Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року
Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року

На «Прямому» обурювалися «бусифікацією», на «Еспресо» говорили про тиск на медіа, на 24-му «ховали» Путіна.

Найбільше уваги чотири інформаційних канали (24-й, «Еспресо», «FreeДом» і «Прямий») у вечірніх етерах приділяли Саміту миру в швейцарському Бюргенштоці та поїздці Путіна до Північної Кореї. Йшлося також про мобілізацію, скандал навколо голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма, закон про військову поліцію, виступ української збірної з футболу на Євро-2024.

24-й: труднощі перекладу, гарем Кадирова, проколи путінського протоколу

17 червня в етері обговорювали здебільшого дві теми — Саміт миру в Швейцарії та поїздку Путіна до Північної Кореї. Обидві ведучі — і Альбіна Підгірняк, і згодом Андріана Кучер — багато цитували слова західних партнерів України, а також західну пресу. Увімкненням в етер співрозмовників ведучих передувала заставка «Гість в студії», хоча гості були, як і раніше, на відеозв’язку. Альбіна Підгірняк цікавилася думкою політичного коментатора Олексія Буряченка, за прогнозом якого, за те, щоб прийняти другий Саміт миру, може поборотися Китай.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 1

Андріана Кучер розмовляла з експертом-міжнародником Станіславом Желіховським, який висловив сподівання, що Саміт миру «стане вагомим кроком на шляху до перемоги». Наприкінці натхненного монологу пана Желіховського ведуча запитала, як усе ж таки домогтися прихильності учасників форуму до решти семи пунктів української Формули миру, що на першому Саміті не обговорювали? І чи можливо це до листопада, коли, за словами українських посадовців, може відбутися другий Саміт? Гість відповів, що конкретних часових рамок не визначав би, але слід розширювати географію прибічників Формули миру, а головне — робити подальші військові успіхи. Тоді, мовляв, Путін може сам захотіти сісти за стіл переговорів на прийнятних для України умовах.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 2

Андріана Кучер та Станіслав Желіховський в етері 24 каналу

18 червня ведучі Альбіна Підгірняк та Олег Білоусов, розповівши про майбутнього генсека НАТО, прем’єра Нідерландів Марка Рютте, повернулися до обговорення поїздки Путіна до КНДР. Прокоментувати зустріч двох диктаторів ведучі попросили шеф-редактора новин російського видання The Insider Тимура Олевського. «Дожили до того, що КНДР — стратегічний партнер [Росії]», — констатував Олевський.

На цю ж тему говорив і наступний гість — виконавчий директор американського фонду Renew Democracy Initiative (RDI) Уріель Епштейн. «Ми перейдемо на російську, бо, я так розумію, вам простіше спілкуватися російською», — звернулася до гостя ведуча. «Прошу пробачення, не встиг вивчити українську, але, можливо, скоро», — відповів гість. Без труднощів перекладу не обійшлося: ведучий довго згадував і так і не згадав російський аналог слова «занепокоєння», проте пан Епштейн його чудово зрозумів. Зате коли гість, пояснюючи, як відчайдушно Росія шукає спільників, вжив слово desperately (відчайдушно), ведучі не змогли перекласти це слово ані російською, ані українською.

19 червня Ольга Білан розпочала вечірній етер з огляду преси, передусім — із розслідування російського видання «Проєкт» щодо можливої причетності оточення Рамзана Кадирова до політичних убивств, зокрема вбивства в Москві 7 жовтня 2006 року медійниці Анни Політковської. Також у розслідуванні йдеться про те, процитувала Ольга Білан, що чотирнадцять дітей Кадирова народжені не лише офіційною дружиною, а щонайменше чотирма жінками з кадирівського гарему, в якому є й неповнолітні. Потім ведуча розповіла, що пишуть західні медіа про поїздку Путіна до КНДР, а також — (із посиланням на CNN) як у НАТО перед липневим самітом радяться, які зобов’язання надати Україні щодо її вступу до Альянсу.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 3

Ольга Білан в етері 24 каналу

На 24-му каналі іноді експериментують із форматами ведення етерів, от і Ользі Білан довелося спілкуватися з глядачами, стоячи посеред студії з чималеньким ноутбуком у руках. Можливо, саме через подвійне навантаження ведуча анонсувала увімкнення Ігоря Рейтеровича, тоді як за кілька хвилин на зв’язок зі студією вийшов інший Ігор — Чаленко, голова Центру аналізу і стратегій. Чаленко назвав Саміт миру дієвим форматом, що дав «якомога чіткіший» сигнал Путіну. Що ж до поїздки останнього до Північної Кореї, то пан Чаленко порадив путінській службі протоколу працювати ретельніше, адже в Пхеньяні «Путіна повісили на стовпах і зустрічали зі штучними квітами», що викликало певні асоціації. Вигнанець поїхав до вигнанця, зрештою резюмував гість.

Ведуча Андріана Кучер теж значну частину етерного часу присвятила поїздці Путіна до КНДР, зокрема — курйозу, який трапився з російською делегацією: росіян вигнали із зали переговорів, де вони почали всідатися раніше, ніж туди увійшов північнокорейський лідер Кім Чен Ин.

Дещо курйозно, хоча й, звісно, не настільки видовищно, виглядало й увімкнення в етер після заставки «Гість в студії» політичного коментатора Максима Джигуна безпосередньо з… салону автомобіля. Є підозра, що в пересічного глядача подібні маневри можуть викликати когнітивний дисонанс.

«Еспресо»: пильність українських журналістів, проблеми зі свободою слова, «вирок» нардепу Гончаренку

17 червня ведучий Василь Зима у Великому етері підбивав підсумки Саміту миру разом з очільницею парламентського Комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу Іванною Климпуш-Цинцадзе (фракція партії «Європейська солідарність»). На думку гості, добре, що Саміт став представницьким зібранням, що Україна продемонструвала своє бачення миру, що українські журналісти вчасно застерегли від нечітких формулювань у комюніке, і небезпечні неточності вдалося виправити. Водночас пані Іванну насторожує, що керівництво України хоче найближчими місяцями провести другий саміт, де нібито має бути присутня Росія, «яка до цього абсолютно не готова». Заяви про наступний саміт у вересні представниця «Європейської солідарності» назвала шаленою, катастрофічною помилкою і закликала запобігти мобілізації задля виконання цього завдання всього дипломатичного ресурсу України.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 4

Василь Зима та Іванна Климпуш-Цинцадзе в етері «Еспресо»

«Самітом миру без миру» назвав захід у Швейцарії ведучий рубрики «Світ про Україну» Юрій Фізер: «Єдиний результат — показали світові, що 80 країн і організацій хочуть миру в Україні, щоб українці не страждали». Василь Зима не лише поділяв думку колеги, але й поширив свій скепсис на виступ збірної України з футболу на Євро-2024, яка того дня поступилася збірній Румунії з рахунком 0:3. «Євроскептиків» утішив ведучий рубрики «Про спорт під час війни» Євген Пастухов: «Побажаємо нашим успіху, ще нічого не втрачено».

17 червня на каналі ознаменувалося також прем’єрою програми «Новий тиждень із Христиною Яцків та Андрієм Смолієм». За форматом «Новий тиждень» схожий на «Вердикт» із Сергієм Руденком, зокрема на початку ведучі теж запропонували глядачам узяти участь в опитуванні. (Забігаючи наперед, зазначимо, що на запитання, чи призведе Глобальний саміт миру до реального миру, ствердно відповіли лише 14% учасників.) Однак можна, як кажуть, знайти кілька відмінностей. У двогодинному «Новому тижні» було помітно менше гостей, ніж у «Вердикті», відсутність яких ведучі намагалися компенсувати власними діалогами. Зокрема й про загальні речі, такі, як, наприклад, система стримувань і противаг… Вийшло, відверто кажучи, нуднувато.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 5

18 червня у Великому етері Василя Зими депутат Полтавської облради Ігор Процай розповів про наслідки ворожої атаки на Полтавщину. Потім ведучий запитав гостя, що змінить дозвіл Верховної Ради місцевим радам фінансувати підрозділи Сил оборони (йдеться про ухвалений парламентом 18 червня закон №9559д щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки й оборони України). Запитав — і сам же й відповів, висловивши побоювання, що цей дозвіл стане для місцевих рад додатковим фінансовим тягарем. «Абсолютно з вами погоджуюсь, абсолютно. Популістське рішення», — сказав гість. Погодився з ведучим і його наступний співрозмовник, політичний коментатор Володимир Цибулько: «Треба було обідрати їх до липки, а потім дозволити витрачатися на війну». Ані іншої думки, ані хоча б аргументів тих народних депутатів, які цей закон підтримували, в етері озвучено не було.

У першій частині «Вердикту» одним із гостей Сергія Руденка був нардеп від «Європейської солідарності» Микола Княжицький, із яким ведучий обговорював переважно Саміт миру і поїздку Путіна до Північної Кореї. У другій частині програми народні депутати Вікторія Сюмар (теж від «Європейської солідарності»), Олексій Кучеренко (від «Батьківщини») та Галина Янченко (від «Слуги народу») міркували, чи є виправданим підвищення податків під час війни. Сюмар і Кучеренко висловилися проти підвищення, Янченко назвала цей крок вимушеним. Йшлося в етері й про ситуацію навколо голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма, якого Кабмін на засіданні 18 червня звільнив із посади. «Два з половиною роки сиділа людина, десятки мільярдів витрачала на ключові об’єкти енергобезпеки, інфраструктури, незрозуміло, що з цим захистом… І зараз — хлоп, написав заяву і пішов. Та хто його відпустить так просто?обурювався Олексій Кучеренко. — Я вам гарантую, що це буде дуже серйозна справа і для слідчих органів, і для політичної оцінки владної команди».

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 6

Програма «Вердикт» в етері «Еспресо»

19 червня у «Великому етері» з Василем Зимою співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко розкритикувала зокрема ухвалений Радою в першому читанні закон про військову поліцію: несправедливо, за словами депутатки, коли створюється новий каральний орган, але не створюються відповідні прокуратура і суд, тобто військовим не дають можливості захисту. «Чому знову і знову тиск на військових?» — запитала пані Ірина.

Сергій Руденко ставив своїм глядачам і гостям інше запитання: чи відчуваєте ви погіршення зі свободою слова в Україні? (Наприкінці програми 91% учасників опитування повідомили, що відчувають, 9% — що не відчувають.) У другій частині «Вердикту» на це ж запитання відповідали традиційно представлені ведучим як «найкращі політологи України» Ігор Рейтерович і Віктор Бобиренко. Пан Рейтерович, згадавши історію з «темниками» в Укрінформі, висловив думку, що державні медіа відчувають тиск, незалежні ж можуть працювати відносно вільно. Пан Бобиренко погодився, що тиск є. Ведучий зі свого боку нагадав про раптове відімкнення від цифрового мовлення на початку повномасштабного вторгнення одразу трьох національних інформаційних телеканалів — «Еспресо», «Прямого» та «5 каналу», а також процитував статтю The New York Times, у якій видання, спираючись на думки українських журналістів, змалювало погіршення ситуації зі свободою слова в Україні та політичне втручання у роботу медіа. Як, мовляв, сприймуть цю статтю в США?

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 7

Йшлося і про Саміт миру, а також про ультиматум Путіна. За словами Рейтеровича, плюсом Саміту є повернення війни Росії проти України в порядок денний світу, а Бобиренко спрогнозував, що «Путін буде готовий до переговорів у березні, коли ми вистоїмо зиму. І ще не факт, що на виборах президента в США переможе Трамп».

До слова, першим співрозмовником Сергія Руденка того дня був нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, якого в Росії заочно засудили на десять років ув’язнення, визнавши «винним у поширенні воєнних фейків за мотивами політичної ненависті, виправданні тероризму та розпалюванні ненависті з загрозою насильства». Гончаренко своєю чергою звинуватив Росію в тиску, адже наразі він позбавлений можливості відвідати країни, а таких чимало, звідки його можуть екстрадувати до Росії. «Світ для мене звузився», — поскаржився нардеп.

«FreeДом»: «сполохи безумства над болотом» і колаборація диктаторів

17 червня у блоці каналу «Інтер» ведучі Ірина Юсупова і Валерій Клименко обговорювали з гостями ті ж теми, що домінували й на інших каналах. Кореспондентка каналу Тетяна Логунова вмикалася в етер зі швейцарського Бюргенштоку, де напередодні пройшов Саміт миру, підсумки Саміту коментував також Олексій Буряченко.

Економіста Андрія Длігача ведуча попросила оцінити комюніке Саміту з точки зору економіки. Гість наголосив на важливості продовольчої безпеки. Пункт про те, що ЗАЕС повинна працювати під контролем України, йому теж імпонує. На що ведуча резонно зауважила, мовляв, було вже п’ять подібних закликів МАГАТЕ, і Росія їх усі проігнорувала. Длігач погодився, що Росія не розуміє мови комюніке, вона розуміє мову санкцій і тиску.

Російський політолог Аббас Галлямов на прохання ведучих пояснив, навіщо Путін напередодні Саміту в Швейцарії висунув черговий ультиматум — щоб обговорювали його, а не Формулу миру Зеленського, і Путін виглядав би «миротворцем», а Зеленський — «кровожерливим». Вийшло, за словами Галлямова, навпаки, — всі зрозуміли, що Путін неадекватний, зараз із ним говорити не варто.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 8

Ірина Юсупова, Валерій Клименко та Аббас Галлямов в етері «FreeДом»

Ведучий поставив під сумнів твердження гостя, нібито росіяни втомилися від війни: соціологічні опитування, мовляв, свідчать про інше. Галлямов своєю чергою на прикладі відносно свіжого опитування «Левада-центру» розповів, чому цифри не завжди відображають справжні настрої респондентів. На його переконання, дрейф у російському суспільстві очевидний.

18 червня у блоці «1+1» (ведучі Олександр Преподобний, Володимир Рабчун) теж говорили про Саміт миру, ультиматум Путіна і його поїздку до Північної Кореї, однак ці теми вже не були провідними. Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики й міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко («Слуга народу») назвав Саміт кроком до повернення світопорядку. «Росії доведеться змиритися!» — сказав гість. На чому ґрунтується його оптимізм, пан Мережко не розшифрував, утім, ведучий і не наполягав.

Економічний блок етеру був представлений коментарями Олександра Савченка про передачу Україні доходів від заморожених російських активів та Іллі Несходовського — про підвищення податків… у Росії.

В етері, як завжди, було чимало сюжетів, зокрема про захоплення заручників у Ростовському СІЗО та про війну Ізраїля з ХАМАС.

Гостей-росіян цього вечора в етері не було.

Зате 19 червня у блоці ICTV/СТБ (ведучі Анастасія Мазур і Сергій Єрьоменко) росіян було щонайменше троє. З публіцистом і соціологом Ігорем Ейдманом ведучі обговорювали, зокрема, чому більшість росіян сказали соціологам, що вірять у війну коаліції на чолі з Росією зі Сполученими Штатами й перемогу Росії. Намагалися ведучі з’ясувати й причини жорстокості росіян в Україні та щодо українців. На думку Ейдмана, одна з причин — саме перемога СРСР у Другій світовій, упевненість у вседозволеності, насаджений у Росії культ сили й армії.

Приблизно таку ж версію висунула історикиня, фахівчиня з тоталітарних режимів Ксенія Кример. Мовляв, перемога в Другій світовій не дає імунітету від насильства і жорстокості. В Росії немає моралі, етики, все зруйновано. Ультиматум Путіна щодо умов нібито припинення війни проти України гостя назвала «сполохами безумства над болотом, які спостерігаєш як природне явище». Їй також сподобався запропонований ведучою Анастасією Мазур термін «колаборація диктаторів», тож певний час ведучі й гостя обговорювали приклади таких колаборацій, як історичні, так і сучасні.

Наприкінці праймтайму російський медійник Ілля Давлятчин прокоментував нові призначення в російському Міноборони, а також розповів, як візит Путіна до КНДР висвітлювали пхеньянські та російські медіа. За словами гостя, російські медіа за всіма ознаками стрімко наближаються до рівня пхеньянських.

Прямий: «шоуменське мислення», «срібна куля», «солоденька киця»

17 червня у програмі «Понеділок з Орловською» ведуча обговорювала Саміт миру спочатку з політиком і капітаном ЗСУ Юрієм Луценком, а потім — з експредставником України при ЄС Костянтином Єлісєєвим.

Коментар Луценка очікувано був не менш критичним, ніж репліки самої Світлани Орловської, яка час від часу нарікала на відсутність розуміння, що дав цей Саміт Україні. Гість назвав захід у Швейцарії результатом «шоуменського мислення», адже там не йшлося про ключ до миру. «Вважаю шлях, обраний нашою владою в організації цих самітів, тупиковим, — сказав Луценко. — Я не схильний применшувати роль лідерів, які там зібралися, однак на Генасамблеї ООН за територіальну цілісність України голосували ще більше країн — і це не примусило Путіна вивести війська». Єдиним реальним результатом Саміту, на думку Юрія Луценка, є те, що українська влада вголос заговорила про початок перемовин із Росією, причому «невідомо, на якій платформі». «І це найстрашніше, що відбулося в Швейцарії. І це мене турбує найбільше», — резюмував Луценко.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 9

Світлана Орловська та Юрій Луценко в етері Прямого каналу

А от оцінки Костянтина Єлісєєва, який обережно зауважив, мовляв, «нашій дипломатії треба довго працювати з країнами Глобального Півдня й Азії», Світлані Орловській здалися, певне, недостатньо гострими. «Ви як дипломат дуже дипломатично говорите», — сказала ведуча. Перебравши слово, вона пояснила гостю, що «посилення для України не сталося, зокрема перед самітом НАТО, невідомо, на чому відбуватимуться переговори з Росією, тобто результативність — нульова». Настанова подіяла: Єлісєєв, хоча й зауважив, що критика не має бути огульною, додав: «Саміт мав би стати нашою срібною кулею, якою ми б вистрілили в десяточку. Тоді не треба було б вмовляти Китай, він сам би приїхав. На жаль, захід не був належним чином підготовлений».

Критично налаштованою щодо Саміту миру виявилася і гостя програми Матвія Ганапольського «Люди війни» — депутатка Київради від «Європейської солідарності» Дінара Габібуллаєва, за словами якої Саміт не виправдав очікувань. Ганапольський, на відміну від його колеги Орловської, став на захист форуму в Швейцарії, згадавши про «потужне» спільне фото й назвавши його «правильною піар-акцією». «Піар Зеленського», — відреагувала Дінара Габібуллаєва. Вочевидь, аби гостя не запідозрила його в зайвій лояльності до влади, Ганапольський почав переконувати її, що політикою в етері не займається. «Чого ви посміхаєтеся? Ви ж моєї біографії не знаєте», — дорікнув він. Рівень дискусії підняв, увімкнувшись в етер, дипломат і колишній урядовець Володимир Хандогій, який погодився з ведучим, що обіцяти Путіну не арештовувати його в разі приїзду на наступний саміт миру — це дивна постановка питання. «Швейцарія — світовий миротворець, готова всіх з усіма звести…», — пояснив пан Хандогій.

У програмі «Прямий контакт» Матвій Ганапольський продовжив ділитися з глядачами враженнями від Саміту миру, а також від свіжих коментарів Медведчука про «мирні ініціативи» Путіна, інтерв’ю Арестовича «комусь» (прізвища інтерв’юера Ганапольський, певне, не запам’ятав), а також програш нашої збірної на Євро-2024.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 10

Матвій Ганапольський у програмі «Прямий контакт»

18 червня учасниками токшоу «Єдина політика» зі Світланою Орловською були народні депутати України Софія Федина («Європейська солідарність»), Андрій Осадчук («Голос»), Валентин Наливайченко («Батьківщина») і Юрій Камельчук («Слуга народу»). Ведуча одразу окреслила теми — перспективи вступу України до НАТО, Саміт миру, візит Путіна до КНДР, мобілізація. Найбільш жваву дискусію спричинила остання тема, яку ведуча назвала «суперечливою». За словами Софії Федини, «по всіх марафонах мало би транслюватися, що ми маємо мобілізувати весь свій ресурс заради того, щоб у нас було сильне військо, сильна держава, сильна економіка, які б мали можливість тримати оборону». Депутатка також висловилася за продовження строків оновлення даних військовозобов’язаних і проти «бусифікації»: «Не розумію, хто дав вказівку діяти саме таким чином?... Впевнена, що це не самодіяльність ТЦК, надто скоординовано вони це роблять. Вважаю, що нагорі сидить хтось, хто намагається зірвати мобілізаційний процес». Згадала депутатка і про проблеми з рекрутингом: з одного боку, його рекламує Міноборони, з іншого, в ТЦК “на очах рвуть відношення з підрозділу”. А також про «катавасію» з бронюванням і «незрозумілих» розробників додатка «Резерв+», у якому багато даних військовослужбовців.

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 11

Токшоу «Єдина політика» зі Світланою Орловською

З приводу розробників і відповідальних за «Резерв+» зчинилася окрема дискусія, зрештою Юрій Камельчук пообіцяв зробити колективний запит, щоб отримати відповіді на ці запитання. Камельчук також повідомив, що за останній місяць показники мобілізації зросли втричі, а, «за непідтвердженою інформацією, ТЦК отримали завдання збільшити кількість мобілізованих ще втричі, тож питання стоятиме до якості цього процесу, прозорості ВЛК тощо».

«Великою кількістю відео, на яких співробітники ТЦК поводяться по-хамськи, знущаються з людей» дивувався у своїх програмах «Люди війни» та «Прямий контакт» і Матвій Ганапольський. Загалом ці дві програми ані за структурою, ані за манерою ведення практично не відрізняються одна від одної, тож перша майже непомітно перетікає в другу. Хіба що в «Прямому контакті» більше звернень ведучого до глядачів на кшталт «вибачте, я закопався в папірцях», «подивіться, я не бачу, бо без окулярів», «проблема з кріслом, воно їздить то вниз, то вгору»…

Цікаво, що гість Ганапольського, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка, коментуючи Саміт миру, теж згадав про голосування 141 країни за територіальну цілісність України на Генасамблеї ООН. Так само як раніше це робили представники цієї ж політсили Юрій Луценко та Софія Федина

19 червня в першій частині «Вечора про головне» ведучий Олександр Близнюк обговорював Саміт миру, візит Путіна до КНДР, ситуацію на фронті, мобілізацію та ймовірність демобілізації з політичним коментатором Ігорем Рейтеровичем і воєнним експертом Іваном Ступаком. В етер вмикався також колишній посол України в КНР і в КНДР Ігор Литвин. У другій частині програми співрозмовником Близнюка був народний депутат від «Європейської солідарності» Ростислав Павленко. У відповідь на запитання ведучого щодо конкретного результату Саміту гість дозволив собі пожартувати: «Після новини про Антигуа і Барбуду (ця держава приєдналася до комюніке Саміту — «ДМ») виникає питання, як же Тринідад і Тобаго, там якраз недалеко…». Процитував Павленко і жарт про Альпи, які «народили трьох мишенят». За його висловом, планку підняли високо, але Саміт до цієї планки «не просунув ситуацію аж ніяк», тож слід «припинити ганятися за ілюзіями та зосередитися на головних питаннях, зокрема вступі до ЄС і НАТО».

Етер кілька разів переривали для трансляції з Київського безпекового форуму Арсенія Яценюка.

Матвій Ганапольський у «Людях війни» розповів, нібито генпрокурора Андрія Костіна викликали до Верховної Ради через «чорні списки» в Укрінформі. «“Європейська солідарність” у Верховній Раді знову поставила вимогу викликати генерального прокурора Андрія Костіна щодо питання непорушення кримінальної справи за фактом перешкоджання журналістській діяльності в Укрінформі», — повідомив ведучий. У цей час на екрані показали лист генпрокурора Костіна на ім’я спікера Ради Стефанчука, в якому повідомляється, що за оприлюдненими в медіа фактами щодо майна заступника генпрокурора Вербицького призначено службове розслідування. Добре, що в етер увімкнулася співголова фракції «Європейської солідарності» в Раді Ірина Геращенко, яка пояснила: виклик Костіна пов’язаний зі справою щодо можливої корупції його підлеглих. «А що стосується пропозиції “Європейської солідарності”, то я справді двічі сьогодні ставила питання, що за фактами цензури, втручання в журналістську діяльність Генпрокуратура сама мала би відреагувати та порушити кримінальне провадження, — розповіла Геращенко. — Ми звернулися з запитом до Генпрокурора, але отримали відповідь, що справу передано на розгляд Київській прокуратурі…». Ведучий також спробував обговорити з пані Іриною «статтю якогось західного ЗМІ про свободу слова в Україні», яку він «десь засейвив», однак де саме «засейвив» — не знайшов, назви видання не згадав, тож гостя, замість вгадувати, обмежилась кількома загальними фразами.

У «Прямому контакті» Матвій Ганапольський зокрема просив глядачів висловлюватися з приводу економічного бронювання. «Не ухиляйтеся від цього питання! Ви ж хочете референдум!» — суворо наказав він. Який референдум і хто саме його хоче, лишилося за кадром. Згодом Ганапольський насварив гостя, очільника партії «Громадянська позиція» Володимира Гірняка за те, що той довго і незрозуміло для ведучого говорить. Також Ганапольський навіщось показав відео, на якому російська пропагандистка, уродженка Одеси Юлія Вітязєва, за висловом ведучого, «пропонує стерти весь світ на потерть (може, на порох?«ДМ»), бо українці не хочуть здаватися і підтримують Зеленського». Відео було дубльовано українською, причому акторка дубляжу познущалася з пропагандистки, тому дублювання викликало у Матвія Ганапольського неабиякий захват. «Моя киця солоденька!» — вигукнув ведучий, однак кого саме має на увазі — не уточнив…

Саміт миру «без миру» та зустріч двох вигнанців: огляд інформаційних каналів за 17–19 червня 2024 року - Фото 12

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
Згадувані персони
Марк Рютте
Марк Рютте
Політик
24 згадки
Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко
Політик
11 згадок
Іван Ступак
Іван Ступак
Політик
10 згадок
Андрій Костін
Андрій Костін
Політик
4 згадки
Юрій Луценко
Юрій Луценко
Політик
3 згадки
Ігор Рейтерович
Ігор Рейтерович
Блогер і експерт
3 згадки
Юрій Камельчук
Юрій Камельчук
Політик
2 згадки
Андрій Длигач
Андрій Длигач
Блогер і експерт
1 згадка
Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров
Політик
1 згадка
Микола Княжицький
Микола Княжицький
Політик
1 згадка
Олексій Кучеренко
Олексій Кучеренко
Політик, Силовий блок
1 згадка
Ростислав Павленко
Ростислав Павленко
Політик
1 згадка
Олексій Буряченко
Олексій Буряченко
Блогер і експерт
Ірина Геращенко
Ірина Геращенко
Політик, Громадській діяч
Ірина Геращенко
Ірина Геращенко
Спортсмен
Володимир Гірняк
Володимир Гірняк
Політик
Костянтин Єлісєєв
Костянтин Єлісєєв
Політик
Олександр Мережко
Олександр Мережко
Політик, Блогер і експерт
Мустафа Найєм
Мустафа Найєм
Політик, Громадській діяч, Блогер і експерт
Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко
Політик
Андрій Осадчук
Андрій Осадчук
Політик
Олександр Савченко
Олександр Савченко
Політик
Олександр Савченко
Олександр Савченко
Бізнесмен
Олег Синютка
Олег Синютка
Політик, Чиновник
Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар
Політик, Громадській діяч
Софія Федина
Софія Федина
Громадській діяч, Діяч культури
Володимир Хандогій
Володимир Хандогій
Політик, Чиновник
Володимир Цибулько
Володимир Цибулько
Політик, Діяч культури
Галина Янченко
Галина Янченко
Політик, Громадській діяч
loader
loader