«Батьківщина» та лідери «Слуги народу» не підписали ініціативу про позбавлення мандатів депутатів ОПЗЖ
«Батьківщина» та лідери «Слуги народу» не підписали ініціативу про позбавлення мандатів депутатів ОПЗЖ

«Батьківщина» та лідери «Слуги народу» не підписали ініціативу про позбавлення мандатів депутатів ОПЗЖ

Підпис відмовились поставити також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням до голови Верховної Ради про позбавлення повноважень депутатів, обраних від заборонених проросійських партій, зокрема ОПЗЖ.

Про це повідомив у відповідь на запит «Руху Чесно» ініціатор звернення народний депутат від фракції «Слуга народу» Олег Дунда. Його ініціатива передбачає винесення питання позбавлення мандатів дептутаів, обраних за списками заборонених в Україні проросійських партій, на порядок денний найближчої сесії парламенту.

Станом на 2 січня, звернення зібрало 96 підписів із 150 необхідних, утім збір продовжується. Найбільший відсоток голосів наразі дали фракції «Європейська солідарність» та «Голос».

Відмовилась ставити підписи майже у повному складі фракція «Батьківщина». За словами Дунди, при відмові всі члени фракції пояснювали, що це рішення лідерки фракції Юлії Тимошенко. Єдина членкиня фракції, яка погодилась підписатися після новорічних свят — Альона Шкрум.

Крім того, відмовились підписувати звернення 43 представники фракції «Слуга народу», зокрема голова фракції Давид Арахамія, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Не підписали петицію також голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його заступниця Євгенія Кравчук, голови фінансового та медичного комітетів Данило Гетьманцев та Михайло Радуцький, нардепи Микола Тищенко, Олександр Трухін та інші.

Також відмовився підписувати ініціативу представник «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович. Він вважає звернення «дешевою імітацією» від влади, яка «де-факто створила коаліцію з ОПЗЖ і за допомогою їхніх голосів протягує корупційні закони». Він додав, що «Конституція дає підстави для позбавлення мандату нардепів, і звернення не змінять цей перелік», а «щоб внести будь-яке питання на пленарне засідання, достатньо голосу представника монобільшості на погоджувальній раді».

Раніше «Рух Чесно» заявляв про потребу позбавити депутатських мандатів експредставників заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ».

Лідерка «Руху Чесно» Віта Думанська зауважувала, що саме депутати, обрані від ОПЗЖ, дають часом вирішальні голоси для прийняття «скандальних рішень» у Верховній Раді. Так, Нестор ШуфричОлександр Качний та Володимир Кальцев підтримали законопроєкт 5655 про містобудівну «реформу», авторкою якого є голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. «Без фігурантів Реєстру держзрадників скандальний проєкт, який не врахував всі антикорупційні зауваження НАЗК, не протягнули б через сесійну залу», – пише Думанська.

2 грудня президент Володимир Зеленський передав на розгляд голові Верховної Ради петицію про позбавлення мандата всіх депутатів колишньої «ОПЗЖ» у Верховній Раді, яку подав народний депутат Олексій Гончаренко. Президент у відповідь на петицію нагадав, що за законодавством рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається за поданням профільного комітету більшістю від конституційного складу ВР.

Як повідомляв «ДМ», ще 15 березня Верховна Рада позбавила мандату підозрюваного у держзраді  Іллю Киву, який зараз переховується в Росії. Тоді до парламенту надійшла його заява про добровільне складання повноважень.

3 листопада Верховна Рада позбавила мандату нардепа Вадима Рабіновича.

30 листопада народна депутатка від забороненої «ОПЗЖ» Юлія Льовочкіна, сестра співвласника «Inter Media Group» Сергія Льовочкіна, вирішила добровільно скласти повноваження.

При цьому мандат народного депутата ще досі має один з лідерів «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, якого 21 вересня Україна передала Росії в обмін на 200 українських військовополонених, зокрема захисників Маріуполя.

Утім, як повідомили в апараті ВРУ, підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук не отримує заробітну платню в парламенті з січня поточного року.

Нагадаємо, 14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

20 червня суд заборонив діяльність партії «ОПЗЖ». Причиною заборонив у СБУ назвали:

  • причетність провідних функціонерів «ОПЗЖ» до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі;
  • поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України;
  • пропаганду війни та насильства з боку представників «ОПЗЖ».

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого зі її складу почали виходити депутати. Повідомляли, що заяви на вихід з фракції написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова та Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир».

Попри заборону діяльності партії, за підрахунками руху «Чесно», станом на жовтень 2022 року близько половини складу депутатської групи «Платформа за життя та мир» все ще займали керівні посади у комітетах Верховної Ради. Зокрема, член групи Нестор Шуфрич досі є головою парламентського комітету свободи слова. 14 листопада рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету.

Ілюстрація: «Рух Чесно»

Теги по теме
Верховная Рада Слуга народу Оппозиционная платформа - За жизнь Давид Арахамия Юлия Тимошенко
Источник материала
Поделиться сюжетом