Брейк-данс, футбол та понад 20 видів спорту. Як Олімпіада-2024 може стати найрезультативнішою для України
Брейк-данс, футбол та понад 20 видів спорту. Як Олімпіада-2024 може стати найрезультативнішою для України

Брейк-данс, футбол та понад 20 видів спорту. Як Олімпіада-2024 може стати найрезультативнішою для України

До Олімпіади-2024 у Парижі лишаються вже лічені тижні. І команда України із понад ста спортсменів активно до неї готується. Цього року на олімпійську збірну покладають великі надії у багатьох видах спорту. OBOZ.UA розповідає, чому влітку нам має пощастити і як ми в Парижі можемо перевершити власний медальний рекорд.

Літні Олімпіади - наша спеціалізація

Влітку Україна виборола майже всі свої медалі Ігор: 139 нагород різного гатунку. І це при тому, що за всю історію виступів на Олімпіадах, наша країна має 148 медалей! Не всі участі були крутими, інколи ми ледь брали десяток навіть медалей, а минулого року вибороли тільки одне золото. Ось як змінювалися здобутки української олімпійської збірної із 1996-го року - саме тоді ми вперше поїхали на Ігри як самостійна держава:

Найбільше медалей ми брали у дисциплінах з боротьби - 18 нагород. Стільки ж маємо за легку атлетику, але там менше золота (4 проти 2). Далі за кількістю медалей ідуть бокс (15), спортивна гімнастика (12), веслування на байдарках (10) і плавання (9).

Олімпійські чемпіони ставали національними героями

Перша ж участь на Іграх була найуспішнішою: 23 медалі, найбільше золота та бронзи. 9 золотих медалей - ім’я молодої країни запалювали як тільки могли. Змагання в Атланті показали країні її спортивних героїв. У гімнастиці двічі золото взяла Лілія Подкопаєва, у боксі виграв Володимир Кличко, а у вітрильному спорті найвищу нагороду отримали Євген Браславець та Ігор Матвієнко. Ще золото виборювали Інеса Кравець (легка атлетика), Рустам Шаріпов і Катерина Серебрянська (обидва гімнастика), Тимур Таймазов (важка атлетика) та В'ячеслав Олейник (греко-римська боротьба).

Найкращою спортсменкою в історії України на Олімпіадах лишається Яна Клочкова: в неї сумарно 5 медалей. Вона тримає одноосібне лідерство і за кількістю золота - 4 медалі. Сумно, що найкраща атлетка держави зрадила їй та досі не сказала про війну ані слова. Чотири медалі різного ґатунку за майже 30-річну історію виступів мають тільки Ольга Харлан, Інна Осипенко-Радомська та Олена Костевич, по 3 (не завжди золота) вигравали Лілія Подкопаєва, Руслана Таран і Юрій Чебан.

Записали своє ім’я на алею олімпійських зірок ще такі атлети, як Олександр Усик (бокс), Денис Силантьєв (плавання), Юрій Чебан (каноє), Олег Верняєв (змагання на паралельних брусах), Жан Беленюк (греко-римська боротьба), Еліна Світоліна (теніс). До речі, Ольга Харлан цього року виборола ліцензію на ОІ на фехтування - вона може очолити український рейтинг медалістів.

На змагання їдемо з оновленим комплектом олімпійської форми

Нова форма стане поєднанням національних орнаментів та вишивки, виготовила її польська компанія. Закодоване слово "Перемога" приховано в деталях нової форми. Крім того, зобразили колоски як символ життя, достатку та родючості рідної землі. Українські спортсмени будуть у такому екіпіруванні під час усіх офіційних церемоній та заходів, зокрема на параді під час відкриття та закриття Олімпійських ігор, а також на церемонії вручення медалей.

Українські атлети будуть і в нових видах спорту

Брейк-данс без нас не мине! На брейкінг, як його ще називають, відібралися троє представників від України. За підсумками кваліфікаційної серії, перепустки завоювали Катерина Павленко (B-girl Kate), Анна Пономаренко (B-girl Stefani) та Олег Кузнєцов (B-boy Kuzya). Тепер у Парижі вони боротимуться за олімпійські нагороди.

Отримали ми ліцензії і у скелелазінні - двоє атлетів змагатимуться у цій новій дисципліні. Серед чоловіків свою путівку для змагань на швидкість виборов Ярослав Ткач. Він пройшов складний кількаетапний відбір та забрав одну із лише семи ліцензій. У скелелазінні за п’єдестал боротиметься і 28-річна Євгенія Казбекова. Вона так само витримала довгий відбір і втрималася серед найкращих. На свою першу Олімпіаду спортсменка вирушить боротися у двох дисциплінах - болдеринг та трудність.

На Іграх-2024 дебютні змагання пройдуть одразу із чотирьох видів спорту. Окрім брейкінгу та скелелазіння, це ще скейтбординг та серфінг. На ці види спорту Україна не розігрувала ліцензії; можливо, згодом ми поборемося за медалі і тут.

Найбільші сподівання - на футбол, атлетику та боротьбу

У Парижі ми вирівняємо кількість літніх і зимових участей на ОІ - буде по вісім. То чому ж не зафіксувати цей знаменний момент рекордом медалей? Тим паче, для цього є команда із понад сотні атлетів та аж 22 змагальні види спорту.

До Парижу вирушає багаторазова чемпіонка та володарка кількох рекордів у стрибках у висоту Ярослава Магучіх. Своє місце має чотириразова призерка Ольга Харлан, яка пробилася попри всі спроби росіян дискваліфікувати її. На останню Олімпіаду також їде єдиний "золотий" атлет минулих Ігор Жан Беленюк - надія у боротьбі. Футбол - окрема історія, адже вперше за стільки років Україна здобула ліцензію для збірної! І після перемоги в товариському турнірі перед ОІ, багато хто вважає нашу молодь фаворитами на фінал.

Міжнародні спортивні ресурси прогнозують українській олімпійській команді потрапляння у Топ-20 і від 10 до 15 медалей у спільному заліку. Це набагато менше, ніж на перших Олімпіадах, тому ми просто зобов’язані руйнувати всі передбачення аналітиків. Ще очікують, що Україна зможе досягти успіху в плаванні, греблі, стрільбі та фехтуванні.

Старт Олімпіади вже дуже скоро

Церемонія відкриття Ігор 33-ї Олімпіади відбудеться 26-го липня у Парижі. Триватимуть змагання до 11-го серпня. Понад 10 тисяч спортсменів розіграють 329 медалей у 32 видах спорту. Цього року, як ми вже писали, до 28-ми основних, додали ще брейкінг, скелелазіння, скейтбординг і серфінг. Деякі змагання розпочнуться раніше - за кілька днів до офіційного відкриття.

Источник материала
Поделиться сюжетом