Батальйон "Монако", ТРО Лазурового берега: що відомо про елітних українських біженців-чоловіків у Франції та Монако
Батальйон "Монако", ТРО Лазурового берега: що відомо про елітних українських біженців-чоловіків у Франції та Монако

Батальйон "Монако", ТРО Лазурового берега: що відомо про елітних українських біженців-чоловіків у Франції та Монако

Все, що відомо про елітних біженців з України і де вони намагаються перечекати війну, розбирався ТСН.ua.

В той час, коли українські захисники стікають кров'ю, стримуючи російську навалу, і, крок за кроком відвойовуючи наші землі, а цивільне населення страждає від постійних ракетних ударів і атак "шахедами", чимало можновладців – політиків та бізнесменів – чкурнули з країни за кордон.

Все, що відомо про елітних біженців з України і де вони намагаються перечекати війну, розбирався ТСН.ua.

Інтернет-видання "Українська правда" опублікувало низку розслідувань про українську "еліту", яка втекла від війни за кордон. Судячи із розслідування, найбільше багатих біженців з України осіли на Лазуровому березі – в елітних курортах Франції та Монако.

Другий президент України Кучма

Леоніда Кучму журналісти помітили на Лазуровому узбережжі під час прогулянки. Його супрводжував охоронець. Кучма займався скандинавською ходою, а потім зайшов до маєтку свого зятя - Віктора Пінчука. 

Ткач нагадав, що другий президент України прокоментував агресію РФ на 15-й день після повномасштабного вторгнення. 

Зазначимо, що саме за часів президента Кучми, внаслідок угоди 1999 року, Україна передала Росії вісім бомбардувальників Ту-160 та три бомбардувальники Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет повітряного базування великої дальності Х-55. Саме цими ракетами та літаками РФ зараз завдає ударів по українській території.

Брати Суркіси і Льовочкін

Михайло Ткач зафіксував, як 5 травня з Відня на Лазуровий берег прибув чартерний літак. На його борту - одразу два нардепи від забороненої "ОПЗЖ" Сергій Льовочкін та Григорій Суркіс.

За інформацією журналіста, обидва нардепи змогли отримати офіційний дозвіл від влади на виїзд з країни "задля депутатської діяльності". 

Ткач стверджує, що у Відні Суркіс-Старший та Льовочкін бачилися з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Вадим Столар

Нардепу від "ОПЗЖ" Вадиму Столару, за інформацією журналістів, також вдалося покинути Україну. Перебував за кордоном до січня 2023 року. Однак 12 січня вперше після початку війни відвідав засідання парламенту. 

Ткач показав фото маєтка, який нібито орендує Столар у поселенні для найбагатших людей світу Кап-Ферра.

Замість прифронтового Краматорська - на море

Як стверджує Ткач, депутат від виборчого округу 48 з центром у Краматорську Максим Єфімов був помічений у Ніцці 17 березня цього року.

Разом з ним чартором прибув мер прифронтового Краматорська Олександр Гончаренко. Обидва отримали дозвіл на робоче відрядження до Словаччини, звідки злітали до Франції.

Гончаренко відповів журналістові, що не був у Ніцці. Коли меру показали відео, де він стояв біля чартера у Ніцці, він визнав, що після відрядження до Словаччини, дійсно побував у Франції. За даними ДПСУ, мер Краматорська повернувся до України 20 березня.

Єфімов не заперечував, що відвідував Ніццу, бо там живе його дочка, яку він "час від часу намагається провідувати".

Кого ще "спіймав" Ткач

Олександр Кацуба

Також на Лазуровому узбережжі помітили підприємця Олександра Кацубу, який 2012 року у віці 26 років став заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" замість свого старшого брата.

З прізвищем родини Кацуб пов’язаний один із найбільших корупційних скандалів часів Януковича — купівля "веж Бойка", нагадує "Українська правда".

За кілька днів Ткач натрапив на автомобіль Кацуби біля елітного ресторану у Монако.

Кацуба сказав журналістам, що виїжджав з України "для закупівлі машин для ЗСУ" та "заїхав до дітей".

Юра "Єнакієвський"

Соратник президента-втікача Віктора Януковича Юрій Іванющенко, відомий у бізнесових колах як "Юра Єнакієвський" не наслідував прикладу свого товариша і замість РФ втік на Лазуровий берег. За інформацією Ткача, Іванющенко періодично курсує між Москвою, Дубаєм та Монако.

Борис Баум

Колишнього заступника Консультативно-експертна ради українського регулятора азартних ігор Бориса Баума помітили на  прогулянці у Монако.

"За кілька хвилин після знімання Баума на телефон ми намагаємося залишити територію Монако. Але дорогу перекриває поліцейський. Поліцейські вимагали вимкнути камеру, розблокувати телефони, показати відео і покинути територію Монако", - розповів Ткач.

Зазначимо, що Борис Баум отримав українське громадянство 2020 року. У серпні 2022 року видання "УНН" писало, що Баум втік з України за латвійським паспортом.

Баум звинувачують у маніпулюванні КРАІЛ і лобіюванні інтересів букмекерської контори 1XBet, яку пов'язують з Росією.

Натрапив журналіст і на екснардепа від "Батьківщини" Олександра Табалова, ексдепутата Харківської облради Володимира Скоробагача та інших.

"Батальйон Дубай"

Крім Франції багаті українські громадяни перечікують війну в ОАЕ. У січні цього року Михайло Ткач зняв цілий сюжет.

За інформацією співрозмовників "УП", до Дубая вже перебрались депутати від ОПЗЖ Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, олігарх Валерій Хорошковський. Тут відпочивала з родиною експрем'єрка Юлія Тимошенко.

  • "Батальйон Монако": як українські депутати, судді та бізнесмени розважаються на Лазуровому узбережжі
  • "Батальйон Монако": хто з VIP-персон втік за кордон, що там робить і на що спроможеться ДБР
  • Утікачі з Росії осідають у Дубаї, пожвавлюючи ринок нерухомості - CNBC
Источник материала
Поделиться сюжетом