Завдали державі збитків на 13 млн грн: НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору "Укрспецекспорту" Букіну і сину Гладковського
Завдали державі збитків на 13 млн грн: НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору "Укрспецекспорту" Букіну і сину Гладковського

Завдали державі збитків на 13 млн грн: НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору "Укрспецекспорту" Букіну і сину Гладковського

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України повідомили про підозри ексдиректору ДК "Укрспецекспорт" Павлу Букіну та сину колишнього першого заступника секретаря РНБО Ігорю Гладковському в організації та вчиненні зловживання службовим становищем. За даними слідства, їхні дії спричинили державі збитки у розмірі майже 13 млн грн.

Подробиці гучної справи повідомили у НАБУ та САП. При цьому про підозри повідомлено заочно: обидва фігуранти  перебувають за кордоном.

Букін, за офіційними повідомленнями слідства, підозрюється у вчиненні правопорушення, передбаченого частино 2 статті  364 КК України ( Зловживання владою або службовим становищем з метою одержання  неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки). Гладковському-молодшому ж інкримінують ще й організацію зазначеного зловживання (ч. 3 ст. 27 КК України).

Обидва фігуранти, запевняють слідчі, спричинили майже 13 млн грн збитків ДК "Укрспецекспорт", яку очолював Букін.

"Слідство встановило, що колишній керівник ДК "Укрспецекспорт", зловживаючи своїм службовим становищем, уклав договір із компанією, підконтрольною сину експершого заступника секретаря РНБО України, про придбання бортового радіоелектронного обладнання (висотомірів) за цінами, умисно завищеними майже у 7 разів (близько 450 тис. доларів США). Після сплати держкомпанією передбаченої договором суми, співучасники схеми розпорядились отриманими у результаті завищення цін коштами на власний розсуд, а частина з них в сумі орієнтовно 170 тис. доларів США була передана безпосередньо сину експершого заступника секретаря РНБО України", – розповіли у НАБУ.

При цьому слідство встановило, що Букін "вживав заходів конспірації для приховання власної участі у схемі, а також радив залучати компанії з конкретних іноземних юрисдикцій, які вважав безпечними та такими, що унеможливлять розкриття злочину правоохоронними органами України".

Викрити побудовану фігурантами схему правоохоронним органам вдалося після отримання міжнародно-правовуої допомогу від компетентних органів Об’єднаних Арабських Еміратах та Особливого адміністративного району Китайської Народної Республіки Гонконг. Завдяки запитам до колег з перерахованих держав українським детективам вдалося підтвердити реальну вартість поставлених товарів, а також роль та участь відповідних іноземних компаній та їх посадових осіб.

У матеріалах справи йдеться про оборудку, яку Букін і Гладковський-молодший, як стверджує слідство, провернули у 2016-2017 роках

"Так, протягом серпня 2016 року – лютого 2017 року вказані особи забезпечили укладення та виконання необхідних договорів між ДК "Укрспецекспорт" та підконтрольним близькому родичу (колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. – Ред.) товариством про закупівлю висотомірів для авіаційної техніки на загальну суму 14 377 249,99 грн. При цьому різниця між ринковою вартістю товарів та ціною договору склала 12 947 075,99 грн", – зазначили у САП.

Чималу роль у розслідуванні зіграли журналістські розслідування, зокрема, матеріали "Бігус інфо": вони стали поштовхом для відкриття провадження.

При цьому у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі зауважили, що слідство не змогло встановити місцеперебування підозрюваних, тож про підозри їм повідомили заочно – у порядку статей  135 та 278 КПК України.

Натомість журналіст Олег Новіков, що відстежує роботу НАБУ та САП, зазначив, що Гладковський-молодший та Букін наразі перебувають за кордоном, зокрема, син колишнього першого заступника секретаря РНБО ще у 2022 році виїхав до Іспанії.

Наразі, зазначили слідчі, досудове розслідування триває. Перед слідством стоїть завдання встановити інших осіб, що причетні до згаданого злочину.

Водночас, у НАБУ нагадали, що Ігор Гладковський фігурує у ще одному кримінальному провадженні. Йдеться про одержання 950 тисяч неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення керівником ДК "Укрспецекспорт". Ця справа наразі розглядається у суді.

Нагадаємо, раніше НАБУ та САП повідомили про підозри п'ятьом топменеджерам, що організували схему заволодіння коштами держпідприємства. Йдеться про екскерівників державного підприємства "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" – "Машпроект" і директора приватної компанії-нерезидента, що заволоділи коштами ДП на суму 1,32 млрд грн.

Також повідомлялося, що в Україні вперше заплатять за викриття корупції: 13,3 млн грн отримає скандальний "агент НАБУ" Євген Шевченко, що свого часу був близький з екснардепом та колишнім командиром батальйону "Донбас" Семеном Семенченком і фігурував у кримінальному провадженні, пов'язаному зі створенням незаконного збройного формування.

Шевченка нагородять за повідомлення про організацію хабара ексглаві САП Назару Холодницькому та ексдиректору НАБУ Артему Ситнику. Йдеться про суму  в 5 млн доларів, у справі фігурував колишній міністр екології та природних ресурсів, власник "Бурисми" (Burisma Holdings) Микола Злочевський.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом