Катастрофа біблійного масштабу. Огляд інформаційних каналів за 6–8 червня 2023 року
Катастрофа біблійного масштабу. Огляд інформаційних каналів за 6–8 червня 2023 року

Катастрофа біблійного масштабу. Огляд інформаційних каналів за 6–8 червня 2023 року

На «Еспресо» Олексій Гетьман говорив, що інші ГЕС більш захищені, ніж окупована Каховська. На Прямому критикували комунікацію влади щодо російського теракту. Арестович на 24-му запевняв, що «украинцев не остановит даже ядерное оружие».

Нинішній огляд, як і попередній, охоплює здебільшого одну тему. Цього разу росіяни підірвали Каховську ГЕС. Телеканали, що входять до огляду, природно присвятили події найбільше ефірного часу. Хоча не зникли з поля зору журналістів й інші нагальні теми на кшталт контрнаступу українського війська чи «опозиційних» подій у Росії. 

Прямий канал: «А хто дозволив захопити ГЕС?»

На найкритичнішому до чинної влади телеканалі тему підриву греблі Каховської ГЕС висвітлювали детально. Окремим блоком можна відзначити неполітичних коментаторів: у етері, зокрема, були представник Інституту водних проблем Михайло Яцюк, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Чимало говорили й представники херсонської влади, розповідаючи про деталі евакуації жителів і те, що відбувається на затоплених територіях. Тож сформувати об’єктивну картину подій на півдні України глядачі могли.

Проте були й традиційні «особливості» Прямого: деструктивна критика чинної влади та вихваляння попередньої. Пул спікерів для цього на телеканалі особливо не змінюється: це наближені до Порошенка політичні діячі та промовці. Наприклад, ексміністр соцполітики Андрій Рева, коментуючи ситуацію на Каховській ГЕС, плавно перейшов до «огляду» мирних планів від різних країн світу. Які здебільшого закликають до негайного припинення вогню і не засуджують російський тероризм. Рева схарактеризував їх фразою: «"Надо просто перестать стрелять" — це ми вже чули». 

Колишній міністр із питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, своєю чергою, висміював керманича Головного управління розвідки Кирила Буданова. Мовляв, «пан мольфар» знав, що готується на ГЕС, то чому ж не вжив заходів? Відзначив Черниш також слабку комунікацію влади щодо теракту на греблі. Про те, що посадовці запізніло почали давати коментарі, згодом говорив і експосол України у США Валерій Чалий.  

Найбільш активно комунікацію влади стосовно теракту на Каховській ГЕС (яка, варто зізнатися, не була на висоті) критикував постійний гість Прямого, нардеп 8-го скликання від «Народного фронту» та військовий Ігор Лапін. Посилаючись на матеріали «Детектора медіа», політик винуватив «геніїв комунікації», зокрема, очільника «міністерства пропаганди» Подоляка. Мовляв, «п’ять годин вони мовчали», поки західні медіа слухали російських пропагандистів. 

Найдалі у критиці, не зраджуючи собі, пішов ще один завсідник Прямого Тарас Чорновіл. У одному з етерів, присвячених підриву греблі ГЕС, політичний коментатор спершу стверджував, що на вчинення теракту «був персональний наказ Путіна». А потім перевів тему на те, що «західна преса почала сумніватися у правдивості нашої інформації». Протидіяти цьому, мовляв, треба було ще раніше, «коли говорили, що Турчинов здав Крим, Україна сама винувата». Бо опоненти тодішньої влади, на думку Чорновола, приписували їй усі невдачі. «Винна Україна — Зеленський це сказав мільйон разів», брехав пропагандист. 

Дісталося від ведучих і гостя й народній депутатці з монобільшості Мар’яні Безуглій. Яка, мовляв, «здає позиції українських військ за геолокацією». «Новину» про це можна знайти на анонімних каналах, де як спікери-критики фігурують той-таки Чорновіл і компанія. Цікаво і те, як одних воїнів ексрегіонал захищає, а інших поливає брудом

Коли ж ішлося не лише про теракт, але і про перспективи українського контрнаступу, до слова запрошували генерал-майора Сергія Кривоноса, заступника секретаря РНБО у 2019-2020 роках. Наприклад, спілкуючись із Дашею Счастливою (саме так прізвище медійниці вказане у титрі), військовик цікавився, «а хто дозволив захопити ГЕС?». Хоча й додав, що українське військо це не зупинить. А от що призупиняє контрнаступ, так це відсутність винищувачів типу F-16. 

 Кривонос прийде — лад в ефірі наведе

У розмові зі Світланою Орловською Сергій Кривонос зазначав, що деякі посадовці метою контрнаступу вважають звільнення Мелітополя та Енергодара. Хто саме так каже, генерал не уточнював. Тільки додав, що «хайпонути» на контрнаступі хоче кожен, але коментувати його може лише головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Дісталося від гостя очільнику Головного управління розвідки Буданову. Кривонос згадав, що «керівники з вулиці Електриків розповідали, як ми заходимо в Крим ще в кінці минулого літа». Нещодавно представник ГУР МО Андрій Юсов говорив, що «кримський» прогноз Буданова був «лише ймовірним сценарієм, який може зазнавати коректив». 

Тим часом Кривонос згадував і про перспективи української ППО. Складові до якої наша країна, мовляв, може виробляти й сама, якщо «не асфальт катать на мільярди». 

Представники Прямого зрадили б собі, якби не дозволяли безлімітно піаритися політикам від «Європейської солідарності» на чолі з Петром Порошенком. Наприклад, у своєму російськомовному блозі нардеп Олексій Гончаренко, коментуючи події у світі, час від часу згадував і волонтерські простори «Гончаренко-центру», частина з яких перебуває на окупованих територіях. 

Колега Гончаренка по фракції Софія Федина в одному з відео, розповідаючи про відправлення на фронт броньованої машини Pinzgauer, «шалено дякувала» фонду Порошенка. Ахтем Чийгоз, згадуючи про переобрання Ердогана президентом Туреччини, говорив, що тамтешні громадяни голосували за вплив Туреччини у світі. Відзначивши, що там таких понад 50%, а в Україні — «лише 25%». 

Звісно ж, піарився й особисто Петро Порошенко. В одному з відео п’ятий президент України на брифінгу для афілійованих телеканалів закликав «не вірити новоявленим кашпіровським і чумакам, що скоро в них (росіян. — "ДМ") закінчаться ракети, через 2-3 місяці буде повна перемога». Не забувши додати, що у 2014 році одним із його президентських пріоритетів було створення ППО. І всі ці 9 років, мовляв, протиповітряна оборона створювалася «у тому числі й за мої особисті кошти». Брифінг же Порошенко зібрав, щоб презентувати законопроєкт «ЄС» про укриття. На думку політика, «це буде важливіше, ніж фінансування єдиного марафону — пропаганди, яка неефективна». Ефективність телемарафону під сумнів ставив і однопартієць Петра Порошенка Володимир В’ятрович, на погляд якого, такий формат «не працює назовні». 

В іншому відео Порошенко онлайн спілкувався з волонтерами Херсонщини, вказуючи, що «наша команда знаходиться на передку» та передає потерпілим гуманітарну допомогу. Волонтерка, своєю чергою, дякувала співрозмовнику. 

 Герой-рятівник завжди поруч!

«Еспресо»:  на відбудову Каховської ГЕС підуть «роки й мільярди», але Україна здатна це зробити

На телеканалі теж активно висвітлювали теракт на Каховській ГЕС, залучаючи до обговорення не тільки політичних коментаторів, але й екологів, економічних аналітиків, втаємничених посадовців тощо. Паралельно з цим речники Сил оборони розповідали про стан справ на фронті.

Наприклад, аналітик Богдан Серебренніков говорив, що Україні після підриву дамби ГЕС та через терористичні загрози треба переходити до «об’єктів малої генерації». Натомість очільник Херсонської облради Олександр Самойленко розповідав, що відбувається у регіоні та якої шкоди завдає «велика вода». 

Ексміністр енергетики Іван Плачков, своєю чергою, вважає, що на відбудову Каховської ГЕС підуть «роки й мільярди», але Україна здатна це зробити. Еколог Олег Листопад відзначав катастрофічні наслідки руйнування греблі для місцевої флори та фауни. А представник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко певнив, що росіяни, тікаючи з Криму, «нищитимуть усе», наприклад, підпалять тамтешні ліси. 

Військові коментатори також обговорювали теракт російських загарбників. Зокрема, Олексій Гетьман сказав, що інші ГЕС більш захищені, ніж окупована Каховська. А у випадку застосування Росією ядерної зброї (про що після теракту на греблі заговорили активніше) Захід, мовляв, може відповісти. Ще Гетьман говорив, що ядерна зброя «передемонізована» і навіть за її застосування «кінця світу не буде». Військовослужбовець і колишній нардеп Єгор Фірсов, своєю чергою, вважав, що з іншими дамбами України «може бути що завгодно». 

Політичний коментатор Володимир Цибулько критикував «огидну поведінку ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста». Пізніше лояльний до Порошенка гість уже винуватив представників Офісу президента у тому, що Херсон обстріляли просто під час евакуації потерпілих від затоплення. Мовляв, «обстріл спровокувала пресслужба Банкової, поспішивши повідомити про візит Зеленського». Додавши, що блогерів за зйомку роботи ППО карають, а посадовців з Офісу президента — ні. 

Розглядали в етерах «Еспресо» й інші теми. Наприклад, представник легіону «Свобода Росії» Олексій Барановський, коментуючи події на Бєлгородщині (про них було у попередньому огляді інформаційних телеканалів), говорив, що план-максимум у російських опозиціонерів — «поход на Москву и свержение Путина». Волонтерка Дана Ярова розповідала про торги, які Міноборони провело через Prozorro, що унеможливило корупційну складову. 

Головна редакторка газети «День» Лариса Івшина, зокрема, говорила про перспективи вступу України до НАТО та безпекові гарантії. Ведучий програми у цей час бідкався, що «Еспресо» «можуть закинути лояльність до однієї політсили», але ж наша країна, мовляв, нині розбудовується за трьома складовими — «армія, мова, віра». 

 Дмитро Разумков намагається роздивитися, куди ділися військові  доплати

Говорили й про журналістику. Зокрема, виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк відзначила, що «українська незалежна журналістика функціонує та є» й закликала не довіряти анонімним телеграм-каналам. А тепер уже колишній головред «Бабеля» Євген Спірін сказав, що російська пропаганда у світі — настільки потужна, що «ми плачемо у куточку». Тож, мовляв, навіть створити українське Мінпропаганди — «не така вже і погана ідея». 

Ще в моніторинговий період вийшла програма, де ведучий Василь Зима та оглядачка «Детектора медіа» Лєна Чиченіна порушили тему під назвою «Зеленський і культура». Зима відзначав «складні стосунки між чинною владою та українською культурою». Згадували й петицію про зняття з посади міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка, яка набрала необхідні голоси, але в уряді «не бачать підстав» для звільнення посадовця. Чиченіна вважала, що Ткаченка ніким замінити, хоч він і «занадто токсичний».

Було і про перспективи «Довженко-центру», де буцімто можуть побудувати торговельно-розважальний центр. «Це і є уособлення влади у культурі: побудувати торговий центр із шаурмою на місці "Довженко-центру"», — говорив Василь Зима. А коли зайшлося про перипетії довкола вручення цьогорічної Шевченківської премії, ексголова комітету премії Юрій Макаров сказав, що не бачить протистояння між владою та вказаним комітетом. 

«FreeДом»: «аккуратная диктатура» після Путіна

На відміну від вищезгаданих каналів, на «FreeДом» підрив дамби Каховської ГЕС здебільшого коментували політичні спікери та блогери, а не фахівці. Як завжди, було чимало виступів представників влади. Наприклад, керівника «міністерства пропаганди» (на думку опозиційного політика Ігоря Лапіна), а в реальному світі — радника Андрія Єрмака — Михайла Подоляка. 

Гість собі не зраджував і доволі різко висловлювався у бік міжнародних інституцій. Зокрема, у ввімкненні 6 червня запевняв, що після теракту «партнеры должны ускорить поставки оружия» та про те, що «нужна более резкая позиция ООН и МАГАТЕ». Також Подоляк наголошував, що світовій спільноті «нельзя играть в лицемерие», не помічаючи терористичних дій окупантів.

8 червня Михайло Подоляк, коментуючи візит Володимира Зеленського у Херсон, вихваляв президента. Який, мовляв, «относится к категории менеджеров, которые обязательно присутствуют при необходимости принятия решений». А от дісталося знову світовій спільноті, яка не хоче визнавати Росію терористом та активізувати військову допомогу. У часи, коли Україна, на думку радника, воює за всю Європу, чого не робить жодна інша армія світу.

Традиційно на «FreeДом» було багато російських опозиціонерів. Зокрема, Ольга Курносова, коментуючи події на Каховській ГЕС, припускала, що терористи «не знали, чем все это может закончиться». Коли ж зайшлося про потенційне використання агресором ядерної зброї, опозиціонерка розповіла, що саме ФСБ поширює вкиди про «брудну бомбу», яку готують українці (такі меседжі пропагандисти поширювали ще восени минулого року, коли якраз і стало відомо про замінування Каховської ГЕС). Говорила Курносова і про протести у Росії: мовляв, «кто-то рисует рисунки, кто-то бросает коктейли Молотова в военкоматы». 

Критик путінського режиму Леонід Гозман відзначив, що «Путину уже нечего терять», але його дії будуть «толчком для Запада» у наданні більшої кількості необхідної зброї Україні. Ще опозиціонер похвалив «колегу по цеху» Олексія Навального. Мовляв, не всі погляди ув’язненого розділяє, але «то, что с ним делают — это убийство», а сам Навальний — «железный мужик». Після Путіна, міркує Гозман, в Росії буде «аккуратная диктатура». 

 А що ж буде після Путіна?..

Ще один постійний гість державного каналу іномовлення — російський опозиційний політик Дмитро Гудков теж згадував про опозиційні рухи на батьківщині. На його погляд, «30 миллионов людей — против этой военной операции». «Де всі вони є?», — запитав би лідер «Бумбоксу» Андрій Хливнюк. Гудков же в іншому ввімкненні додав, що «10-15 лет назад приличных людей можно было встретить даже в Госдуме». 

Перебуваючи в етері «FreeДом», ще одна російська опозиціонерка, оперна співачка Марія Максакова (яка в цей період з’являлася і в етері 24 каналу) розповідала, зокрема, про матір Путіна. Котра, мовляв, «родила от женатого мужчины». Коли говорили про підрив ГЕС, гостя припустила, що так окупанти хотіли «испортить праздник» українським воїнам. Але ті, попри все, «освободят все земли». 

Була на ввімкненні й білоруська журналістка Наталя Радіна. Вона розповідала, що білоруська пропаганда «не замечает новости» про підрив дамби, додаючи, що надалі «ядерное оружие может быть применено». Ще казала, що й нині  «российские мобилизованные пребывают на белорусские полигоны».  

Щодо інших проєктів каналу іномовлення, то в моніторинговий період, зокрема, вийшли програма про посіпаку нацистів часів Другої світової, генерала Андрія Власова, говорити про якого у Росії не люблять. Також був випуск проєкту «Ваши деньги», де нині йшлося про витрати окупантів на війну проти України. 

24 канал: «Пригожин — фронтмен партии почетной капитуляции»

На цьому каналі, як і на «FreeДом», події на Каховській ГЕС здебільшого коментували політичні коментатори та блогери, які з’являються в етерах 24-го ледь не щодня. З екранів майже не зникали Андрій Піонтковський, Михайло Шейтельман, Борис Тизенгаузен та інші ютуб-головомовці. Паралельно з ними про ситуацію говорили заступниця міністра оборони Ганна Маляр, очільник СБУ Василь Малюк, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк тощо.

Часто запрошені малювали аж занадто переможні картини сьогодення. Наприклад, Андрій Піонтковський вважає, що в Росії нині є дві партії: «почетной ничьей и почетной капитуляции». Перші, мовляв, хочуть зупинитися там, де сторони стоять зараз. Але в Росії також «есть реалисты: Пригожин — фронтмен партии почетной капитуляции».

Російський публіцист Марат Гельман, своєю чергою, сказав, що підрив дамби Каховської ГЕС — це «катастрофа библейского масштаба», а нинішню путінську владу «надо уничтожать». Та й рятувати від терористів, мовляв, треба не саму Україну, а «земной шар». Хоча у використання Путіним ядерної зброї Гельман не вірить. 

Блогер Михайло Шейтельман і взагалі виконував роль своєрідного опозиційного віщуна. Припускаючи, що «Пригожин может пойти на Москву» (вгадав), яку «некому защищать», бо ті ж самі «кадирівці», мовляв, ситуацію не врятують (майже вгадав — до бойових зіткнень, як ми пам’ятаємо, не дійшло). 

Не обійшлося й без «фірмових» висловів ексрадника Офісу президента Олексія Арестовича. Коментуючи підрив ГЕС та те, настільки це вплине на контрнаступ українців, Арестович відзначив, що має у запасі «2-3 кейса» подальшого розвитку подій. Спілкуючись із російським опозиціонером Марком Фейгіним, Олексій Арестович згадав, що підрив Каховської ГЕС обидва головомовці прогнозували ще минулої осені. Ексрадник голови ОП настільки випромінював оптимізм, що переконував співрозмовника: «Украинцев не остановит даже ядерное оружие: станем только злее». 

 2-3 кейси завжди є у запасі поважного блогера

Як і в етері «FreeДом», на 24-му з’являлася російська опозиціонерка, оперна діва Марія Максакова. Яка, зокрема, згадувала любовні походеньки Путіна (відзначаючи, що «дед — на морозе»), коментувала можливу схильність російського диктатора до партнерів своєї статі та навіть особисте життя Євгена Пригожина. Чи на часі були такі теми у дні величезної катастрофи?

Відзначалися в етері й українські політичні коментатори. Зокрема, Тарас Загородній, коли мова зайшла про діяльність «Російського добровольчого корпусу» та легіону «Свободи Росії», висловив думку, що тепер «Україні надана ліцензія на бойові дії на території Росії» (нагадаємо: наша влада причетність до подій у російському прикордонні заперечує). Ба більше Україна, мовляв, «починає контролювати легітимність російської влади». 

А от Микола Давидюк зосередився на критиці західного світу через млявість у допомозі Україні. Мовляв, «час порад», як українцям боротися з агресором, був раніше. Тепер варто діяти без «макронізації рішень» (так Давидюк називав рішення, які не впливають на допомогу Україні, а лише затягують ситуацію). Політкоментатор вважає, що «нас хочуть кинути з гарантіями безпеки», а на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україні «не скажуть нічого важливого» (хоча в українських високопосадовців з цього приводу — інша думка).

Виступи спікерів на 24-му розбавлялися важливими журналістськими розслідуваннями від команди Bihus.info. Зокрема, про розкішний відпочинок та статки «слуги народу» Богдана Торохтія і про корупційну схему, яку хочуть реалізувати при відбудові Гостомеля на Київщині.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны
Владимир Зеленский
Политик
317 упоминаний
Кирилл Буданов
Силовой блок
206 упоминаний
Андрей Ермак
Чиновник, Деятель культуры
47 упоминаний
Михаил Подоляк
Блогер и эксперт
16 упоминаний
Алексей Гончаренко
Политик
7 упоминаний
Петр Порошенко
Политик, Бизнесмен
6 упоминаний
Валерий Залужный
Силовой блок
5 упоминаний
Евгений Пригожин
Бизнесмен
2 упоминания
Александр Ткаченко
Политик
1 упоминание
Александр Ткаченко
Деятель культуры, Бизнесмен
1 упоминание
Александр Ткаченко
Политик
1 упоминание
Валерий Чалый
Политик, Чиновник
1 упоминание
Андрей Юсов
Силовой блок
1 упоминание
Алексей Арестович
Чиновник, Блогер и эксперт
Алексей Барановский
Чиновник
Дмитрий Гудков
Политик, Блогер и эксперт
Тарас Загородний
Блогер и эксперт
Сергей Кривонос
Силовой блок
Игорь Лапин
Политик, Силовой блок
Иван Плачков
Политик
Дмитрий Разумков
Политик, Блогер и эксперт, Бизнесмен
София Федина
Общественный деятель, Деятель культуры
Егор Фирсов
Политик, Чиновник
Андрей Хлывнюк
Деятель культуры, Знаменитость
Владимир Цыбулько
Политик, Деятель культуры
Вадим Черныш
Политик, Чиновник
Ахтем Чийгоз
Политик