Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 24-25 липня 2024 року — резюме

Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Рада», «Ми — Україна», «Інтер» і Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку була звичною для ранкових слотів каналу «1+1»: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин – 15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні «посередині», решту часу займали гостьові студії. О 10-й був 15-хвилинний випуск новин, далі – рубрика «Оперативний черговий». Об 11-й був годинний новинний випуск. —

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, або фільмами, або фрагментами тижневика «Факти тижня».

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: до 20-ї щогодини було по два випуски новин: 20-ти і 15-хвилинні на початках годин, 4-хвилинні «посередині», решту часу займали гостьові студії. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового слоту: до 10-ї щопівгодини виходили 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії, з 10-ї години починалисся з випусків новин (13-ти і 17-хвилинних) і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була такою: ефірні години починалися 13-15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

***

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: до 10-ї новини на початку годин і посередині начитували ведучі гостьових студій (що не дуже-то добре). З 10-ї ранку години починалися випусками новин (10-ти і 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

24 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бої під Роботиним на Запоріжжі і оглядові сюжети про бої за Часів Яр, про бої на Покровському напрямку і про бої на Курахівському напрямку. Говорили з речником Генштабу Дмитром Гуцуляком, пресофіцером 24-ї окремої моторизованої бригади Іваном Петричаком, командиром роти 3-ї окремої штурмової бригади «Тохою», військовослужбовцем 47-ї окремої моторизованої бригади «Женихом» і воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. В новинах каналів ICTV та СТБ був репортаж про бойову роботу снайперів на Лимано-Куп’янському напрямку. У гостьових студіях фронтову тематику не обговорювали. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був репортаж про бої 24-ї окремої механізованої бригади під Часовим Яром. У студії говорили з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим і з офіцером відділення розвідки бригади наступу «Рубіж» Віталієм Литвиним. В окремому ефірі Першого каналу Суспільного ситуацію на фронті обговорювали зі співзасновником проєкту DeepState Русланом Микулою.

Візит міністра закордонних справ Кулеби до Китаю. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» робили 4 прямі ввімкнення власної кореспондентки з Гуанчжоу. В гостьових студіях тему не обговорювали. В ефірі каналів ICTV та СТБ про подію згадували лише короткими повідомленнями в новинах. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» були лише короткі повідомлення. Обговорювали ж тему з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком (який виступав і як експерт, і як політик, хоча не є ні тим, ні іншим). В ефірі Першого каналу Суспільного тему обговорювали з головною консультанткою Національного інституту стратегічних досліджень Аліною Гриценко і з аналітикинею центру «Нова Європа» Наталією Бутирською.

25 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Ми — Україна» події на фронті згадували в коротких повідомленнях, зведення давав речник Генштабу Дмитро Гуцуляк. У гостьових студіях говорили з речником ОСУВ «Таврія» Дмитром Лиховієм і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту, говорили з офіцером відділення розвідки бригади «Рубіж» НГУ Віталієм Литвиним.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: один репортажний сюжет, 4 прямі ввімкнення (ще 3 ввімкнення були нерепортажними). У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про бої під Роботиним на Запоріжжі. Усі 4 репортажні ввімкнення були про візит міністра Кулеби до Китаю.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 2 репортажні сюжети і одне пряме ввімкнення. У розмовних студіях побувало 3 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу снайперів на Лимано-Куп’янському напрямку і про вишкіл бійців 63-ї та 67-ї бригад. Пряме ввімкнення було про засідання парламентської ТСК щодо руйнування пам’яток архітектури в Києві.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була слабкою: один репортажний сюжет, 2 прямих ввімкнення і 2 ньюзмейкерів у гостьових студіях. Сюжет був про бої 24-ї окремої механізованої бригади під Часовим Яром, обидва прямі ввімкнення – про наслідки ворожого обстрілу Харкова.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою в репортажній частині – лише 2 сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери. Сюжети були про навчання 25-ї окремої повітрянодесантної бригади і про майстер-клас рятувальників Кропивницького з порятунку потопельників.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була цього дня не надто потужною: лише один репортажний сюжет, 3 прямі ввімкнення і 2 гостя-ньюзмейкера. Сюжет був про інсталяцію в Лондоні, присвячену загиблим на війні українським спортсменам. Прямі ввімкнення були про відправлення з Лондона автівок для ЗСУ, про наслідки ворожих обстрілів Сумської області і про промову Байдена щодо виходу з виборів.

***

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного цього дня була надзвичайно слабкою: лише один репортажний сюжет (про змагання кінологів на Чернігівщині), прямих ввімкнень не було (хоча якраз Суспільне, маючи найрозгалуженішу кореспондентську мережу, мало би робити прямі ввімкнення з міст, де протягом ночі-ранку відбувалися ворожі обстріли), у гостях побувало 3 ньюзмейкери..

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 2 ньюзмейкерів, 2 речників, 2 журналістів і 5 учасників подій. З директоркою департаменту електронних послуг Мінцифри Валерією Ткач говорили про бронювання співробітників компаній через додаток «Дія». З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про поліпшення ситуації в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, застосування ворогом хімічної зброї, розмінування забруднених земель і Чорного моря, очікування від виступів українських спортсменів на Олімпіаді та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 5 гостей (дедалі частіше замість розмовних студій показують неформатні пропагандистські фільми і фрагменти недільного тижневика). 3 гостя були ньюзмейкерами, одна експертка і один учасник подій. З головою Комітету ВР з гуманітарної і інформаційної політики Микитою Потураєвим говорили про причини, чому погоджувальна рада не винесла на голосування законопроєкт про заборону московської церкви. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової і митної політики Данилою Гетманцевим говорили про прогнози щодо змін курсу гривні. З прокуроркою Вікторією Цукарєвою говорили про нові дані щодо розстрілів людей окупантами в Бучі. З іншими гостями обговорили створення і розвиток окремого роду військ безпілотних систем, роковини зі дня смерті Максима Рильського.

У гостях на каналі «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, один радник і 3 учасники подій. З членкинею Комітету ВР з питань організації держвлади Ганною Бондар говорили про підсумки засідання парламентської ТСК щодо забудов у Києві. З заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про хід роботи програми «єОселя». З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, відновлення видачі документів чоловікам за кордоном, вибухи російських «шахедів» у Румунії, візит міністра Кулеби до Китаю, зміни в ставленні суспільства до військових і ветеранів та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 15 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 7 експертів і один журналіст. З головою Куп’янської МВА Андрієм Беседіним говорили про обстріли і бомбардування міста ворогом. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про диференціацію повітряних тривог. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про наслідки ворожих обстрілів населених пунктів на Запоріжжі. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про покращення ситуації в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, будівництво окупантами залізниці в Донецькій області, мілітарну підготовку окупантами українських дітей на Донеччині, обмеження на використання літаків F-16 в наближенні до лінії фронту, підсумки поїздки міністра Кулеби до Китаю, імовірну майбутню позицію Камали Гарріс щодо підтримки України, можливі реакції НАТО на заліти російських дронів у Румунію, погрози Угорщини за блокування Україною передачі російської нафти та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 2 експерти і 4 учасники подій. З міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком говорили про розшук і затримання підозрюваного в убивстві Ірини Фаріон. З т.в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про українську спортивну делегацію на Олампіаді в Парижі. З іншими гостями обговорювали події на фронті, відсутність реальних прав людини в українців на окупованих територіях, підсумки поїздки міністра Кулеби до Китаю, заміну Байдена на Гарріс на виборах президента США, наміри уряду підвищити військовий збір при купівлі автівок та інші теми.

***

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 18 гостей: 3 ньюзмейкери, 3 речники, 6 експертів, один журналіст і 5 учасників подій. З нардепами Микитою Потураєвим і Соломією Бобровською говорили про причини зволікань з розглядом ВР законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов’язаних з країною-агресоркою. З начальником Нацполіції Харківщини Володимиром Тимошком говорили про наслідки ворожих обстрілів Харкова і області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, хід розмінування по Україні, пошкодження порому «Слов’янин» в російському порті «Кавказ», можливість використання російських заморожених активів на закупівлю зброї для України, можливості виробництва ракетної зброї в Україні, шанси Камали Гарріс стати кандидаткою у президенти США, візит міністра Кулеби до Китаю, участь української збірної в Олімпіаді в Парижі, заготівлю дров для населення та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) не було, в ефірах побували лише 3 представники фракції «Слуга народу» (Микита Потураєв і Данило Гетманцев на ICTV та СТБ, Ганна Бондар – на «Раді»). В ефірі «Інтера» був формально позафракціний Руслан Стефанчук. В ефірах «1+1» і «Ми – Україна» народних депутатів у ці дні не було.

Натомість в ефірі Першого каналу Суспільного 24 липня побували 2 представники «Слуги народу» (Микита Потураєв і Олег Дунда), представник «Європейської солідарності» (Олег Синютка), представниця фракції «Голос» (Соломія Бобровська), формально позафракційний Олександр Корнієнко і представник депгрупи «Довіра» (Павло Бакунець).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 527 разів. Це майже по 132 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по 2 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 274 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Рекордною для марафону була кількість порушень стандарту достовірності інформації – 162 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (47 порушень і це теж рекорд марафону). Рекордною для марафону була цього дня і кількість порушень стандарту точності – 65 разів. Переважна більшість з цих порушень була невідповідність між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 17 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 9 разів – стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох годин ефіру 413 разів. Це більш як по 103 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 265 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 95 разів, майже третиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Майже всі з 36 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 13 разів порушили стандарт доступності подачі інформації і 4 рази – стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 298 разів. Це по 74,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 128 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 86 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 38 порушень стандарт повноти інформації абсолютною більшістю були матеріали без інтершуму на відео. З 36 порушень стандарту точності – майже всі були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації і було одне грубе порушення стандарту балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 346 разів. Це по 86,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 178 разів, переважна більшість з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 95 разів. Найбільше було відео та фото, взятих з телеграм-каналів та соцмереж. З 28 порушень стандарту повноти інформації переважною більшістю було відео без інтершуму. Усі 24 порушення стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром. Крім того, 20 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації і один раз, але надзвичайно грубо, стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 317 разів, це більш як по 79 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок – 213 разів, усе це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 71 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 21 порушення стандарту точності майже три чверті були невідповідностями картинки і тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 4 рази – стандарт її повноти.

***

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували протягом чотирьох годин ефіру 119 разів. Це майже по 30 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт достовірності – 58 разів, більшою частиною з цих порушень була інформація, взята без перевірки з телеграм-каналів та соцмереж. Майже всі 29 порушень стандарту відокремлення фактів від думок були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах. Половина з 18 порушень стандарту точності була невідповідностями картинки і тексту за кадром у сюжетах і БЗ. Крім того, по 7 разів порушували стандарти повноти інформації і доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

24 липня

Росіяни на Донеччині FPV-дронами поранили трьох пенсіонерів.

Росіяни створили 12 організацій для мілітаризації українських дітей на окупованій частині Запоріжжя.

Кличко вважає, що прокуратура маніпулює в заявах про причини руйнування між станціями метро.

Росіяни обстріляли Херсон, поранена жінка (про це повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

Time: Якщо Трамп стане президентом США, він скоротить допомогу Україні та підштовхне її до "мирної угоди" на користь РФ

DeepState: Росіяни окупували Піщане (про це повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

25 липня

Активісти кажуть, що департамент КМДА видав дозвіл на знесення садиби Зеленських місяць тому.

Бійці 31-ї бригади з боєм вийшли з оточення біля Прогресу, так і не дочекавшись команди на відхід.

Нардеп Железняк: міністр енергетики Галущенки збрехав про відсутність аварії на Південноукраїнській АЕС.

Центр Разумкова: третині українців вистачає грошей лише на їжу.

Кобриг 125-ї бригади розповів, що відмовився приймати фортифікації на Харківщині через їх незадодвільний стан.

Fitch знизив кредитний рейтинг України до переддефолтного рівня.

Росіяни другу ніч поспіль атакували Ізмаїльсський район, є руйнування і поранені.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару на користь «Нафтогазу України» і його керівника Олексія Чернишова в «паркетному» сюжеті про якусь конференцію з енергетики.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару – гість-експерт у студії звинувачував експрезидента Петра Порошенка в участі у схемах Віктора Медведчука, в корисливих мотивах цієї участі і в «несправжньому» патріотизмі. Без найменшої реакції на це ведучих для забезпечення балансу думок і права обвинуваченого на слово у відповідь.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару – класичне «паркетне» БЗ+СХ про першу віцепрем’єрку Юлію Свириденко.

У проаналізованих ефірах каналів ICTV та СТБ і «Рада» проявів політичного піару не було.

***

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, натомість в ефірі була токсична ведуча каналу.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

***

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного російських наративів і токсичних персонажів не було.

Скриншот відео: ТСН/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
Упоминаемые персоны
Иван Федоров
Иван Федоров
Политик
17 упоминаний
Петр Порошенко
Петр Порошенко
Политик, Бизнесмен
7 упоминаний
Игорь Терехов
Игорь Терехов
Политик
6 упоминаний
Михаил Подоляк
Михаил Подоляк
Блогер и эксперт
5 упоминаний
Юлия Свириденко
Юлия Свириденко
Чиновник
5 упоминаний
Камала Харрис
Камала Харрис
Политик
5 упоминаний
Игорь Клименко
Игорь Клименко
Силовой блок
2 упоминания
Игорь Клименко
Игорь Клименко
Политик
2 упоминания
Анна Бондарь
Анна Бондарь
Политик, Общественный деятель
1 упоминание
Ирина Фарион
Ирина Фарион
Политик
1 упоминание
Надежда Бегун
Надежда Бегун
Чиновник
Матвей Бедный
Матвей Бедный
Чиновник, Спортсмен
Соломия Бобровская
Соломия Бобровская
Политик, Чиновник
Светлана Гринчук
Светлана Гринчук
Чиновник
Дмитрий Гуцуляк
Дмитрий Гуцуляк
Силовой блок
Александр Корниенко
Александр Корниенко
Политик, Блогер и эксперт
Дмитрий Лиховий
Дмитрий Лиховий
Общественный деятель, Блогер и эксперт
Виктор Медведчук
Виктор Медведчук
Политик, Бизнесмен
Никита Потураев
Никита Потураев
Политик, Блогер и эксперт
Олег Синютка
Олег Синютка
Политик, Чиновник
Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук
Политик, Блогер и эксперт
Алексей Чернышов
Алексей Чернышов
Политик, Чиновник, Бизнесмен
loader
loader