Небезпечна харчова звичка: 10 причин, чому не можна щодня вживати протеїн
Небезпечна харчова звичка: 10 причин, чому не можна щодня вживати протеїн

Небезпечна харчова звичка: 10 причин, чому не можна щодня вживати протеїн

Якщо ви розпочали етап схуднення та бажаєте збільшити м’язову масу тіла, вам не обійтись без оптимальних джерел білка. Для зручності більшість включає до свого раціону протеїнові порошки, які пропонують оптимальну кількість білка та різноманітні смаки.

Однак зловживання протеїну може мати негативні наслідки для здоров'я, включаючи перевантаження на нирки та проблеми з травленням. В Eat This, Not That! розповіли, на які потенційні побічні ефекти слід очікувати, якщо зловживати протеїновими коктейлями.

Не знаєте, що споживаєте

Основна небезпека щоденного вживання протеїнових порошків полягає в можливому забрудненні таких добавок. Вміст може не відповідати інформації, яка вказана на етикетці у випадку, якщо продукт не сертифікований третьою стороною. Така сертифікація гарантує, що продукт містить рівно те, про що заявляє виробник.

Набір ваги

Протеїнові порошки можуть містити багато цукру та калорій, що сприяють небажаному збільшенню ваги. Крім того, надмірне споживання білка може призвести до його перетворення на жир, якщо організм не має куди його використати. Це свідчить про важливість контролю як цукру, так і білка у вашій дієті.

Витіснення інших корисних речовин

Для здорових людей споживання близько 20-30 грамів білка щодня є цілком безпечним для здоров'я. Проте, проблеми виникають тоді, коли протеїнові коктейлі витісняють інші важливі поживні речовини, такі як жири та вуглеводи. Крім того, надлишок білка може призвести до дефіциту корисних речовин, а тому слід урізноманітнити свій раціон.

Нехтування природних джерел білка

Хоча протеїновий порошок може принести користь для організму, проте не варто використовувати його як єдине джерело білка. Цільні харчові джерела білка, такі як м'ясо, бобові, птиця та горіхи та насіння мають займати головне місце у вашому раціоні.

Токсини у складі продукту

Деякі протеїнові порошки містять важкі метали, BPA (бісфенол А) та пестициди, що можуть призвести до проблем зі здоров'ям. Крім того, у складі деяких порошків можуть міститись свинець, миш'як, кадмій та ртуть, а тому слід уважно перевіряти виробника та його звіти стосовно складу продуктів.

Харчова чутливість

Багато протеїнових порошків містять молочний білок, що може викликати дискомфорт у людей з чутливістю до лактози. Якщо у вас є харчова алергія або чутливість до певних складових, перевірте етикетку на наявність інгредієнтів, таких як молоко, лактоза, соя або яйця. Людям з такими чутливостями варто обирати рослинні джерела білка, як-от горох або коричневий рис.

Недостатньо білка

Кількість білка на етикетці протеїнових порошків може не відповідати реальному вмісту через недостатнє регулювання. Деякі виробники вказують у складі на етикетці більше булку, ніж насправді містить протеїн для обману тестів. Така оманлива інформація небезпечна для тих, хто потребує додаткового білка, зокрема для літніх людей, онкохворих та активних підлітків.

Навантаження на нирки

Надмірне споживання білка може бути шкідливим, особливо для людей з проблемами нирок, оскільки нирки важко переробляють його велику кількість. Це також може призвести до зневоднення через посилене навантаження на нирки.

Погіршення здоров'я кісток

Надмірна концентрація білка в організмі може негативно вплинути на здоров’я кісток. Зокрема, надлишок білка може утворювати камені у нирках, що затримують надходження кальцію, через що збільшується ризик отримання переломів.

Високий цукор

Більшість протеїнових порошків містять ароматизатори, цукор та добавки, що робить їх схожими на газовані напої. Краще вибирати порошки з мінімальними добавками або використовувати йогурт, насіння, горіхи чи тофу для підвищення білкового вмісту у смузі.

РанішеOBOZ.UA розповів, чому протеїнові батончики можуть бути небезпечними для здоров’я.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader