Китай веде свою гру і перетворює Росію на васала
Китай веде свою гру і перетворює Росію на васала

Китай веде свою гру і перетворює Росію на васала

Глава Українського аналітичного центру спеціально для "Телеграфу" пояснив, як Пекін нав’язує російському бізнесу свої правила гри

Китайська Народна Республіка та Росія цього тижня домовилися про подальше поглиблення стратегічного співробітництва. І хоча у нещодавній телефонній розмові президент США Джо Байден попереджав китайського лідера Сі Цзіньпіна не допомагати росіянам у відновленні військово-промислової бази, що робиться шляхом збільшення торговельного обороту між РФ і КНР, офіційний Пекін до попереджень не прислухався.

Втім, це не дивно, адже Китай веде свою гру. І за рахунок відносно дешевої сировини з Росії намагається врятувати свою економіку. А там зараз є великі проблеми. Тому що у торговельній війні США переграли КНР.

Китай програв битву за інвестиції (старі інвестори звідти тікають, нові – не заходять), за зростання економіки, за нові ринки збуту, за стримання інфляції. Плюс – зростає державний борг.

І щоб триматися на плаву, він використовує Росію. Купує там дешево нафту, причому не за юані (як просить РФ), а за рублі.

А рубль – це не валюта, особливо у його нинішньому стані. Потім Китай з купленої за рублі, та ще й зі знижкою, нафти робить паливо і продає тим же США та Європі за долари та євро відповідно. І пристойно на цьому заробляє.

І за такого розкладу КНР вигідно, щоб російсько-українська війна тривала якнайдовше. Адже чим довшою буде війна, тим слабшою, залежнішою від Китаю стане Росія. І погоджуватиметься на нові й нові поступки.

Китай уже підім’яв під себе майже половину російського ринку. Тепер підминає ще й території Далекого Сходу. Поки що в концесію, на десятки років. А там – як піде.

При цьому росіяни буквально стають китайськими васалами. Простий приклад. Якщо російська компанія хоче провести зовнішньоекономічні розрахунки у китайських юанях – їй це робити не можна. А ось китайські можуть розраховуватись хоч юанями, хоч рублями.

Тобто російському бізнесу нав’язують проводити такі розрахунки лише через китайські компанії.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги за темою
Росія США Китай
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader