Помер телеоператор Юрій Бордаков, який створив кінотрилогію "Чорнобиль"
Помер телеоператор Юрій Бордаков, який створив кінотрилогію "Чорнобиль"

Помер телеоператор Юрій Бордаков, який створив кінотрилогію "Чорнобиль"

Справжнім натхненням для Юрія була робота на студії "Укртелефільм"

Важка хвороба забрала життя кінооператора Юрія Бордаков. Він помер у 77-річному віці, сумну новину повідомила Національна спілка кінематографістів України (НСКУ).

Юрій Бордаков, який родом з Ужгорода, тривалий час працював на українському телебаченні, а справжнім натхненням для нього була робота на студії "Укртелефільм". Продюсерка Валерія Іваненко на сторінці у Facebook написала, як познайомилася та працювала з майстром.

Жінка наголосила, що познайомилася з ним під час підготовки знімальної групи до роботи в NASA.

"Були десятки кілометрів шляхів, якими ми їхали до різних космічних центрів, щоб зафільмувати ще одну історичну подію — підготовку до польоту та старт з мису Канаверал шатла "Колумбія" з місією STS-87 на борту, участь в якій приймав і перший космонавт Незалежної України. Завжди зібрана, надійна, чарівна, дуже толерантна та невтомна в роботі людина — таким був Юрій Вікторович Бордаков", — пригадала продюсерка та показала фото, яке побувало у космосі. За її словами, ця світлина дуже сподобалась Бордакову.

Архівне фото Валерії Іваненко

"Це фото було відправлено на орбіту разом з іншими подарунками Леоніду до Дня Подяки. А Леонід, в свою чергу, відзняв його завислим в невагомості на фоні ілюмінатора космічного човника", — розповіла Іваненко.

Додамо, що у 1986 році Юрій отримав звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. За участь у створенні кінотрилогії "Чорнобиль: Два кольори часу" студії "Укртелефільм" Бордакова відзначили Державною премією ім. Т. Шевченка. Мав і інші нагороди.

Сьогодні, 8 березня, у Києві прощатимуться з Юрієм Бордаковим. Його поховають на Берковецькому кладовищі.

Раніше "Телеграф" писав, що помер народний артист України Віталій Білоножко. Це стало ударом для багатьох українців, які виросли на його піснях.

Теги за темою
смерть
Джерело матеріала
loader
loader