Від "Шансу" з Кузьмою до "Холостяка" з ветераном війни: найпопулярніші шоу в Україні за 33 роки
Від "Шансу" з Кузьмою до "Холостяка" з ветераном війни: найпопулярніші шоу в Україні за 33 роки

Від "Шансу" з Кузьмою до "Холостяка" з ветераном війни: найпопулярніші шоу в Україні за 33 роки

У цьому матеріалі Show 24 розповість про те, якими були українські телешоу, як вони розвивалися, та що на екранах вже зараз – у час повномасштабного вторгнення. Очевидно, що неможливо зібрати геть усі проєкти, які заслуговують уваги, однак ми спробуємо розповісти про найкращі з них.

Нові формати та важливі теми: телешоу 90-х

Незалежність дала поштовх українському телебаченню: з'явилась можливість вигадувати нові формати, створювати незалежні передачі та вже значно менше потерпати від бувалої цензури. Ці телепроєкти формували українців, навчали та розвивали нашу ідентичність.

"Шоу довгоносиків" (1996 – 1999)

Оригінальне шоу з абсурдним гумором, що нагадувало британський "Монті Пайтон". Воно виходило у форматі тележурналу та складалося з кількох постійних рубрик, де були скетчі, сатиричні пародії й не тільки. Спілкувалися тут суржиком, який теж використовували як художній засіб. Шоу закрили після 70 епізодів через брак ідей.

"Шоу довгоносиків": дивіться уривок

"Вибрики" (1995 – 1997)

Юнацьке ток-шоу було чи не єдиним проєктом, призначеним саме для молоді. Ведучим був Костянтин Грубич. Замість декорацій були живі люди, в ефірі розважалися, співали, ставили сценки. На шоу запрошували українських зірок, а молодь ставила їм запитання. Порушували й мовне питання, конфлікти митців з владою тощо. Саме у цьому шоу з'явився україномовний Андрій Данилко, відео з яким завірусилось нещодавно.

Україномовний Андрій Данилко у "Вибриках": відео

"СВ-шоу"

Одне з перших late night shows в Україні з'явилося завдяки Андрію Данилку в образі провідниці Вєрки Сердючки. Студія була стилізована під спальний вагон. Туди запрошували музикантів і зірок: Миколу Вересня, Святослава Вакарчука та інших. Сердючка імпровізувала та намагалась розкрити гостя з несподіваного для глядача боку.

"СВ-шоу" зі Святославом Вакарчуком: дивіться відео

"Територія А" (1995 – 2000)

Ця програма була першим та єдиним в Україні хіт-парадом музики. Тут глядачі могли почути новинки від українських виконавців, познайомитися з гуртами "Аква Віта", "Скрябіним", Іриною Білик, Юрком Юрченком та багатьма іншими. Ведучою була Анжеліка Рудницька, яка розповідала коротку інформацію про того чи іншого музиканта.

"Територія А" з Кузьмою Скрябіним: дивіться відео

Кузьма, Кондратюк, Могилевська: телешоу нульових

Вже з початку 2000-х Україна почала запозичувати формати для своїх шоу в інших країнах, але й не переставала випробовувати нові ідеї. З'явилось чимало пригодницьких програм, в яких брали участь зірки. Кузьма Скрябін, Ігор Кондратюк, Ігор Пелих – ось обличчя телебачення нульових.

"Караоке на майдані" та "Шанс"

Недільний ранок та Ігор Кондратюк з капелюхом – спогад, який закладений у багатьох українців. Спершу цей формат йшов у Росії, а у 1999 запустився в Україні та тривав 20 років. На вулиці збирався натовп, ведучий починав співати пісню, а згодом обирав із публіки учасників на власний розсуд.

Вони своїм співом мали збирати гроші: у кого виходило найбільше, той і перемагав. У "Караоке на майдані" ми вперше побачили тих артистів, які нині є зірками першого ешелону: Тіну Кароль, Макса Барських, Віталія Козловського та багатьох інших.

Тіна Кароль у "Караоке на Майдані": дивіться відео

Оригінальна українська програма "Шанс" стала органічним продовженням "Караоке на майдані". Гості, які здобували перемогу від Ігоря Кондратюка, вирушали на "Шанс", де цілий день з ними працювали стилісти й продюсери – Наталія Могилевська й Андрій Кузьменко. У новоствореному образі учасник мав виконати пісню на сцені.

"Ігри патріотів" (2005 – 2006)

Це українська версія французької програми Intervilles. Ведучим шоу був Павло Костіцин, а за кадром коментував Кузьма Скрябін. Команди, які складалися із зірок, брали участь у різних спортивних конкурсах та естафет: іноді кумедних, а іноді по-справжньому небезпечних.

"Ігри патріотів": дивіться відео

"Шиканемо" (2006 – 2007)

Андрій Кузьменко давав учасникам 10 тисяч гривень – шалені гроші, як на той час. По 5 тисяч вони мали витратити рівноцінно на покупки та послуги. Якщо учасник зумів це зробити за виділений час, йому у подарунок надходило ще 10 тисяч.

"Шиканемо": дивіться відео

"Галопом по Європах" (2000 – 2008)

Це авторська програма Ігоря Пелиха, де він разом зі співведучим Фоззі пропонував людям просто на вулиці поїхати на відпочинок з незнайомцем. Лише 3 години, щоб повідомити рідних та зібрати речі. Все це потрібно було зробити швидше, ніж команда суперників.

"Галопом по Європах": дивіться уривок

"Файна Юкрайна" (2008 – 2010)

У цьому скетч-шоу українці познайомилися з Сергієм Притулою, який роками був обличчям "Нового каналу". У передачі глядачі спостерігали за кумедними сварками між Антоном і Марічкою упродовж трьох сезонів. На жаль, Андрій Молочний, який грав роль Марічки, виявився українофобом та путіністом.

"Файна Юкрайна": дивіться відео

Русифікація та музичні талант-шоу: що виходило на ТБ з 2010

З 2010 і далі в Україні стався бум талант-шоу, де українці показували свої вміння та завойовували любов глядачів. Здебільшого це були адаптації відомих закордонних шоу (The Voice, The X Factor, Britain's Got Talent та інші). Крім того, яскраво згадується російська мова, яка заполонила телебачення та переважала у більшості ефірів на той час.

"Голос країни" (з 2011)

Чотири тренери, які за сумісництвом є відомими артистами, обирають у свої команди учасників методом сліпого прослуховування. Далі вони підтримують учасників та допомагають їм підкреслити свій талант. На другому етапі – музичний двобій, а в результаті у команді має залишитися 6 вокалістів. Незмінною ведучою шоу була Катерина Осадча, а Андрія Доманського свого часу замінив Юрій Горбунов.

Суперфінал "Голосу країни-13": дивіться відео

"Україна має талант" (2009 – 2021)

Це талант-шоу їздило українськими містами та обирало найталановитіших людей. Серед членів журі були Ігор Кондратюк, Слава Фролова, Влад Яма, згодом Дзідзьо, Сергій Притула та інші. У перемішку зі справді талановитими людьми на екранах показували й дивакуватих персон, декотрих з них ми пам'ятаємо й сьогодні.

"Україна має талант": дивіться відео виступів всіх переможців

"Танці з зірками" (2006 – 2020)

Першими ведучими танцювального шоу були Тіна Кароль та Юрій Горбунов. Після трьох сезонів шоу повернулося через 10 років – у 2017. Учасники шоу – це представники шоубізнесу та спорту, які ставали у пари з найкращими танцівниками країни. Їхні здібності оцінювали судді. "Танці з зірками" неодноразово описували як доволі виснажливе шоу, до фіналу якого доходили лише найвитриваліші.

Ксенія Мішина і Женя Кот на "Танцях з зірками": дивіться відео

"Х-Фактор"

Ще одне музичне шоу, ведучою якого тривалий час була зрадниця Оксана Марченко. Учасники мали пройти кілька етапів: прослуховування, телекастинг, тренувальний табір, візит до суддів, а вже згодом головний етап – прямі ефірі. Судді набирають собі команди, тренуються з обраними учасниками та дають їм поради.

Артисти "Х-Фактору", чиї відео стали вірусними: дивіться відео

"Хата на тата" (2012 – досі)

Це проєкт, уривки з якого розлетілися мемами та жартами, що запам'ятовуються кожному. Дружина покидає сім'ю та їде на заслужений відпочинок, а розгублений батько має виконувати всю її роботу. Це оригінальний український формат, який став настільки успішним, що кілька країн придбали права на адаптацію.

Найкращий випуск "Хата на тата": дивіться відео

З 2010 і надалі також виходили такі шоу, як: "Хто зверху", "Кохана, ми вбиваємо дітей", "Битва екстрасенсів", "Міняю жінку", тревел-шоу "Орел і решка", "Світ навиворіт" та багато інших.

Адаптація до нових реалій: українські телешоу під час війни

Російське повномасштабне вторгнення поставило на паузу чимало телепроєктів. Творці й продюсери вдавалися в питання: чи взагалі на часі створювати розважальні проєкти у період, коли на фронті гине цвіт нації. Багато українців і досі вважають, що телешоу не потрібні, однак деякі проєкти продовжили випускати нові епізоди, адаптовуючись до контексту війни.

Це шоу "Хто зверху", "Голос країни", "МастерШеф". Участь у цих програмах беруть військовослужбовці та волонтери, на що у шоу часто ставлять акцент. Повернути бувалу популярність вдається не всім, водночас деякі шоу зуміли стати на правильні рейки та збалансувати щирість і воєнний контекст.

Фінал 13 сезону "МастерШеф": дивіться відео

З'явилися нові шоу, які мали на меті популяризувати українське: це "Солов'їне шоу", де гості змагалися у своєму володінні мовою, а також "Я люблю Україну". До слова, це ток-шоу виходило ще у 2009, а одним з учасників був чинний президент.

"Я люблю Україну" 2009: дивіться відео

В оновленому шоу ведучою є Ксенія Мішина, а капітанами команд – Юрій Ткач та Володимир Дантес (згодом його замінив Олександр Педан). Тут 7 раундів різноманітних конкурсів та вікторин на знання української культури, мови та історії.

"Я люблю Україну" 2023: дивіться відео

Це справді весела та пізнавальна програма, яку цікаво дивитися. Однак інститут репутації на ТБ так і не запрацював. Інакше незрозуміло, чому ведуча такого проєкту дозволяє собі спілкуватися російською на інтерв'ю.

Тим часом у 2024 році українці в очікуванні "найромантичнішого реаліті-шоу країни" з сенсами, які точно на часі – "Холостяк". 12 сезон з Алексом Топольським, який виходив з українським дубляжем, не виправдав своїх очікувань. Та тепер головний герой проєкту – ветеран війни, громадський діяч, письменник Олександр "Терен" Будько. Коментуючи майбутній сезон у західних ЗМІ, журналісти писали, що він може бути настільки успішним, що всі наступні сезони просто не зможуть перестрибнути цей рівень.

Анонс 13 сезону "Холостяка": відео

Згадуючи українські телешоу і розповідаючи про нові, приємно спостерігати за тим, що українська музика, культура та кіно знову стають модними й популярними. Хотілося б, щоб так було і надалі.

Источник материала
Упоминаемые персоны
Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук
Общественный деятель, Деятель культуры, Знаменитость
5 упоминаний
Екатерина Осадчая
Екатерина Осадчая
Деятель культуры, Знаменитость
5 упоминаний
Юрий Горбунов
Юрий Горбунов
Деятель культуры, Знаменитость
2 упоминания
Игорь Кондратюк
Игорь Кондратюк
Деятель культуры, Знаменитость
2 упоминания
Константин Грубич
Константин Грубич
Деятель культуры
1 упоминание
Оксана Марченко
Оксана Марченко
Деятель культуры, Знаменитость
1 упоминание
Ксения Мишина
Ксения Мишина
Деятель культуры
1 упоминание
Андрей Данилко
Андрей Данилко
Деятель культуры, Знаменитость
Владимир Дантес
Владимир Дантес
Деятель культуры, Знаменитость
Андрей Доманский
Андрей Доманский
Деятель культуры, Знаменитость
Тина Кароль
Тина Кароль
Деятель культуры, Знаменитость
Андрей Кузьменко
Андрей Кузьменко
Деятель культуры, Знаменитость
Наталья Могилевская
Наталья Могилевская
Деятель культуры, Знаменитость
Александр Педан
Александр Педан
Деятель культуры, Знаменитость
Сергей Притула
Сергей Притула
Деятель культуры, Знаменитость
Анжелика Рудницкая
Анжелика Рудницкая
Общественный деятель, Деятель культуры, Знаменитость
loader