Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня
Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня

Висвітлення основних тем тижня, представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях, прояви політичного піару та російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні.

Телемарафон «Єдині новини» стартував 24 лютого 2022 року. «Детектор медіа» почав моніторити телемарафон 21 березня того ж року за такою методологією. У січні цього року «Детектор медіа» уточнив і доповнив цю методологію, відповідно до зауважень і побажань від редакцій учасників телемарафону. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа».

З березня 2022 до вересня 2024 року у фокусі уваги моніторингу були фіксація й аналіз ефірних сіток різних каналів, основний контент, який продукували редакції (сюжети, прямі ввімкнення, гостьові студії), порушення стандартів інформаційної журналістики учасниками телемарафону, прояви політичного піару, представлення в ефірі різних парламентських фракцій і депутатських груп, російські наративи й токсичні медійні персонажі в ефірі марафону, замовчані телемарафоном події та теми.

З жовтня 2024 року моніторинг телемарафону змінив формат. Тепер його основу становить аналіз висвітлення головних суспільно важливих тем у марафоні та для порівняння — на Першому каналі Суспільного. Відстежується висвітлення учасниками телемарафону головних тем кожного дня й тижня, представлення народних депутатів різних фракцій/депгруп в ефірі каналів як і раніше, прояви політичного піару в формі сюжету або ж гостьової студії, наявність токсичних медіаперсонажів і російських наративів. Детальніше про новий формат моніторингів читайте тут.

21 травня 2024 року Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і вирушив у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюватиметься так само як і раніше. Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається тією ж самою.

Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень — вересень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

1. Висвітлення основних тем тижня

7 жовтня (понеділок)

У марафоні були слоти каналів «Рада» (ранок), «1+1» (день), ICTV та СТБ (вечір).

17 поранених унаслідок бомбардування Херсона ворожими КАБами

Телемарафон:

На каналі «Рада» були лише усні повідомлення в новинах. На «1+1» був репортажний сюжет, у гостьовій студії про наслідки говорили з головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним. В ефірі ICTV та СТБ був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного:

У новинах були усні повідомлення з відео з телеграм-каналу Херсонської ОВА. У гостьовій студії говорили з речником Херсонської ОВА Олександром Толоконніковим.

Один загиблий і 7 поранених внаслідок ворожого обстрілу Слов’янська

Телемарафон:

На каналі «Рада» про подію не згадували. В ефірі «1+1» були усні згадки в блоці про наслідки обстрілів різних населених пунктів. Як і завжди, без посилань на джерела. В ефірі ICTV та СТБ було БЗ.

Перший канал Суспільного:

У новинах було БЗ.

Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

У марафоні в ефірі каналу «Рада» у новинах був репортажний сюжет про роботу військових водіїв на Покровському напрямку фронту і традиційне добове зведення Генштабу від речника Дмитра Лиховія. Попри те, що в гостьових студіях було мінімум 5 військових, події на фронті з ними не обговорювали, а супроводжували розмовами збори й вимучено говорили (вкотре і вкотре) про те, навіщо бійцям на фронті потрібні дрони, РЕБи, засоби зв’язку, автівки тощо. Ніби це і без того не зрозуміло. Тобто на каналі просто забули про функцію інформування. В ефірі каналу «1+1» про події на фронті були лише усні повідомлення і традиційні БЗ у новинах («перекриті» випадковим відео бойових дій, взятого з телеграм-каналів різних підрозділів ЗСУ або ж з архіву). В ефірі каналів ICTV та СТБ було пряме ввімкнення кореспондентки з Донеччини, але невідомо, звідки саме (ведуча у підводці казала «…на Донеччині, саме там працює наша кореспондентка»), а в самому ввімкненні згадували Покровськ, Краматорськ, Костянтинівку, Селидове, Курахове, Мирноград, тобто загалом було таке «оглядове» ввімкнення, з невідомих джерел інформації, «проілюстроване» відео бригади «Лють» і відео з телеграм-каналів інших підрозділів ЗСУ. Був репортажний сюжет про ситуацію на Покровському напрямку. У гостьових студіях говорили про бої на Торецькому, Краматорському і Сіверському напрямках з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою, про бої на Покровському напрямку — з офіцером 15-ї бригади оперативного призначення «Карадаг» НГУ Олександром Рясним, про Лиманський напрямок — із речником 60-ї ОМБР Максимом, про Харківський напрямок в районі Борової — з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади десантно-штурмових військ Віктором Петровичем.

Перший канал Суспільного:

У новинах були лише короткі повідомлення. У гостьових студіях говорили про ситуацію на Харківському напрямку з командиром зведеного підрозділу 153-ї ОМБР Назарієм Кішаком, про ситуацію на Сіверському напрямку — з сержантом 10-ї гірськоштурмової бригади «Едельвейс» Степаном Барною, про Харківський напрямок — із начальником відділення планування 13-ї бригади оперативного призначення НГУ «Хартія» Антоном Баєвим, про ситуацію на Сіверському, Краматорському та Торецькому напрямках — з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою, про ситуацію під Торецьком також говорили з головою Торецької МВА Василем Чинчиком, про ситуацію на Запорізькому напрямку — з командиром батальйону 31-ї мехбригади на позивний «Ріддік», про ситуацію на Курахівському напрямку — з представником 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади Орестом Дрималовським, про ситуацію в Курській області — з командиром роти ударних БПЛА 92-ї ОШБ імені Кошового отамана Івана Сірка Андрієм на позивний «Дід». Крім того, говорили з експертами: про ситуацію на Покровському напрямку — з Сергієм Грабським (неповно представленим лише як «військовий експерт»), загалом про оцінки ситуації на фронті — з головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком, про ситуацію на Донеччині й на Курщині, а також про окупацію Красногорівки говорили з засновником проєкту «DeepState» Русланом Микулою. Загалом про те, що росіяни окупували Красногорівку, чітко артикулювали лише в ефірі Суспільного мовника.

Загалом за тематикою бойових дій на фронті, як видно з цього переліку, цього дня в марафоні активно стежили лише канали ICTV з СТБ, канал «1+1» по суті цього дня ігнорував головну тематику війни. Але значно ретельнішими за телемарафон були на Першому каналі Суспільного.

Відбита ППО ранкова атака ворожими «Кинджалами» по Києву, без загиблих і поранених, падіння уламків у Києві

Телемарафон:

В ефірі каналу «Рада» робили два прямих ввімкнення з місця падіння уламків у Солом’янському районі столиці. Говорили з речником Київської МВА Михайлом Шамановим. В ефірі «1+1» так само говорили з Шамановим, а також з експертом Денисом Поповичем (неповно представленим лише як «військовий оглядач»). В ефірі ICTV та СТБ подію не згадували.

Перший канал Суспільного:

Крім усних повідомлень у новинах, говорили з речником Київської МВА Михайлом Шамановим.

Обрання запобіжного заходу Тетяні Крупі з Хмельницької МСЕК

Телемарафон:

В ефірі каналу «Рада» подію не згадували. В ефірі «1+1» робили пряме ввімкнення з суду про підсумкове рішення. Не було балансу думок, слово надавали лише прокурору Івану Пелівану. Так само незбалансовано повідомляли про подію і в ефірі ICTV та СТБ, де обмежилися коротким БЗ.

Перший канал Суспільного:

Робили пряме ввімкнення з суду після обрання запобіжного заходу. У гостьових студіях подію і загальну тему обговорювали з головою правління ГО «Антикорупційний штаб» і заступником голови Громадської ради при НАЗК Сергієм Миткаликом, а також з «антикорупційним активістом» (таким було представлення) Олегом Симорозом. Крім того, був сюжет про те, як працює Хмельницька МСЕК після затримання її очільниці.

Нардеп-утікач Артем Дмитрук взяв онлайнову участь у голосуванні Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності

Телемарафон:

У ефірах каналів «Рада» і «1+1» тему не згадували. В ефірі ICTV та СТБ було БЗ («перекрите» архівним відео депутата).

Перший канал Суспільного:

Було усне повідомлення з посиланням на фейсбук-сторінку очільниці громадської ініціативи «Голка» Ірини Федорів, Також у повідомленні було сказано, що вона скерувала інформаційний запит до керівників силовиків, що були присутні на засіданні Комітету, чому ті не поцікавилися, як саме Дмитрук утік з України (у телемарафоні про цей запит, звісно ж, не повідомляли).

Теми / події, які не згадувалися в ефірі телемарафону, але згадувалися в ефірі Першого каналу Суспільного:

Про нові функції застосунку «Резерв+»

Говорили з заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко.

Мітинг родичів бійців 123 бригади ТрО в Миколаєві, вимоги або вивести бригаду з Донбасу, або забезпечити необхідною зброєю

Робили БЗ+СХ і записали телефоном «хрипушку» пресофіцера 123-ї бригади Руслана Голосного.

В апараті Верховної Ради обмежили користування телеграмом за рекомендацією РНБО

Обговорювали з експертом з кібербезпеки Костянтином Корсунцем.

8 жовтня (вівторок)

У марафоні були слоти каналів «Інтер» (ранок), «Рада» (день), «Ми — Україна» (вечір)

2 загиблих і 35 поранених унаслідок ворожих ракетної атаки й бомбардування КАБами

Телемарафон:

У новинах на каналі «Рада» повідомляли про це усно з посиланнями на голову ОВА Синєгубова та міського голову Ігоря Терехова. У гостьовій студії говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим. У ефірі каналу «Ми — Україна» в перших двох випусках новин (о 18-й і 19-й) повідомляли усно і плутано — про дві події в одному повідомленні. При цьому «посилання» на джерело було «вже знаємо». У підсумковому випуску о 20-й був репортажний сюжет з місця влучання КАБа на Салтівці. У гостьовій студії говорили з директором департаменту надзвичайних ситуацій Харківської міськради Богданом Гладких.

Перший канал Суспільного:

У денних випусках новин були усні повідомлення з посиланнями на голову Харківської ОВА Олега Синєгубова та на телеграм-канал міського голови Ігоря Терехова. У випуску о 19-й був синхрон Синєгубова, а в підсумковому випуску новин — пряме ввімкнення кореспондентки з Харкова, в наступних випусках — її репортажний сюжет. У гостьових студіях говорили з речником Харківської облпрокуратури Дмитром Чубенком і з головою Харківської РВА Володимиром Усовим.

Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет за зведеннями Генштабу та з переважно випадковим відео бойових дій із телеграм-каналів підрозділів ЗСУ. У новинах о 8-й було традиційне добове зведення Генштабу від речника Дмитра Лиховія. В гостьових студіях говорили про ситуацію на Авдіївсько-Покровському напрямку з військовослужбовцем ЗСУ (так його представили) Сергієм Волковим. Ситуацію на різних напрямках обговорювали з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем (Покровський, Курахівський, Торецький напрямки та значення втрати Вугледара). В ефірі каналу «Рада» в новинах усно подавали зведення від Генштабу. В гостьових студіях про ситуацію на Харківському напрямку говорили з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим, про ситуацію на Курщині — з офіцером підрозділу «Нахтігаль» у складі 413 батальйону «Рейд» Сергієм Пруцьких. Інші розмови з військовими були або про збори на РЕБи та дрони, або ж в ефірі каналу цього дня було багато гостей із ГУР і з НГУ, з якими ведуча обговорювала вдалі операції з минулого. В новинах каналу «Ми — Україна» подавали усно зведення Генштабу під динамічну мапу або під набір випадкового відео якихось бойових дій, узятого з телеграм-каналів підрозділів ЗСУ. Був також оглядовий сюжет, у якому значну частину займали «експертні» думки авторки. В гостьових студіях говорили про Харківський напрямок з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим, про ситуацію під Роботиним — із речником Сил оборони Півдня Владом Волошиним, про Донецький напрямок — з офіцером 1 окремого загону Центру спецпризначення «Омега» на позивний «Самурай». З речником Нацгвардії України Русланом Музичуком говорили про ситуацію на Сумському, Покровському і Торецькому напрямках.

Перший канал Суспільного:

Був оглядовий сюжет про втрату Вугледара, ситуацію на Курахівському, Покровському і Лимано-Куп’янському напрямках. З речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим говорили про ситуацію на Харківському напрямку, з речником Нацгвардії Русланом Музичуком — про ситуацію під Торецьком і на Покровському напрямку, з пресофіцером 3-ї ОШБ Олександром Бородіним — про бої під Вовчанськом на Харківському напрямку. Харківський напрямок обговорювали і з командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОМБР Юрієм Федоренком. З головою МВА Часового Яру Сергієм Чаусом говорили про ситуацію в прифронтовому місті. Експертне обговорення про захоплення ворогом сіл Желанне Перше і Стельмахівка на Покровському напрямку, ситуації під Торецьком і ситуації в Курській області було зі співзасновником проєкту Deep State Русланом Микулою і з Денисом Поповичем (представленим лише як «військовий оглядач») торкалися тем ситуації під Торецьком і під Часовим Яром. (Принагідно, і Суспільний мовник, і марафонці постійно подають пана Поповича як воєнного експерта, хоча за великим рахунком він журналіст, просто спеціалізується на воєнній тематиці).

Суд продовжив арешт В’ячеслава Зінченка, підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Телемарафон:

На каналі «Рада» було БЗ. На каналі «Ми — Україна» — БЗ+СХ. При цьому дали слово лише адвокату, прокурору не давали.

Перший канал Суспільного:

На Першому каналі Суспільного теж було БЗ+СХ, але давали синхрони й прокурора Дмитра Петльованого, й адвоката Ігоря Сулими.

Польські фермери готуються блокувати рух на кордоні з Україною

Телемарафон:

В ефірі каналу «Ми — Україна» було просто БЗ, «перекрите» архівним відео попередніх блокувань.

Перший канал Суспільного:

Повідомляли новину усно з посиланням на телеграм-канал Держмитслужби. У гостьовій студії обговорювали тему з віцепрезидентом Асоціації міжнародних перевізників Володимиром Баліним.

Теми / події, які не згадували в ефірі телемарафону, але згадували в ефірі Першого каналу Суспільного:

Про постачання у військо непридатної для вживання тушкованої свинини розповіли журналісти видання «NGL.media»

У гостьовій студії говорили з авторкою розслідування Єлизаветою Чип і з заступницею голови Громадської антикорупційної ради при Міноборони Анастасією Шубою. Не дотримали балансу думок: слід було звертатися до відповідального за ці закупівлі Державного оператора тилу або ж озвучити в ефірі пропозицію прокоментувати.

Генпрокурор Костін звільнив свого ексзаступника Вербицького, якого підозрюють у незаконному збагаченні

Наводили синхрон Костіна (уривок із великого записаного каналом інтерв’ю).

Не повідомляли ні в марафоні, ні в ефірі Першого каналу Суспільного:

Підрядник із фортифікації Покровського напрямку повідомив, що зупинив роботи через тиск поліції

9 жовтня (середа)

У марафоні були слоти каналів «1+1» (ранок), ICTV та СТБ (день), «Рада» (вечір)

Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

На каналі «1+1» крім усних повідомлень (традиційно під випадкове відео бойових дій) було традиційне ввімкнення речника Дмитра Лиховія з добовим зведенням і як завжди «ілюстрували» його архівним відео абияких бойових дій ще й із неправдивим титром «наживо» на цьому відео. Крім того, робили два прямих ввімкнення про бої в Курській області (щоправда, традиційно невідповідно «перекривали» відео і знов-таки позначали його титром «наживо). У цих ввімкненнях були синхрони заступника командира танкового батальйону Ігоря Плаксієнка та представника комендатури ЗСУ на Курщині Олексія Дмитрашківського. В ефірі каналу була традиційно ґрунтовна рубрика «Оперативний черговий», у якій був оглядовий сюжет про бої на Курахівському напрямку, говорили про бої за Торецьк із пресофіцером 28-ї ОМБР Євгенієм Алхімовим, про бої на Покровському напрямку — з військовослужбовцем 68-ї окремої єгерської бригади на позивний «Фізик», про бої на Запорізькому напрямку — з військовослужбовцем 119-ї бригади ТрО Чернігова Сергієм Михайлюком. Обговорювали ситуацію під Торецьком, на Покровському і Курахівському напрямках із воєнним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком. В ефірі каналів ICTV та СТБ зведення Генштабу подавали спочатку усно, згодом — під якісну динамічну мапу. Зробили репортаж про бої під Торецьком і Нью-Йорком. У гостьових студіях говорили з начальником відділу комунікацій 10-ї ОГШБР Богданом Флюнтом — про Сіверський напрямок, із речником Сил оборони півдня Владиславом Волошиним — про Запорізький напрямок, із головним сержантом 4-го загону 21-ї окремої єгерської бригади ДШВ Андрієм Крижанівським і з військовослужбовцем 57-ї ОМПБР на позивний «Історик» — про бої під Вовчанськом. В ефірі каналу «Рада» обмежилися лише короткими усними повідомленнями.

Перший канал Суспільного:

У новинах були усні повідомлення з посиланнями на зведення Генштабу у фейсбуці. У гостьових студіях говорили з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою про бої у Торецьку, під Часовим Яром і на Сіверському напрямку. З речником бригади «Гарт» Держприкордонслужби Олександром Даниленком говорили про бої на Вовчанському напрямку, з речником 33-ї ОМБР Назаром Войтенковим — про Курахівський напрямок, із речником ОТУВ «Сіверськ» Вадимом Мисником — про Сіверський напрямок, із заступником командира батальйону ударних БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБ Олесем Маляревичем — про Харківський напрямок. Експертні обговорення були з заступником начальника Генштабу ЗСУ в 2006—2010 роках Ігорем Романенком — про ситуацію в Торецьку і на Покровському напрямку, з майором запасу НГУ і ветераном російсько-української війни Олексієм Гетьманом — про Покровський і Курахівський напрямки, Торецьк і Курську область.

5 поранених, пошкоджена 9-поверхівка в Чорноморську на Одещині внаслідок атаки ворожих БПЛА

Телемарафон:

На каналі «1+1» робили з Чорноморська репортажний сюжет і пряме ввімкнення. В ефірі ICTV та СТБ так само робили пряме ввімкнення і репортажний сюжет. В ефірі каналу «Рада» був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного:

Протягом дня робили БЗ+СХ, о 17-й годині — репортажний сюжет.

Вибухи на арсеналі в Брянській області

Телемарафон:

На каналі «1+1» було БЗ з відео з російських телеграм-каналів «Приграничье Брянск», «big_bang_media» та з «посиланнями» «російські телеграм-канали пишуть». Так само в ефірі ICTV та СТБ повторювали БЗ з відео з російських телеграм-каналів «Приграничье Брянск», «Подслушано Брянск», «ВЧК-ОГПУ», «supernova_plus», «Astra» і з «посиланнями» «місцеві у своїх пабліках писали», «повідомляли місцеві жителі», а також із «посиланнями» на ворожі Міноборони й МНС. Про склад боєприпасів казали з посиланням на керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка. У більш пізніх версіях повідомлень посилалися на Генштаб (без уточнень контексту). Зрештою все це зібрали в оглядовий сюжет, де «посилання» були на Міноборони й МНС ворога, а також «місцеві почали традиційно бідкатися», «місцеві в пабліках писали», «як з’ясувалося». На каналі «Рада» робили усні повідомлення на мапі, спочатку без посилань, згодом з узагальненим «посиланням» на Генштаб.

Перший канал Суспільного:

У ранкових випусках робили БЗ з відео з російського телеграм-каналу «Приграничье Брянск» з «посиланням» «повідомляють російські пропагандистські телеграм-канали». Про характер боєзапасів казали з «посиланням» на телеграм-канал керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка. У більш пізніх версіях повідомлень посилалися на Генштаб. У гостьових студіях обговорювали значення події для фронту з речником Української добровольчої армії «Південь» Сергієм Братчуком і з майором запасу і ветераном Олексієм Гетьманом.

ВР заборонила мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком 18—25 років

Телемарафон:

У ефірі каналів ICTV та СТБ обмежилися БЗ, «перекритим» абияким архівним відео. На «Раді» було повідомлення у бюлетені «Парламентський день», а в гостьовій студії тему обговорили з заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим.

Перший канал Суспільного:

Спочатку повідомляли про рішення ВР усно з посиланням на парламентську кореспондентку каналу. У підсумковому випуску новин зробили сюжет. У гостьових студіях тему обговорювали з членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Олександром Федієнком і з юристом Юрієм Танасійчуком, який консультує військових і їхні родини (так було у представленні).

ДБР затримало військового Сергія Гнезділова, який публічно пішов у СЗЧ

Телемарафон:

Не повідомляли в денному ефірі ICTV та СТБ. На каналі «Рада» було БЗ на скриншотах. При цьому було порушено баланс думок (не представлена позиція Гнезділова чи його захисту) й повноту інформації (недостатній бекграунд).

Перший канал Суспільного:

У денних випусках були усні повідомлення з синхронами речниці ДБР Ольги Чиканової з доволі розлогим бекграундом). У підсумковому випуску зробили сюжет.

Верховна Рада частково проголосувала за дискусійні назви міст Южне і Южноукраїнськ

Телемарафон:

У телемарафоні про це згадували лише на каналі «Рада» в бюлетені «Парламентський день».

Перший канал Суспільного:

Рішення парламенту обговорили з народним депутатом Романом Лозинським (фракцію не згадували) та з заступником голови Українського інституту національної пам’яті Володимиром Філіщаком.

Перенесення «Рамштайну» через скасування поїздки президента США Байдена

Телемарафон:

В ефірі «1+1» робили БЗ на архівному відео. В гостьових студіях тему обговорили з директором Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з політичним експертом (недостатнє представлення) Максимом Джигуном. В ефірі ICTV та СТБ повідомляли в БЗ, «перекритому» архівним відео. На каналі «Рада» так само робили БЗ на архівному відео, з «посиланням» «у ЗМІ з посиланням на джерела вже шириться інформація». У гостьовій студії обговорили тему з головою української делегації в ПА НАТО Єгором Чернєвим. Дивно, але традиційно велика гостьова студія з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком обійшлася взагалі без обговорення ключових тем цього дня, говорили лише на теми «великої геополітики».

Перший канал Суспільного:

В ефірі Першого каналу Суспільного робили два прямі ввімкнення кореспондента «Голосу Америки» з Вашингтона. У гостьових студіях обговорювали тему з заступницею голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенією Кравчук, а також із численними експертами: головою Служби зовнішньої розвідки у 2005—2010 роках Миколою Маломужем, заступником начальника Генштабу ЗСУ у 2006—2010 роках Ігорем Романенком, головою Центру аналізу і стратегій Ігорем Чаленком, директором Центру міжнародних досліджень Володимиром Дубовиком і з політичним експертом Андрієм Городницьким.

Саміт «Україна — Південно-Східна Європа» у Хорватії

Телемарафон:

В ефірі каналів ICTV та СТБ робили БЗ у новинах і пряму трансляцію вступних слів прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича і президента Володимира Зеленського. На каналі «Рада» був оглядовий сюжет у підсумковому випуску новин. У гостьовій студії говорили з народним депутатом Єгором Чернєвим. І робили пряму трансляцію пресконференції президента Володимира Зеленського і прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича.

Перший канал Суспільного:

У новинах робили БЗ, наводили фрагмент виступу президента Володимира Зеленського на саміті. Робили пряму трансляцію пресконференції президента Володимира Зеленського і прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича. В студії обговорювали подію з експертом Городницьким.

Теми / події, які не згадувалися в ефірі телемарафону, але згадувалися в ефірі Першого каналу Суспільного

Редакція «Української правди» заявила про системний тиск із боку Офісу президента

Було усне повідомлення в новинах зі словами «Суспільне звернулося за коментарями в Офіс президента». Щоправда, в наступному ефірі до теми не поверталися.

Акція родичів військовополонених нацгвардійців у Києві

На каналі робили пряме ввімкнення з акції.

Bloomberg: Зеленський може пом’якшити позицію щодо плану завершення війни

В ефірі каналу тему обговорили з директором Центру міжнародних досліджень Володимиром Дубовиком і з політичним експертом, доктором філософії Андрієм Городницьким.

Уряд призупинив процедуру бронювання через обурення президента великою кількістю заброньованих

В ефірі каналу обговорювали подію з тим же експертом Городницьким.

Державний оператор тилу почав приховувати ціни й постачальників харчів для Збройних Сил

Обговорили тему з журналістом-розслідувачем проєкту «Наші гроші» Юрієм Ніколовим.

Рада ЄС домовилася про 35 млрд євро для України в рамках кредиту G7 із залученням російських активів

Повідомляли усно.

Не повідомляли ні в марафоні, ні в ефірі Першого каналу Суспільного:

Уряд оновив правила доставлення повісток поштою

Мер Дніпра Філатов після смерті заступника заявив про тиск із боку правоохоронців

10 жовтня (четвер)

У марафоні були слоти каналів «Ми — Україна» (ранок) і «Інтер» (день і вечір)

Верховна Рада ухвалила закон про підвищення податків

Телемарафон:

У ранковому слоті канал «Ми — Україна» взагалі не згадував про розгляд парламентом законопроєкту в другому читанні, хоча слот був до 12-ї, а ухвалили закон близько 11-ї. В ефірі каналу «Інтер» уперше згадали про цю ключову новину дня аж на початку гостьової студії о 15:15 («надзвичайна» оперативність, що тут скажеш). У новинах про це і далі довго не згадували. Аж о 18-й робили пряме ввімкнення (в якому було дуже багато суб’єктивних оцінок журналістки на кшталт «під куполом Верховної Ради було дійсно гаряче», «дискусій було чимало», «і це не дивно», «палкі дискусії» тощо. І з «посиланнями» «у податковому комітеті нам зазначили». У ході ввімкнення були синхрони лише представників владної політсили — спікера Руслана Стефанчука і народних депутатів Данила Гетманцева й Ольги Василевської-Смаглюк. Згодом усе те ж саме оформили у вигляді сюжету. Висновки були й далі, в усних повідомленнях, наприклад: «Новий закон покликаний хоча би частково віднайти додаткові кошти на фінансування армії». У гостьовій студії про тему говорили лише зі членкинею Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ольгою Василевською-Смаглюк. Яка говорила радше про політичні сенси й оцінки, але крім того розповідала про постійні розмови владної фракції щодо підвищення ПДВ, щодо реформи митниці (як на мене, це маніпулятивний момент — узяти на озброєння те, про що постійно насправді говорить не влада, а опозиція й експертне середовище). У бюлетені телеканалу «Рада» «Парламентський день» (який вийшов в ефірі «Інтера») було коротке повідомлення з переліком основних позицій ухваленого закону і з синхронами спікера Руслана Стефанчука, депутатів Ніни Южаніної та Данила Гетманцева. При цьому в синхронах не було жодних аргументацій, натомість було грубо порушено стандарт балансу думок за рахунок політичної оцінки дій опозиції в синхроні пана Гетманцева (сама наявність синхрону представниці «Європейської солідарності» Южаніної радше імітувала баланс думок, про це — у розділі проявів політичного піару). Натомість у самому повідомленні була оцінка («Верховна Рада ухвалила історичне підвищення податків на період війни») і недостовірне «посилання» («за підрахунками нардепів»).

Перший канал Суспільного:

До ухвали закону в новинах були анонсові усні повідомлення. У гостьовій студії обговорювали можливі новели з членом Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрієм Ніколаєнком. Згодом було пряме ввімкнення за підсумками голосування, під час якого був синхрон народного депутата від «ЄС» Петра Порошенка, що закон обходить тіньовий бізнес і що необхідна реформа митниці та з синхронами нардепів від «Слуги народу» Ольги Василевської-Смаглюк і Данила Гетманцева. Згодом у новинах це оформили як сюжет. Крім того, був оглядовий сюжет новел закону з експертними синхронами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, керівника аналітичного напрямку мережі ANTS Іллі Несходовського, інвестбанкіра Сергія Фурси та представника бізнесу — президента логістичної компанії Ігоря Гуменного. У гостьових студіях спершу наводили синхронами думки народних депутатів Олексія Гончаренка і Данила Гетманцева. Крім того, у денному слоті говорили з членкинею Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ніною Южаніною (фракція «ЄС»), до розмови запрошували й представників «Слуг народу», але ті «на час нашого ефіру не могли визначитися зі спікером». Згодом таки визначилися і в гостьовій студії у вечірньому слоті одночасно були і представник «Слуги народу» Володимир Крейденко, і представник фракції «Європейська солідарність» Олег Синютка. Широким також було й експертне обговорення нового закону в студії каналу. Говорили з доктором економічних наук і координатором розробки Національної економічної стратегії Андрієм Длігачем, провідною науковою співробітницею Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександрою Батлієвою, з першим віцепрезидентом Торгово-промислової палати Михайлом Непраном. І з представниками бізнесу — співзасновником рекрутингової агенції Сергієм Марченком, менеджеркою податкового комітету Європейської бізнес-асоціації Наталією Артемчук, виконавчою директоркою спілки «Дія City United» (тут було недостатнє представлення, це об’єднання продуктових технологічних компаній) Наталією Микольською.

Відтак, глядачі телемарафону, на відміну від глядачів Першого каналу Суспільного, так і не почули критики закону за незіставність поповнення бюджету з ударом по економіці, за незаконність введення податку заднім числом (за Податковим кодексом — зміни вносяться до 1 липня, набувають чинності з 1 січня наступного року). І не почули фахових експертних оцінок: що ухвала закону збільшить тінізацію зарплат, призведе до закриття бізнесів і скорочення робочих місць, не дасть тих доходів до бюджету, які прогнозують Мінфін і народні депутати від влади, а запровадження податків заднім числом негативно позначиться на інвестиційному кліматі тощо.

Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

У ефірі каналу «Ми — Україна» ситуацію на фронті повідомляли під динамічну мапу. У випуску новин о 8-й ранку було традиційне зведення від речника Генштабу Дмитра Лиховія. У гостьових студіях говорили лише про бої під Вовчанськом на Харківському напрямку з речником бригади «Хартія» Володимиром Дегтярьовим. З іншими трьома військовими говорили про збори на РЕБи й дрони, обговорювали більш загальні теми (як-от про те, як людям перевіряти інформацію про події на фронті, або ж про рекрутинг). В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої між Торецьком і Часовим Яром і оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Усні зведення Генштабу доповнювали синхроном Лиховія. У гостьових студіях говорили з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою — про бої за Часів Яр і на Торецькому напрямку, з начштабу 4-ї прикордонної комендатури швидкого реагування бригади «Помста» Максимом Вичавкою — про Куп’янський напрямок. З експертом Олександром Коваленком (військово-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив») обговорювали наслідки взяття ворогом Вугледара, ситуацію на Курахівському та Покровському напрямках. З головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком говорили про ситуацію на Курахівському і Торецькому напрямках.

Перший канал Суспільного:

У новинах були лише усні повідомлення. В гостьових студіях говорили про Запорізький напрямок, зокрема про ситуацію під Роботиним говорили з речником Сил оборони півдня Владиславом Волошиним, про ситуацію на півночі Сумщини — з речником ОТУВ «Сіверськ» Вадимом Мисником, про бої за Часів Яр — із представником пресслужби 24-ї ОМБР Іваном Петричаком, з речницею ОТУВ «Луганськ» Бобовніковою обговорювали ситуацію на Торецькому, Краматорському та Сіверському напрямках і під Часовим Яром, про Харківський напрямок говорили з командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком, про Покровський напрямок і Курську операцію — з військовослужбовцем і експертом з питань нацбезпеки Іваном Варченком, про Курахівський і Харківський напрямки — з ветераном російсько-української війни Олексієм Гетьманом, про Курську операцію, Торецький і Покровський напрямки говорили з головою Служби зовнішньої розвідки у 2005—2010 роках Миколою Маломужем.

Убивство журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні

Телемарафон:

У ефірі каналу «Інтер» повідомляли усно, у гостьовій студії говорили з речником Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петром Яценком, який підтвердив факт.

Перший канал Суспільного:

Повідомляли усно з посиланням на телеграм-канал голови Комітету ВР з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, згодом доповнили це синхроном речника ГУР Андрія Юсова з підтвердженням.

На Одещині померли ще двоє поранених унаслідок ракетного удару ворога напередодні, кількість загиблих сягнула восьми людей

Телемарафон:

У ранкових випусках новин каналу «Ми — Україна» був репортажний сюжет, знятий напередодні. В ефірі каналу «Інтер» повторювали БЗ з синхроном головного лікаря обласної лікарні Дениса Себова.

Перший канал Суспільного:

Повідомляли усно з посиланням на телеграм-канал голови Одеської ОВА Олега Кіпера. Обговорювали поточну ситуацію з депутатом Одеської райради Сергієм Сизоненком.

Росіяни КАБами атакували Запоріжжя, 4 поранених, зруйновані приватні будинки

Телемарафон:

На каналі «Ми — Україна» було БЗ з посиланням на телеграм-канал Запорізької ОВА, далі посилалися на очільника ОВА Івана Федорова. У випуску об 11-й зробили пряме ввімкнення з місця події. На каналі «Інтер» спочатку робили БЗ на фото з телеграм-каналу Запорізької ОВА, у випуску новин о 13-й робили пряме ввімкнення з місця влучання (щоправда, з абстрактним «посиланням» «за попередніми даними», а частину інформації давали без посилань). У випуску о 22-й був сюжет (мені дивно, що не у підсумковому випуску новин о 22-й).

Перший канал Суспільного:

Зранку робили БЗ з посиланням на телеграм-канал очільника ОВА Івана Федорова, згодом — робили БЗ з синхронами людей із місця події. У випусках новин о 10-й і 11-й робили прямі ввімкнення з місця влучання, далі у випусках давали репортажний сюжет. У гостьовій студії про наслідки говорили з речником Запорізької ОВА Олександром Коваленком.

2 поранених і пошкоджена 5-поверхівка у Кривому Розі внаслідок ворожої атаки дронами

Телемарафон:

У ефірі каналу «Ми — Україна» повідомляли про подію усно, показували фото з посиланням на Раду оборони міста. В ефірі «Інтера» робили БЗ з «посиланням» на Дніпропетровську ОВА. Згодом у гостьовій студії говорили з заступником голови Дніпропетровської ОВА Юрієм Яндульським, а у випуску новин о 15-й робили пряме ввімкнення власної кореспондентки, щоправда, не з Кривого Рогу, а з Дніпра (що погодьтеся, виглядає дивно).

Перший канал Суспільного:

На каналі спершу про подію повідомляли усно з «посиланням» на телеграм-канал очільника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака. У випуску новин об 11-й було пряме ввімкнення з Кривого Рогу. Згодом спілкувалися в гостьовій студії з головою Криворізької РВА Євгеном Ситниченком.

Володимир Зеленський представив «план перемоги» прем’єр-міністру Сполученого Королівства Кіру Стармеру в Лондоні й Еманюелю Макрону в Парижі

Телемарафон:

У ефірі каналу «Ми — Україна» робили усний анонс. На «Інтері» було пряме ввімкнення кореспондентки каналу з Лондона (щоправда, з псевдопосиланнями «за нашою інформацією», «повідомляють в Офісі президента»), згодом — репортажний сюжет. Робили пряме ввімкнення кореспондентки каналу «Рада» з Парижу, а у випуску новин о 22-й — БЗ+СХ з брифінгу президентів Зеленського і Макрона.

Перший канал Суспільного:

На каналі робили пряму трансляцію приїзду Зеленського до Єлисейського палацу в Парижі. У гостьових студіях обговорювали поїздку президента з експертами — політологом-міжнародником Максимом Несвітайловим і політичним консультантом Максимом Джигуном (обидва подібних представлення гостей були явно недостатніми).

Сергію Гнезділову вручили підозру у дезертирстві

Телемарафон:

На каналі «Інтер» був сюжет, у якому були синхрони речниці ДБР Тетяни Сап’ян, речника Генштабу Дмитра Лиховія, бійця на позивний «Аверс» і юристки. У цьому переліку не знайшлося місця захисту самого Гнезділова. Тож баланс думок був порушений.

Перший канал Суспільного:

Повідомляли усно з посиланням на адвоката Гнезділова Олександра Шадріна. Тему обговорювали з військовим юристом Тарасом Боровським.

Удар по російському військовому аеродрому в Адигеї

Телемарафон:

У ефірі каналу «Ми — Україна» було БЗ на відео з російських телеграм-каналів типу «Аstrа» і з «посиланнями» на кшталт «скаржаться в російських пабліках», «відомо». Відео з тих же каналів використовував і канал «Інтер» у своїх БЗ за темою. «Посилання» ж були такі: «за повідомленням тамтешніх ЗМІ», «відео виклали місцеві жителі», «глава Адигеї підтвердив». Частину фактичної інформації подавали взагалі без посилань.

Перший канал Суспільного:

На каналі повідомляли усно з посиланням на ворожий телеграм-канал «Аstrа». Було також абстрактне псевдопосилання «згідно з відкритими даними», «написали в Генштабі», «повідомив губернатор Краснодарського краю». Відео показували з посиланнями на «російські пропагандистські ТГ-канали», «відео, яке оприлюднене в соцмережах». Тему обговорювали з оглядачем онлайн-медіа військової тематики «Мілітарний» Вадимом Кушніковим.

Рада виключила депутатів-утікачів Дмитрука й Одарченка зі складу комітетів

Телемарафон:

Канал «Інтер» про це не повідомляв. Канал «Рада» (в ефірі «Інтера» був бюлетень каналу «Парламентський день») повідомив про це коротко й усно.

Перший канал Суспільного:

Канал повідомляв про це рішення усно з посиланням на телеграм-канал нардепа Ярослава Железняка.

Теми / події, які не згадували в ефірі телемарафону, але згадували в ефірі Першого каналу Суспільного

«Українська правда» звинуватила радника президента Дмитра Литвина в заборонах чиновникам і силовикам спілкуватися з журналістами видання

Медіарух звернувся до Зеленського через тиск з боку влади на «Українську правду»

Повідомляли про це усно, цитували головну редакторку «Української правди» Севгіль Мусаєву. Казали, що «коментар Офісу президента і самого Литвина намагаємося отримати». І зробили якісний бекграунд про самого Литвина. Згодом у гостьовій студії обговорювали тему з директоркою Інституту масової інформації Оксаною Романюк. При цьому ведучі повідомляли, що «намагалися зв’язатися з радником Литвином, він сказав, що не може долучитися до ефіру через візит до іноземних партнерів».

Міноборони проведе аудит підприємств, які мають статус критичних і бронюють своїх працівників

Наводили синхрон першого заступника міністра оборони Івана Гаврилюка. У гостьовій студії обговорювали тему з двома членами Комітету ВР з нацбезпеки, оборони й розвідки — Вадимом Івченком (фракція «Батьківщина») і Федором Веніславським (фракція «Слуга народу»).

Не повідомляли ні в марафоні, ні в ефірі Першого каналу Суспільного:

Інфляція в Україні зросла у річному вимірі до 8,6% протягом вересня

Міністр енергетики Герман Галущенко сказав, що запустити усе з «гігавата Зеленського» до кінця року не встигнуть

11 жовтня (п’ятниця)

У марафоні були слоти каналів ICTV та СТБ (ранок), «Ми — Україна» (день) і «1+1» (вечір)

Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

У ефірі каналів ICTV та СТБ у новинах були усні повідомлення на архівному відео якихось бойових дій з узагальненим посиланням на Генштаб. У випуску новин о 8-й ранку було традиційне добове зведення Генштабу від речника Дмитра Лиховія. Згодом був репортажний сюжет про бої на Харківщині (щоправда, не було сказано, де). І пряме ввімкнення з Донеччини (знову-таки не сказали, звідки конкретно). У ввімкненні, щоправда, кореспондент розповідав і про Покровський, і про Куп’янський напрямки, з посиланнями на DeepState і на Генштаб (не розумію, в чому сенс розповідати у ввімкненнях інформацію, взяту з інтернету, ніж розповідати про те, що відбувається саме на місці ввімкнення). У гостьових студіях говорили про бої у Торецьку з головою Торецької МВА Василем Чинчиком, про бої на Лиманському напрямку — з командиром 44-го батальйону Ярославом Борисовцем, про Харківський напрямок — із комбатом з 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком, про Сіверський — із начальником артилерії 1-го аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ Максимом Антоновим. Загальну ситуацію на фронті Донеччини й ситуацію в Курській області обговорювали з експертом Олександром Мусієнком. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах ситуацію на фронті описували усно на динамічній мапі бойових дій. Говорили: з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою про Торецький напрямок, з офіцером відділення розвідки бригади «Рубіж» НГУ Віталієм Литвином і з командиром підрозділу «Терра» в складі 3-ї ОШБ Миколою Волоховим говорили про бої на Харківському напрямку. З командиром роти вогневої підтримки 5-ї ОШБ Миколою Зіньком говорили про ситуацію на так і не названому напрямку, ба навіть область не назвали (насправді — Краматорський напрямок). З журналістом Денисом Поповичем обговорювали ситуацію на Курщині. В ефірі «1+1» у новинах зведення Генштабу давали з традиційним «перекриванням» випадковим відео бойових дій з архіву. Були два репортажних сюжети — про бої на Запорізькому напрямку в районі Роботиного і про бої на Курщині. У гостьових студіях говорили про Краматорський напрямок із командиром роти вогневої підтримки 5-ї ОШБ Миколою Зіньком. З експертом Михайлом Самусем, представленим ведучими просто як «Михайло Самусь» (ну хто ж не знає Михайла Самуся! Щоправда, в титрі він був представлений як «військовий експерт, директор New Geopolitics Research Network», що теж навряд чи про щось каже більшості глядачів про компетентність експерта саме у воєнній темі). З ним обговорювали ситуацію на Курщині, на Покровському, Торецькому і Лимано-Куп’янському напрямках.

Перший канал Суспільного

У випусках новин повідомляли про ситуацію на різних ділянках фронту усно з посиланням на фейсбук-сторінку Генштабу. У денному випуску новин робили пряме ввімкнення з Донеччини про бої за Часів Яр і Торецьк. У гостьових студіях говорили про Куп’янський напрямок — із речницею 14-ї ОМБР Наталією Замригою і з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади Віктором Петровичем, про Покровський напрямок — заступником командира штурмового батальйону Олексієм Тарасенком, головним сержантом роти ударних БПЛА Єгором Фірсовим і з військовослужбовцем ЗСУ Сергієм Волковим, про Харківський напрямок — з уже згаданим Юрієм Федоренком і з начальником відділення планування 13-ї бригади оперативного призначення «Хартія» Антоном Баєвим. Обговорювали ситуацію з експертами: ветераном батальйону «Айдар» Євгеном Диким — Покровський і Курахівський напрямки, співзасновником проєкту «DeepState» Русланом Микулою — бої на Курщині, на Торецькому і Покровському напрямках. З керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павлом Лакійчуком — бої в Курській області. З головою Служби зовнішньої розвідки у 2005—2010 роках Миколою Маломужем — бої на Курщині та на Покровському напрямку. Покровський і Куп’янський напрямки обговорювали і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Росіяни атакували балістикою Одещину, зруйновано будинок, під завалами загинуло 4 людей

Телемарафон:

В ефірі ICTV та СТБ робили два прямі ввімкнення з місця влучання з синхронами місцевих жителів і речниці ДСНС в Одеській області Марини Аверіної. У студії говорили з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером. В ефірі каналу «Ми — Україна» було пряме ввімкнення з такими ж синхронами. В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного

У ранкових випусках новин робили БЗ. У гостьовій студії говорили з речницею ДСНС Аверіною.

3 людей загинуло, 27 було поранено в ДТП за участю автобуса «Варшава — Одеса» біля Львова

Телемарафон:

У ранковому ефірі ICTV та СТБ було БЗ з фото зі сторінки Патрульної поліції Львівщини. На каналі «Ми — Україна» у новинах о 12-й робили пряме ввімкнення з місця події з синхронами речниці Львівської облполіції Світлани Добровольської, меддиректора лікарні Святого Луки Віталія Колодія та непредставленого рятувальника (його титрували лише у наступному випуску — Ігор Курус, речник ДСНС Львівщини). Згодом робили ще одне пряме ввімкнення, пізніше — репортажний сюжет. В ефірі «1+1» був репортажний сюжет із синхронами тих же людей.

Перший канал Суспільного

О 8-й ранку повідомляли про подію з посиланням на телеграм-канал голови Львівської ОВА Максима Козицького та показували фото з телеграму Козицького і Нацполіції Львівщини, о 9-й показали відео Нацполіції Львівщини, об 11-й і о 12-й робили з місця події прямі ввімкнення і давали синхрони речниці облполіції та меддиректора про стан поранених. У студії обговорювали подію з начальницею відділу розслідування злочинів на транспорті головного слідчого управління Нацполіції Мариною Рогаль.

Продовження європейського турне президента Володимира Зеленського — зустрічі з прем’єркою Італії Джорджею Мелоні, з Папою Римським і з канцлером Німеччини Олафом Шольцем

Телемарафон:

У ранковому ефірі ICTV та СТБ було БЗ про зустріч президента з Мелоні. В ефірі каналу «Ми — Україна» були БЗ про зустрічі з Мелоні та з Папою. Згодом давали пряму трансляцію брифінгу президента Зеленського і канцлера Шольца. Обговорювали турне з політологом і експертом-міжнародником (недостатнє представлення) Максимом Несвітайловим і з політтехнологом і керівним партнером Національної антикризової групи Тарасом Загороднім. В ефірі каналу «1+1» було БЗ про зустріч Зеленського з Папою Римським, два прямі ввімкнення з Берліна про його зустріч із Шольцем, а в основному випуску був узагальнений сюжет про турне, куди включили й зустрічі попереднього дня зі Стармером і Макроном. У студії обговорювали сенс і результати турне з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з експертами — головою Центру аналізу і стратегій Ігорем Чаленком, директором Центру досліджень громадянського суспільства Віталієм Куликом і з політичним експертом Валентином Гладких (недостатнє представлення).

Перший канал Суспільного

У ранкових випусках робили БЗ з синхронами Мелоні й Зеленського. Згодом робили пряму трансляцію брифінгу Зеленського і Шольца. Обговорювали тематику з народним депутатом і керівником групи міжпарламентських зв’язків із Ватиканом Ростиславом Тістиком, надзвичайним і повноважним послом України у Ватикані Андрієм Юрашем і з експертами: політологом і викладачем Київського нацуніверситету Петром Олещуком, політологом-міжнародником із Західного інституту Познані Віктором Савінком, експертом-міжнародником Інституту освітньої аналітики «Solid Info» Тарасом Семенюком і експертом аналітичного центру «Об’єднана Україна» Ігорем Поповим.

Суд відправив Гнезділова під арешт

Телемарафон:

На каналах «Ми — Україна» і «1+1» робили короткі БЗ.

Перший канал Суспільного:

У випуску о 12-й робили БЗ про початок судового засідання. У підсумковому випуску новин був репортажний сюжет із суду з синхронами самого Гнезділова, прокурора Олександра Житника, адвоката Олександра Шадріна і речниці ДБР Ольги Чиканової. У студії обговорювали прецедентну тему зі старшим офіцером командування Сухопутних військ Павлом Кишкарем і з адвокатом Олегом Мициком говорили про недоліки законодавства про СЗЧ і дезертирство.

Реакції Медіаруху, Верховної Ради, США і ЄС на вбивство журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні

Телемарафон:

На каналі «Ми — Україна» повідомляли усно. Говорили з заступником начальника департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Тарасом Семківим і з виконавчим директором Української гельсінської спілки з прав людини Олександром Павліченком. На каналі «1+1» повідомляли усно. Канал «Рада» (у бюлетені «Парламентський день», який вийшов в ефірі «Ми — Україна») повідомляв про реакцію Верховної Ради.

Перший канал Суспільного

Наводили в новинах синхрон голови Комітету ВР з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, а згодом робили сюжет. У гостьових студіях обговорювали подію з речницею Офісу генпрокурора Надією Максимець, із виконавчою директоркою медійної ініціативи «За права людини» Тетяною Катриченко і з директоркою Інституту масової інформації Оксаною Романюк.

У Києві відбулася акція пам’яті загиблої в полоні журналістки Рощиної

Телемарафон:

Акція відбувалася ввечері, тож про неї в основному випуску у формі БЗ повідомляв канал «1+1».

Перший канал Суспільного:

У вечірніх випусках новин двічі робили прямі ввімкнення з акції.

У Києві після концерту «Океану Ельзи» ТЦК перевіряли документи у чоловіків і декого затримали

Телемарафон:

Повідомляли (у формі БЗ) у випуску о 22-й на каналі «1+1».

Перший канал Суспільного:

Не повідомляли ввечері, оскільки на час події в ефірі не було випусків новин. Наступного дня і повідомляли, і обговорювали подію з гостями.

Теми / події, які не згадували в ефірі телемарафону, але згадували в ефірі Першого каналу Суспільного

Мітинг родичів бійців 123-ї бригади ТрО в Миколаєві з вимогами вивести підрозділ із фронту або належно його озброїти

Був репортажний сюжет із синхронами учасників акції, пресофіцера 123-ї бригади Руслана Голосного і заступника міського голови Миколаєва Віталія Лукова.

Відвідуваність засідань ВР народними депутатами знизилася з 90% у 2019 році до 76% у 2024-му — аналітична платформа «VOX Україна»

В ефірі каналу говорили з аналітикинею незалежної аналітичної платформи «VOX Україна».

2. Представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях 7—13 жовтня

Депутати в телемарафоні:

Протягом тижня в марафоні загалом побувало в гостях 20 народних депутатів. З них 16 або ж понад 76% були представники владної фракції «Слуги народу». Двічі запрошували в ефір представників фракції «Батьківщина» і то лише на державний канал «Рада». Там же отримали свою постійну «квоту» і представники двох маргінальних депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє» — мали по одному запрошенню. Єдиною позафракційною була віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк. Представників фракцій «Голосу» та «Європейської солідарності» в ефіри телемарафону протягом звітного тижня не запрошували.

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня - Фото 1

По каналах ситуація була такою. Телеканал «Рада» був найбільш «плюралістичним» (це, звісно ж, сарказм). Повне домінування «слуг народу» тут традиційно «розчиняють» представниками помірно опозиційної фракції «Батьківщина» і обов’язково дають слово представникам двох депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє». Загалом на канал кличуть депутатів найчастіше, от за звітний тиждень більш ніж половина гостей-депутатів марафону була саме в ефірі «Ради».

Медіагрупа каналів ICTV та СТБ кличе в ефіри переважно представників владної фракції, але доволі традиційно запрошує і формально позафракційну віцеспікерку Кондратюк (делеговану «Батьківщиною»).

Телеканали «Інтер» і «Ми — Україна» давно вже запрошують у гості винятково представників «слуг народу».

На канал «1+1» традиційно депутатів запрошують найменше, цього разу була лише одна представниця «Слуги народу».

За персоналіями картина виглядала так:

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня - Фото 2

Загалом звітний тиждень стовідсотково підтвердив усі тенденції, зафіксовані підсумками моніторингу за третій квартал поточного року.

Депутати на Першому каналі Суспільного:

Як і раніше, Суспільний мовник запрошує народних депутатів в ефіри набагато частіше за телемарафон. Протягом звітного тижня в ефірі побували 37 народних обранців і обраниць. Найбільше було представників владної фракції «Слуга народу» — майже половина (18). Таке представництво пояснюється двома факторами: по-перше, всі дискусійні питання канал воліє одночасно обговорювати з обранцями від влади й від опозиції, влада ж представлена лише «слугами», тоді як від опозиції кличуть представників різних фракцій. По-друге, часом в ефір кличуть за винятковою компетенцією (як, наприклад, представника «Слуг народу» Ростислава Тістика запрошували саме як керівника групи міжпарламентських зв’язків із Ватиканом), а керівні виняткові посади найчастіше також посідають «слуги народу». До речі, представників «Слуги народу» в ефірі Суспільного могло бути й більше, але часом фракція не делегує своїх депутатів на обговорення певних тем. Так, наприклад, 10 жовтня їх запрошували обговорити питання ухвалення підвищення податків, але, за словами ведучих, фракція «не змогла визначитися зі спікером».

По 7 запрошень протягом тижня мали представники опозиційних фракцій «Європейської солідарності» й «Голосу». Менше запрошували представників «Батьківщини». І була одна (реально, а не формально) позафракційна депутатка.

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня - Фото 3

Персонально список гостей-депутатів виглядав так:

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня - Фото 4

3. Прояви політичного піару в телемарафоні 7—11 жовтня

«1+1» (4 прояви)

11 жовтня

Тричі було «паркетне» БЗ з синхроном прем’єра Дениса Шмигаля на форумі в Києві про програму «Національний кешбек».

У гостьовій студії радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк із вдавано «критичної» подачі ведучих у запитанні про спонтанність зустрічей Зеленського з Шольцем, Мелоні, Макроном і Стармером, звісно ж, наговорив компліментів президенту: «президент Зеленський, на відміну від багатьох, має таке розуміння системності… президент системно підходить до процесу… Все, що буде написано в мемуарах Зеленського, матиме абсолютну достовірність… І будете здивовані тим, як це відбувалось, яка була системність, як все було продумано, і як президент підходив до того, щоб ми тут робимо один крок, вже плануємо другий, третій і четвертий, навіть про які аналітичні розділи розвідок інших країн не здогадувалися» тощо. І був ще цікавий епізод, де пан радник виправдовував владу в питанні боротьби з корупцією і закликав глядачів «починати з себе». І з ремарками ведучих «я з вами абсолютно згоден», «ви правильно сказали».

ICTV та СТБ (5 проявів)

7 жовтня

Повідомлення і відео з телеграм-каналу Зеленського, про те, що «президент Зеленський відвідав головний командний пункт сил Територіальної оборони та нагородив воїнів». Класика «паркету».

От же ж «новина»: «Газу на зиму вистачить, у вітчизняних підземних сховищах накопичили достатньо запасів блакитного палива для сталого проходження опалювального сезону. Про це повідомив очільник групи “Нафтогаз” Олексій Чернишов». Не втримаюся, що, певно, всоте він це повідомляє в телемарафоні. БЗ+СХ плюс «підкреслив».

Настав час відносити до піарівських регулярні запрошення в гостьові студії народної депутатки Олени Шуляк, щоби вкотре поговорити про програму «єВідновлення». І Шуляк у цих розмовах виступає винятково у позитивному контексті (як вболівальниця за потреби людей, що втратили житло). Цього разу в студії медіагрупи вона критикувала Мінфін за скорочення фінансування програми в проєкті держбюджету-2025. Зі зрозуміло апеляціями до інтересів «простих людей». І зрозуміло ж, без дотримання стандарту балансу думок.

9 жовтня

«Паркетне» повідомлення про «швидкі», надані Саудівською Аравією «за сприяння Фундації Олени Зеленської». «перша леді зазначила».

Традиційне вже БЗ про «Нафтогаз України» з синхроном його очільника Олексія Чернишова.

«Інтер» (4 прояви)

8 жовтня

Не була виправдана темою розмови згадка приналежності народної депутатки Анастасії Радіної до фракції «Слуги народу». Говорили з нею як з однією з ініціаторок постанови щодо відкликання нардепів-втікачів Дмитрука й Одарченка з займаних ними посад у парламентських комітетах. Фракційну приналежність при цьому згадували й ведучий у представленні (двічі), і в титрі на гості.

10 жовтня

Не виправдане контекстом розмови (про ухвалений закон щодо підвищення податків) згадування приналежності до фракції «Слуги народу» Ольга Василевської-Смаглюк (у представленні гості й у титрі). І питання ведучого, які починаються з «ви правильно сказали».

Головна новина підсумкового випуску не може звучати ось так: «Експрес-тур європейськими країнами здійснює сьогодні президент України». Особливо ж з огляду на те, що цей «експрес-тур» не мав певних очевидних значущих результатів (які б і могли стати основою справжньої новини). І, до речі, з огляду на те, що однозначною головною новиною цього дня було геть інше — ухвала парламентом підвищення податків.

«Паркет» про першу леді Олена Зеленську на заході «Моменти стійкості» у Борисполі.

«Рада» (30 проявів)

7 жовтня

Не було жодної новини в цитуванні звернення президента Володимира Зеленського. Формулювання «новини» було таке: «Українці довели, що можуть витиснути війну на територію держави-агресорки, головне — достатня підтримка союзників». «Він наголосив: Курській операції два місяці й вона значно допомогла державі». І синхрон Зеленського. Подавали в новинах 7 разів.

Так само не новиною було ось таке: «Про ситуацію на фронті напередодні доповів президентові головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, зокрема про Покровський, Курахівський і Лиманський напрямки. Володимир Зеленський також повідомив, що дав доручення Сирському щодо “плану перемоги”. Цього тижня Головком працюватиме з партнерами над деталями військових пунктів і стратегічних безпекових. До роботи підключать і Міноборони». Це класичні форми «порожніх новин», які начебто звучать «солідно»: «доповів» (невідомо що саме), «дав доручення» (невідомо про що саме). І незрозуміло, навіщо було згадувати Міноборони, яке треба «підключати до роботи», а так без «підключення» воно не працює? Це той випадок, коли традиційне вечірнє відеозвернення не містило реальних новин, але ж «відпрацювати» треба. Подавали теж 7 разів.

Так само не новиною було ось це: «Україна та Нідерланди зміцнюють співпрацю в межах авіаційної коаліції, зокрема в навчанні екіпажів і поставок озброєння для літаків. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров. Зазначив, що провів продуктивні переговори з делегацією на чолі з міністром оборони Королівства Нідерланди Рубеном Брекельмансом». І цитата Умєрова: «Щиро вдячний за комплексну допомогу, яку Нідерланди надають для захисту від російської агресії» тощо. Знайдіть-но тут бодай якусь конкретику. От що означає «зміцнюють співпрацю», що подано як «новина»? Подавали двічі.

8 жовтня

Двічі було класичне «паркетне» БЗ+СХ Дениса Шмигаля з засідання Кабміну. Наводив статистику доходів бюджету за 9 місяців року і про 58% цих грошей, спрямованих на потреби ЗСУ. Що загалом є новиною, але потребувало не «паркетного» БЗ+СХ прем’єра в ефірі, а скоріше експертних обговорень.

І таке «паркетне» БЗ+СХ: «Нам вкрай важливо не просто говорити про українське, а відмежовувати своє від російського — заявила перша леді Олена Зеленська на Міжнародному форумі культурної дипломатії». І «розповіла про проєкти, над якими працює». Це не новина.

У бюлетені «Парламентський день» про те, що «наголосила» Олена Шуляк під час круглого столу «Забезпечення інклюзивності та доступності виборчого процесу».

9 жовтня

Про форум у Хорватії тричі подавали класичним «паркетним» БЗ. Головна новина звучала ось так: «Президент України Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Хорватії». Не кажучи вже про те, що з цієї «новини» починався стартовий випуск новин каналу.

Так само «паркетне» БЗ+СХ з основною «новиною»: «президент України під час візиту до Хорватії взяв участь у третьому саміті «Україна — Південно-Східна Європа».

Ведучий як відводку від БЗ+СХ Зеленського в Хорватії казав ось таке: «Я просто хотів би нагадати нашим глядачам, скільки їх у 21-му році та на початку 22-го року, було власне перемовин, контактів, започатковано стільки різних ініціатив, щоб якось зміцнити обороноздатність України, так само дипломатичних перемовин, формувалися такі далекоглядні перспективні альянси, в тому числі й оборонні». Що не відповідає дійсності, оскільки українська влада до останнього не вірила інформації партнерських розвідок щодо повномасштабного нападу Росії, відтак жодних серйозних зусиль до підвищення обороноздатності країни тоді не докладала.

«Паркетне» БЗ+СХ про те, що «наголосив» на форумі в Києві міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький. Насправді ж не «наголосив», звісно ж, а просто взяли якусь неновинну, скажімо прямо, думку пана міністра під час панельної дискусії. Схоже, треба було «відпрацювати», дарма, що новини як такої там не було.

«Паркетне» БЗ про те, що «Володимир Зеленський розповів про оборонні потреби наших воїнів президентці Словенії та прем’єр-міністрам Албанії, Північної Македонії, Греції». Крім того, «повідомив їм про ситуацію на полі бою», «обговорили актуальні питання двосторонніх відносин», «подякував за солідарність». Це все — не новина, проте зайва позитивна згадка про пана президента.

10 жовтня

У бюлетені «Парламентський тиждень» поставили синхрон Стефанчука, потім синхрон Ніни Южаніної з «ЄС», де вона говорила про те, що опозиція подавала пропозиції щодо альтернативних джерел поповнення бюджету (без будь-якої конкретики, щоправда, але й без будь-якої критики самого новоухваленого закону і влади). А далі в синхроні Данила Гетманцева було ось таке: «Переконаний у тому, що патріотизм полягає не у диких танцях на гальорці нашої опозиції та полум’яних слоганах, які ми від них чуємо в режимі 24/7, а в рішеннях непопулярних, важких, але вкрай потрібних для країни, які її рятують для нас і наших дітей на майбутнє».

11 жовтня

Великий блок у бюлетені «Парламентський день» був присвячений виступу міністра освіти та науки Оксена Лісового в парламенті на дні уряду. Однозначно позитивної тональності. З чотирма синхронами Лісового. З оцінною лексикою в закадровому тексті («наголосив», «залишається основним пріоритетом», «запевняє»), з позитивними синхронами депутатів. Цитувалися також нейтральні запитання депутатів до міністра (від «перевірених» представників «СН», «Довіри», заступниці голови ВР Олени Кондратюк тощо). Таке враження, що в парламенті ні в кого до міністра не виникає жодних критичних питань і зауважень.

Окремий блок був про підписання меморандуму між парламентською ТСК з захисту прав інвесторів і представниками оборонно-промислового сектору. Основна дієва особа — народна депутатка від «СН» Галина Янченко («заявила» «підкреслила»), синхрони Янченко, «слуги» Олександра Ковальчука.

«Ми — Україна» (7 проявів)

8 жовтня

Теж «паркетне» БЗ+СХ: «Мало говорити у світі про українське, важливо відокремлювати своє від російського. У щорічному Міжнародному форумі культурної дипломатії взяла участь Олена Зеленська». «Взяла участь» — ось це вам головна «новина» події. Додам ще, дивно, що цитату два різних канали наводили по-різному. А далі: «Наголосила на вже успішно реалізованих проєктах…». Це давали у двох випусках новин.

Цитували з телеграм-каналу допис радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка з політичною заявою: «Різноманітні “мирні плани” чи “компромісні варіанти” закінчення війни Росії проти України, в яких країна-нападник не зазнає поразки, є хибними, адже вони заохочуватимуть агресора». Подоляк не є політиком, уповноваженим на якісь заяви. Його особиста думка в телеграмі — не є новиною, яку слід цитувати в загальнонаціональному ефірі телемарафону. Ще й таку розлогу цитату на цілу хвилину ефіру.

Цитата думки першого заступника голови ВР Олександра Корнієнка, що «Україна може вступити в НАТО швидше, ніж в Євросоюз».

Уже стають традиційними піарівські БЗ про «Нафтогаз України» з синхронами його очільника Олексія Чернишова одного й того ж змісту, що газу на опалювальний сезон вистачить, «Нафтогаз» невпинно нарощує його видобуток.

Двічі давали «паркет» із засідання уряду з синхроном прем’єра Дениса Шмигаля про статистику українського експорту і підсумків жнив.

В ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару протягом звітного тижня не було.

4. Російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні 7—13 жовтня

Російських пропагандистських наративів в ефірах телемарафону і Першого каналу Суспільного протягом звітного тижня я не зафіксував. (Примітка: це не означає, що їх не було, просто фізично неможливо повністю віддивитися весь ефір).

Як і завжди, ефіри вели токсичні ведучі каналів:

Анастасія Даугуле на «Інтері» (8 і 10 жовтня), яка раніше вела концерти до 9 травня

Тетяна Гончарова (7, 8, 9 і 12 жовтня), Максим Зборовський (7, 8 і 12 жовтня) і Назар Довгий (8, 9 і 12 жовтня) на «Раді», усі вони раніше працювали на проросійських каналах Медведчука.

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Упоминаемые персоны
Владимир Зеленский
Владимир Зеленский
Политик
271 упоминание
Михаил Подоляк
Михаил Подоляк
Блогер и эксперт
57 упоминаний
Ярослав Железняк
Ярослав Железняк
Политик, Чиновник
27 упоминаний
Алексей Гончаренко
Алексей Гончаренко
Политик
18 упоминаний
Екатерина Черногоренко
Екатерина Черногоренко
Чиновник
18 упоминаний
Олег Кипер
Олег Кипер
Силовой блок
14 упоминаний
Александр Коваленко
Александр Коваленко
Блогер и эксперт
14 упоминаний
Евгений Дикий
Евгений Дикий
Силовой блок, Блогер и эксперт
13 упоминаний
Петр Порошенко
Петр Порошенко
Политик, Бизнесмен
11 упоминаний
Сергей Братчук
Сергей Братчук
Чиновник, Силовой блок
10 упоминаний
Татьяна Крупа
Татьяна Крупа
Чиновник
9 упоминаний
Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук
Политик, Блогер и эксперт
9 упоминаний
Рустем Умеров
Рустем Умеров
Политик, Бизнесмен
9 упоминаний
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Чиновник
7 упоминаний
Андрей Длигач
Андрей Длигач
Блогер и эксперт
7 упоминаний
Иван Гаврилюк
Иван Гаврилюк
Силовой блок
6 упоминаний
Игорь Романенко
Игорь Романенко
Чиновник
6 упоминаний
Рубен Брекельманс
Рубен Брекельманс
Политик
5 упоминаний
Сергей Гнездилов
Сергей Гнездилов
Общественный деятель, Силовой блок
5 упоминаний
Сергей Лысак
Сергей Лысак
Чиновник, Силовой блок
5 упоминаний
Николай Маломуж
Николай Маломуж
Блогер и эксперт
5 упоминаний
Олег Пендзин
Олег Пендзин
Блогер и эксперт
5 упоминаний
Ирина Фарион
Ирина Фарион
Политик
5 упоминаний
Иван Федоров
Иван Федоров
Политик
5 упоминаний
Егор Фирсов
Егор Фирсов
Политик, Чиновник
5 упоминаний
Максим Козицкий
Максим Козицкий
Политик
4 упоминания
Сергей Марченко
Сергей Марченко
Политик, Чиновник
4 упоминания
Юрий Федоренко
Юрий Федоренко
Политик
4 упоминания
Андрей Юсов
Андрей Юсов
Силовой блок
4 упоминания
Елена Шуляк
Елена Шуляк
Бизнесмен
3 упоминания
Артем Дмитрук
Артем Дмитрук
Политик
2 упоминания
Николай Точицкий
Николай Точицкий
Политик, Чиновник
2 упоминания
Игорь Гуменный
Игорь Гуменный
Бизнесмен
1 упоминание
Вадим Ивченко
Вадим Ивченко
Политик, Бизнесмен
1 упоминание
Александр Ковальчук
Александр Ковальчук
Политик
1 упоминание
Елена Кондратюк
Елена Кондратюк
Политик, Чиновник
1 упоминание
Александр Корниенко
Александр Корниенко
Политик, Блогер и эксперт
1 упоминание
Евгения Кравчук
Евгения Кравчук
Политик
1 упоминание
Владимир Крейденко
Владимир Крейденко
Политик
1 упоминание
Игорь Курус
Игорь Курус
Общественный деятель
1 упоминание
Дмитрий Литвин
Дмитрий Литвин
Спортсмен
1 упоминание
Дмитрий Лиховий
Дмитрий Лиховий
Общественный деятель, Блогер и эксперт
1 упоминание
Роман Лозинский
Роман Лозинский
Политик
1 упоминание
Олесь Маляревич
Олесь Маляревич
Политик
1 упоминание
Андрей Николаенко
Андрей Николаенко
Политик
1 упоминание
Петр Олещук
Петр Олещук
Блогер и эксперт
1 упоминание
Андрей Пленкович
Андрей Пленкович
Политик
1 упоминание
Олег Синютка
Олег Синютка
Политик, Чиновник
1 упоминание
Игорь Терехов
Игорь Терехов
Политик
1 упоминание
Алексей Чернышов
Алексей Чернышов
Политик, Чиновник, Бизнесмен
1 упоминание
Андрей Юраш
Андрей Юраш
Чиновник, Блогер и эксперт
1 упоминание
Галина Янченко
Галина Янченко
Политик, Общественный деятель
1 упоминание
loader