Скандал із ветераном дивізії "Галичина": Польща хоче продовження розборок
Скандал із ветераном дивізії "Галичина": Польща хоче продовження розборок

Скандал із ветераном дивізії "Галичина": Польща хоче продовження розборок

Скандал із ветераном дивізії СС "Галичина" отримав продовження

У Польщі запропонували екстрадувати з Канади 98-річного ветерана Ярослава Гунька, який за часів Другої світової війни був членом дивізії СС "Галичина". Його вшановували у канадському парламенті під час візиту президента України Володимира Зеленського.

Як повідомив міністр культури Польщі Пшемислав Чарнек у соцмережі X, він надіслав листа директору Інституту національної пам’яті Польщі Каролю Навроцькому.

Зокрема він запропонував перевірити чи не перебуває Гунька у розшуку через причетність до злочинів проти польського народу та євреїв польського походження.

"Ознаки таких злочинів є підставою для звернення до Канади із запитом про його екстрадицію", — повідомив він.

Як повідомлялося раніше, 22 вересня президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Канади, після чого спікер Ентоні Рота представив присутнім Гуньку, запропонувавши вшанувати його як "героя Другої світової війни".

Рота назвав його "українським та канадським героєм" і подякував йому за службу. Канадські законодавці зустріли Гуньку стоячою овацією, а Зеленський підняв кулак на підтвердження.

Як виявилося, Гунька воював у складі дивізії "Галичина", куди вступив у 1943 році. Після того, як спалахнув скандал, Рота заявив, що ні його колеги, ні українська делегація не знали про присутність у залі цієї людини, а сам він дізнався про деталі його біографії набагато пізніше.

Детальніше про скандал можете прочитати у матеріалі "Телеграф": Оплески ветерану "Галичини" під час візиту Зеленського. Як через Канаду вибухнув міжнародний скандал

Теги за темою
Польша Канада
Джерело матеріала
loader
loader