Тарифи на газ таки знизять: чи надовго збережуть таку ціну та які ризики несе рішення урядовців
Тарифи на газ таки знизять: чи надовго збережуть таку ціну та які ризики несе рішення урядовців

Тарифи на газ таки знизять: чи надовго збережуть таку ціну та які ризики несе рішення урядовців

Упродовж дня в Офісі Президента урядовці домовлялися про зниження тарифів на газ, а парламентарі терміново зібралися на нараду до спікера. Врешті вирішили, ціна буде нижчою за ринкову на третину. Але тимчасово – лише до кінця карантину. Як урядовцям удалося домовитися з народними депутатами, що це означає для споживачів і чи надовго збережуть таку ціну – знає журналістка "5 каналу" Марія Писаренко.

Три дні домовлялися – і врешті вирішили. Ціни на газ таки знизять. На Банковій зібрали енергетичну нараду. Запросили урядовців, представників "Нафтогазу" та НацКомісії з регулювання комунальних тарифів. Домовилися, що вартість блакитного палива буде нижче ринкової на понад 30%. І лише – на час карантину.

"Як один із заходів підтримки на цей період - знизити ціну на газ для всіх побутових споживачів в Україна, тобто для населення до рівня менше 7 тисяч. Це 6999 гривень. Це рішення має бути впроваджено і повністю запрацювати з 1 лютого", – сказав т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

А це означає, що тарифи на цей період знову регулюватиме держава. До цього споживачі самі могли обирати собі постачальника з найбільш прийнятною для них вартістю блакитного палива. Прем'єр обіцяє, цю реформу не скасують. Адже державне регулювання – лише тимчасове.

"Ціна є найнижчою ринковою ціною на українській біржі – становить 6 гривень 99 копійок. Це основа, яку ми берем і держава встановить на час карантинних обмежень", – сказав Денис Шмигаль, прем'єр України.

Що робити з цінами за розподіл газу – тобто абонплатою – ще не вирішили. Урядовці пропонують знизити формування ціни окремим законопроєктом. Далі вирішувати газове питання взялися і депутати. Надвечір середи голова Верховної Ради Дмитро Разумков скликав лідерів фракцій.

"Порядок денний не бачив, наскільки я розумію, це ініціатива Уряду - запропонувати керівництву Верховної Ради і Уряд буде пропонувати своє бачення виходу з цієї глибинної кризи, в яку ми заходили дуже довго, послідовно", – сказав нардеп від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

За дві години нардепи домовилися. А чільник Міністерства енергетики поговорить із міжнародними фінансовими партнерами і пояснить тимчасово ручний режим встановлення ціни на газ.

"Уряд повідомив, що планують запровадити так зване державне регулювання цін на рівні 6,99 до кінця опалювального сезону або 120 днів за законом України", – сказав Ярослав Железняк з "Голосу".

А Олександр Корнієнко, голова партії "Слуга народу" підкреслив, що це лише проєкт постанови, який ще потребує узгодження з Мін'юстом.

Із серпня минулого року уряд більше не встановлює ціни на газ. Їх визначає сам постачальник. А споживач може обрати собі найдешевшу пропозицію і укласти з обраною компанією договір. Експерти попереджають, карантин може затягнутися. Тому коли скасують фіксовану ціну – невідомо. Експерти кажуть – повернення до ручного управління небезпечне для економіки та подальшого діалогу з Міжнародним валютним фондом.

"Фактично у нас зараз діє ринкове ціноутворення, а його хочуть знову замінити, повернути до фіксованої ціни на газ, а це руйнація співпраці з МВФ. Це негативно. Ми бачили фіксовану ціну на газ 10-13 роки, коли українцям розповідали про низькі тарифи, а державний борг значно зростав", – попередежає економіст Сергій Фурса.

Після карантину тарифи таки зростуть. Натомість в уряді обіцяють підвищити субсидії. Парламентська опозиція апелює. Адже лише кілька місяців тому в бюджеті на 2021 зменшили субсидії – пояснивши це буцімто зростанням доходів населення.

А в "Європейській солідарності" запропонували виділити 7 мільярдів гривень на субсидії додатково. Гроші пропонують взяти з фінансування силовиків та Офісу президенту.

Після всіх погоджень таке рішення про зниження ціни мають проголосувати депутати на засіданні 26 січня. Опозиційні фракції пропонують натомість скликати позачергове засідання і швидше вирішити газову кризу.

Марія Писаренко, Ірина Шевченко, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом