#DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну
#DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну

#DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки Кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну. Україна роками страждає від кремлівської дезінформації, проте тут ми фіксуємо наративи, меседжі та тактики, які Росія використовує з 17 лютого 2022 року. Нагадаємо, що 17 лютого почалося значне збільшення обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків, в яких російська пропаганда звинувачує українські війська.
#DisinfoChronicle in English here.
15.03.2022
Фейк. На Рівненщині невідомі їздять на автівках та випитують в людей адреси військових частин.

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах, телеграм-каналах та вайбер-чатах. Автори таких повідомлень зазначають, що по області їздить автівка, пасажири якої випитують адреси військових частин, аби начебто передати туди продукти. Однак у тексті просять про “допитливих” негайно повідомляти поліцію або територіальну оборону.

Як пишуть фактчекери проєкту “Брехунець” із посиланням на дані СБУ у Рівненській області, усе це не відповідає дійсності. Детальніше.
15.03.2022
Маніпуляція. У мережі викривляють дані щодо кількості загиблих у Маріуполі.

На це звернули увагу у Маріупольській міській раді. “Є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декілька сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 загиблих маріупольців. Усі інші дані що до цього — не відповідають дійсності. Просимо довіряти виключно офіційній інформації з перевірених джерел”, — йдеться у повідомленні.
15.03.2022
Фейк. Окупанти хочуть контролювати дорогу Брест-Луцьк-Тернопіль-Чернівці.

У місцевих телеграм-каналах на Волині і вайбер-чатах поширюють повідомлення про ізраїльську розвідку, яка повідомляє, що Росія нарощує військовий контингент у Бресті. У таких повідомленнях стверджують, що це може означати, що окупанти готуються взяти контроль над дорогою Брест-Луцьк-Тернопіль-Чернівці, щоб відрізати постачання озброєння з Польщі та Румунії.

Цю інформацію спростували фактчекери проєкту “Брехунець”. “Радник Міністерства оборони України Олексій Арестович заспокоює мешканців західних регіонів. Він каже, що російській армії не вистачить ресурсів, щоб атакувати ще один додатковий напрямок. Про це він заявив в одному з ефірів на телеканалі “Прямий””, — йдеться у повідомленні. Детальніше.
15.03.2022
Фейк. На Львівщині волонтери не видають гуманітарну допомогу.

У соцмережах поширюють фейк, що гуманітарні штаби Львівської обласної військової адміністрації заповнені товарами, а волонтери нібито їх не видають. Очільник ЛОДА Максим Козицький спростував цю інформацію, зазначивши, що 80% допомоги, яка надходить у гуманітарні штаби Львівщини, одразу передають захисникам на фронт і цивільним людям, які залишаються у гарячих точках. Решту розподіляють між вимушеними переселенцями.
15.03.2022
Фейк. Українські військові підірвали двійник літака “Мрія”.

У соціальних мережах поширюють інформацію, що для блокування злітної смуги в аеропорті Гостомеля під Києвом Збройні Сили України підірвали “двійник” найбільшого у світі літака Ан-225 “Мрія”, який нібито не готовий до польотів, а із справжнім літаком “Мрія” нібито все в порядку.

Проте все це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. “Літак Ан-225 “Мрія” був підірваний російськими окупантами, а опубліковане фото у фейкових повідомленнях зроблене щонайменше на чотири роки раніше”, — йдеться у повідомленні. Детальніше.
15.03.2022
Викриття. Краматорчани отримують повідомлення у вайбер із російського номера із проханням встановити додаток єКраматорськ.

Міський голова міста Олександр Гончаренко закликає містян не вестися на ці повідомлення та одразу видаляти їх, а сам додаток встановлювати виключно через Google Play Market та AppStore. Натомість мер наголошує, що черпати інформацію краматорчани можуть з офіційних джерел: сайту Краматорської міської ради, фейсбук-сторінки установи, телеграм-каналу та додатку “єКраматорськ”.
15.03.2022
Маніпуляція. У Польщі розповсюджують листівки із закликом прогнати українських нацистів.

Таку інформацію у ЗМІ розганяє кремлівська пропаганда. У таких повідомленнях йдеться, що у Польщі розповсюджують листівки із закликом “прогнати українських нацистів”. Як пише StopFake, насправді прокремлівська пропаганда використовує одну й ту саму ілюстрацію з одним і тим самим закликом ще з 2016 року, що лише підтверджує системний і цілеспрямований підхід у розпалюванні ворожнечі щодо українських громадян.

“Агітпроп переконує, що в Польщі розклеюють листівки антиукраїнського змісту. Проте одна й та сама ілюстрація, яку пропагандисти намагаються видати за такі “листівки”, повторюється у всіх повідомленнях. Повідомлення переважно шириться в анонімних групах Telegram, російській соціальній мережі “ВКонтактє”. Про те, що ці дії сплановані свідчить те, що десятки профілей начебто звичайних користувачів та груп публікують повідомлення одного й того ж самого змісту. При цьому деякі користувачі, що це поширили, як випливає з їхньої інформації про себе, мають відношення до російських збройних сил”, — зазначають фактчекери. Детальніше.
15.03.2022
Фейк. Війська так званої “ЛНР” виявили масові поховання мирних жителів в районі Попаснянської залізниці.

Таку інформацію поширюють низка кремлівських ЗМІ з посиланням на так звані “сили ЛНР”. Як пише StopFake, убивства мирних приписують українській армії, яка нібито “виганяла людей із підвалів і використовувала їх як живий щит”.

“Жодних фото і відеодоказів таких “поховань” немає. Це не підтверджують і місцеві жителі. Навпаки, російські окупаційні війська продовжують обстрілювати цивільні об’єкти і вбивати мирне населення України”, — пишуть фактчекери.
15.03.2022
Викриття. Користувачі-боти або "живі" акаунти відправляють в чатах повідомлення, щоб дізнатись про ступінь ураження від бомбардування і точну локацію для корегування вогню.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, вони пишуть в чатах щойно обстріляних міст. Виявити їх можна за однаковими типовими повідомленнями.

“В жодному разі не повідомляйте нікому точне місце потрапляння снаряду і не викладайте відео в момент удару. Ваш "ексклюзив" може коштувати комусь життя. Особливо ця інформація стосується лідерів думок і власників багатотисячних телеграм-каналів!”, — йдеться у повідомленні.
14.03.2022
Фейк. Українські військові обстріляли мирне населення Донецька.

Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував фейк, який ширили прокремлівські телеграм-канали, нібито що українські військові обстріляли мирне населення в окупованому Донецьку з ракетного комплексу «Точка-У». На поширюваних окупантами відеороликах з буцімто «моментом потрапляння боєприпасу та наслідками» можна побачити лише маленький вибух, не характерний для комплексу «Точка-У». «Наслідки вибуху» також не відповідають снаряду «Точка У», зокрема, відсутнє чітке місця влучення снаряду, хоча мала лишитися характерна воронка. Цей фейк мав «демонізувати ЗСУ в очах західних партнерів та населення самої РФ».

Детальніше.
14.03.2022
Фейк. Ворог позначає нові точки для нападу у містах за допомогою лазеру.

У месенджерах ширять повідомлення про те, що ворог придумав новий спосіб попереджень про напади на мирні міста та мешканців. У повідомленні йдеться, що розвідувальні групи противника, які знаходяться у місті, вмикають лазери. Згідно з повідомленням, зелений колір нібито означає місце для нападу й провокацій; помаранчевий чи жовтий свідчить про близькість ворога. Однак все це — фейк.

За словами експерта Дмитра Золотухіна, технічно це неможливо, адже світлофор з потужним випромінювачем не видно вже за 600 метрів.
21.02.2022
17:00
Фейк: Українці тікають закордон через тиск української влади

Неймовірно, але новий фейк Міністерства оборони Росії виглядає так: «українці під тиском української влади вимушені бігти в Румунію, Польщу, Словаччину та Угорщину». Також Міноборони РФ заявило, що в пунктах пропуску «не обладнані місця відпочинку, не організовано харчування та медичне обслуговування, біженці змушені фактично перебувати на протязі та холоді, багато з них з малолітніми дітьми», а ті, що їдуть автівками, стоять в заторах на десятки кілометрів — і машинам, і пішоходам потрібно стояти в черзі «2-3 доби».

По-перше, сьогодні Державна прикордонна служба повідомила, що майже на всіх пунктах перетину кордону немає черг, ані автомобільних, ані пішохідних. По-друге, після початку війни пункти перетину облаштували, а на кордонах з обох боків біженцям допомагають волонтери.

По-третє, люди біжать закордон від обстрілів у житлових кварталах, від авіабомб та «Градів», якими вбивають українців російські окупанти. І це очевидно – оскільки ані черг на кордонах, ані багатогодинного очікування в заторах, ані евакуаційних потягів, в яких люди стоять по двадцять годин, не існувало в Україні до 24 лютого.
14.03.2022
Фейк. Українські військові нанесли ракетний удар по судну Banglar Samriddhu із прапором Бангладешу.

Така інформація шириться у соціальних мережах, проте як з’ясували фактчекери із VoxCheck, це фейк.

“Ракетний удар по судну завдали війсково-морські сили росії. За інформацією Міністерства інфраструктури України, 2 березня о 17:25 війсково-морські сили Росії завдали ракетний удар по судну Banglar Samriddhu (прапор Бангладеш), яке перебувало у порту Ольвія на Миколаївщині. Внаслідок влучання ракети загинув громадянин Бангладешу. Судно зайшло у порт 23 лютого і перебувало в очікуванні навантаження на стоянці №363 без можливості виходу через незаконні навігаційні попередження про обмеження судноплавства від ВМС Росії”, — йдеться у повідомленні.
14.03.2022
Меседж. Мета Заходу — підірвати економічні потенціали Росії та Білорусії й погіршити якість життя громадян.

Російські політики та ЗМІ поширюють цю тезу, намагаючись ще більше налаштувати громадян в Росії та закордоном, особливо у Німеччині та Франції, проти «колективного Заходу».

Насправді таке твердження маніпулятивне, адже більшість санкцій, запроваджених проти Росії, спрямовані на політичне керівництво країни, еліти, оборонний та фінансовий сектор тощо. А мета цих економічних заходів не підрив так званого потенціалу РФ та Білорусі — це відповідь на агресію та повномасштабне вторгнення Росію в Україну.
14.03.2022
Фейк. Танкову атаку на Миколаїв очікують о 14:00.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що в мережі поширюють старий фейковий запис з нібито його голосом про танкову атаку на Миколаїв о 14:00. Кім додав, що жодних танкових груп біля міста немає.
14.03.2022
Фейк. Українські військові у Харкові викрали представника ООН.

Таку інформацію ширять користувачі соціальних мереж. У повідомленнях йдеться, що Збройні Сили України викрали представника Організації Об’єднаних Націй у Харкові, а ще — прибули на базу ООН у Краматорську і відібрали автотранспорт у співробітників.

Це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. Бійці ЗСУ не викрадали представника ООН в Харкові. Детальніше.
14.03.2022
Фейк. ДСНС поширили постановне відео про те, як українські сапери знешкоджують авіабомбу.

Таку інформацію поширюють у мережі щодо відео, на якому українські сапери знешкоджують фугасну авіабомбу ОФЗАБ-500. У пропагандистських повідомленнях кажуть, що бомба на відео інша, має тонкі стінки, і при падінні боєприпас мав би вибухнути. Як пише StopFake, пропагандисти заявляють, що на землі взагалі немає жодних слідів падіння снаряда.

“Деякі користувачі в Twitter також скептично розцінюють відео як постановку, оскільки працівники проводять розмінування без будь-якого захисту. Проте це відео було оприлюднено на офіційній сторінці Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На відео — осколково-фугасно-запальна авіабомба ОФЗАБ-500, заборонена Конвенцією про конкретні види звичайної зброї для застосування у районах зосередження цивільного населення. Розмінування проводилося у Чернігові 9 березня, після чергового бомбардування міста російською авіацією”, — пишуть фактчекери.
14.03.2022
Фейк. Відео відвідин Зеленським поранених у госпіталі було записане заздалегідь — ще у лютому.

Таку інформацію ширять російські пропагандисти й українські проросійські політики. Зокрема, Ілля Кива. У таких повідомленнях йдеться, що на відео у супроводі Зеленського знаходиться Інна Дерусова, яка загинула під час виконання бойового завдання у Охтирці, Сумської області, 26 лютого.

Насправді на відео була не Інна Дерусова, а Тетяна Остащенко, яку влітку 2021 року призначили на посаду Командувача Медичних сил Збройних Сил України. Детальніше.
14.03.2022
Фейк. У Херсоні радіють приходу Росії.

Прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що в Херсоні люди «радіють приходу РФ»: під час святкування 13 березня Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників місцеві мешканці нібито «вітали прихід російських військ» у місто. Насправді саме 13 березня в Херсоні кілька тисяч людей вийшли на мирну акція «Херсон — це Україна» з плакатами й українськими прапорами. Вони також скандували «Додому», «Домой пока живой», «Україна понад усе», «Слава нації — смерть ворогам», «Русский солдат, иди на**й», «Херсон — це Україна», «Россия — параша, победа будет наша». Пізніше на мітингу окупанти відкрили вогонь. Крім того, СБУ раніше повідомляла, що в місто завезли росіян з окупованому Криму, які мають створювати «картинку для росЗМІ».
14.03.2022
Фейк. Житомирська облрада оголосила екстрену евакуацію громадян.

Сайт Житомирської обласної ради 13 березня зазнав хакерської атаки — на ньому опублікували фейкове оголошення нібито про екстрену евакуацію громадян. У фейковому повідомленні також закликали «не чинити опір окупантам». За деякий час сайт перестав працювати, а Житомирська облрада повідомила про кібератаку.

14.03.2022
Фейк. СБУ запроваджує нові правила комунікації.

Служба безпеки України спростувала фейкову інформацію, що в Україні нібито будуть записувати всі телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook.

Деталі тут і тут.
14.03.2022
Фейк. 180 іноземців було вбито біля Львова російськими ракетами.

Міністерство оборони Росії стверджує, що внаслідок удару російських ракет по військових об'єктах у Львівській області вранці 13 березня вбито «не менше 180 іноземних найманців та знищено велику партію іноземних озброєнь». Мається на увазі обстріли Міжнародного миротворчого та безпекового центру в селі Старичі Яворівського району Львівської області.

Речник Міноборони України Маркіян Лубківський в коментарі CNN взагалі заперечив присутність в центрі іноземців, а також назвав цей фейк «неправдою та чисто російською пропагандою». За даними Львівської обласної військової адміністрації під час обстрілу Яворівського полігону, де розташований центр, загалом загинуло 35 людей та 134 отримали поранення.
13.03.2022
Фейк. На Франківщині можна за лічені години усиновити евакуйованих дітей, що залишилися без опіки.

У мережі поширюють інформацію про те, що евакуйованих дітей, які втратили батьків, в областях, де немає бойових дітей, можна всиновити за кілька годин. Зокрема, у повідомленнях йдеться, що всиновити дітей за кілька годин можна на Івано-Франківщині. Проте голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук таку інформацію заперечує.

“Зустрічається інформація, що за дві-три години дитину можна усиновити, і навіть без документів. Це не відповідає дійсності. Процедура з усиновлення залишається без змін. Всі діти, яких ми прийняли, наразі залишаються під наглядом. Про них піклуються також і наші вихователі. Їх оглядають лікарі. Дбаємо про дітей, як про своїх”, – сказала Онищук.
13.03.2022
Фішинг. Українцям розсилають листи від імені НБУ із проханням підтримати армію.

У НБУ зазначають, що не розсилають таких листів, а в тих повідомленнях, що надходять людям, розміщені реквізити шахраїв.

“Національний банк України закликає громадян бути пильними та обережними в інформаційному просторі. Звертаємо увагу, що Національний банк не надсилає громадянам листи засобами електронної пошти. Вся інформація щодо фінансової допомоги на підтримку Збройних Сил України та гуманітарні цілі публікується виключно офіційними каналами Національного банку — на сторінках офіційного сайту та соціальних мереж НБУ”, — йдеться у повідомленні банку.
13.02.2022
Фейк. Після 12 березня не можна знімати готівку з українських платіжних карток.

Така інформація шириться у мережі. Мовляв, гроші з платіжних карток вкрай треба було зняти готівкою 12 березня, адже у цей день працювала система електронних платежів Національного банку (СЕП), а у наступні дні цього вже не можна буде зробити. Проте це фейк, який спростували в НБУ.

Як ідеться у повідомленні, СЕП працює щодня — 23 години та сім днів на тиждень. Детальніше.
13.03.2022
Фейк. Українська ракета збила румунський гелікоптер.

Російські пропагандистські ресурси розганяють інформацію про те, що українська ракета начебто збила румунський гелікоптер. У таких повідомленнях вони посилаються на "офіційні" заяви румунської сторони. Проте, як пише StopFake, у Міністерстві національної оборони Румунії відразу виключили подібний сценарій.

“Авіакатастрофа у Румунії сталася ще 2 березня, і з тих пір російський агітпроп активно працює, щоб штучно втягнути в це Україну. Статті про те, що румунський гелікоптер збила українська ракета – надрукували Царьград, Правда.ру, Подмосковье сегодня, Newsfront та інші”, — пишуть фактчекери. Детальніше.
13.03.2022
Фейк. Україна готувала напад на Білорусь.

Заяви про те, що Україна готувала наступ на Білорусь масово поширюють російські сайти. У таких матеріалах посилаються на слова самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Насправді українська армія не планувала, не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі, пише StopFake із посиланням на слова міністра оборони України Олексія Резнікова. “Будь-які спроби звинуватити Україну в підготовці нападу на Республіку Білорусь є провокацією і приводом для втягування білоруської армії у війну Росії проти України”, — йдеться у повідомленні. Детальніше.
13.03.2022
Викриття. В Росії підготували методичку із поширення фейків про Україну.

Так званий посібник поширюють в анонімних телеграм-каналах. На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. У посібнику відзначають чотири основні правила створення фейків: він повинен бути банальним та з ноткою абсурду; фейк має містити потужний меседж і залишати простір для власних фантазій; має враховувати місцеві особливості та багаторазово повторюватись.

У Центрі закликають не піддаватися на інформаційні провокації та не пересилати в чати або в особисті повідомлення неперевірену інформацію з анонімних джерел. Детальніше.
12.03.2022
Фейк. На території Мукачевого, що на Закарпатті, стався вибух.

Такі інформацію поширюють у соцмережах. Однак це — неправда. Як повідомляють у Мукачівській міській раді, у місті все спокійно. Сьогодні зранку на території Закарпатської області лунала повітряна тривога, проте жодних вибухів на території Мукачівської громади не було.

“У Мукачеві, як і на території Закарпаття, після оголошення відбою повітряної тривоги все перейшло у звичний режим”, — повідомляють у міськраді.
12.03.2022
Фейк. Україна відмовляється ремонтувати електролінії на Чорнобильській АЕС.

Як пише StopFake, насправді Україна готова розпочати ремонт на ЧАЕС будь-якої миті, але цьому перешкоджає Росія. МАГАТЕ та Європейська група регуляторів ядерної безпеки закликають Росію негайно відновити контроль України над усіма ядерними об’єктами.

Детальніше.
12.03.2022
Фейк. Херсон здали, він не потрібен Україні.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, ворог продукує хвилю дезінформації спрямовану на мешканців Херсона. “Херсон — єдине велике українське місто, що опинилося під тимчасовою окупацією РФ від початку нового етапу війни. Російська пропаганда активно “працює” зі свідомістю місцевого населення, і через своїх агентів у Херсоні поширює серед містян вигідні росії неправдиві меседжі, які дискредитують дії української влади”, — йдеться у повідомленні Центру. Серед меседжів є такі: “Херсон покинули”, “Херсон Україні не потрібен”, “Україна залишила громадянське населення без засобів для існування”.

Насправді це зовсім не так. “Україна ніколи не залишить у біді херсонців. На тлі ситуації на фронті, українській армії нерозсудливо розпочинати бої в межах міста, жертвуючи мирними жителями. Україна високо цінить зусилля місцевого населення, яке попри тимчасову окупацію росії, виходить на мітинги у підтримку України”, — додають у Центрі.
12.03.2022
Фейк. В Україні створюють списки громадян, яким анулюють оплату комунальних послуг у період воєнного стану.

Цей фейк спростовують у Закарпаттяобленерго. За інформацією відомства, упродовж останніх днів до кол-центру підприємства почали надходити дзвінки від споживачів про те, що в Україні створюються списки громадян, яким буде анульовано оплату комунальних послуг у період воєнного стану. Насправді це не так. “Такі фейкові повідомлення спрямовані на те, щоб дестабілізувати ситуацію та зруйнувати систему забезпечення комунальними послугами в Україні!”, — йдеться у повідомленні. Нагадаємо, Кабмін заборонив нарахування та стягнення штрафів у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги в умовах воєнного стану. Проте це не означає, що сплачувати за комуналку в умовах війни не потрібно. 
11.03.2022
Фейк. У Кам’янці-Подільському замінували міст.

Начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій спростував інформацію про замінування мосту через річку Смотрич у Кам’янці-Подільському — «Лань, що біжить». Гамалій розповів, що міст охороняють бійці територіальної оборони і там постійно хтось знаходиться.
11.03.2022
Фішинг. Українцям розсилають фішингові «листи про підвищення інформаційної безпеки».

Їх розсилають від імені державних органів. У листі міститься нібито інструкції щодо підвищення інформаційної безпеки та посилання на веб-сайт, з якого пропонується завантажити «критичні оновлення». При завантаженні файлу комп'ютер буде вражено шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon. У жодному разі не можна переходити за посиланням та завантажувати файл. Якщо ви отримували або відкривали зазначений лист треба повідомити про це на пошту cert@cert.gov.ua.

11.03.2022
Фейк. У Сватовому підтримують Путіна.

Луганська обласна державна адміністрація повідомила, що в Сватовому десятеро невідомих, виконуючи роль місцевих жителів, записали відео на підтримку режима Путіна. Окупанти розповсюджують це відео та агітаційні листи. Це психологічний тиск, мета якого — «показати якомога більшій частині українців, що всі нібито чекають на Росію». Луганська ОДА також оприлюднила інструкцію щодо запису таких відеороликів.

Детальніше

11.03.2022
Фейк. Західні ЗМІ знімають постановки про жертв серед мирних жителів в Україні.

У мережі поширюють та критикують сюжет німецькомовного ЗМІ нібито про загибель мирних жителів в Україні через війну Росії. Як пише StopFake, відео називають «постановкою», яка нібито покликана «розпалювати ненависть до росіян». На відео позаду журналіста лежать нібито «трупи», однак одна людина, яка мала зображати труп, починає ворушитися і змінювати позицію. Насправді це сюжет з акції протесту проти кліматичної політики у Відні (Австрія), який оприлюднили ще 4 лютого 2022 року. Раніше цей сюжет також використали антивакцинатори, які заявляли, що COVID-19 було інсценовано, і цей сюжет є одним із доказів.

Детальніше

11.03.2022
Маніпуляція. Зеленський посоромився оголошувати війну.

Проросійські телеграм-канали поширюють тезу, що світ та міжнародні організації не називають російське вторгнення в Україну війною, бо «Зеленський посоромився її оголошувати». Водночас президент України неодноразово називав вторгнення Росії в Україну — війною, натомість РФ намагається це заперечувати та використовує слова на кшталт «спецоперація», «рятувальна операція» (у межах якої російські окупанти обстрілюють об’єкти цивільної інфраструктури та вбивають мирних жителів) тощо.

Водночас теза, що інші країни не називають події в Україні «війною» теж неправдива. Зокрема, у пості наводять приклад посольства США в Україні, яке назвало війну — «конфліктом Путіна в Україні», натомість державний секретар США Ентоні Блінкен у своїх заявах неодноразово називав російське вторгнення війною та закликав її припинити.
11.03.2022
Маніпуляція. В Україні скасували Кримінальний кодекс.

Проросійські телеграм-канали поширюють цю тезу, критикуючи новий закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України. У таких повідомленнях переконують, що цивільні нібито можуть вбивати будь-кого, якщо вважатимуть, що «вбитий здійснював агресію проти України». Насправді цей же закон передбачає, що цивільні можуть застосовувати зброю так само як військові («застосування цивільними особами вогнепальної зброї здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України»).

Окрім цього, щодо нібито «скасування» ККУ — це відверта брехня. Адже іншими законами — №7116 та №7124 — кримінальну відповідальність в Україні посилили, а саме: за мародерство та держзраду або диверсію.
10.02.2022
Фейк. Міністр оборони Великої Британії заявив, що військовослужбовці, які вирушать воювати в Україну, після повернення, ймовірно, переслідуватимуться за законом.

Такі повідомлення розповсюджують російські пропагандистські ЗМІ на фоні поширення добровольчого руху, у рамках якого військові з країн ЄС та НАТО приїжджають боронити Україну. У таких повідомленнях наводять сфальсифікований переклад заяви міністра оборони Великої Британії Бена Уоллеса.

Насправді ж, як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, у достовірному перекладі заяви посадовця немає жодного слова про іноземний легіон та покарання його учасників.
10.03.2022
Фейк. Українські військові ховали в енергоблоках Запорізької АЕС боєприпаси та намагалися напасти на об’єкт.

Насправді Запорізьку АЕС захопили російські військові, хоча пропагандистські ЗМІ стверджують, що Україна сама віддала їм об’єкт після «переговорів». Крім цього, російські ЗМІ запевняють, що їхні військові нібито в ніч проти 4 березня відбили «ретельно сплановану атаку неонацистів на Запорізьку АЕС» та на російський «патруль». Проте все це — неправда.

Детальніше.
10.03.2022
Фейк. Вагітна з фото після обстрілу пологового в Маріуполі — модель.

Посольство РФ у Великій Британії, російські ЗМІ та пропагандисти поширюють фейк, що вагітна жінка з фото, зробленого після обстрілу пологового в Маріуполі, — це модель, блогерка Маріанна Підгурська. Насправді з Instagram блогерки видно, що вона дійсно вагітна. Також, судячи з геотегів та повідомлень в її інстаграмі, вона постійно мешкає в Маріуполі. Один з останніх її постів — перелік міст для укриття в Маріуполі.

Також в пості посольство РФ в Британії написало, що фото було зроблено Євгеном Малолєткою, відомим українським фотографом. Однак посольство оприлюднило фото, зроблене іншим фотографом — Мстиславом Черновим. 

ОНОВЛЕНО: Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що «поруч із лікарнею №3 у Маріуполі були скоєні два постановочні вибухи». За його словами, авіаудар — «повністю зрежисована провокація для підтримки антиросійського ажіотажу у західної аудиторії». Цю брехню поширили російські ЗМІ. Також російська пропаганда поширює заяву офіційного представника Росії при ООН Василь Небензя, який 8 березня заявив, «вигнали весь персонал пологового будинку №1 м. Маріуполь, ЗСУ обладнали в ньому вогневу позицію». Насправді 9 березня в Маріуполі розбомбили пологовий №2.

Детальніше


10.03.2022
Меседж. НАТО спеціально не закриває небо над Україною, щоби виснажити Росію.

Такі повідомлення транслюються у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, на каналі “Панченко” позицію НАТО називають трусливою через те, що воно не закриває небо над Україною. У повідомленні також стверджують, що НАТО зацікавлене в тривалій війні (хоча на каналі війну називають конфліктом), адже чим довша війна — тим слабша Росія, а Україну нібито ніхто не жаліє. 

Насправді офіційних причин для того, щоби стверджувати так — немає. Навпаки, така риторика лише дискредитує союзників України в цій війні.
10.03.2022
Фейк. У Харкові вбили Арсена Авакова

Російські пропагандисти поширили фейк про нібито загибель колишнього міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова під час російських бомбардувань Харкова. Аваков у відповідь записав відео. «Спочатку хочу бачити, як здохне Путін, розвалиться ця смердюча імперія, а Україна переможе і буде процвітати! Так і буде! А я, разом з багатьма українцями, тут, у Києві! І х** у вас, що вийде, товариші пропагандисти», — сказав він.
10.03.2022
Викриття. Окремі міжнародні ЗМІ знову поширюють фейки про батальйон “Азов” та діяльність неонацистів.

Китайське видання Global Times, видало “матеріал-розслідування”, в якому звинувачує український батальйон “Азов” (який згодом став полком) у “неонацизмі”, а уряд США – у фінансуванні радикалів. Як пише StopFake, у такий “Азов” хочуть демонізувати, а це дає змогу Росії та її апологетам роздмухувати міф про нібито наростання праворадикальних настроїв в українському суспільстві.

Детальніше.
10.03.2022
12:45
Фейк: США планували використовувати українських птахів та комарів для переносу хвороб в Росію

Складно повірити, але Міністерство оборони Росії продовжує повідомляти про «знахідки», які начебто підтверджують «розробку біологічної зброї» в лабораторіях, які начебто створив Пентагон в Україні. 10 березня в МО РФ повідомили, що знайшли докази «експериментів з коронавірусом кажанів» - фактично натякаючи, що саме в Україні могли створити ковід. Раніше про те, що ковід був створений в Україні за допомогою Пентагону багато писали проросійські анонімні телеграм-канали та російські ЗМІ – остання хвиля таких фейківприходилася на кінець 2020 року. Але цього разу МО РФ додало ще фантастичних деталей. Тепер вони вигадали «проєкт з вивчення переносу патогенів мігруючих між Україною та Росією птахів», за допомогою яких Пентагон намагався створити птахів, які б переносили в Росію «африканську чуму свиней та сибірку». Більше того, ці всі віруси, на думку МО РФ, міністра закордонних справ Лаврова та пропагандистки Тіни Канділакі, були «адаптовані під слов’янський етнос»: для цього начебто з Україну в США надсилали зібрані в Україні біологічні зразки. А взагалі США планували використовувати як зброю проти росіян не лише птахів, а й комах: «Адаптация вирусов под славянский этнос в украинских лабораториях — самая жуткая и опасная угроза для нашей страны. Нет войны страшней: против ракеты, летящей в нашу сторону, защита есть, а вот против комарика, заражённого полиомиелитом или менингитом (немає)…» - пише Канділакі. Лавров також заявив сьогодні про створення в Україні «етнічно орієнтованої» біологічної зброї. Як комари будуть відрізняти слов’ян-росіян від слов’ян-українців та як саме мігруючи птахи визначають державні кордони Канделакі, Лавров та Міноборони РФ ще не вирішили.

Нагадаємо, що в Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» - це російський фейк, який розповсюджується з 2010 року, і був багато разів розвінчаний. Лише за часи війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

10.03.2022
Фейк. Україна погрожує ЄС припинити транзит газу.

Таке твердження поширюється у кремлівських ЗМІ з акцентом на те, що Україна шантажує ЄС зупинкою транзиту газу, аби отримати нові постачання зброї та забезпечення протиповітряної оборони. Як пише StopFake, насправді це не так.

“На офіційному рівні представники українського уряду зазначають, що будь-які обмеження стосовно постачання газу мають бути частиною пакету санкцій щодо Росії через вторгнення до України”, — йдеться у повідомленні фактчекерів. Детальніше.
10.03.2022
08:42
Меседж. США хоче, щоби російські війська зруйнували в Україні ще більше міст.

Повідомлення такого змісту поширюють у телеграм-каналах, які контролюються російськими спецслужбами. Зокрема, цей меседж розмістили у телеграм-каналі “Резидент”. У таких повідомленнях додають, що США боїться Путіна та його погроз.

Насправді таке твердження маніпулятивне і не має підтверджень. У такий спосіб російська пропаганда ймовірно хоче дискредитувати країну-союзника України й нівелювати всю ту підтримку, яку Україна отримала від США.
10.03.2022
Фейк. Зеленський готовий визнати, що Крим — російський, а “республіки” на Донбасі — незалежні.

Такі інформацію ширять російські пропагандистські ЗМІ. У такий спосіб пропаганда хоче показати, що Україна готова здатися й капітулювати найближчим часом.

Цей фейк спростували фактчекери зі StopFake. Як ідеться у повідомленні, президент Зеленський не говорив про намір України визнати Крим та угруповання “ЛДНР” російськими, а відповідальність за загибель українців повністю лежить на російських терористах і Путіні особисто. Детальніше.
9.03.2022
22:50
Фейк. Обстріл пологового будинку в Маріуполі — це постановка.

Російські ЗМІ та пропагандисти поширюють фейкову інформацію, що обстріл пологового будинку в Маріуполі, який стався 9 березня, — це нібито постанова. Пропагандисти поширюють схожі заяви, що в пологовому нібито не було персоналу та породіль, а замість них начебто були бійці «Азова». Зокрема, росЗМІ посилаються на фейковий репортаж російського сайту Lenta.Ru, опублікований перед бомбардуванням Маріуполя, у якому йшлося, що міський пологовий будинок №2 у Маріуполі буцімто захопили «бійці або ЗСУ, або "Азову"». Натомість на «Россия 1» розповідають, що пологовий розбомбили начебто бійці «Правого сектору».

Насправді факт авіанальоту по пологовому будинку з боку російських окупантів підтвердили й президент України, й місцева влада, й поліція. Унаслідок авіаудару постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина - дівчинка. У поліції розпочали розслідування за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.
9.03.2022
20:00
Фішинг. Українцям розсилають фішингові «листи схвалення касового забезпечення».

Їх розсилають зі скриньки «міністр» (mariya@posish.club) з темою «лист схвалення касового забезпечення». У листі міститься вкладення «лист підтримки.xlsx», що прі відкритті завантажує шкідливе програмне забезпесення FormBook. Якщо ви відкрили файл у вкладені, урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA радить негайно змінити паролі до облікових записів, які зберігаються та використовуються на комп'ютері, поштові клієнти, паролі з браузера тощо.

9.03.2022
Фейк. В Україні масово нападають на євреїв.

Як пише Інститут масової інформації, за даними головного рабина України Асмана Моше Реувена, у деяких івритомовних та англомовних медіа поширюють новину про те, що в Житомирі "місцеві українці масово нападають на євреїв". Однак це — фейк. За інформацією житомирського рабина, таких ситуацій у місті не було.

Детальніше.
9.03.2022
11:31
Меседж. Українські військові даремно руйнували мости, адже російська армія може пересуватися й без них.

У проросійських телеграм-каналах поширюють тезу про те, що російські військові можуть переправлятися через річки без мостів, відтак — українські військові даремно їх руйнували. У таких повідомленнях дії української армії називають руйнуванням України, а російських військових хвалять, адже вони, на думку пропагандистів, можуть переїхати річку на військовій техніці.

Насправді українські військові блокували мости для того, щоби окупанти не могли просунутися далі та окупувати нові українські міста.
9.03.2022
11:38
Меседж. Росія не ставить ціль повалити чинну владу в Україні.

Таке висловлювання спікерки російського міністерства закордонних справ Захарової цитують проросійські телеграм-канали. Однак це маніпуляція, адже ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну, російська влада називала це процесом так званих денацифікації та демілітаризації, а чинних керівників України — купкою нацистів. 
9.03.2022
Фейк. Україна евакуйовує із Сум лише іноземних студентів.

Такий месидж поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Насправді це не так. Із міста евакуйовували цивільних: і іноземних студентів, і українських мешканців.

Детальніше.
9.03.2022
13:50
Маніпуляція. Українські політики не помирають у війні з Росією.

Проросійський анонімний телеграм-канал «Легитимный» написав, що губернатор Миколаївщини Віталій Кім закликав мешканців Миколаєва «готувати коктейлі Молотова», але не попередив, що всіх, хто «візьме в руки запальну суміш» можуть розстріляти. Насправді Кім просив зібрати шини та покришки, щоб потім підплатити їх та зупинити російські танки димом. Окрім цього, проросійський телеграм-канал збрехав, зазначивши, що жоден український політик, чиї міста контролюють російські військові, не загинув. Насправді 6 березня російські окупанти застрелили мера Гостомеля Юрія Приліпка, коли він роздавав мешканцям їжу та ліки. А мер Бучі Анатолій Федорук зазнав поранень.
9.03.2022
Фейк. В Україні зламали усі сайти органів влади.

Таку інформацію ширять у соцмережах ще від початку березня російські пропагандисти. Мовляв, внаслідок хакерської атаки було зламано «755 сайтів органів влади України», і перестав працювати «весь урядовий інтернет».

Як пише VoxCheck, йдеться про сайти з доменом gov.ua. “У деяких дописах додають скриншоти кількох таких сайтів, на яких тепер відображаються заклики до українських військових “складати зброю”, а також фейкові звернення від імені Володимира Зеленського про те, що він начебто підписав мирний договір з Росією”, — пише VoxCheck. Проте все це — фейк. Як зазначають фактчекери, хакери зламали лише окремі сайти регіональних органів влади. Детальніше.
9.03.2022
12:15
Фейк. Україна готувала наступ на Донбас на березень 2022 року.

Прокремлівські ЗМІ розповсюджують документ — «секретний наказ командувача Національної гвардії України», — який нібито свідчать, що «Україна готувала наступ» на окуповані частини Донецької та Луганської областей на березень 2022 року. Насправді в оприлюднених документах йдеться про навчальний збір у Львівській області. У Національній гвардії повідомили StopFake, що опублікований росЗМІ документ не є секретним та не має жодного стосунку до Донбасу, також у ньому відсутні згадки про будь-які цілі наступу. Крім того, керівництво України неодноразово заявляло про прихильність до дипломатичного підходу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі та в Криму.

Детальніше

9.03.2022
11:30
Фейк. Понад 2 мільйони українців хочуть, щоб їх евакуювали до Росії.

Міністерство оборони РФ розповсюджує недостовірну інформацію — нібито 2,5 мільйона українців просять, щоб їх евакуювали до Росії. Натомість Управління Верховного комісара ООН у справах біженців постійно оновлює дані по Україні, які свідчать, що з 24 лютого по 8 березня 2022 року до РФ виїхало близько 99,300 українців (5% від усієї кількості біженців). Загалом з України внаслідок війни виїхало близько двох мільйонів осіб, більшість українців прямують до Польщі, а звідти — до інших європейських країн. Разом з цим, російські ЗМІ намагаються створити враження, нібито українці допомагають російським військовим, тікають з України до Росії й прагнуть отримати посвідку на проживання та громадянство. Як пише StopFake, ці сюжети явно постановочні.

Детальніше
8.03.2022
Викриття. Російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед населення українських міст.

Зокрема, як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, у Бердянську окупанти поширюють листівки, основним наративом яких є необхідність приєднання України до складу Росії. “У тексті таких листівок йдеться про нібито боротьбу РФ проти нацистських угруповань, зокрема полку “Азов”. Все це подається ворогом як безальтернативний варіант розвитку подій”, — йдеться у повідомленні.

Також пропагандисти проводять агітаційні радіовключення в Маріуполі. “Ворог фактично погрожує населенню міста, зазначаючи, що єдиною можливістю вижити є припинення чинити опір, здача зброї та вихід з міста "гуманітарними коридорами", створеними РФ. Але агітаційні методи їх пропаганди зразка 1940-х років просто не діють на українців”, — повідомляють у Центрі.
8.03.2022
18:00
Фейк. Україна погрожує захопити Росію.

Прокремлівські ЗМІ поширюють меседж про «агресію України проти Росії», у межах якого створили новий фейк — нібито «українське керівництво погрожує захопити Росію». Як пише StopFake, цей фейк розганяють з посиланням «рішення» РНБО, у якому начебто йдеться, що «Україна може розпочати вторгнення до Росії». Насправді ці фекйові новини базуються на дописі секретаря РНБО Олексія Данілова, який говорив про кримінальне переслідування російського керівництва за їхні злочини в Україні.

Детальніше
8.03.2022
15:29
Викриття. Окупанти масово розсилають керівникам українських міст та областей пропозиції здатися.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, пропозицію співпрацювати з російськими загарбниками з обіцянками збереження життя та збагачення отримав міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. На це мер міста відповів, що Ірпінь не здається та не продається.

“Аналогічна пропозиція від агресора розпочати переговори та здати місто надійшла заступнику голови Харківської ОДА Роману Семенусі. Ворог отримав гнівну відповідь”, — повідомляють у Центрі.
8.03.2022
Фейк. Українські військові мінують житлові будинку в Маріуполі.

Таке твердження поширюють російські пропагндистські ЗМІ, проте ілюструють новини вибухами, які російські військові влаштували в Ірпені. “Фейк одночасно опублікували й пропагандистські Telegram-канали. Повідомлення зʼявилося одночасно на десятках каналів. Але жодних додаткових подробиць, окрім заяв сепаратиста Дениса Пушиліна, пропагандисти так і не повідомили”, — пише StopFake.

Насправді, як зазначають у Маріупольській міськраді, Маріуполь та Волноваха перебувають під постійними обстрілами окупантів, які й почали мінувати місто. Детальніше.
8.03.2022
08:01
Фейк. У Києві виникла проблема з якістю води.

У мережі поширюють інформацію про те, що через затримки у логістиці, які виникли внаслідок війни, припиняється постачання хлору до столичного "Водоканалу", і начебто це призводить до погіршення якості питної води. Проте це — неправда.

Цей фейк спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО. Там заявляють, що наразі "Київводоканал" має достатні запаси реагентів для знезараження води відповідно до санітарних вимог й додають, що 40% води у Києві знезаражується без застосування хлору, більш сучасними реагентами.
7.03.2022
20:05
Фейк. Ентоні Блінкен під час візиту до Литви заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна "перемолоти" її.

Центр протидії дезінформації при РНБО заявляє, що це свідома дезінформація в рамках інформаційної війни проти України.

“Насправді Державний секретар США Е.Блінкен 6 березня в інтерв’ю CNN сказав, що розв’язана кремлівським лідером війна проти України приречена на поразку, і навіть попри отримання контролю над деякими українськими містами Путіну судилося програти через мужність і жорсткий опір українців”, — йдеться у повідомленні.
7.03.2022
19:35
Маніпуляція. Канал Шарія заблокувала влада України, тому що вона бореться за рейтинги та популярність.

Такі меседжі поширюють телеграм-канали, які адмініструються спецслужбами Росії. Зокрема, телеграм-канал “Картель” пише, що влада “заздрила ініціативі Шарія, допомозі людям, яку він організував одразу, коли влада цього не робила”.

Насправді канал пропагандиста Анатолія Шарія заблокував в Україні відеохостинг YouTube. У повідомленні хостингу йдеться, що контент на каналі Шарія недоступний через скарги на протизаконність. Раніше корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук пропагандиста. Більше про те, хто такий Анатолій Шарій читайте за посиланням.
7.03.2022
15:56
Маніпуляція. Західні країни відмовляються від санкцій щодо Росії та не хочуть давати Україні статус країни-кандидата в ЄС.

У телеграм-каналах, що адмініструються службами Росії масово поширюється меседж про те, що західні країни поступово відмовлятимуться від санкцій, які ввели щодо Росії через напад на Україну. Зокрема, канал “Сплетница” пише, що поки НАТО “отказывается предоставлять вооружение и закрывать небо над Украиной, запад не хочет давать даже статус кандидата в ЕС, вот все что нужно знать о поддержке Европы!”. Схожий меседж є і про Велику Британію.

Наразі офіційних підстав говорити про те, що західні країни відмовляються допомагати Україні й масово скасовують санкції, немає. Такий меседж вигідний пропагандистам, щоби створити враження, ніби “все пропало”, Україна залишилася без підтримки у боротьбі з Росією тощо.
7.03.2022
Фейк. Експосол України в США Валерій Чалий виступив а проголошення Україною нейтралітету.

Такий фейк у мережі поширюють російські пропагандисти. Проте це — неправда, яку вже спростували фактчекери зі StopFake.

“Посол України в США (2015-2019) Валерій Чалий не робив жодних заяв щодо необхідності проголошення Україною нейтрального статусу. Навпаки, Чалий наголосив, що у Конституції України чітко прописані інтеграційні прагнення країни”, — йдеться у повідомленні.
7.03.2022
09:53
Фейк. Щоб залишатися на зв’язку треба відправити смс на 5010 та підключитися до акції спілкування безкоштовно.

Управління СБУ у Вінницькій області попередило про новий фейк, яких розсилають на мобільні телефони. «У всіх в кого закінчилися кошти на мобільному телефоні і немає змоги поповнити номер телефону, відправляєте смс на номер 5010 з любим текстом, автоматично підключається акція спілкування безкоштовно. Прохання поширити дану інформацію», — йдеться в повідомленні. У СБУ області закликали користуватися лише офіційними джерелами інформації.
7.03.2022
Фейк. В Україні не воюють строковики та курсанти з Росії.

Президент Росії Володимир Путін та інші російські посадовці неодноразово заявляли, що у війні в Україні беруть участь лише професійні військові: офіцери та контрактники. Проте це — брехня. Як пише StopFake, існує низка доказів того, що Росія використовує солдат-строковиків у війні з Україною. Зокрема, це підтвердила членкиня російської Ради Федерації Людмила Нарусова. “У п’ятницю, 4 березня, вона повідомила під час засідання палати про значні втрати серед солдат-строковиків”, — пишуть фактчекери.

Детальніше.
7.03.2022
Меседж. Пропагандисти стверджують, що вбити Володимира Зеленського намагається «Захід», а не РФ.

Тут вони знову дістають наратив про «зовнішнє управління», щоб нагадати, що Україна є пішаком колективного Заходу. Вони використовують різноманітні метафори й порівняння. Зокрема, говорять про події в Україні, як про серіал, де сценаристи з Голівуду. Головний герой — Володимир Зеленський — може під кінець серіалу легко стати антигероєм чи загадково померти.
7.03.2022
Фейк. Українські військові проігнорували зелений коридор та взяли в заручники цивільних людей в Ірпені.

Пропагандисти у мережі поширюють інформацію про те, що українські військові зірвали евакуацію в Ірпені та взяли в заручники кількох власних громадян. У такий спосіб російська пропаганда прагне очорнити та дискредитувати ЗСУ. Насправді Російські військові почали атакувати Ірпінь, що знаходиться на Київщині, в перші дні вторгнення Росії в Україну. Як пише StopFake, під час проведення зеленого коридору агресор навмисно підірвав залізницю на підході до міста — у результаті два вагони евакуаційного поїзда зійшли з рейок.

Детальніше.
7.03.2022
09:53
Фейк. Територіальна оборона перевищує повноваження.

Російські пропагандисти наводять приклади, коли, мовляв, територіальна оборона затримує, обшукує та негуманно поводить себе з цивільними без причини. Жодних доказів вони не дають, проте невпинно повторюють, що тероборона — «зловмисники», якими видали зброю.
7.03.2022
09:47
Меседж. Група телеграм-каналів, що адмініструються спецслужбами РФ продовжують дискредитувати територіальну оборону.

Анонімні дописувачі стверджують, що під виглядом територіальної оборони маскуються мародери, які «чистять» квартири та не залишають свідків. Мовляв, тому про це ніхто не може розказати. Одразу постає питання, якщо свідків нема і ніхто не може розповісти, звідки про це знають анонімні телеграм-канали.
06.03.2022
17:34
Фейк: В Україні знищують докази секретних біологічних експериментів в лабораторіях Пентагону

Сьогодні в російських ЗМІ, зокрема в РИА Новости, з’явився фейк про те, що начебто за наказом голови МОЗ Віктора Ляшка в «лабораторіях Пентагону в Україні» 24 лютого, в день, коли Росія напала на Україну, було знищено культури патогенів, що в них зберігалися. І що цей «наказ» начебто є свідоцтвом розробки компонентів біологічної зброї на території України. Російськи ЗМІ також опублікували фото документів - без підпису міністра та з багатьма граматичними помилками. В цих «документах» немає жодного слова про «секретні експерименти» чи «розробку біологічної зброї», а є лише перелік збудників хвороб, які зберігаються в українських лабораторіях – як і в інших лабораторіях по всьому світу, - і твердження про те, що вони були знищені. В переліку того, що начебто було знищено за «наказом МОЗ» є сибірка, а також дифтерія, збудники кандидозу та поширеної інфекції сечовивідних шляхів. Міністр Ляшко, як з’ясував ДМ, зараз готує спростування цього фейку.

ОНОВЛЕНО 7 березня: Міністерство охорони здоров’я спростувало інформацію про начебто «екстрену зачистку слідів військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США» та «знищення особливо небезпечних патогенів» у Полтавському та Харківському центрах контролю та профілактики захворювань.

Фейк про існування «біологічних лабораторій США в Україні» був створений в Росії ще за часів Януковича, і активно поширювався на територіях всіх країн колишнього СРСР, що долучилися до програми Нанна — Лугара, в рамках якої Пентагон виділяв кошти на модернізацію лабораторій, які працюють з різними збудниками хвороб. Фейки про створення в них біологічної зброї поширювалися в Грузії, Україні та Казахстані. При цьому сама Росія була також членом тієї ж програми до 2021 року. Нове життя фейку про «біологічні лабораторії Пентагону» надав ковід та Віктор Медведчук, який стверджував, що саме через них українці хворіють на кір та що в них розроблється біологічна зброя. Тепер Міноборони РФ знову поширює цей фейк.

6.03.2022
14:04
Фейк. Україна працює над розробкою ядерної зброї.

Центр протидії дезінформації при РНБО заявляє, що історії про ядерну зброю в Україні — міф російської влади. Це робиться для того, щоби позиціонувати Україну як країну розробника ядерного арсеналу.

Зокрема, пропаганда стверджує, що Київ останні роки активно цікавився видобутком урану; що Україна була близькою до створення за кілька місяців ядерного заряду на основі відпрацьованого ядерного палива; що Київ використовував зону ЧАЕС для робіт з виділення плутонію і виготовлення "брудної бомби" — найпростішої радіологічної зброї, що складається з радіоактивної речовини та вибухівки; що США допомагали Україні в її ядерній програмі; що ядерний пристрій зібрали на базі Харківського фізтеху. Проте все це, за даними Центру, є неправдою.
6.03.2022
Маніпуляція. Група телеграм-каналів, що адмініструються спецслужбами РФ стверджують, що Зеленський використовує мирних жителів як зброю проти російських військових.

Маніпулятори сюди приплітають факт того, що українців не евакуюють з міст, що регулярно знаходяться під обстрілами. «Детектор медіа» фіксував таку риторику вже на четвертий день війни, проте як тоді, так і зараз без зелених коридорів евакуювати цивільних у великій кількості дуже небезпечно.

Пропагандисти пояснюють, що Зеленський свідомо йде на жертви серед цивільного населення, щоб підтримувати картинку для медіа та іноземних партнерів. Мовляв, так Україна випрошує зброю.
6.03.2022
Маніпуляція. Анонімні телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами РФ намагаються підірвати довіру до офіційних повідомлень української влади щодо втрат у війні.

Пропагандисти заявляють, що тактика приховування реальних загиблих в Україні вже відпрацьована, мовляв, таке практикують з часів початку війни на Донбасі. Вони стверджують, що рідним не повідомляють про смерть, натомість оголошують бійця зниклим безвісти. Проте як Міноборони України, так й волонтерські організації ведуть базу загиблих та зниклих безвісти українських солдатів та мирних жителів з 2014-го року.
6.03.2022
Викриття. Щоби розігнати паніку серед українців, в мережі розсилаються панічні повідомлення з новостворених «патріотичних» акаунтів з українською символікою українською та російською мовами.

Як повідомляють в Міноборони, у таких постах йдеться про те, що «Все пропало!», «Допоможіть Києву (Херсону, Чернігову і т.і. залежно від оперативної обстановки); «Нас всі кинули!» тощо.

У Міноборони закликають українців фільтрувати інформацію та довіряти лише перевіреним джерелам.
6.03.2022
Фейк. Націоналісти взяли у полон тисячі іноземних студентів.

Таку інформацію поширив президент країни-ворога Володимир Путін. Він заявив, що українські націоналісти «захопили в заручники іноземних громадян — понад шість тисяч молодих студентів на вокзалі тримають уже третю добу». Інформацію масово поширили російські ЗМІ та телеграм-канали.

Проте це — цинічна брехня, яку спростовують фактчекери зі StopFake. Як йдеться у повідомленні, МЗС України спростовує твердження щодо створення українською владою перешкод для виїзду мешканців оточених міст. Детальніше.
6.03.2022
Фейк. Українці після отримання зброї грабують магазини та вбивають мирне населення.

Як пише StopFake, немає жодних підтверджень вбивств мирного населення чи пограбувань, скоєних бійцями сил територіальної оборони ЗСУ. Натомість є чимало документальних підтверджень вбивств мирного населення, скоєних російською армією під час вторгнення в Україну.

Детальніше.
5.03.2022
11:30
Фейк. Українцям телефонуватимуть з невідомих номерів, щоб навести цілі для авіабомбардування.

Держспецзв’язку спростувало фейкову інформацію про те, що вночі українцям телефонуватимуть з невідомих номерів з метою наведення цілей для авіабомбардування. У Службі пояснили, що фізично встановити точне місцеперебування людини таким способом не можливо, відповідно — навести цілі для авіабомбардування також.

4.03.2022
22:20
Фішинг. Українцям розсилають фішингові листи нібито від Ukr.net.

Їх розсилають зі скриньки muthuprakash.b@tvsrubber.com з темою «Увага». У листах пишуть нібито про спробу входу з ІР-адреси в Донецьку і закликають негайно змінити пароль за посиланням. У жодному разі не можна переходити за посиланням та вводити пароль, адже тоді зловмисники отримують доступ до електронної скриньки.

Детальніше

4.03.2022
19:52
Фейк. У проросійських телеграм-каналах поширюють так званий лист Секретаря РНБО України Олексія Данілова про «позачергове засідання Апарату РНБО України».

Насправді такого документу не існує, як і так званих «засідань Апарату». Такої форми роботи не існує в Апараті РНБО. У фальшивому листі йдеться, що на засіданні мають розглянути питання, пов’язане начебто зі «знищенням ЗСУ», «відмовою НАТО у допомозі», «конфліктом між ЗСУ та «Азовом», та іншою маячнею.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО заявляють, що це — фейк та провокація.
4.03.2022
Фішинг. Українцям надходять листи нібито від пресслужби Суспільного із проханням завантажити додаток.

Як йдеться на сайті телекомпанії, Суспільне не надсилало листів із подібним закликом.

“У листах просять “розпакувати” файл та запустити програму. Ми просимо в жодному разі цього не робити! Адже зловмисники таким чином можуть поцупити ваші персональні дані. Також майте на увазі, офіційна розсилка від Суспільного мовника відбувається з офіційної пошти press@suspilne.media”, — йдеться у повідомленні.
4.03.2022
17:16
Фейк. У Мелітополі взяли під контроль телевізійну вежу та транслюють російське ТБ.

Таку інформацію поширюють у мережі, але за даними Держспецзв’язку, це неправда. “Жоден цифровий телевізійний передавач на телевежі в Мелітополі наразі не працює. Телемовлення в Мелітополі здійснюється за допомогою розташованого за межами телевежі аналогового передавача, до якого КРРТ не має ніякого відношення”, — йдеться у повідомленні.
4.03.2022
Фейк. Українська армія бомбить мешканців Донбасу.

Таку інформацію поширила французька журналістка Анн-Лор Боннель. Фейк вже спростували фактчекери зі StopFake. Як ідеться у повідомленні, від початку відкритого вторгнення на територію України саме російські окупаційні війська навмисно обстрілюють житлові квартали та цивільне населення на Донбасі.

Детальніше.
4.03.2022
16:36
Фейк. Володимир Зеленський поїхав з України.

На Херсонщині окупанти ширять черговий фейк про те, що президент України Володимир Зеленський покинув країну. Але це неправда.

Про це пише голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк. “Президент в Києві. Він зі своїм народом! Те, що окупанти транслюють на Херсонщині — брехня”, — йдеться у повідомленні.
4.03.2022
16:45
У мережі створили фейкові сторінки СБУ та Міноборони.

Міністерство оборони нагадало, що має «галочку» верифікації. Крім того, на фіктивних сторінках запустили рекламу. Міноборони повідомило, що сторінка відомства взагалі не купує рекламу. Натомість СБУ закликала не відкривати рекламу, яку запустила Росія. «Під картинкою сховані скрипти для отримання доступу до телеграм аккаунту», — сказали в спецслужбі.

4.03.2022
16:00
Фішинг. Українцям розсилають фішингові «листи справедливості».

На електронні адреси працівників державних органів та громадянам України надходять листи з прикріпленими файлами зі шкідливим програмним забезпеченням. Їх розсилають зі скриньки jowhar@xintongwood.club з темою листа «Лист». У жодному разі не можна переходити відкривати та завантажувати вкладені файли.

Детальніше
4.03.2022
Фейк. У мережі ширять інформацію, що на початку війни — 24 лютого, жителі Маріуполя намагалися роззброїти українських військових і взяти контроль над блок-постами.

Проте як пише VoxCheck, це неправда. “Оприлюднене відео, що нібито було записане у Маріуполі, на якому видно спалахи і яке мало б підтверджувати цей файкт, насправді зняте було ще в кінці січня”, — зазначають фактчекери.

Детальніше.
4.03.2022
Фейк. Українці вдячні Росії за гуманітарну допомогу та визволення.

Російські та прокремлівські медіа поширюють фейкову інформацію, що українці нібито вдячні РФ за «гуманітарну допомогу та визволення» — «российские военные предоставляют жителям освобожденных населенных пунктов свои сухпаи». Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував цю інформацію, наголосивши, що жодної гуманітарної допомоги населенню російські військові не надають, а українці не зустрічають окупантів «із посмішками на обличчі».
4.03.2022
12:43
Фейк. Західні партнери налякалися та кинули Україну напризволяще.

Як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, такий фейк розганяє ворожа попаганда. “Ця неправда поширюється для того, щоби деморалізувати українців та зламати наш могутній опір російській навалі! Зараз весь світ об’єднаний як ніколи! Нам передають зброю, боєприпаси, літаки, фінансову допомогу! І все це — реальні дії, які бачать всі”, — йдеться у повідомленні Центру.
4.03.2022
10:30
Фейк. Українські військові навмисно не випускають мирних мешканців із Маріуполя.

Такий фейк поширюють російські ЗМІ. Зокрема, sm.news, Первый канал, Аргументы недели, Взгляд, Московский комсомолец, ТАСС та інші. Проте, як пише StopFake, такі твердження — неправдиві. Насправді місто блокують російські окупанти, обстрілюючи критичну інфраструктуру й не пропускаючи у місто продовольчі товари.

Детальніше
3.03.2022
20:30
Фейк. На Google-картах з’явилися мітки Edemus, за допомогою яких росіяни наводять обстріли та авіаудари.

У соціальних мережах 3 березня поширили інформацію, що в Києві на Google-картах масово з'явилися нові мітки Edemus, за допомогою яких російські військові наводять артобстріли, ракетні або авіаудари.

Як Edemus на карті позначені будівлі районних адміністрацій, лікарень, пологових будинків, дитсадків, будинків для людей похилого віку. Насправді Edemus — це мережа бюро ритуальних послуг. У Держспецзв’язку повідомили, що інформація про «нові мітки» не відповідає дійсності та наголосили, що Google в Україні обмежив можливість додавати нові позначки на карти. Появу такої інформації в Службі називають інформаційно-психологічною операцією з метою посіяти паніку та дезінформацію в населення.

3.03.2022
20:20
Фейк. Мелітополь чекає на Росію.

Такий меседж поширюють по російському пропагандистському телебаченню. Зокрема, на каналі RT ширять сюжет від 2 березня, в якому військовий кореспондент Мурад Газдієв, на вході до міста стверджує, що «у саме місто Мелітополь потрапити не вдалося, хоча ситуація спокійна». Як пише StopFake, на відео вказаний час запису — 14:43. “Але якраз в цей час у місті пройшов великий проукраїнський марш, який згуртував мелітопольчан. За повідомленням місцевих мешканців, під час маршу двоє людей було поранено російськими військовими — вони дали автоматний вогонь з захопленої ними будівлі СБУ”, — йдеться у повідомленні. За повідомленням кореспондента RT, місцеві мешканці нібито одягають білі стрічки на підтримку російської армії. Але мешканці самого Мелітополя це заперечують.

Детальніше
3.03.2022
20:00
Фейк. Херсон та Вінниця здалися та просяться до складу Росії.

У мережі та прокремлівських ЗМІ поширюють фейки, що Херсонська та Вінницька області здалися та просяться увійти до складу Росії. Голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута заперечив повідомлення проросійських ЗМІ, що Херсонщина нібито проситься до складу РФ. У Вінницькій ОДА також заявили, що Росія намагається розповсюджувати інформацію, що Україна капітулювала. «Але українці не здаються! Українців не зламати», — додала вінницька влада. Попереджає про можливу дезінформацію і Київська ОДА. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликав не вірити фейкам окупантів.
3.03.2022
17:45
Фейк. Зеленський закликав українців скласти зброю.

У соціальних мережах поширюють картинку нібито зі зверненням президента Володимира Зеленського, у якому він «скласти зброю та припинити бойові дії». Раніше Служба безпеки України попереджала, що Росія готує фейк про нібито капітуляцію українського керівництва та уряду.

Детальніше

3.03.2022
17:05
Фейк. «ПриватБанк» попередив про шахрайську схему з смс та судовими приставами.

У месенджерах почали поширювати старий фейк про те, що «ПриватБанк» російською попередив про шахрайську схему, у межах якої користувачам надсилають смс від «судових приставів» про «арешт майна» — начебто, якщо відкрити це повідомлення, то всі гроші з карти спише.

Це повідомлення поширюють ще з 2017 року, коли подібне оголошення з'явилося у відділеннях російського «Сбєрбанка». В Україні його розповсюджували в 2020 році, тоді фейк спростував проєкт «По той бік новин».

3.03.2022
16:50
Фейк. У Дніпропетровську обстріляли стратегічно важливі об’єкти.

У соцмережах поширюють фейкове голосове повідомлення, у якому нібито працівники підприємств попереджають, що «війська з півдня планують здійснювати обстріл по об'єктах інфраструктури Дніпропетровська». Цю інформацію спростували на каналі дніпровської влади «Стоп фейк Дніпро» та нагадали, що «Дніпропетровська» не існує з 2016 року.
3.03.2022
Фейк. Білоруські льотчики не можуть воювати в Україні, бо вони давно померли.

Після того як українська розвідка опублікувала списки керівного складу військових частин Військово-повітряних сил Республіки Білорусь, які беруть участь в обстрілах України, агітпроп одразу ж відреагував й заявив, що в цьому списку є Марфіцький і Журавлевич, які давно загинули. Як пише StopFake, пропагандисти заявляють, що ці люди не могли брати участь у війні проти України, бо нібито померли у 2009 році. Але заяви про те, що Україна створює фейки, аби звинуватити білоруських льотчиків, не правдиві.

Детальніше.
3.03.2022
Фейк. Українські військові масово здають позиції, їх покинуло керівництво, а Росія про них подбала.

Як заявляє StopFake, це неправда, адеж у відео, які поширюють прокремлівські ЗМІ, беруть участь актори, що зображають українських військових, а один і той же відеоряд використовується у різних матеріалах.

Детальніше.
3.03.2022
11:40
Фейк. “Суспільне Херсон” знаходиться під контролем російським військ.

Насправді російські окупанти захопили приміщення Херсонської філії, але Суспільне мовлення в Херсоні продовжує працювати та достовірно інформувати людей. “Ми працюємо віддалено, щоб оперативно надавати вам інформацію про все, що відбувається в регіоні на сайті та в соцмережах”, — йдеться у повідомленні Суспільного.
3.03.2022
14:08
Фейк. В Ужгород їде 1000 дітей сиріт.

У соціальних мережах поширюється інформація, що в Ужгород масово їдуть діти і тому, для них потрібно збирати всі необхідні речі. Зокрема, матраци, одяг тощо.


Проте це — фейк, який спростували в Ужгородській міській раді. До Ужгорода справді приїжджають діти із міст, де наразі тривають військові дії, але не у такій кількості. “2 березня до Ужгорода потягом приїхали близько 30 дітей, які знаходяться під опікою, сьогодні вони вже виїхали в Італію. Також приїхали 7 вихованців дитячого будинку, вони мають виїхати за кордон теж сьогодні. Усі діти, які прибувають до Ужгорода разом із батьками, без законних представників чи з ними, отримують необхідну допомогу: їх зустрічають на вокзалі, поселяють, забезпечують харчуванням тощо”, — йдеться у повідомленні. Там додають, діти-сироти та діти під опікою здебільшого зупиняються в Ужгороді на 1-2 дні, а далі – їдуть за кордон.
3.03.2022
11:30
Фейк. З’явилися списки з особистими даними членів ДРГ.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на українські силові органи попереджає, що «списки з особистими даними членів ДРГ» вкидає ворог: у перелік включають справжніх українських силовиків, яких видають за «ворогів». Мета – посіяти хаос, щоб українські захисники били один одного.
3.03.2022
Фейк. Українські військові використовують іноземців як «живий щит».

У мережі ширяться пропагандистські меседжі про те, що в Україні «делают все возможное, чтобы обеспечить возвращение индийских студентов из Харькова на родину», тому що вони «взяты в заложники украинскими силовиками, которые используют их как живой щит». Про це пише Центр протидії дезінформації при РНБО.

Це — черговий фейк. «Україна максимально сприяє евакуації іноземців. “Укрзалізницею” для них організовані евакуаційні коридори. Залізниця формує іноземні групи для здійснення їх перевезення окремими вагонами, а на вокзалах працюють волонтери зі знанням іноземних мов. Що стосується поодиноких випадків побутових конфліктів за участі іноземців, то вони відбуваються на фоні нерозуміння ними правила “УЗ” щодо першочергової евакуації жінок і дітей (незалежно від раси та походження) та роздмухуються пропагандою ворога», — йдеться у повідомленні.
2.03.2022
Фейк. Месенджер Signal зламали. В офіційному телеграм-каналі Верховної Ради заперечили поширювану інформацію про злам месенджера Signal, посилаючись на розробника.

«Месенджери з функцією end-to-end encryption є суттєво більш захищеними», — нагадали на каналі парламенту.
2.03.2022
Фішинг. Ворог активно використовує фішинг на інформаційному фронті.

Зловмисники можуть надсилати файли будь-яких форматів — від посилання до відео — і на будь-які ваші акаунти — від пошти до вайбера. Важливо не відкривати посилання та файли, яких ви не очікуєте, навіть якщо їх надіслали знайомі вам контакти.
2.03.2022
Фейк. Росія встановлює антени для прослуховування розмов українців.

У соцмережах ширять фейкову інформацію, що російські військові нібито встановлюють антени для прослуховування розмов українців по телефону.

«Ворог намагається нас залякати, посіяти паніку й, що найголовніше, примусити мовчати. Адже саме завдяки інформуванню з боку населення було знищено значну кількість військової техніки та живої сили армії окупанта. Зараз не час мовчати. Спільними зусиллями ми маємо зробити все для максимального знищення ворога», — сказали в Держспецзв’язку.
2.03.2022
Фейк. В українських телеграм-чатах поширили старий російський фейк про нібито «найгірший» вірус, знайдений агенцією McAfee «вчора».

Згідно з відкритими джерелами, цей фейк поширювали тричі: у 2015, 2016 і 2017 роках у месенджері WhatsApp. Закликаємо не читати російські канали та не переносити з них фейки.
2.03.2022
Фейк. Деякі регіони України здалися та створюють «Федеративну республіку України».

Прокремлівські ресурси з 27 лютого поширюють фейкову інформацію начебто ро здачу українських регіонів і створення псевдоформування «Федеративна республіка Україна», на основі нібито Харківської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської та інших областей України, передає «Українська правда». Раніше українська влада попереджала, що російські пропагандисти можуть вдатися до провокації та фейків, зокрема начебто про капітуляцію Києва.

Наразі всі українські міста чинять опір окупантам: мер Харкова Ігор Терехов каже, що місто вистоїть і відіб'є наступ ворога; на Чернігівщині наразі відносно «спокійно»; голова Миколаїської ОДА Віталій Кім повідомив, що в місті багато тіл російських загарбників, а в області мирні мешканці проганяють російських солдат; на Сумщині кілька днів точились бої, але місто окупанту ніхто не здав.
2.03.2022
Фейк. У мережі ширять інформацію, що у Краматорську українські націоналісти захопили 20 автомобілів СММ ОБСЄ.

Як повідомляє фактчекінгова організація StopFake, така інформація не відповідає дійсності. У коментарі для StopFake представник Місії ОБСЄ у Краматорську спростував це повідомлення. 
2.03.2022
Маніпуляція. Російські телеграм-канали спекулюють оголошенням українських ЗМІ про мобілізацію в Україні чоловіків від 18 до 60 років. Вони стверджують, що мобілізація примусова. Мовляв, забирають усіх.

Президент Володимир Зеленський 24 лютого підписав указ про загальну мобілізацію, проте це не означає, що призивають усіх без винятку.
2.03.2022
14:11
Фейк. У мережі поширюють інформацію, що сторінка Збройних сил України у фейсбуку — фейкова.

Проте це не так, пише Центр протидії дезінформації при РНБО. “Насправді ця сторінка створена Управлінням стратегічних комунікацій Генерального штабу України”, — йдеться у повідомленні.
2.03.2022
13:40
У телеграмі створили фейковий канал Верховної Ради.

У парламенті закликали користувачів скаржитися на фіктивний акаунт https://t.me/verkhovna_rada_ua.

Детальніше
2.03.2022
Меседж. Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що Україна не оголошує війну Росії.

Зокрема, на каналі “Сплетница” запитують, чи "якщо Україна не оголошує війни Росії, чи визнає вона, що це лише спеціальна операція по зачистці країни від нацистів".

Насправді це маніпуляція, адже з першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну — 24 лютого, в Україні ввели воєнний стан й визнали агресію Росії проти України справжньою війною. У такий спосіб, маніпулюючи, агресор прагне розхитати ситуацію та знизити довіру українців до влади. 
2.03.2022
12:10
Фейк. СБУ запроваджує нові правила комунікації.

Служба безпеки України спростувала фейкову інформацію, що в Україні нібито будуть записувати телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook.

Деталі тут і тут.
2.03.2022
Фейк. По центру Харкова влучила українська ракета.

Насправді по площі Свободи було завдано удару російською крилатою ракетою класу «Калібр», внаслідок чого третина будівлі Харківської ОДА зазнала руйнувань, повідомляє Stop Fake.

Попри це у мережі поширюють інформацію про те, що першого березня Україна навмисне випустила по Харкову ракету. Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомляє, що по площі Свободи було завдано удару крилатою ракетою класу «Калібр». Бойовий радіус крилатих ракет «Калібр» становить близько 2500 км. Таких ракет немає на озброєнні ЗСУ.
2.03.2022
Фейк. Мер Харкова планує здати місто.

У прокремлівських телеграм-каналах ширять інформацію, що мер Харкова Ігор Терехов планує здати місто окупантам. На підтвердження цього ширять шматок відео, вирізаний із його промови. «Зараз у цій ситуації, та і тоді, неможливо вирішувати жодних питань недипломатичним шляхом. Ми мали сісти за стіл перемовин і домовлятися. Є ситуація, але якось треба домовитися, зробити так, щоб ніхто з людей не постраждав», — йдеться у відео, пише StopFake. Проте у ролику упущений початок думки. ”Воно розпочинається з обірваної фрази “за домовленості”. Окрім загальних слів “у цій ситуації”, “тоді”, “ми”, “сісти за стіл перемовин і домовлятися”, “є ситуація”, “треба домовитися”, немає жодної конкретики”, — пишуть фактчекери. Тому довіряти таким повідомленням не варто. 

Інформація про здачу Харкова його мером є фейковою. Харків — українське місто, яке вже кілька днів знаходиться під нищівними обстрілами російських окупантів й у такий спосіб, поширюючи дезінформацію, ворог хоче створити паніку та розхитати ситуацію.
2.03.2022
Маніпуляція. У підземних газових сховищах Європи не залишилося газу.

Російські видання масово ширять інформацію про те, що із підземних сховищ відібрали увесь об’єм газу, закачаний туди ще влітку. Інформацію публікують із посиланням на «Газпром» та начебто дані Gas Infrastructure Europe.

Проте StopFake цю інформацію заперечує. “Об’єм газу в підземних сховищах Європи справді нижчий, ніж зазвичай. Але інформація про те, що було відібрано увесь газ, не відповідає дійсності. Останні дані щодо сховищ показують, що у різних європейських країнах станом на 25 лютого обсяг газу коливається в межах 20%”, — йдеться у повідомленні.
2.03.2022
Фейк. У вайбер-чатах поширюють голосове повідомлення російською мовою від невідомого, який попереджає, що з "перевірених" джерел дізнався про підйом білоруських літаків, які нібито роблять маневри на території України. Автор залякує, що вони долетять куди завгодно по нашій території.

Фактчекінговий проєкт “НотаЄнота” пише, що така інформація має на меті єдину мету — посіяти паніку. “Саме так роблять колаборанти та загарбники, коли записують і поширюють нічим не підтверджені повідомлення”, — йдеться у повідомленні.
2.03.2022
Фейк. На гугл-картах з’явилися помітки “фермерське господарство”, їх наносять російські ДРГ для ракетних чи бомбових ударів Росією по Україні.

Цю інформацію спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО. “Позначки на Гугл-картах Києва та України “фермерське господарство” є результатом збою, який стався ще в 2019 році і абсолютно не пов’язаний з поточною війною”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що про це Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили волонтери, що зконтактували з офісом Гугл в Пало Альто. За їх словами, зараз їх вже прибирають.
2.03.2022
Фейк. Через війну в Ужгород перестануть постачати хлор для води.

В Ужгородській міській раді цю інформацію заперечують. “Інформація, що через воєнні дії призупиняються поставки хлору для Ужгородського водоканалу, через що дозування хлору зменшується і, відповідно, якість питної води погіршується, а тому навіть чистити зуби необхідно виключно кип’яченою водою – фейк. Адміністрація комунального підприємства запевняє: є достатні запаси реагентів, щоб знезаражувати воду, відповідно до вимог державних санітарних норм для питної води (ДСанПІН)”, — йдеться у повідомленні.
1.03.2022
Фейк. У мережі ширять інформацію, що потрібно знищувати так звану апаратуру наземного позиціонування на місцевості й прикріпляють до дописів фото.

Проте на світлині — звичайний пристрій — домашня метеостанція, пише “НотаЄнота”.

“Нищити їх не потрібно. Їх використовують для вимірювання та аналізу таких показників, як температура повітря, атмосферний тиск, відносна вологість, оскільки ті, які показники, які є в інтернеті не завжди відповідають реальній ситуації в конкретному селі чи містечку. З плюсів: усі стали прискіпливіше ставитися до всього, що бачать навколо. Проте не нищіть усе, чого ви не знаєте. Краще перестраховуйтеся і запитуйте у фахівців, повідомляйте у поліцію”, — йдеться у повідомленні.
1.03.2022
18:25
Фейк. ООН евакуюватимуть українців.

У соцмережах поширюють інформацію, що українців ніби евакуюватимуть силами ООН. Для цього просять подавати свої особисті дані. У Програмі розвитку ООН сказали Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, що ця інформація не відповідає дійсності та є брехливою.
1.03.2022
17:50
Фейк. У Херсоні створили штаб для збору інформації про пересування військ та техніки.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив, що зараз у херсонських телеграм-каналах Херсона поширюються контакти від так званого штабу з неофіційним повідомленням про збір інформації щодо розташування та переміщення військових, техніки тощо. У Центрі нагадали, що єдиним каналом збору даних є офіційний чатбот СБУ.
1.03.2022
15:27
Фейк. У мережі поширюється неправдива інформація про евакуаційні потяги, що їдуть, зокрема, з Одеси чи Харкова. У повідомленні йдеться, що для того, щоби сісти в потяг, потрібно записатися у список.

В Укрзалізниці наголошують: компанія не складає списки людей, які будуть евакуйовані залізницею. “Не надавайте невідомим людям свої особисті дані. Вірте тільки перевіреній інформації!”, — написали у відомстві.
1.03.2022
14:00
Меседж. Пропагандисти поширюють тезу про те, що люди, які потрапляють у російський полон, отримують гуманне ставлення, а ті, хто потрапляють в український полон — знущання, приниження гідності.

Насправді керівництво країни неодноразово стверджувало, що Україна надає всім полоненим необхідну медичну допомогу. Поширюючи таку тезу пропагандисти хочуть дискредитувати українських військових.
1.03.2022
13:24
Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає, що окупанти почали інформаційну атаку на жителів України, здебільшого на літніх людей, використовуючи при цьому телефонні дзвінки для поширення панічних настроїв.

“Просимо не брати слухавку від невідомих вам контактів, особливо, якщо вони часто повторюються та відображаються з різних географічних точок. Закликаємо всіх ігнорувати такий інформаційний тероризм та пояснювати близьким, що погрози та дезінформація не несуть загрози вашому життю, а призначаються винятково для розхитування психологічного стану”, — повідомляють у Центрі.
1.03.2022
13:31
Меседж. Пропагандисти дискредитують територіальну оборону.

Для цього вони поширюють історії від нібито «очевидців», які бояться загинути не від росіян, а від озброєних цивільних. Вони намагаються запевнити, що ті, хто пішли в територіальну оборону — злочинці, які зараз озброєні. Російська пропагандистська машина намагається підірвати довіру до територіальної оборони й підірвати бойовий дух.
1.03.2022
Фейк. Історії загиблих українських воїнів 2014-2020 років подаються як поточні втрати з метою підриву бойового духу.

Про це повідомляє StopFake.
1.03.2022
Меседж. Пропагандисти скоординовано дискредитують заявку України на членство в ЄС.

Вони дістали стару методичку про «зовнішнє управління» й взялись пояснювати чому Європа та світ не буде насправді допомагати Україні, інвестувати сюди кошти та приймати до ЄС. Пропагандисти знову повторюють наратив про «Україну як колонію», мовляв, ніхто не буде брати до себе «пішку», тільки удаватимуть. Всі заяви європейських політиків про підтримку українських намірів пропагандисти нівелюють, адже пояснюють, що ті грають спектакль.
1.03.2022
12:08
Маніпуляція. Анонімні телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами РФ намагаються сіяти сумнів та дискредитувати українських військових.

Так вони пишуть, що в ситуацію з перебоями світла та аваріями на підстанціях у Харкові не все так однозначно. Мовляв, мер міста звинувачує у цьому росіян, але анонімні телеграм-канали стверджують — «точно не ясно».
1.03.2022
Меседж. Анонімні телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами РФ поширюють теорію змови про першопричини війни Росії проти України.

Вони заявляють, що з боку України та «Заходу» була змова повалити режим Путіна «с помощью украинского кейса».
1.03.2022
Меседж. Пропагандисти спекулюють знищенням інфраструктури.

Вони заявляють, що вся інфраструктура України тотально зруйнована і через це Україну не візьмуть до ЄС. Вони запевняють, що ЄС буде годувати Україну обіцянками, але приймати до себе чи давати реальних коштів на відбудову ніхто не буде.

1.03.2022
Маніпуляція. Анонімні телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами РФ пишуть, що українські війська масово мінують міста.

Одразу ж вони застерігають цивільне населення бути обережним, мовляв, «будьте осторожны, не отпускайте детей, а то подорвутся, а потом скажут, что это ДРГ».
1.03.2022
Фейк. Терористи оприлюднили інформацію щодо «замінування українськими військовими складів з аміаком» на підприємстві «АЗОТ» (м. Сєвєродонецьк, Україна).

Ця інформація — черговий фейк, повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. На підприємстві повідомили, що зараз «Сєвєродонецький «Азот» як хімічне підприємство не становить жодної небезпеки для мешканців міста та регіону.

«На підприємстві було повністю вироблено (перероблено) аміак та звільнено аміакосховище. У зв'язку з початком військових дій на заводі повністю зупинено виробництво: зупинились всі ключові цехи, завод припинив виготовляти добрива. Залишки готової продукції (добрива) та хімікати, що знаходилися на території заводу, у повному обсязі вивезені з території підприємства за межі Луганської області», — повідомило підприємство.
1.03.2022
Фейк. Щоби берегти енергосистему, потрібно вимикати з розетки всі прилади.

В Укренерго кажуть, що егосистема України впевнено працює в автономному режимі. “Як і в попередні дні, частота в мережі підтримується на рівні 50 Гц. В Україні працюють всі атомні, теплові та гідроелектростанції. Не втрачено контроль над жодним великим критично важливим об’єктом енергетичної інфраструктури. На всіх об’єктах генерації підсилена охорона та заходи безпеки. Отже, не існує жодних причин примусово чи добровільно зменшувати споживання електроенергії. Без нагальної потреби вимикати ввечері електроприлади для зменшення споживання не потрібно”, — повідомили у відомстві.
28.02.2022
23:45
Фейк. Російські військові встановлюють обладнання мобільного зв'язку, яке може перебивати українські мережі.

Служба безпеки України спростувала повідомлення, яке ширять у соцмережах, що російські військові встановлюють обладнання мобільного зв'язку, яке нібито може перебивати українські мережі, збирати всі дані з телефона та встановлювати місцеперебування абонента.

Детальніше

28.02.2022
18:50
Фейк. Війська РФ почнуть "глушити" зв'язок у прифронтовій зоні, щоб запустити дезінформацію про капітуляцію України.

У Службі безпеки України цю інформацію заперечують й кажуть, що українці мають стійкий зв’язок і знають: тимчасове його відключення можливе тільки для спецоперацій із зачистки ворожих ДРГ.

28.02.2022
18:55
Фейк. Сепаратистські телеграм-канали продовжують стверджувати, що українські війська регулярно та всупереч усім нормам обстрілюють окремі райони Донеччини та Луганщини.

Що суперечить іншій їх тезі, що нібито українські військові відійшли суттєво вглиб України, майже не чинячи опору.

Детальний огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах тут.
28.02.2022
17:55
Меседж. Російські медіа та телеграм-канали спекулюють евакуацією цивільного населення.

Так, вони побудували декілька конспірологічних теорій чому українське цивільне населення не евакуювали з міст, де є фізична загроза життю. Ключові тези російської дезінформації такі: «відсутність централізованої евакуації свідчить про те, що українська влада хоче війни і витрачає всі ресурси тільки на війну»; 000«цивільне населення спеціально не евакуюють, щоб жертв серед цивільного населення було більше і в цьому можна було звинувачувати Росію»; «цивільне населення будуть примушувати до війни». Насправді евакуація цивільного населення в час, коли місто чи селище під обстрілами – небезпечно. Евакуація сотень тисяч людей в умовах обстрілів і відсутності доступу до укриттів у чистому полі наражає їх на більшу небезпеку, ніж захист їх у місті.
28.02.2022
17:16
Меседж. Пропагандисти дискредитують наміри України домовлятися про мир.

Вони стверджують, що Офіс президента не зацікавлений у мирі й хоче «війни до останнього». Володимир Зеленський у своїй заяві пояснив: «Скажу відверто, як завжди: я не дуже вірю в результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я, як президент, не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс».
28.02.2022
Фейк. Нардеп Ківа заявив, що війна в Україні сталася через “роботу Заходу”.

Таку заяву український нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива зробив в ефірі російського “Першого каналу”. “Ніхто з нас у цій студії не міг уявити, що почнеться війна”, — сказав він. День нападу він назвав “найстрашнішим днем в історії одного народу – українців і росіян” та заявив, що він стався завдяки “роботі Заходу”.

Насправді війну в Україні розпочала Росія. До цього Ілля Кива вже закликав президента РФ “допомогти” Україні.
28.02.2022
15:08
Меседж. Пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію, що нібито українці відчувають апатію, зневіру та небажання чинити спротив.

Мовляв, ми «поспілкувались з українцями» або «нам пишуть підписники». Така інформація не відповідає дійсності. Навпаки з різних куточків країни надходить інформація про солідарність та допомогу тим, хто цього потребує.
28.02.2022
14:00
Фішинг. Проти українців почалася фішингова атака.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що ФСБ Росії під виглядом «Служби безпеки України» розсилає фішингові листи, у яких йдеться нібито про евакуацію. У листах є посилання на файли невизначеного характеру. У жодному разі не можна переходити за посиланнями, відкривати вкладені файли чи щось встановлювати.
28.02.2022
14:00
Зловмисники створили фейковий сайт «Повернись живим».

Офіційні ресурси фонду «Повернись живим» тут і тут.

Детальніше
28.02.2022
10:00
Фейк. Військові Росії захопили Запорізьку АЕС.

Міністерство оборони РФ поширило фейкову інформацію, що російські військові захопили Запорізьку атомну станцію. НАЕК «Енергоатом» спростовав цю інформацію, зазначивши, що всі атомні електростанції України — Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Южно-Українська — працюють стабільно у штатному режимі.
27.02.2022
21:45
Фейк. Київ оточений і евакуація неможлива.

Російські ЗМІ ввечері 27 лютого поширили фейк, що Київ нібито оточили російські військові, а всі виїзди зі столиці заблоковані, тому неможливо провести евакуацію. Цю інформацію спростував мер Києва Віталій Кличко. Він також розповів, що в соцмережах почали створювати фальшиві сторінки представників влади, зокрема, створили його фейковий акаунт в інстаграмі.
27.02.2022
17:26
Фейк. Підірвали дамбу, яка перекривала воду в Крим.

Соцмережі та кремлівські ресурси поширюють фейкове відео, що Україна нібито підірвала дамбу, яка перекривала воду з Дніпра, тому в окупований Крим «пішла вода». Ватажок кримської окупаційної адміністрації Сергій Аксьонов каже, що дамбу знищили «наші військові (окупанти — ДМ)».

Як повідомляє StopFake, на відео зображена не та дамба, яка перекриває постачання води до окупованого Криму. Це видно на фото.

Мер Таврійська Микола Різак також спростував інформацію, що водну блокаду півострова знято, оскільки для запуску води потрібно виконати низку підготовчих робіт, чого ніхто не робив.
27.02.2022
16:30
Фейк. На Київщині, зокрема, у Василькові, проводять евакуацію населення.

Такі повідомлення з’являлися у мережі упродовж дня. Проте у міській раді Василькова цю інформацію заперечують. “ТРО та Київська обласна влада не проводять евакуацію населення через загрозу для життя мешканців регіону. В деяких районах області склалася складна, але контрольована ситуація через спроби окупаційних російських військ захопити наші міста, а згодом столицю”, — повідомили в міськраді.

Там також закликали людей залишатися у надійних місцях, сховищах, своїх домівках. І не покидати їх.
27.02.2022
15:01
Фейк: Україна роздає зброю ув’язненим

Пропагандистьскі телеграм-канали, а також російські форуми Пікабу та Yaplakal поширюють документ, в якому начебто Департамент з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України видав розпорядження, аби ув’язненим в українських тюрмах запропонували вступити до лав ЗСУ за умови їх помилування. Документ, який не має ані підпису, ані печатки, начебто був виданий начальником департаменту з питань виконання кримінальних покарань Сергієм Гречанюком.

Як повідомили в Департаменті на звернення StopFake, такого документу чи розпорядження не існує. Фактчекери наголошують: це фейк, направлений на дискредитацію ВСУ.

27.02.2022
14:57
Фейк. На ЧАЕС українські нацгвардійці несуть службу разом з російськими військовими.

Пропагандистський російський «Первый канал» зняв постановочний сюжет, у якому розповів, що українські гвардійці нібито «добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу з військовими РФ» на Чорнобильській АЕС.

Національна гвардія України спростувала цей фейк, наголосивши, що їхні військовослужбовці не відкривали вогонь 24 лютого 2022 року лише тому, щоб не створювати загрози і не порушувати статей конвенції МАГАТЕ, відповідно до яких атомні електростанції не є об'єктами військової агресії.

Детальніше
27.02.2022
14:26
Викриття. Українцям приходять повідомлення з російських номерів про те, що цивільним людям нічого не загрожує.

Як відомо, російські війська атакують не лише військові об’єкти, а й ведуть вуличні бої, відомі випадки обстрілу рейсових автобусів, швидких та дитячих садочків. Гинуть цивільні люди.
27.02.2022
Фейк. Енергодар та Запорізька АЕС лишилися без захисту правоохоронців.

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що в’їзд в Енергодар, біля якого розташована Запорізька АЕС, залишився без контролю правоохоронців. Це неправда, яку спростували “СтопФейк”.

У таких дописах йдеться, що “керівництво міста розпустило усіх силовиків, залишилися лише десять-двадцать людей з тероборони на своїх машинах”. Але ще 24 лютого мер міста Енергодара Дмитро Орлов повідомив про обмеження на в’їзді та виїзді міста Енергодара. “В’їзд та виїзд з Енергодара дорогою на Примірне відсьогодні обмежено. Виїзд та в’їзд центральною дорогою наразі здійснюється вільно, але ретельно контролюється правоохоронцями та військовими. Відновлено роботу блокпоста. Буде відбуватися огляд транспорту та перевірка документів”, — сказав він.
27.02.2022
13:43
Фейк. Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія.

У соціальних мережах поширюють дезінформацію, що маркування «Stay safe» у месенджері Viber означає нібито те, що Росія зламала обліковий запис, що «вайбер вже прослуховують і читають окупанти». Як передає StopFake, насправді маркування «Stay safe» нагадує користувачам, що треба стежити за своїм зв’язком та безпечною передачею інформації.

Детальніше


27.02.2022
12:15
Викриття. Диверсанти додають людей в групи начебто допомоги, видаючи себе за місцевих

В різних городах, зокрема Києві та Харкові, людям в месенджерах пропонують приєднуватися до різних місцевих груп начебто для допомоги один-одному. Наприклад, в Харкові одна з таких груп має назву «Перекличка районов» - про це повідомляє народна депутатка з Харкова Вікторія Кінзбурська. «Якщо вас автоматично додали до чату під назвою "Перекличка районів" відразу віддаляйтеся звідти - там половина диверсантів, дізнаються дані по місту», - написала вона. Про подібні групи та чати повідомляє і Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України: «Увага! У мережі шириться інформація про те, що людей у Києві, Харкові та інших містах додають у чати, начебто для допомоги один-одному. Існують загрози, що такі канали створені для диверсантів, щоб увести в оману людей та приспати увагу».

Будьте уважні, стежте за тим, в до яких груп приєднуєтеся та що повідомляєте невідомим користувачам.

27.02.2022
00:35
Фейк. Увімкнена геолокація на телефоні допомагає ворогу проводити наведення на цілі.

Інформацію про це спростовують у Держспецзв’язку, проте закликають українців не поширювати у публічний доступ фото та відео із тегами геолокації.

«Смартфони на Android чи iOS не відправляють локацію. Якщо ви хочете зникнути – вам треба вмикати авіарежим. Випадково кудись відправити повідомлення зі своєю локацією можна, наприклад, через вайбер чи телеграм. Не діліться в публічних чатах інформацією, як і куди легко проїхати. Тільки в особистих повідомленнях із друзями, але краще за все – в телефонній розмові», — заявили у відомстві.
27.02.2022
00:00
Фейк. На Софіївській Борщагівці висадився десант.

У соцмережах поширюють фото з нібито висадкою десанту на Софіївській Борщагівці. Співзасновник партії «Демократична Сокира» та головний редактор сайту «Петро і Мазепа» Віктор Трегубов заперечив висадку десанту. За його словами, на фото — розриви від снарядів протиповітряної оборони (ППО). Також цю інформацію спростував «Бабель».
26.02.2022
22:00
Фейк. Росія не воює з українським народом.

Таке повідомлення приходить українцям з російського номера телефону. Насправді це не так. 24 лютого 2022 року президент Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Росія розпочала масштабний наступ на Україну та здійснює ракетні обстріли українських міст.

«Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та наших прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан по всій території України», – сказав Володимир Зеленський. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. За це рішення проголосували 300 народних депутатів.
21.02.2022
17:00
Фейк. У Києві захопили ГЕС.

У мережі ширилася неправдива інформація про те, що в Києві російські війська захопили ГЕС. Насправді ГЕС контролюється Укргідроенерго. “Будівля Київської ГЕС надійно захищена від ворога. Зараз проводяться підготовчі роботи до можливого підняття затворів водозливної греблі. За потреби ми поступово спустимо воду з Київського водосховища. Персонал станції на місці і не допустить раптового підриву дамби. Відповідно, жодних підтоплень Києва не буде”, — зазначили в Укргідроенерго.

Керівник компанії зазначив, що вчора був перехресний бій, з правого берега на лівий, але після перестрілки Київська ГЕС відновила свою роботу. “Ми виконуємо свою роботу. На сьогоднішній день жодної загрози в Києві щодо підриву дамби нема. Я хотів би щоби ви черпали інформацію виключно з офіційних сайтів”, — сказав Ігор Сирота.
26.02.2022
Фейк. Фінансовані з Росії телеграм-канали на кшталт «Легитимного» продовжують публікувати чимало фото/відеоматеріалів про війну в Україні, на яких часто йдеться про бойові втрати української армії та захоплення того чи іншого об’єкту окупантами. Або просто публікують текстову інформацію, що російська армія йде на те чи інше місто (які здебільшого підтвердження не отримують).

Довіряти таким відео не варто, офіційну інформацію про втрати, які несе українська армія варто знаходити на офіційних сторінках Міноборони та ЗСУ.

26.02.2022
Фейк. На каналі «Политика страны» (майже 155 тисяч підписників) безперервно публікували різноманітне відео бойових дій та пошкодження майна та техніки, вочевидь, не перевіряючи їх на правдивість.

Наприклад, поширювали інформацію про військові автомобілі «кадировців», фото яких «публикуют российские телеграмм-каналы, утверждая, что они уже где-то в Украине». Довіряти таким відео та дописам не варто.
26.02.2022
17:17
Меседж. Російські пропагандисти намагаються дискредитувати українське військове керівництво.

Зокрема, вони заявляють, що Генштаб ЗСУ нібито переповнений агентами, які «передають інформацію про кожен крок українських військових». Важливо розуміти, що дискредитація влади загалом звична тактика російської дезінформації. У цьому випадку воєнні перемоги України чітко показують, що українське військове керівництво якісно та професійно виконує свою роботу.
26.02.2022
16:50
Викриття. До місцевих київських груп у соціальних мережах активно долучаються нові користувачі. Також пишуть у телеграмі в особисті повідомлення.

Про це «Детектору медіа» повідомляють читачі. Такі користувачі прикидаються жителями конкретних будинків, щоб втертися в довіру й вивідати ситуацію про те скільки людей в будинку, де найближчі місця, щоб поїсти і як звідти добратися в інші місця Києва.
26.02.2022
15:55
Викриття. СБУ повідомила, що в тимчасово окупованому Донецьку існує ймовірність провокації – підриву промислових ємностей з хімічними речовинами.. У цій диверсії стосовно мирного населення планують звинуватити українських військових. СБУ заявила, що на відміну від російських окупантів Україна не вдається до таких методів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що повідомлення російської пропаганди про нібито можливість підготовки Україною атаки «брудною бомбою» на території РФ є хворим фейком.
26.02.2022
15:15
Фейк. Росіяни продовжують стверджувати, що вони не атакують цивільне населення, а лише точково знешкоджують військові обєкти. Спершу, вони стверджували, що постраждалих цивільних нема.

Проте після численних фото та відеодоказів змінили тактику. Зараз пропагандисти говорять, що це українська армія відповідальна за жертви серед мирного населення. Тут вони самі собі суперечать, адже у частині повідомлення йдеться про випадковість, мовляв, ЗСУ не спеціально, але все ж помилились внаслідок чого розбомбили житловий будинок. В інших дописах вони говорять про підступність українських військових, які готові бомбити мирне населення тільки, щоб звинуватити у цьому Росію.
26.02.2022
15:00
Меседж. Російські телеграм-канали масово поширюють неправдиву інформацію щодо перебігу війни.

Вони намагаються запевнити, що «НЕТ ни одного военного успеха ВСУ». На фоні такої інформації пропагандисти закликають українських військових складати зброю.
26.02.2022
14:44
Фейк. Проросійські ЗМІ поширюють слова прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, що Україна відмовилася від переговорів.

Це — неправда. Україна не відмовлялася від переговорів. Про це ще вчора заявляв речник Зеленського Сергій Никифоров.
26.02.2022
13:30
Фейк. У Харкові поширюють неправдиві телефони швидкої допомоги.

Серед харківчан ширять меседж, що замість номер “103” тепер, щоби викликати швидку допомогу потрібно дзвонити за іншими номерами — із 10 цифр. Проте це — черговий фейк.
26.02.2022
12:50
Меседж. Пропагандистка Тетяна Монтян звинувачує українських військових у руйнуванні радянського спадку інфраструктури.

Вона каже, що такі руйнування не є обовязковими. Нібито натякаючи, що українці роблять це просто так, а не для оборони.
26.02.2022
10:40
Викриття. Близьким та рідним українських військових телефонують з номерів військовослужбовців та повідомляють фейкову інформацію про їх стан та місце перебування.

Про це повідомляє Національна гвардія України та просить проінформувати близьких та рідних щодо дій в таких ситуаціях. “Якщо такі дзвінки дійсно будуть, то задавайте питання на яке знаєте лише ви двоє відповідь, наприклад: назва дитячого садочку, в який ходив; номер школи, в якій навчався; день народження матері.
26.02.2022
9:36
Маніпуляція. Читачі «Детектор медіа» повідомляють, що у чати будинків в телеграмі та вайбері долучаються невідомі особи.

Така інформація є про декілька чатів житлових комплексів Києва. Важливо верифікувати нових учасників, адже пропагандисти часто використовують таку тактику для збору інформації та поширення фейків.
26.02.2022
9:36
Викриття. Росія в інформаційній війні використовує різні й моментами дуже неочевидні речі. Так, пропагандисти підмінили переклад у Google перекладачі, щоб дискредитувати українську армію.

До прикладу, зараз при перекладі з російської на англійську «Збройні сили України» стають «Evil forces of Ukraine».

Команда «Детектор медіа» докладає зусиль, щоб це виправити.
26.02.2022
Українці масово отримують фейкові смс-повідомлення та у месенджери із вимогою скласти зброю та погрозами.

У деяких з них є заклики здати зброю, фейкова інформація про те, що Зеленський здався, погрози.

Усе це — неправда. Українська армія не складає зброю, Зеленський не тікає з країни. ЗСУ тримає оборону. Зокрема, у Києві, за словами міського голови Віталія Кличка, ніч була складною, але російських військ в столиці немає. У Києві діють диверсійні групи, було кілька зіткнень. Поранені 35 людей, з них двоє дітей.
26.02.2022
8:00
Фейк. Українські військові здаються і віддають зброю.

Мережею шириться інформація, що українська армія відступає та здає зброю. Проте це — черговий фейк. Його спростував президент України Володимир Зеленський, який оприлюднив відеозвернення до українців.

«Зараз в мережі з’явилося дуже багато фейкової інформації немов я закликаю складати зброю і проводжу деевакуацію. Значить так: я тут, ніяку зброю ми нк складемо, будемо захищати нашу державу, тому що наша зброя — це наша правда», — сказав Зеленський.
25.02.2022
23:26
Фейк. У мережі ширять інформацію про те, що Україна нібито відмовилася від переговорів з Росією, проте речник Зеленського Сергій Никифоров заперечує цю інформацію.

«Україна була і залишається готовою говорити про припинення вогню і мир. Це наша незмінна позиція. Ми відповіли згодою на пропозицію президента Російської Федерації... Що швидше почнуться переговори, то більше буде шансів відновити нормальне життя», — сказав Никифоров.

25.02.2022
22:20
Фейк. Російська армія знищила ТЕЦ у Києві.

У мережі шириться інформація про те, у Києві російська армія знищила ТЕЦ-6. Це — неправда. ТЕЦ працює у звичайному режимі, підтвердили у Державній службі з надзвичайних ситуацій «Суспільному».
25.02.2022
21:05
Маніпуляція. Російські телеграм-канали намагаються довести, що пристрої та мітки, які українські військові закликають знищувати, адже противник використовує їх для бомбардування, не є небезпечними.

Анонімні дописувачі намагаються все видати за мітки, щоб заплутати українців у тому, що потрібно ідентифікувати та знищувати.
25.02.2022
20:11
Фейк. Суми здалися ворогу.

У мережі шириться чимало фейків про ситуацію на Сумщині. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

За його словами, військові залишаються в місті й ніхто ворогу не здається. “Не ведіться на фейки! Суми та інші районні центри області під нашим контролем! Влада на місцях", — сказав він. Живицький також заперечив фейк про погане забезпечення тероборони, про заклики до здачі міст області, про перемовини з ворогом. Він додав, що в області людей дезінформували священнослужителі УПЦ (МП) й казали, що Сумщина здалася ворогу.
25.02.2022
20:00
Фейк. Горить Чорнобиль.

У соцмережах 25 лютого поширюють фейк про нібито пожежу на Чорнобильській атомній електростанції. Нібито на підтвердження цієї інформацію публікують відео пожежі на ЧАЕС.

Ці кадри взяли з серіалу від НВО «Чорнобиль».

25.02.2022
19:56
Маніпуляція. На телефони українців почали приходити повідомлення з російського номера, який начебто є “офіційною гарячою лінією російських сил”. Ніякої офіційної лінії у російських сил немає, повідомлення розсилають заради психологічного тиску.

25.02.2022
19:54
Викриття. Мешканців Чернігова попереджають про те, що представники військкомату не ходять по квартирах та укриттях з метою мобілізації чоловіків (такі випадки зафіксовали в Чернігові).

У Чернігівській ОДА просять мешканців міста не йти за такими людьми та не вступати з ними у дискусію.
25.02.2022
19:14
Фейк. Війна програна, російські танки в Києві, Зеленський має піти у відставку.

Такий меседж поширює нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива на своєму телеграм-каналі. Він закликає бути всіх об’єктивними, проте стверджує, що всі історії про перемоги ЗСУ в боях із Росією нібито є фейками. Він каже, що в Києві вже багато російських танків та спецназу, й готується штурм адміністративних будівель.

Також Кива заявляє, що до сьогоднішньої ситуації в країні “причетні Зеленський та його монобільшість”. Насправді за офіційними даними, з початку відкритого широкомасштабного вторгнення російсько-окупаційних військ в Україну — 24 лютого, вони втратили понад 2800 військових, 80 танків та 516 бронемашин. Українські військові наразі тримають оборону у багатьох містах України.
25.02.2022
18:30
Фейк. Українські захисники Зміїного здалися добровільно та без бою.

Російські ЗМІ, серед яких RT, РІА Новості, Україна.ру, KP.ru, Lenta.ru та пропагандистські телеграм-канали 25 лютого поширювали фейкову інформацію, що 82 українських військових нібито добровільно здали російським окупантам позиції на острові Зміїний. Про це пише StopFake.

Пропагандистські ресурси також поширюють фейк, що українські захисники начебто написали розписки про те, що більше не братимуть участі в бойових діях. Натомість ще ввечері 24 лютого Державна прикордонна служба України повідомила, що острів обстріляли два російських кораблі, пізніше зі Зміїним був втрачений зв’язок. Окрім цього, окупанти використали міжнародний канал морського зв’язку для залякування захисників кордону — запис цієї розмови опублікували у відкритому доступі. Згідно з ним, росіяни вимагають від українських прикордонників здатися: «Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание коровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбовый удар». У відповідь український захисник Зміїного сказав: «Русский военный корабль, иди на х*й!».

25.02.2022
18:00
Фейк. Українські військовослужбовці, які припинять опір, зможуть безперешкодно потрапити до своїх родин.

Таке повідомлення розсилають чоловікам у Херсоні. У тексті також називають опір “непотрібним”, а в кінці повідомлення додаються підпис — В. Путін.
25.02.2022
17:10
Фейк. У селі Поліське підірвали міст.

Заступниця Коростенського міського голови Наталія Чижевська спростувала інформацію про підрив мосту в селі Поліське Житомирської області, що неподалік Коростеня.



Вона також показала залізничний переїзд у Коростені, який не пошкоджений.

25.02.2022
15:36
Фейк. На Сумщині підірвали міст в районі с. Бишкінь Лебединського району.

Як повідомляє Суспільне. Суми, інформація, яка шириться в мережі про підірваний міст, не відповідає дійсності. Також фейком є інформація про підрив цехів Хімпрому та інших хімпідприємств в області.

За даними Суспільного, можливі перевірки систем оповіщення в Сумах — також фейк. “Якщо працюватиме система оповіщення — це НЕ навчальна тривога!” — йдеться у повідомленні.
25.02.2022
15:26
Маніпуляція. Ренат Кузьмін заявив, що Україна сама розпочала війну ще 8 років тому.

Як йдеться у дописі нардепа від партії ОПЗЖ, “війну на Донбасі ще вісім років тому розпочав Олександр Турчинов, замаскувавши її під АТО”. У цьому ж дописі Кузьмін назвав події під час Євромайдану — збройним захопленням влади, й підсумував, що “ми самі винні у всьому, що відбувається”.

Проте АТО в Україні ввели у 2014 році не для того, щоби воювати з Росією, а щоби відбитися від російської агресії. Вже 24 лютого 2022 року після повномасштабного нападу Росії Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. За це рішення проголосували 300 народних депутатів. 24 лютого Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. 25 лютого президент Зеленський закликав Путіна сісти за стіл переговорів.
25.02.2022
14:34
Фейк. У проросійських телеграм-каналах поширюють інформацію, що підрозділи Збройних сил України не беруть участі в бойових діях.

У таких повідомленнях йдеться, що жорсткий спротив чинять лише батальйони українських нацистів. Однак це — черговий фейк, адже за офіційними даними, Збройні сили України борються з ворогом на всіх локація. Офіційну інформацію про це можна знайти на сторінках ЗСУ та Міноборони.
25.02.2022
14:12
Маніпуляція. ЗСУ почали українізацію. Про це із претензією на те, що нібито обрали невдалий час, написав народний депутат України від партії ОПЗЖ Вадим Рабінович.

У такий спосіб нардеп відреагував на повідомлення від Верховної Ради про те, що українські військові спілкуються виключно українською. “Шпрехенфюрер Креминь должен быть доволен — это ерунда, что русские в десяти километрах от Киева, главное что солдаты не говорят на "языке агрессора"”, — написав Рабінович.

Насправді повідомлення про мову спілкування військових з’явилося для того, щоби українці могли краще ідентифікувати бійців української армії.
25.02.2022
13:35
Фейк. В Україні тестуватимуть системи оповіщення.

Знову фіксуємо повідомлення у локальних групах в різних частинах України щодо тестових сирен 25 лютого о 13:00. Сирен не було, а місцева влада спростувала те, що таке тестування планувалось. Закликаємо отримувати інформацію лише з офіційних джерел. Сирени лунають, коли необхідно йти в укриття.

25.02.2022
13:30
Фейк. Українські військові давили мирних мешканців технікою.

Проросійські телеграм-канали розповсюджують фейкову інформацію, що українські солдати нібито панікують та переїхали військовою технікою машину мирного мешканця. Разом з цим повідомленням поширюють відео з Оболонського району Києва, на якому бронетехніка окупантів — військовослужбовців ЗС Росії — переїхала авто чоловіка.

25.02.2022
12:53
Фейк.Росія не загрожує цивільному населенню в Україні.

Кремлівські медіа та пропагандисти стверджують, що під час повномасштабного наступу російських військ на українські міста цивільним українцям нібито нічого не загрожує.

Це не так. Зокрема 25 лютого під час ранкової повітряної атаки на Київ один із уламків російської ракети поцілив у два корпуси житлової багатоповерхівки. В результаті російської атаки секції спалахнули і виникли обвалення будинку. За годину після цієї атаки Росія продовжила бомбити спальні райони Києва.

Детальніше

25.02.2022
12:12
Маніпуляція. Проросійський політик Євген Мураєв наполягає, що перемовини з Росією потрібні прямо зараз і в будь-якому випадку.

При цьому він додає, що це буде капітуляція, а не перемовини, оскільки домовлятися про нейтральний статус, виконання Мінських угод та визнання Криму російським потрібно було «вісім років тому». А тепер умови капітуляції будуть жорсткішими. Мураєв і раніше закликав визнати так звані «ДНР» та «ЛНР». Тепер війну Росії проти України він називає «випробуваннями, які потрібно розглядати як можливості».
25.02.2022
Фейк. У фейсбуку масово поширюють відео та фото на яких нібито зображені кадри російського вторгнення в Україну — атак у прямому ефірі, проте як пише Bloomberg, ці кадри фейкові.

За даними Bloomberg, це відео з гри на військову тематику — Arma 3. Під відео Arabic Arma 3 із позначкою «найсвіжіші новини» автор прокоментував, що пряма трансляція була «з кордонів України» та задокументована репортером.

Відео у Facebook, які переглянули понад 110 000 глядачів і опублікували понад 25 000 разів, були вилучені після того, як Bloomberg News звернувся до власника Facebook Meta Platforms Inc. за коментарем.
25.02.2022
11:23
Фейк. У місцевих вайбер-групах ширяться повідомлення, що 25 січня о 13:00 лунатиме сирена.

Сирени лунають тоді, коли є необхідність ховатися в укриття. Будьте пильні й перевіряйте офіційні джерела!
25.02.2022
11:00
Фейк. На Оболоні в Києві висадили десант.

У мережі поширюють інформацію про те, що на Оболоні в Києві висадили десант Росії. Проте радник глави Офісу президента Олексій Арестович заперечив цю інформацію під час чергового брифінгу.

“Зараз розповсюджується дуже багато фейків, що нібито на Оболоні висадили десант, росіяни вже там, тут і так далі — це елементи дезінформації, яка проводиться. Таких повідомлень буде багато. Не вірте їм, користуйтеся лише офіційними джерелами інформації”, — заявив Арестович.

25.02.2022

10:27
Фейк. В анонімних телеграм-каналах та інших месенджерах поширюють інформацію нібито від імені Служби безпеки України.

У повідомленні йдеться, що СБУ вимагає від українців перейти за посиланням аби «пройти перевірку».

У відомстві кажуть, що це посилання, схоже на адресу сайту СБУ, але воно фейкове і не веде на онлайнресурс Служби. “Насправді за посиланням вам запропонують додати новий пристрій до вашого акаунта. Після цього ворог отримує доступ до всієї вашої історії переписки (крім секретних чатів), а також зможе писати від вашого імені”, — повідомили в СБУ та закликали в жодному разі не переходити за посиланням та не сканувати QR-код.
25.02.2022
10:00
Фейк. Проросійські телеграм-канали, зокрема, канал “Сплетница”, поширюють інформацію про те, що Володимир Зеленський нібито обманював українців і армію до останнього дня й заборонив ЗМІ публікувати реальну картинку того, що відбувається.

“Через два-три дня все мы удивимся, как наша страна оказалась в такой ситуации, а все просто Квартал решил веселиться и врать до конца!”, — йдеться у повідомленні.

Це — неправда. Одразу після наступу Росії на Україну президент України підписав указ про введення воєнного стану. 24 лютого Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. Українські медіа оперативно висвітлюють ситуацію, що відбувається в країні та працюють у цілодобовому режимі. Зокрема, зранку 25 лютого більшість українських телеканалів транслюють інформаційні марафони.
25.02.2022
Маніпуляція. Телеграм-канали поширювали відеозвернення нібито колишнього члена Національного корпусу, який говорить, що «побратими склали зброю» і поширює меседж «готувалися вісім років, а втратили все за дві години».

У пресслужбі Національного корпусу заперечили причетність чоловіка до НК і пояснили, що публічно не заявляли про це, бо вважали за потрібне приділяти цьому увагу.

25.02.2022
9:20
Маніпуляція. Пропагандистка Тетяна Монтян поширює хибну тезу, що, мовляв, «ЗСУ винні у руйнуванні житлових будинків у Києві».

Схожу риторику поширюють й інші російські пропагандисти. Вони заявляють, що українська влада тільки тішиться руйнуванням та жертвам, щоб могти «кричати про варварських путінських карателів».
25.02.2022
8:36
Фішинг. Проти українців почалася фішингова атака. На електронні адреси громадян надходять листи з прикріпленими файлами невизначеного характеру.

Також такі повідомлення можуть надходити у месенджери. У жодному разі не можна переходити за посиланнями чи відкривати вкладені файли.

24.02.2022
23:00
Фейк. Усім потрібно від'єднатися від електромережі о 23:30, бо Україна переходить на іншу енергетичну систему.

На фейсбук-сторінці Національної енергетичної компанії «Укренерго» назвали цю інформацію фейковою та офіційно заявила, що енергосистема працює в нормальному режимі. «Нічого вимикати не потрібно і ніхто нікуди не підключається вночі», — зауважили в компанії. Подібні спростування оприлюднили на сторінках обласних енергетичних компаній.

Детальніше
24.02.2022
22:10
Фейк. Колишній член «Нацкорпусу» закликав українську армію здатися.

Проросійські телеграм-канали 24 лютого поширили відеозвернення чоловіка, який представився «колишнім членом "Національного корпусу"» та закликав українську армію здатися. У пресслужбі партії «Національний корпус» на запитання «Детектора медіа» заперечили будь-яку причетність автора відеозвернення до лав організації.

Детальніше
24.02.2022
19:50
Фейк. Російські ЗМІ поширюють інформацію про те, що Маріуполь під контролем "ДНР".

Проте це неправда. За даними МВС, українські воїни на місцях та захищають кожен метр землі.
24.02.2022
17:23
Фейк. Телефонні дзвінки та повідомлення в месенджерах українців будуть записувати

В українських соцмережах поширюють старий фейк про те, що в Україні «усі пристрої підключені до відомчих систем CDMX» та з 25 лютого нібито будуть записувати телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook. Це старий фейк, який періодично поширюють, щонайменше, з 2017 року. Раніше його публікували лише російською мовою, однак у контексті російського нападу на України — переклали та прив’язали до «обставин в Україні». В інформаційний простір фейк повернули декілька дні тому, однак тоді писали, що нібито прослуховуватимуть жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей.
24.02.2022
17:23
Фейк. Російські та проросійські пропагандистські ЗМі поширюють інформацію про намір етнічних угорців — громадян України, що проживають в Берегівському районі, провести референдум та вийти зі складу України. Також вони начебто планують приєднатися до Угорщини. Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає, що ця інформація не відповідає дійсності.
24.02.2022
17:00
Фейк: Митрополит Онуфрій – в заручниках

Російські пропагандистські медіа, посилаючись на представника Інституту країн СНД Кирила Фролова, розповсюджують фейк, що митрополит Онуфрій (глава УПЦ Московського патріархату) є заручником і саме тому закликав молитися зі українських військових. «Нацисти тримають Блаженнішого митрополита Онуфрія як заручника, він ізольований, відрізаний від інформації та під загрозою фізичного знищення УПЦ змушений робити колаборантські заяви», — розповідає Фролов.

Це — черговий фейк. Уся церква, а не лише митрополіт Онуфрій, молиться за мир в Україні та українських військових. На сайті УПЦ викладена молитва, якою вірян просять молитися, і де згадують українське воїнство. Також ціла низка архієреїв УПЦ в промовах закликають молитися за українських військових.

24.02.2022
16:40
Фейк. Російські танки зайшли у Харків — місто під російським прапором.

Російські та проросійські телеграм-канали поширюють фейкові фото, що по вулицям Харкова пройшлися російські танки, а над Харківською обласною радою нібито вивісили російський прапор. Фото з прапором, зокрема, було зроблена під час проросійських протестів ще в 2014 році. Водночас Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що на об'їзній дорозі Харкова спалили чотири танки окупантів.
24.02.2022
16:20
Фейк. Російські окупанти поширюють інформацію начебто про бажання частини урядовців залишити робочі місця. У Міноборони кажуть, що це дезінформація.

“Я у Києві. Згідно з протоколом безпеки, а також для проведення нагальних нарад, доводиться змінювати місце перебування. Усі заступники міністра оборони працюють по своїм функціональним завданням. У Міністерстві оборони і Генеральному штабі усі на місцях і виконують свої обов’язки”, — заявив міністр оборони.
24.02.2022
15:50
Шахрайство. В інстаграмі поширюють сторіс від компанії Plant A Tree Co нібито зі збором коштів для України.

Як пише НотаЄнота, компанія Plant A Tree Co прикривається хорошою метою висадити 4 млн дерев, але насправді має дуже сумнівну репутацію і використовує чужі інфоприводи задля розкручування своєї сторінки. Українська організація razom.for.ukraine для якої вони нібито збирають кошти, нічого не знає про збір.

24.02.2022
15:02
Фейк: помічені російські штурмовики Су-25 в небі над Полтавою.

Виконувач обов'язків голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін спростував у коментарі виданню “ЗМІСТ”: «Це пропаганда. На території області немає ворожої техніки. Ситуація зараз спокійна».
24.02.2022
14:23
Маніпуляція. Російський пропагандистський ресурс Life.ru пропонує українським користувачам гроші за зйомки того, що відбувається в столиці зараз.

Їх особливо цікавлять черги на заправках, біля магазинів, банкоматів, аби показати паніку в країні, а також думки людей про те, що відбувається.
24.02.2022
14:23
Фейк. Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що із Києва втік президент Володимир Зеленський.

За офіційними даними, Зеленський перебуває в Україні та постійно веде перемовини зі світовими лідерами.

24.02.2022
13:45
Фейк. В’їзди та виїзди з Києва закрили, а рух транспорту та авто обмежили.

Цю інформацію спростував перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник. Він запевнив, що метрополітен працює у звичному режимі, як і наземний громадський транспорт

24.02.2022
13:38
Невідомі, що називають себе «журналістами ДНР», надіслали в редакцію «Детектора медіа» лист, де пропонують «співпрацю», а також збирають анкетні дані українських журналістів.

«Закликаємо вас до співпраці на рівних, працювати в одному інформаційному ключі. Неупереджено, професійно, відкрито» , — йдеться в листі. Далі пропонується заповнити анкету, куди внести персональні дані, а також відповісти на питання, чи згодні українські журналісти працювати добровільно, чи ні. Також в анкеті є графа «коли можете прибути в Донецьк».

Нагадуємо колегам, що жодних персональних даних невідомим людям передавати не варто (і в мирний час, а під час війни особливо).
24.02.2022
12:39
Маніпуляція. Прокремлівські телеграм-канали пишуть, що готуються атаки на житлові будинки.

Під закликом берегти себе просувають меседж “своїх немає в момент повної заруби”.

24.02.2022
10:20
Фейк. Штаб ООС на Донбасі знищено.
Цю інформацію спростував радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Командування Об’єднаних сил повідомило, що знаходиться на командних пунктах та управляє частинами, а всі військові підрозділи перебувають на своїх позиціях та дають гідну відсіч збройним силам РФ.

Детальніше
24.02.2022
10:01
Маніпуляція. Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що нібито Служба безпеки України запланувала підрив двох підприємств у Маріуполі.
24.02.2022
9:58
Меседж. Фіксуємо численні фейки про те, що українська армія не чинить опору Росії. До прикладу, поширюють фотофейки, де нібито українські міста вже захопила Росія.

Детально про стан справ інформує Генеральний штаб Збройних Сил України. Також щогодинно президент України розповідає про перебіг воєнних дій.
24.02.2022
9:34
Колишній депутат України Олег Царьов пише в своєму телеграмі, що начебто прості українці підтримують вторгнення Росії в Україну.

“Не ожидал такой реакции простых людей Украины. Нас ждали. Все эти долгие 8 лет оккупации. Томились и ждали. Все эти годы нас ждали!!!”. Він також повторює пропагандистську тезу про необхідність денацифікації України, так само як Путін та Пєсков.
24.02.2022
Маніпуляція. Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що Офіс президента нібито дав вказівку «глушити телеграм в Україні».

Жодних заяв від ОПУ щодо цього не було, так само користувачі месенджера не фіксують проблем з його роботою. Водночас меседж про «боротьбу ОПУ проти телеграм-каналів» поширюють в українському сегменті месенджера протягом останніх місяців.
24.02.2022
9:17
Маніпуляція. Кремль використовує своїх проксі в Україні для поширення власних наративів та дезінформації.

Прокремлівський політик, Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива опублікував відеозвернення, де звинувачує Володимира Зеленського у початку війни й закликає скласти повноваження. Кива у своєму відео повторює тези кремлівської пропаганди. Відео активно поширюють телеграм-канали, що мають відношення до так-званих «Л/ЛНР»
24.02.2022
9:00
Фейк. В Україні відключать мобільний зв’язок та інтернет

Цю інформацію заперечує Держспецзв’язку, однак уточнює, що можуть бути перебої зі зв’язком, пов’язані з перевантаженням мереж.

Детальніше
24.02.2022
7:05
Фейк. Російський десант висадився в Одесі, Маріуполі та Харкові

Цю інформацію вже спростував Генеральний штаб Збройних Сил України.

Детальніше
24.02.2022
6:23
Українські військові отримують смс-повідомлення із закликами скласти зброю і не виконувати накази.

У повідомленнях йдеться, що Україною керує «нацистська хунта», тому винні за кровопролиття вони. Військовим обіцяють, що якщо ті складуть зброю, то вони зможуть покинути зону бойових дій і повернутися до своїх сімей.

24.02.20
5:00
Маніпуляція. На сайті Кремля опублікували екстренне звернення Владімірі Путіна до росіян, у якому повідомив про рішення розпочати військову операцію проти України.

Проте виявилось, що відео було записане ще ввечері 21 лютого, у понеділок. Це можна побачити завантаживши відео та перевіривши метадані.

Детальніше
23.02.2022
14:30
Маніпуляція. В українських телеграм-каналах користувачі, що представляються українськими військовими, що перебувають в зоні ООС поширюють інформацію, що нібито їх кинуло керівництво, а воїни кидають зброю й тікають.

Детальніше

23.02.2022
12:30
Фейк. В мережах розповсюджують фото неіснуючих наказів МОН та МОЗ щодо евакуації та мобілізації.

Так, в фейковому наказі МОН вказано, що потрібно підготувати списки всіх студентів від 17 років та забезпечити їхню явку до комісаріатів. В неіснуючому наказі МОЗ пропонують виписати всіх хворих, окрім тяжких, та знищити все обладнання, ке не можна транспортувати. В обох документах йдеться про евакуацію органів влади у Львів. І МОН, і МОЗ спростували існування таких документів.
22.02.2022
17:00
Маніпуляція. Українські військові почали отримувати смс-повідомлення, де російською їх залякують і закликають покидати зону ООС.

21.02.2022
10:17
Фейк. ОБСЄ підтвердила порушення ЗСУ норм міжнародного гуманітарного права

Місія ОБСЄ підтвердила порушення норм гуманітарного права з боку ВСУ. Про це повідомляють російські ЗМІ, зокрема РІА Новости. Насправді, моніторінгова місія ОБСЕ зафіксувала лише, що снаряд 112-мм прилетів з північної сторони в населений пункт Миколаївка Луганської області. В звіті не вказано, що стріляло саме ВСУ, а також немає ні слова про порушення норм міжнародного гуманітарного права

Детальінше
21.02.2022
17:47
Фейк. Українські спецпризначенці атакують кордон Росії, — знищено дві БМП ЗСУ

На відео, яке кремлівські ЗМІ використовують на доказ історії про «прорив української ДРГ», показано не українську військову техніку, а бронетранспортер, який перебуває на озброєнні російської армії.

Детальніше
21.02.2022
Маніпуляція. Відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому Путін разом з міністрами, головами уряду, парламенту та інших держорганів РФ вирішували долю «ЛНР/ДНР». Засідання та заключна промова Путіна були наповнені фейками та маніпуляціями.

Детальний розбір засідання
21.02.2022
16:48
Фейк. Росія знищила українських диверсантів у Ростовській області

Детальніше
21.02.2022
09:50
Фейк. З території України обстріляли прикордонний пункт в Ростовській області

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов та Державна прикордонна служба України вже спростували заяву ФСБ Росії. Прикордонники назвали її відвертою провокацією, вказавши, що росіяни, зокрема, не зазначили точного місця, де це відбулося.

Детальніше

19.02.2022
21:34
21:34
Фейк. Центр стратегічних комунікацій оприлюднив «республіканський темник» із тезами про події на Донбасі для російської пропаганди.


У документі йдеться про те, як російська пропаганда має висвітлювати в медіа «свавілля українських військових» та розповідати про депортацію українців з окупованих територій.


Детальніше
19.02.2022
21:34
Фейк. Фейк. На Луганщині хотіли підірвати залізничний шляхопровід на шляху «евакуації» до Росії

Детальніше
19.02.2022
17:02
Маніпуляція. Російський пропагандист, ведучий телеканалу «Росія 1» Володимир Соловйов повідомив, що в четвер, 17 лютого, затримали нібито підозрюваного в підриві авто «начальника народної міліції ДНР» Дениса Синенкова в окупованому Донецьку. Однак сам вибух стався лише 18 лютого.

Російський пропагандист опублікував цей фейк із посиланням на Перший канал 19 лютого в Twitter, однак сам твіт був написаний раніше й відкладений через сервіс Amplifr.

Детальніше
18.02.2022
18:06
Фейк. «Хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці. Про цей кейс розвідка попереджала ще місяць тому, нагадують у Центрі стратегічних комунікацій та інформбезпеки. Спроби поширення панічних настроїв у повідомленнях російських ЗМІ про хімічні засоби були зафіксовані й у грудні минулого року.

Детальніше
18.02.2022
15:42
Фейк. ЗСУ намагалися підірвати хлор на горлівській фільтрувальній станції.Пропагандисти відновили старий фейк.

Детальніше
18.02.2022
15:08
Маніпуляція. Обидва відеозвернення керівників так званих «ЛНР» та «ДНР» про екстренну евакуацію були записані заздалегідь.

Відеозвернення із закликом негайно евакуюватися було записано за добу до того, як на окупованих територіях почалися вибухи та обстріли, тобто 16 лютого. При цьому Пушилін на відео каже: «Сьогодні, 18 лютого, організований масовий централізований виїзд населення до Росії».

Детальніше
18.02.2022
15:08
Маніпуляція. Екстренна евакуація жителів так званих «ЛНР» та «ДНР» в Росію начебто через «наступ України». Таким чином Кремль намагається підтвердити власні фейки щодо «ЗСУ, які вже нападають». Нібито показуючи, що загроза настільки реально, що необхідно евакуювати цивільне населення.
17.02.2022
Маніпуляція. Фотофейки “жертв українських військових на Донбасі. Пропагандисти відновили старий фейк.

Детальніше
17.02.2022
20:22
Меседж. У продовження фабрикування “доказів”, що ЗСУ нібито обстрілює тимчасово окуповані території, пропагандисти почали говорити про “геноцид жителів республік українськими карателями».

Детальніше
17.02.2022
10:50
Відеофейк. ЗСУ обстріляли житловий будинок у Донецьку. Проте, як вдалося встановити, цей будинок був обстріляний зовсім не ЗСУ, а «спецпризначенцями» так званої «ДНР» під час зйомки постановочного відео про знешкодження «групи українських диверсантів»

Детальніше
17.02.2022
8:08
Фейк. ЗСУ обстріляли дитячий садок. Телеграм-канал «Республиканский Актив», де публікуються новини так званих «ДНР» та «ЛНР» поширив інформацію про те, що українська армія нібито «розбомбила дитячий садок у ЛНР». Зазначається, що мова йде про дитячий садок у Новій Кондрашівці.

Українська влада, а також низка українських та міжнародних організацій спростували інформацію.

Детальніше
Теги по теме
Россия война российская агрессия пропаганда
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны
Владимир Зеленский
Политик
419 упоминаний
Виктор Медведчук
Политик, Бизнесмен
16 упоминаний
Михаил Федоров
Политик, Блогер и эксперт
8 упоминаний
Максим Козицкий
Политик
7 упоминаний
Елена Шуляк
Бизнесмен
4 упоминания
Илья Кива
Политик, Общественный деятель, Чиновник
2 упоминания
Александр Турчинов
Политик, Силовой блок
2 упоминания
Анатолий Федорук
Чиновник
2 упоминания
Валерий Чалый
Политик, Чиновник
1 упоминание
Арсен Аваков
Политик, Силовой блок, Бизнесмен
Сергей Аксенов
Политик
Алексей Арестович
Чиновник, Блогер и эксперт
Сергей Гамалий
Чиновник
Антон Геращенко
Политик, Силовой блок, Блогер и эксперт
Александр Гончаренко
Чиновник
Алексей Данилов
Чиновник
Дмитрий Живицкий
Чиновник
Виктория Кинзбурская
Политик
Ренат Кузьмин
Политик, Чиновник
Дмитрий Кулеба
Политик, Блогер и эксперт
Маркиян Лубкивский
Политик, Чиновник
Татьяна Монтян
Блогер и эксперт
Светлана Онищук
Чиновник
Татьяна Остащенко
Силовой блок
Николай Поворозник
Политик, Чиновник
Денис Пушилин
Политик
Алексей Резников
Политик, Чиновник
Николай Ризак
Чиновник
Владимир Соловьёв
Общественный деятель
Олег Царев
Политик, Чиновник
Анатолий Шарий
Блогер и эксперт