс і продав офіційно частину свого пакету Медведчуку.

Що відомо про вплив Медведчука на 1+1

Про негласний вплив Медведчука на канал "1+1" говорили ще в 1990-х роках, коли каналом володіли його засновники – Олександр Роднянський та Борис Фуксман.

Одним з перших рупорів Медведчука на тогочасному "1+1" був журналіст В'ячеслав Піховшек. Подейкують, що тоді Медведчук взамін на прикриття в питанні ліцензій нав'язав своїх людей як "смотрящих".

в'ячеслав піховшек
В'ячеслав Піховшек / Фото ЛІГА.net

Сам Коломойський вкрай негативно відгукувався про Медведчука. В інтернеті є записи телефонної розмови людей з голосами, схожими на Коломойського, та молодшого з братів – Ігоря Суркіса за період Революції Гідності.

І Коломойський в притаманній манері питає Суркіса, чи вже дісталися протестувальники до будинку Медведчука, і чи не треба їм допомогти, встановивши вказівники стрілочками, як у грі "козаки-розбійники".

Що ж сталося? Як так виявилося, що Коломойський тепер має Медведчука серед своїх партнерів у медіа?

Адвокат Медведчука заявив, що ще у 2012 році його офшорна компанія "Бересінтіо Інвестментс Лтд" купила іншу компанію, що має третину акцій третьої офшорки "Болвік Венчуріз Лтд", яка опосередковано володіє частками телеканалу "1+1" і телеканалу ТЕТ.

Роль Оксани Марченко

Щоб не плутати далі назвами фірм-"пустишок", підіб'ю сухий підсумок: офіційно Оксана Марченко на сьогодні володіє 8,22% акцій телеканалу "1+1" і 8,17% акцій телеканалу ТЕТ.

Але це не просто "портфельні інвестиції" з метою отримання прибутку, як мало бути в цивілізованому світі. Фактично, це важіль впливу Медведчука на інформаційну картинку, яку бачить вся країна, а далі – вплив на мізки виборців.

І спочатку прояви Медведчука були достатньо непомітні: так, його дружина Оксана Марченко у 2018 році неочікувано взяла участь у шоу "Танці з зірками".

Оксана Марченко танці з зірками 1+1
Оксана Марченко і Дмитро Чаплін / Фото "1+1"

Зокрема, її поява супроводжувалася скандалом – проти запрошення Марченко виступили журналісти "ТСН", звинувачуючи телеведучу в проросійських поглядах.

Про що йшлося у зверненні журналістів "ТСН"?

Цитую: "Ми, журналісти Телевізійної служби новин, дізналися про те, що в найближчому сезоні шоу "Танці з зірками" на "1+1" може взяти участь Оксана Марченко.

Ми не поділяємо це рішення керівництва каналу і засуджуємо появу в телевізійному ефірі особи, яку пов'язують близькі стосунки з президентом Російської Федерації Путіним.

Чоловік Марченко, Віктор Медведчук, неодноразово робив проросійські заяви, зокрема, нібито про те, що в Україні триває не зовнішня агресія, а громадянська війна. Подружжя жодного разу за роки війни не засудило російську агресію на Донбасі та анексію Криму". 

Тоді, у 2018 році, це звернення підписали майже 40 журналістів, зокрема, й Ольга Кошиленко, Соломія Вітвіцька, Дмитро Фурдак, Ольга Кашпор.

І показово, що тоді серед підписантів не було Олександра Дубінського та Ольги Василевської – майбутніх депутатів, які через 2 роки будуть активно брати участь у просуванні вигідної Медведчуку політичної адженди.

Як би там не було, Марченко так само неочікувано, як прийшла, так і знялася зі змагань. Офіційно – з медичних міркувань. А реально, як кажуть, побоюючись програти.

Зміни у відносинах Медведчука й Коломойського

За два роки багато чого змінилося. Коломойський помирився з Медведчуком, а журналісти "ТСН" більше не протестують від усвідомлення того факту, що частково роботою їх забезпечує Марченко.

А Коломойському, якого тепер розслідують в США та під тиском іноземних партнерів витравлюють з "Приватбанку" та "Центренерго", тепер подобається антизахідна риторика Медведчука.

До того ж, фактично, відбувається обмін інформаційними меседжами у каналу "1+1" з медіахолдингом Медведчука.


Хто контролює українські телеканали / Інфографіка 24 каналу

Це проявляється у різному. Так, на каналах Медведчука постійно присутні депутати з групи Коломойського – зокрема, Дубінський, який просуває антизахідний, антиєвропейський та олігархічний порядок денний для України.

Крім того, в останні місяці "1+1" все активніше просуває ідеологічні темники Кремля. Так, один з ефірів "Право на владу" був присвячений записам Деркача, де п'ятий президент Порошенко та ексвіцепрезидент США Джо Байден обговорюють зміну генпрокурора Шокіна.

Теги за темою
Новини України Новини політики Віктор Медведчук ЗМІ Ігор Коломойський Відеоблоги
Джерело матеріала
loader
loader